ArgentiniëArtikelenBrazilië

Onze gids voor jouw trip naar de watervallen van Iguazú!

Op de grens van de Argentijnse provincie Misiones en de Braziliaanse staat Paraná liggen de wereldberoemde watervallen van Iguazú (of Iguaçu in het Portugees). De watervallen van Iguazú vormen het grootste complex van watervallen in heel Zuid-Amerika en zijn een enorme toeristische trekpleister voor zowel Argentinië als Brazilië. Veel toeristen willen dit natuurwonder aanschouwen maar lopen dan tegen een aantal vragen aan. Welke kant kan je beter bezoeken? Hoeveel tijd heb je hier voor nodig? Wat zijn de verschillen? Tijdens onze reis door Zuid-Amerika van 4 maanden hebben we hier 3 dagen doorgebracht en geven in deze gids voor jouw trip naar de watervallen van Iguazú dan ook graag antwoord op deze (en alle andere) vragen!

Naast de watervallen zijn er ook veel dieren te vinden in deze parken.
Watervallen van Iguazú

Eerst even wat algemene uitleg in deze gids over de watervallen van Iguazú, in zowel Brazilië als Argentinië. Zoals vermeld scheidt dit enorme complex deze twee Zuid-Amerikaanse landen. Het gehele complex bevat tussen de 270 en 300 watervallen, afhankelijk van de waterstand. In totaal zijn de watervallen 2,7 kilometer breed en vallen tot 82 meter naar beneden. De bekendste waterval is de “Garganta del Diablo” (keel van de duivel) van 150 meter breed en 70 meter diep. Gemiddeld genomen stort er ongeveer 6,5 miljoen liter water per seconde naar beneden in het hele complex.

Dicht bij de watervallen bevindt zich het drielandenpunt tussen Brazilië, Argentinië en Paraguay. De steden in de buurt zijn Puerto Iguazú in Argentinië, Foz do Iguaçu in Brazilië en Ciudad del Este in Paraguay.

De watervallen van Iguazu bevinden zich op het drielandenpunt tussen Paraguay, Argentinië en Brazilië
Vervoer

De watervallen van Iguazú zijn op verschillende manieren te bereiken. Tijdens onze reis door Zuid-Amerika van 2018 zijn we vanuit Argentinië gekomen. We hebben vanuit de Argentijnse stad Posadas de bus naar Puerto Iguazú genomen. Dit was een rit van ongeveer 4 uur. Ook vanuit Buenos Aires kwamen we toeristen tegen die de watervallen gingen bezoeken. Dit is het makkelijkst te doen door voor ongeveer €60 naar Puerto Iguazú te vliegen en hier de bus naar de watervallen te nemen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om vanuit Buenos Aires een directe bus te nemen, maar deze doet er dan wel ongeveer 18 uur over.

Uiteraard kan je ook vanuit Brazilië de watervallen bezoeken. De meest gunstige stad om met de bus naar Iguazú te reizen is dan Curitiba, dan doe je er ongeveer 10 uur over. Sao Paulo (18 uur) en Rio de Janeiro (24 uur) liggen wat betreft een busreis niet op een fijne afstand. Ook vanuit deze steden zou ik daarom aanraden om een binnenlandse vlucht te nemen.

Eenmaal in Puerto Iguazú of Foz do Iguaçu kan je het makkelijkst met de bus naar de watervallen gaan:

Van Puerto Iguazú naar Argentijnse kant van de waterval vertrekt er iedere 20-30 minuten een “El Practico” bus voor ongeveer AR$ 5. De bus vertrekt vanuit het centrale busstation, maar stopt ook bij verschillende punten en hotels.

Van Puerto Iguazú naar Braziliaanse kant van de waterval vertrekt er ook iedere 30 minuten een internationale bus. Deze bus brengt je naar de Braziliaanse kant van de watervallen. Bij de grens stopt de bus voor een paspoortcontrole. Destijds betaalden wij AR$ 190 voor een retour. Uiteraard kan je deze route ook andersom nemen.

Vanuit Foz do Iguaçu kan je bus “120”nemen naar de watervallen. Deze bus vertrekt iedere 30 minuten en heeft als eindbestemming de Braziliaanse kant van de watervallen.

Overnachten

Wanneer je de watervallen van Iguazú gaat bezoeken is het aan te raden om hier meerdere dagen voor uit te trekken. De beste plaatsen om dan te overnachten zijn Puerto Iguazú aan de Argentijnse kant, en Foz do Iguaçu aan de Braziliaanse kant. Beiden plaatsen zijn erg toeristisch en bieden een keuze uit meer dan 200 verschillende hotels en hostels. Er is een ruim aanbod aan restaurants en beiden plaatsen hebben een goede busverbinding.

