ArtikelenReisliteratuur

Reisliteratuur: Vamos! van Ellen Weber

Een nieuw jaar, maar helaas zit reizen er voorlopig nog niet in. We kunnen daar om blijven treuren, maar zoals we al eerder hebben aangegeven biedt dit ook de mogelijkheid om eens uitgebreid terug te kijken naar de prachtige reizen die we in het verleden al eens hebben gemaakt. We hebben de laatste maanden dus regelmatig uitgebreide verhalen geplaatst van avonturen tijdens onze reizen. Dit betreft voornamelijk verhalen van onze reis door Zuid-Amerika, zoals ons avontuur bij de grensovergang van Argentinië naar Brazilië of die onvergetelijke voetbalwedstrijd in Buenos Aires. Natuurlijk zou je van deze reisverhalen ook een boek uit kunnen brengen. Dat is precies wat Ellen Weber heeft gedaan met haar boek Vamos!, waarin ze in 21 losse verhalen vertelt over haar avonturen als reisbegeleider van groepsreizen door Latijns-Amerika.

Zelf zijn we absoluut geen liefhebbers van een groepsreis en zouden er niet aan moeten denken om op die manier op reis te gaan. Alleen daarom waren wij erg benieuwd of onze vooroordelen bevestigd zouden worden in de reisverhalen van Ellen. In deze editie van de rubriek reisliteratuur vertellen we je alles over dit erg leuke boekje.

Ellen Weber

Ellen Weber (1979) is afgestudeerd als planoloog, maar maakt al sinds 2005 bladen en schrijft voor reisboeken. Ze werkte in het verleden als eindredacteur, maar nu werkt ze vooral op freelance basis vanuit Den Bosch en de rest van de wereld. Ze spreekt Spaans, Frans, Engels en Duits en gebruik deze talenkennis regelmatig voor het maken van interviews. Naast haar schrijfwerkzaamheden werkt Ellen als reisbegeleider in Latijns- Amerika. Op haar website omschrijft ze dit als een ideale combinatie. Door de interviews met bewoners leert ze een land beter kennen, zodat ze haar deelnemers meer kan vertellen over het dagelijkse leven. Andersom werkt het ook, want door de vragen van haar gasten weet ze waarover mensen meer zouden willen lezen.

De voorkant van Vamos! van Ellen Weber
Vamos! 21-daagse reis door Latijns-Amerika

Door de coronacrisis werden al haar reizen geannuleerd. Ellen bleef echter niet bij de pakken neerzitten. Ze had nu eindelijk tijd om te schrijven over haar avonturen onderweg. Tijdens de eerste lockdown wilde ze daarom iets positiefs creëren. Deze combinatie heeft ertoe geleid dat Ellen in 2020 het boek Vamos!, 21-daagse reis door Latijns-Amerika heeft uitgebracht. Iedereen die ervan baalt dat een verre groepsreis er voorlopig niet in zit, kan zo nog steeds met haar mee op reis. In 21 losse verhalen neemt ze je namelijk mee langs de verschillende groepsreizen die ze heeft meegemaakt door Latijns-Amerika. In elk verhaal bespreekt ze een specifiek voorval of reeks van gebeurtenissen die tijdens een van de bestemmingen is gebeurd. De bestemmingen lopen uiteen van Cuba, Peru en Costa Rica tot Mexico, Bolivia, Brazilië en Argentinië.

De verhalen zijn ongeveer 4 pagina’s lang, dus het zijn vrij korte verhalen. De onderwerpen zijn echt uit haar reizen gehaald, en dat merk je meteen. Zo komen er verhalen voorbij over een aardbeving in Peru, een reiziger met een gebroken been of een aantal ontbrekende passagiers. Ellen beschrijft in deze verhalen niet alleen de gebeurtenissen, maar ook hoe de groep waarmee ze reist hier op reageert. Doordat de verhalen geschreven worden vanuit het oogpunt van de reisleidster is vooral dat laatste erg interessant. Zo wordt er in meerdere verhalen verteld over de verschillende reisgenoten uit de groepen. De verschillende type mensen en hun reacties op de gebeurtenissen bepalen dan ook voor een groot gedeelte de verhalen in dit boekje.

Bij de inhoudsopgave kan je duidelijk zien in welk land het reisverhaal zich afspeelt.
De verhalen snijden allerlei onderwerpen aan.

We hebben niet alleen genoten van dit erg leuke boekje, maar we mochten ook nog eens een exemplaar weggeven van Vamos! van Ellen Weber.

Piet van der Laan was de gelukkige winnaar van deze winactie, veel plezier met het boek Piet!

Door het COVID-19 virus is de hele reisbranche op zijn kop gezet, wat de aanleiding is geweest voor dit boek.
Eindoordeel

Na een korte introductie over de schrijfster en wat uitleg over het boek sluiten we altijd af met onze eigen mening over het boek. In dit geval is die mening zeker positief. Dit komt onder andere doordat er heel veel bestemmingen in het boekje voorkomen die wij zelf ook bezocht hebben. Dat maakt het natuurlijk erg makkelijk om de omgeving in te beelden en de situatie beter voor te stellen. Daarnaast kwamen we in een enkel verhaal zelfs in een soortgelijke situatie terecht, zoals in het verhaal “El condor pasa”.

