ArtikelenVrienden van Reisprins

Vrienden van Reisprins: Reisinterview met voetbalreiziger Thom van Zundert

Hier is alweer een aflevering van onze rubriek Vrienden van Reisprins. En wat blijkt? Er zijn behoorlijk wat reislustige inwoners va Wouwse Plantage. Nadat er onlangs reisinterviews zijn geplaatst met Peter en Nicole, en René en Carole strijken we deze keer opnieuw neer in mijn geboortedorp. Voor dit reisinterview namen we namelijk contact op met groot NAC aanhanger en algemeen voetballiefhebber Thom van Zundert.

Thom van Zundert (24) ken ik dus uit mijn geboorteplaats Wouwse Plantage waar ik zelf inmiddels al 15 jaar actief ben als Prins Carnaval. Hij woont daar namelijk naast mijn ouderlijk huis in de Jasmijnstraat. Ondanks het feit dat we een behoorlijk leeftijdsverschil hebben ken ik Thom onder andere van de lokale voetbalvereniging RKVV Rimboe waar we in het verleden allebei actief waren. Daarnaast heb ik vanwege mijn carnavalshobby regelmatig contact met zijn ouders. Via social media zie ik regelmatig de voetbalreizen van Thom voorbij komen en deze hebben regelmatig mijn nieuwsgierigheid gewekt. Het werd dus hoog tijd om dit eens goed vast te leggen in een heus reisinterview met Thom van Zundert.

Kan je iets over jezelf vertellen?

Ik ben dus Thom van Zundert, afkomstig uit Wouwse Plantage en ik ben 24 jaar. Momenteel studeer ik aan de Fontys Hogeschool en daar volg ik de opleiding SPECO (Sporteconomie) en marketing. Deze opleiding trok mij aan doordat ik bijna alle sporten volg, maar vooral veel voetbal. Zo bezoek ik alle thuis- en uitwedstrijden van NAC en wanneer de Parel van het Zuiden niet hoeft te spelen vind ik het leuk om te groundhoppen. Voor de mensen die niet weten wat dit is, groundhoppen is een Engelse term voor het zo veel mogelijk stadions, arena’s of zalen van een bepaalde sport bezoeken.

Wat was de eerste voetbalreis die je gemaakt hebt?

De eerste voetbalreis die ik heb gemaakt was in september 2015. Samen met een vriend ben ik toen naar Newcastle in Engeland geweest. Op St James Park hebben we toen de wedstrijd tussen Newcastle en Chelsea bezocht.

Het indrukwekkende St. James Park in Newcastle was zijn eerste voetbalreis zoals je kan lezen in dit reisinterview met Thom van Zundert
Hoe ziet zo’n voetbalreis er ongeveer uit?

Wanneer ik een voetbaltrip plan zorg ik er meestal voor om daar een 3-daagse reis van te maken. Op de heenweg vertrekken we dan vroeg, zodat we al voor de middag op de plaats van bestemming zijn. Hierdoor hebben we namelijk de rest van de dag nog om de bezienswaardigheden van de stad te bezoeken en om ’s avonds lekker een terrasje of café op te zoeken. Zo hebben we Krakau bezocht voor de wedstrijd tussen Wisla Krakow – Cracovia. We hadden tijdens onze reis voldoende tijd om bijvoorbeeld een bezoek aan Auschwitz te brengen. De volgende dag staat volledig in het teken van de wedstrijd. Het belangrijkste is dan om op tijd beginnen met een biertje en de hele sfeer rondom de wedstrijd volledig meepikken. Op de laatste dag van de voetbalreis kunnen we dan nog iets van de stad zien en de reis naar huis inzetten.

Tijdens het bezoek aan Krakau was er voldoende tijd om ook een bezoek aan Auschwitz te maken.
Bij een voetbalreis naar Dublin mag een bezoek aan de Guinness Storehouse natuurlijk niet ontbreken.
Waar komt de liefde/interesse voor voetbalreizen vandaan?

Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Zoals eerder aangegeven bezoek ik alle wedstrijd van NAC. Ik heb dan ook inmiddels meer dan 400 wedstrijden bezocht. NAC – Willem II blijft daarbij de mooiste wedstrijd vanwege de sfeer. Vanuit daar vind ik het geweldig om de sfeer te proeven bij andere clubs en een soortgelijke passie te zien bij de supporters.

Welke voetbalreizen heb je inmiddels al gemaakt?