Booking.com

Toen wij de watervallen in 2018 bezochten besloten wij in Puerto Iguaziú te overnachten vanwege de financiële situatie in Argentinië op dat moment. Daarnaast waren wij van plan om meer dagen aan de Argentijnse kant door te brengen van de watervallen waardoor dit praktischer zou zijn. Wij verbleven destijds 3 nachten in het prachtige Amérian Portal Del Iguazú Hotel. Ondanks dat dit een 5 sterren hotel is hebben we hier door een goede deal niet meer dan €50 per nacht voor betaald.

Het prachtige Amérian Portal del Iguazú ligt direct aan het drielandenpunt gelegen.
Argentinië: Cataratas del Iguazú

Waar het allemaal om draait in deze gids is natuurlijk het bezoek aan het park waarbij je de watervallen van Iguazú kan zien, in zowel Brazilië als Argentinië. Er zijn behoorlijk wat verschillende tussen de twee parken die ik hier even voor je op een rijtje ga zetten.

Entree

De entree die je hier betaalt is AR$ 600 (ongeveer €12) per volwassene en AR$ 150 (€3) per kind. Wanneer je echter besluit om nog een dag de watervallen te bezoeken kan je je ticket voor 50% van de prijs met een dag verlengen zodat je de volgende dag een stuk goedkoper op pad kunt! Goed nieuws is ook dat sinds februari 219 je ook online tickets kan kopen voor het park. Bij aankomst hoefden wij echter niet lang te wachten en konden we vrij snel het park in lopen.

Bij de entree zie je direct duidelijke borden staan met wat de mogelijkheden zijn.
Activiteiten

Aan de Argentijnse kant van de watervallen heb je verschillende activiteiten. Zo heb je er verschillende wandelroutes die je kan maken:

Circuito Inferior, (1,7 kilometer) oftewel het “Lower Trail”. Deze route brengt je vanuit een lager gebied richting de watervallen en biedt een mooi zicht op de watervallen vanaf een lager punt. Deze route is uitermate geschikt om prachtige foto’s te maken.

Paseo Superior, (1,8 kilometer) oftewel de “Upper Trail”. Deze route brengt je op een hoger gebied richting de watervallen waarbij je als het ware over de watervallen wandelt. Je hebt hierdoor wel een minder zicht op de watervallen, maar toch is deze route de moeite waard.

Paseo Garganta Del Diablo, (1 kilometer), oftewel de “Devil’s Throat”. Voor deze route neem je eerst een treintje naar de ingang van deze (korte) trail. Na ongeveer 1 kilometer lopen over verschillende loopbruggen kom je aan bij de “Devil’s Throat”. Vanuit dit punt heb je echt het mooiste zicht op de watervallen vanaf de Argentijnse kant en dit punt mag je dan ook absoluut niet overslaan.

De verschillende wandelroutes staan duidelijk aangegeven, zoals hier de Paseo Inferior
Vanaf de Paseo Inferior heb je goed zicht op de watervallen
Vanaf de Paseo Superior kijk je als het ware met de watervallen mee
Een aangenaam treinritje neemt je mee naar Paseo Garganta Del Diablo.
Middels de degelijke loopbruggen kom je eenvoudig uit bij de “Devil’s Throat”.
Het mooiste uitzicht heb je vanaf de “Devil’s Throat” waar je met open mond om je heen zult kijken.

Naast de wandelroutes kan je echter nog een activiteit doen die absoluut de moeite waard is en dat is de boottocht. Het bedrijf “Iguazú Jungle” is in het park de enige aanbieder die deze activiteit aanbiedt onder de naam “Great Adventure” en de kosten hiervoor zijn AR$ 2000 (ongeveer €40).

Vanaf de speedboot kom je heel dicht bij de watervallen en heb je er een prachtig zicht op.

Je wordt hierbij eerst met een open busje door het bos gereden waarbij je uitleg krijgt over de natuur in het park. De busrit eindigt aan het water waar je via een trap in de speedboot kan stappen. De speedboot brengt je met een enorme vaart dichtbij de watervallen. Dit is echt een geweldige belevenis waarbij je uiteraard wel drijfnat wordt. Wanneer je in de speedboot stapt krijg je wel een drybag aangeboden waar je al je spullen in kunt doen, en deze heb je hard nodig.

Ondanks dat deze activiteit erg prijzig is mag je dit absoluut niet overslaan. Het is een unieke ervaring om zo dicht bij de watervallen te komen. Tijdens ons verblijf hebben we hier nog een mooie video van kunnen maken. Wat ons betreft mag deze tip dan ook zeker niet ontbreken in deze gids voor jouw trip naar de watervallen van Iguazú.

In het park bevinden zich op een aantal punten uitgebreide foodcourts waar je uitstekend kan eten voor een redelijke prijs. Let hier wel goed op je eten, want er lopen verschrikkelijk brutale neusberen rond die er zo met je lunch vandoor gaan. Ook kan je richting de uitgang nog leuke souvenirs kopen als aandenken aan het park. In totaal hebben wij 2 dagen doorgebracht in dit park.

