ArtikelenAziëJordanië

Onze gids voor jouw bezoek aan Petra in Jordanië

In 2007 zijn na een uitgebreide verkiezen de 7 nieuwe wereldwonderen bekend gemaakt. Ondanks dat we absoluut niet als doel hebben om ze allemaal af te strepen hebben we er inmiddels al aardig wat bezocht. Zo hebben we tijdens onze reis door Zuid-Amerika van 2018 Machu Picchu in Peru en het beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro bezocht. Ook Chichén Itzá in Mexico hebben we in 2019 bezocht, en afgelopen jaar mogen we nog een wereldwonder toevoegen aan onze lijst. In 2022 hebben we namelijk Petra in Jordanië bezocht, en in dit artikel vertellen we je alles wat je nodig hebt om dit wereldwonder te bezoeken.

Petra

Laten we eerst maar weer eens beginnen met wat algemene informatie over Petra in Jordanië. Petra is een historische stad in Jordanië en de grootste toeristische trekpleister van het land. Petra was de hoofdstad van de Nabateeërs die de stad zelf Raqmu noemden. Rond het begin van de jaartelling woonden er naar schatting ongeveer 25.000 inwoners in de stad. De populariteit van de stad was vooral te danken aan het feit dat Petra op een knooppunt lag van verschillende handelsroutes. Hierdoor werden de heersers van de stad schatrijk, en de gevolgen daarvan zijn nog altijd te zien.

Toen in de 6e eeuw na Christus de handelsroute werd vervangen door de scheepvaart over de Rode Zee werd de stad verlaten. In 1812 werd Petra echter herontdekt voor de westerse wereld door de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt. In 1985 werd de stad UNESCO werelderfgoed verklaard en in 2007 werd de stad verkozen tot een van de 7 nieuwe wereldwonderen.

Momenteel is Petra enorm populair onder reizigers. Dat komt voornamelijk door de grote hoeveelheid monumenten die uitgehakt zijn in het rode zandstenen rotsen, waarvan de meeste grafmonumenten zijn. De bekendste hiervan is Al Khzaneh, oftewel “de schatkamer. Andere bekende monumenten zijn Ad Deir (het Klooster), De Grote tempel van Petra en het Romeinse Amfitheater.

Naast alle historische feiten kan je Petra ook kennen van verschillende tv- en filmopnames. Zo was Petra onder andere gebruik voor Indiana Jones and the Last Crusade, The Mummy Returns en bekende Nederlandse tv-programma’s zoals Wie is de Mol? en de Pelgrimscode.

Locatie

Petra ligt in Jordanië en de hoofdstad Amman is vanuit Nederland vrij makkelijk te bereiken. Transavia vliegt 3 keer per week vanaf Schiphol naar de Jordaanse hoofdstad en met een beetje geluk kan je al voor €59 een ticket scoren.

Eenmaal in Jordanië aangekomen zijn er verschillende manieren om Petra te bezoeken. Je kan dit op eigen gelegenheid doen middels een huurauto of via een georganiseerde tour. Petra ligt op ongeveer 230 kilometer van Amman. Vanuit Amman ben je in ongeveer 3 uur in Wadi Musa, de plek waar Petra gelegen is. Je hoeft natuurlijk niet persé vanuit Amman naar Petra te gaan. Als je een langere reis maakt door Jordanië kan je Petra perfect in je route passen als je bijvoorbeeld van de Wadi Rum woestijn of Aqaba af komt.

Petra is dus gelegen in Wadi Musa, al is het eigenlijk andersom. Wadi Musa is namelijk volledig gebouwd rondom Petra. Aan de rand van deze toeristische stad kan je dan ook het Petra Visitor Center vinden, de ingang van de stad. Vanuit de stad kan je daarom altijd heel makkelijk naar de ingang lopen. Als je iets verder van het Petra Visitor Center zit is het ook mogelijk om de auto gratis te parkeren op de nabijgelegen parkeerplaats.

Praktische informatie

Je hebt nu informatie over Petra in Jordanië en de informatie hoe je er moet komen. Tenslotte zetten we nu nog een aantal praktische zaken voor je op een rijtje.


De openingstijden zijn simpel. In de zomer is Petra te bezoeken van 6:00 uur in de ochtend tot 18:00 uur in de avond. In de winter kan je ook al vanaf 6:00 uur naar binnen. Dan moet je wel om 16:00 uur weer de stad verlaten.