Poehh, dat zijn er inmiddels al wel wat. De laatste tijd ligt de voorkeur vooral bij derby’s, of een bezoek aan clubs waarbij ze voor het laatste jaar in een stadion spelen. Net voor de uitbraak van het COVID-19 virus ben ik bijvoorbeeld nog naar Freiburg geweest om het Schwarzwald Stadion te kunnen bezoeken. Uiteindelijk kan ik zeggen dat ik in de laatste wedstrijd met publiek in dat stadion ben geweest.

Vanwege de sfeer en passie bezoek ik graag derby’s. Dat is een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad, streek of regio. De mooiste derby’s die ik heb bezocht zijn bijvoorbeeld Standard Luik – Anderlecht ( de zogenaamde Belgian Classic) en Antwerp – Club Brugge in België. In Duitsland heb ik de beroemde Kohlenpotderby tussen Schalke 04 – Borussia Dortmund bezocht. Ook onbekendere derby’s zoals de kampioenswedstrijd bij FC Kopenhagen – Brøndby IF (de zogenaamde Kopenhagen Derby) en Bohemian Dublin F.C. – Shamrock Rovers (derby of Dublin) heb ik bezocht. Ook de beruchte derby’s tussen Wisla Krakow – Cracovia (The Holy War) en Rode Ster Belgrado – Partizan Belgrado (The Eternal Derby) zijn inmiddels al afgevinkt.

Dalymount Park, de thuishaven van Bohemian Dublin F.C.
Kopenhagen bij het bezoek aan de kampioenswedstrijd tussen FC Kopenhagen en Brøndby IF
De Kohlenpotderby tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund.
Voetbalreizen worden overal op internet aangeboden, maar deze zijn vaak vrij prijzig. Hoe doe jij dit?

Door goed te zoeken en veel te vergelijken kunnen we de trips altijd vrij goedkoop houden. We halen de wedstrijdkaarten vrijwel altijd via de officiële website van de thuisspelende club. Je maakt daar vaak gewoon een account aan en je kan dan vaak heel makkelijk kaarten bestellen. Dit is ook altijd de meest gunstige prijs die je dan betaald. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen. Hierbij moet je vaak geluk hebben dat je connecties bij die club hebt of je zal net wat meer moeten betalen voor een ticket.

Wat is de meest indrukwekkende voetbalreis die je gemaakt hebt?

De voetbalreis die ik heb gemaakt die het meest indrukwekkend is geweest, was zonder twijfel Rode Ster Belgrado – Partizan Belgrado. Dit was absoluut het complete plaatje. Belgrado is echt een mooie stad waarbij een biertje spot goedkoop is en het eten verrukkelijk was. De sfeer bij wedstrijd was iets wat ik nog maar zelden heb meegemaakt. Ik heb nog nooit zoveel agenten bij elkaar gezien voor een voetbalwedstrijd, waarbij ik dan het halve leger nog niet eens heb meegerekend. Het kabaal in het stadion was bizar (hier kon overigens alleen Wisla Krakow aan tippen in de derby tegen Cracovia). Bij deze wedstrijd was alles aanwezig: een enorme hoeveelheid vuurwerk , een indrukwekkende sfeeractie, staking van de wedstrijd, de nodige stoeltjes die in brand stonden en de bezoekers van Partizan die ook nog even de vuisten lieten gelden. Het enige minpuntje was de 0-0 op het scorebord.

De sfeer bij grote derby’s zijn overigens altijd bijzonder. Bij de wedstrijd tussen Luik en Anderlecht werden er vuurpijlen vanuit het uitvak richting de thuistribune afgeschoten, dat had ik ook nog nooit meegemaakt.

De indrukwekkende vuurwerkacties tijdens Rode Ster Belgrado – Partizan Belgrado
Tijdens zo een voetbalreis moet je vast ook wel makkelijk contact maken?

Het contact bij wedstrijden gaat inderdaad vanzelf. Natuurlijk gebeurt dit vooral in de kroegen voor en na de wedstrijd. We worden dan regelmatig aangesproken wanneer de supporters van clubs merken dat we uit het buitenland komen. Ze zijn dan erg nieuwsgierig waar we vandaan komen en hoe we daar beland zijn. Als ze eenmaal achter de passie komen die ik heb ontstaat er vaak een leuk gesprek. Vaak vertel ik dan over eerdere reizen. Zo ben je al snel een half uur verder.

Welke bestemming raad je echt aan om eens te bezoeken?