Brazilië: Cataratas do Iguaçu

Na 2 dagen aan de Argentijnse kant doorgebracht te hebben besloten we om ons bezoek aan de watervallen af te sluiten met een dag aan de Braziliaanse kant.

Entree

De entree die je hier betaalt is BRL 70 (ongeveer €16) per volwassene en BRL 11 (€2,50) per kind. Deze tickets kan je ter plekke kopen, maar zijn ook online te verkrijgen. Toen wij er waren hebben we na het kopen van de tickets nog erg lang moeten wachten. Je wordt hier namelijk met een bus direct vanuit de ingang naar de watervallen gebracht. Hierdoor moet iedereen gebruik maken van deze bussen en is het behoorlijk druk.

Activiteiten

De activiteiten vanuit de Braziliaanse kant zijn een stuk beperkter. Dit komt voornamelijk omdat deze kant zich wat verder van het grootste gedeelte van de watervallen af bevindt. Hierdoor heb je wel een heel mooi zicht op de watervallen, maar kan je er veel minder wandelingen over en langs maken.

De bus die je vanuit de ingang naar de watervallen brengt heeft onderweg enkele opties om te stoppen en een activiteit te doen. Wij (en de meeste mensen met ons in de bus) kozen hier echter niet voor. Je kan echter voor de volgende activiteiten kiezen:

Park’s Office, hier zijn milieugerelateerde educatieve activiteiten

Poço Preto Trail Tour, hier kan je te voet, per fiets of met een auto een route maken van 9 kilometer die je een indruk moet geven van de natuur in dit gebied.

Macuco Safari. Vanuit hier kan je een wandelroute nemen of een boottrip. De boottrip is vergelijkbaar met die aan de Argentijnse kant. De prijzen hiervoor zijn BRL 238 (€55) voor volwassenen en BRL 119 (€27) voor kinderen.

Uiteraard heeft de Braziliaanse kant ook een uitgebreide wandelroute die je kan lopen genaamde de “The Path of the Falls”. Deze route is ongeveer 1,2 kilometer lang. De route kan je verdelen in een deel dat direct langs de rand loopt waarvan je een mooi zicht hebt op de watervallen. Het andere deel is een loopbrug waarmee je heel dicht bij de “Devil’s Throat” kan komen. Vanaf dit punt heb je het mooiste uitzicht aan de Braziliaanse kant. De loopbruggen en paden zijn echter niet breed dus het kan op sommige plekken behoorlijk dringen zijn. Toch is het wederom enorm indrukwekkend om vanaf deze zijde de watervallen te zien.

Aan het einde van deze wandelroute bevindt zich een foodcourt waar je uitgebreid kan eten en een souvenirshop. Vanaf dit punt kan je ook de bus weer terugnemen naar de uitgang van het park. In totaal hebben wij hier ongeveer 1/2 dag doorgebracht.

Ook aan de Braziliaanse kant krioelt het van de neusberen, dus houd je tas goed dicht.
Vanaf het platform aan de Braziliaanse kant heb je een adembenemend zicht op de “Devil’s Throat”.
Ook de andere watervallen zijn van een mooie afstand te zien.
Conclusies

Na 3 dagen de watervallen bezocht te hebben kunnen we in deze gids een aantal dingen concluderen over de watervallen van Iguazú in Brazilië en Argentinië:

-1 dag is absoluut te kort om de watervallen te bezoeken. Wij raden aan om hier zeker 2 dagen voor uit te trekken. Zeker wanneer je de boottocht gaat maken hou je weinig tijd over om alle prachtige wandelroutes te lopen.

-Sla absoluut de boottocht niet over, ondanks de hoge prijs is het zijn geld meer dan waard.

-Hou je van sportieve wandelingen door de natuur, spectaculaire uitzichten en wil je de tijd nemen om alles goed in je op te nemen dan raden wij de Argentijnse kant aan.

-Ben je van het gemak, wil je gewoon heel simpel de watervallen bekijken en heb je niet veel tijd dan raden wij de Braziliaanse kant aan. Let wel dat het aan de Braziliaanse kant een stuk hectischer en drukker is.

-Wat betreft de prijzen raden wij de Argentijnse kant aan. Zowel de entree als de activiteiten zijn beter geprijsd en je krijgt er meer waar voor je geld.

-Heb je gewoon tijd (en geld) genoeg? Bezoek dan net als ons gewoon beiden kanten, alle genoemde punten wegen niet op tegen het prachtige uitzicht wat je zult ervaren aan zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant!

Heb je na het lezen van dit deze gids nog vragen over het bezoeken van de watervallen van Iguazú in Brazilië en Argentinië?

Laat hieronder gerust een reactie achter en dan komen we er zo snel mogelijk bij je op terug!

[bdotcom_bm bannerid=”3509″]

Een gedachte over “Onze gids voor jouw trip naar de watervallen van Iguazú!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.