Daarnaast worden (bijna) al onze vooroordelen bevestigd in de verhalen van Ellen. De vervelende medereizigers, het enorme reistempo en de meningsverschillen tussen de reizigers komen allemaal aan bod. Voor ons zijn dit precies de redenen waarom wij er al lang achter waren gekomen en dat wij absoluut geen groepsreizigers zijn. Waar bepaalde personen of belevenissen op reis juist vervelend kunnen zijn is het natuurlijk erg leuk voor een boek.

Het enige punt kritiek dat we hebben is dat er naar onze mening veel meer uit dit boek gehaald kon worden. De verhalen zijn immers maar enkele pagina’s lang en het boek heeft in totaal maar 90 pagina’s. Wat ons betreft was er nog voldoende ruimte om de bestemmingen en personen wat uitgebreider te beschrijven. Zeker gezien de prachtige avonturen die Ellen allemaal heeft beleefd blijft er bij veel verhalen toch nog erg veel nieuwsgierigheid over van onze kant. Die nieuwsgierigheid had ze wat ons betreft best mogen stillen door de verhalen uit te breiden.

Vamos! 21-daagse reis door Latijns-Amerika
Auteur: Ellen Weber
Uitgeverij: Paperback
EAN: 9789464061161
Prijs: € 14,95, paperback, 90 pagina’s

Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

24 gedachten over “Reisliteratuur: Vamos! van Ellen Weber

 • Wilco tack

  WAUW, dit zou suuuper zijn. Mijn schoonzus (ciska romkema), zwager (pedro solari)en 2 kids ( Camilla en derek) wonen in chili. Ben er al meerdere malen geweest. Misschien leuk om volgende keer in Peru , Brazilië of Argentinië af te spreken zodat zij ook op vacantie zijn dan. Misschien leuke ideeën opdoen????
  Zou fijn zijn.

  Beantwoorden
 • Wauw,dat lijkt me een fantastisch leuk boek. Ik heb 3 groepsrondreizen in Amerika en 1in Canada gemaakt en vond het heerlijk. Ik ben zo nieuwsgierig naar dit boek. Als het weer kan gaan we zeker weer die kant op! Ik doe heel graag mee.????

  Beantwoorden
  • Hoi Lianne, dat klinkt als een mooie reden om kans te maken op dit boek! Je doet in ieder geval mee 😉

   Beantwoorden
  • Iris Schrijver

   Lijkt me een heel leuk boek! Een ander soort boek door de korte verhalen van een reisbegeleider. Ik zou zelf niet met een groepsreis mee gaan maar ben benieuwd.

   Beantwoorden
  • Megan Claessen

   Wat zou het leuk zijn om dit boekje te winnen en van begin tot eind te lezen. Zodra mijn vriend en ik klaar zijn met onze opleidingen, willen we door Midden-Amerika gaan rondreizen. Hoogstwaarschijnlijk zal dit van Mexico over land naar Colombia zijn. Uit dit boek zouden we genoeg inspiratie kunnen halen voor onze reis! En voordat we daadwerkelijk vertrekken, kunnen we met dit boekje lekker dromen!

   Beantwoorden
  • Vamanos???? ik ben klaar om weer op ontdekking te gaan. En tot die tijd lees ik graag reisverhalen. Maak al jaren groepsreizen en ben benieuwd naar de verhalen van een reisbegeleider. Lijkt mij leuk om het boek te winnen

   Beantwoorden
 • Een heel enkele keer heb ik wel eens gereisd in een groep. (Trekkingen in Nepal) Verder ben ik geen groepsreiziger. Dit boek lijkt mij heel bijzonder temeer het ook veelal afspeelt in Centraal en Zuid-Amerika . Leuk ter voorbereiding op nieuwe reizen daarheen!

  Beantwoorden
 • Dit boekje staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Ik heb een aantal groepsreizen gedaan in de afgelopen jaren gedaan. Altijd erg goed bevallen moet ik zeggen. Het lijkt mij leuk om de verhalen van een reisleider zelf te lezen. En ook gewoon om weer even weg te dromen naar het reizen….want ik mis het heel erg!

  Beantwoorden
  • Hoi Kim, wij missen het reizen ook heel erg! Misschien kan dit boek de pijn verzachten mocht je het winnen 😉

   Beantwoorden
 • Maaike Manheim

  Jaa lijkt me heel leuk om die verhalen te lezen!

  Beantwoorden
 • Wilma van Ittersum

  Benieuwd naar alle mooie reisverhalen uit het perspectief van een reisleidster. Zelf ben ik twee jaar geleden op wereldreis geweest. Besef me door boeken als deze dat reizen op het moment niet meer zo vanzelfsprekend is. Lijkt me heerlijk om weg te dromen bij alle reisavonturen op een druilerige dag.

  Beantwoorden
  • Hoi Wilma, wegdromen moet zeker lukken bij dit leuke boekje. Misschien komt het volgende week wel jouw kant op 😉

   Beantwoorden
 • Helga van der Vliet

  lijkt me superleuk om te lezen. Heb vele jaren geleden wel met een groepsreis rondgereisd, zowel in midden- als zuid Amerika. Maar ga nu het liefst met ons gezin op backpack reis. Tegenwoordig vooral naar Bolivia, waar onze dochters zijn geboren. Wij wachten dan ook met smart op onze volgende reis.

  Beantwoorden
  • Hoi Helga, wat een mooie reden om die kans op te reizen zeg! Misschien komt het boek volgende week wel jouw kant op ;-)!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.