De toegangsprijs is inbegrepen bij aankoop van een Jordan Pass zoals we al eens eerder hebben besproken in een uitgebreid artikel. Mocht je die niet hebben aangeschaft dan betaal je betaal je 50 JOD (+/- €71) voor 1 dag, 55 JOD (+/- €78) voor 2 dagen en 60 JOD (+/- €85) voor 3 dagen. Deze prijzen zijn alleen geldig als je meerdere dagen in Jordanië verblijft. Ben je speciaal 1 dag naar Jordanië gekomen om Petra te bezichtigen dan betaal je maar liefst 90 JOD (+/- €128) om binnen te komen.

Neem je paspoort mee. Deze moet je namelijk laten zien bij de ingang. Dit geldt zowel voor de aanschaf van een los ticket als wanneer je over een Jordan Pass beschikt.

Je kan gewoon op eigen kracht de stad verkennen. Er staan overal bordjes waarop staat aangegeven hoe je een bepaald monument kan bereiken. Daarnaast is er in verschillende reisgidsen genoeg informatie te vinden met extra uitleg over de specifieke bouwwerken. Je kan ook een officiële gids inhuren bij de ingang. Voor de algemene wandeling van 4 kilometer betaal je hiervoor 50 JOD (+/- €71). Kies je ervoor om samen met een gids ook nog door te lopen naar het offerings monument dan loop je in totaal 6 kilometer en betaal je hiervoor 100 JOD (+/- €142). Voor dezelfde prijs kan je echter ook met een gids helemaal doorlopen naar Het Klooster. Dit is een wandeling van in totaal 8 kilometer.

Ga zo vroeg mogelijk naar Petra als je de grote drukte voor wil zijn. Wij waren om 6:45 bij de ingang. Als je nog eerder gaat heb je de stad zeker in de eerste uren echt helemaal voor jezelf. Rond 10:00 uur begint het een stuk drukker te worden. Veel bezoekers gaan namelijk met een georganiseerde tour naar Petra toe vanuit Aqaba, de Dode Zee, Amman of zelfs vanuit Israël. Deze bussen arriveren pas later op de ochtend dus door zo vroeg mogelijk te gaan ben je deze bezoekers voor. Daarnaast is er vroeg in de ochtend ook veel meer schaduw te vinden in de stad. Hierdoor is het een stuk aangenamer wandelen.

Trek een paar goede wandelschoenen aan want als je veel van Petra wil zien moet je veel lopen. Een wandeling naar Het Klooster is ongeveer 1 1/2 uur lopen vanaf het bezoekerscentrum. Ongeveer de helft van de tijd ben je al bezig met de beklimming van de meer dan 800 treden van de top. Wij raden de tocht met de ezeltjes ten strengste af. De beloning is immers veel groter als je de top op eigen kracht hebt behaald.

Ook de andere delen van Petra liggen ver uit elkaar. Je kan ook een voor ongeveer 25 JOD (+/- €35) middels een golfkarretje naar De Schatkamer gebracht worden en weer terug. Dit is een optie als je echt slecht ter been bent. Een paar goede wandelschoenen ga je dus echt wel nodig hebben! Op de website J Loves To Travel kan je een mooi reisverhaal vinden van een bezoek aan Petra waar goed uit op te merken valt dat dit zeker geen overbodige luxe is.

Neem voldoende water mee want zeker in de zomer kan het er bloedheet zijn. Afgezien van het beetje schaduw dat je in de vroege ochtend heb staat de zon vervolgens urenlang boven op je hoofd te branden. Een hoedje of pet of zelfs een traditionele keffiyeh sjaal als hoofddeksel is dus zeker verstandig. Veel water drinken is dat ook. Er wordt in Petra gelukkig op verschillende plekken water verkocht. Toch kan je maar beter goed voorbereid zijn op een lange, intensieve en vermoeiende dag.

Eten en drinken hoef je niet mee te nemen want in het hart van de stad kan je 2 restaurants vinden. Een van deze restaurants is het Crowne Plaza Restaurant. Tussen 12:00 uur en 15:00 uur kan je hier terecht voor een uitgebreid buffet. Aan de overkant heb je echter ook een goedkopere optie waar je bijvoorbeeld een broodje falafel kan kopen. Je hoeft dus zeker geen honger te lijden als je de hele dag doorbrengt in Petra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.