Dublin vind ik echt een aanrader. De Ierse hoofdstad is echt een geweldige stad, waar je uitstekend kan stappen. Iedere stad heeft z’n charme en elke wedstrijd is weer uniek qua sfeer maar om buiten de wedstrijd ook een leuke tijd te hebben zit je met Dublin zeker goed. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Valencia. Valencia is een prachtige stad en vaak heb je er heerlijk weer. Daarnaast is het Mestalla stadion een echte ouderwetse voetbaltempel.

Er zal vast ook wel eens iets mis zijn gegaan bij een van de vele voetbalreizen?

Ja dat kan je wel zeggen, maar daarbij wist ik van te voren dat dit kon gebeuren. Ik had namelijk een retourtje Lissabon met de heenreis op zaterdagochtend en de terugreis op maandagmiddag. Dat weekend werd namelijk de wedstrijd Sporting Lissabon – Benfica gespeeld. Het speelschema werd echter pas een week van te voren bekend gemaakt. Toen bleek opeens dat de wedstrijd op vrijdagavond gespeeld zou worden. Dit was pure pech, aangezien de topwedstrijden in Portugal normaal op zaterdag- of zondagavond worden gespeeld. Doordat we op zaterdagochtend naar Lissabon vlogen misten we hierdoor helaas deze wedstrijd. Als vervanging heb ik toen maar een wedstrijd van Belenenses bezocht in Estadio Nacional do Jamie. Dit is een stadion vol onkruid en lege tribunes. Echt een oud en vervallen stadion dat jaren had leeg gestaan. Het stadion heeft een capaciteit van 37.500, mochten er 500 mensen aanwezig zijn geweest dan was dit al veel.

De tribunes van het Estadio Nacional do Jamie waarover Thom van Zundert verteld in dit reisinterview
Zulke voetbalreizen moeten vast ook mooie foto’s opleveren. Wat is je favoriete foto?

Mijn favoriet is een foto van het uitvak van Partizan bij Rode Ster. De eerste helft was er weinig te merken van de aanwezigheid van de Grobari zoals de fanatieke aanhang van Partizan Belgrado wordt genoemd. Al waren er wel wat vliegende stoeltjes en wat relletjes. In minuut 50 werd heel het vak echter bedolven onder de rook van het vuurwerk. Dit leidde tot het staken van de wedstrijd aangezien er niets meer te zien was behalve rook.

De favoriete foto van het reisinterview van Thom van Zundert van zijn bezoek aan de wedstrijd Rode Ster Belgrado – Partizan Belgrado.
Is er iets wat je altijd meeneemt op reis ?

Natuurlijk zorg ik altijd at ik de belangrijkste dingen bij me heb zoals zoals mijn paspoort en natuurlijk de vliegtickets. Daarnaast zorg ik er altijd voor dat ik genoeg geld voor bier bij me heb. Uiteraard gaat een goed humeur ook altijd mee op reis. Eigenlijk is dat vanzelfsprekend omdat we er altijd veel zin in hebben!

Thom in het Stadio Olimpico in de Italiaanse hoofdstad Rome voor een wedstrijd van AS Roma.
Is er een bestemming die je echt af zou raden om te bezoeken?

Naar Royal Excelsior Moeskroen in België en Lille in Frankrijk moet je echt niet naartoe gaan. Bij het bezoeken van deze wedstrijden was er echt totaal geen sfeer. Het was er zelfs ronduit saai.

Je hebt inmiddels al zoveel wedstrijd bezocht in het buitenland, zijn er nog voetbalreizen die je aan die lijstje toe wil voegen?

Ik heb nog wensen genoeg om aan dat lijstje toe te voegen. Momenteel richt ik me vooral Oost-Europa voor de nodige derby’s. Voordeel is dat hier de kosten laag blijven doordat het leven daar vrij goedkoop is. Als student is dat ook mooi meegenomen natuurlijk. Je moet hierbij denken aan derby’s als: Levski Sofia – CSKA Sofia in Bulgarije, Ferencvaros – Ujpest in Boedapest, Dinamo Boekarest of Rapid Boekarest tegen Steaua Boekarest in Roemenië, Slavia Praag – Sparta Praag in Tsjechië en Dinamo Zagreb – Hajduk Split in Kroatië. Verder staat Casablanca al een tijdje hoog op het verlanglijstje: Wydad – Raja! Dit is alleen lastig omdat deze wedstrijd in Marokko 3 dagen van te voren nog verzet kan worden.

Heb je nog een gouden tip voor mensen die een voetbalreis willen maken?

Ben je een voetbalfan en wil je echt eens iets bijzonders meemaken? Ga dan naar “The Eternal Derby” in het Servische Belgrado tussen Rode Ster Belgrado en Partizan Belgrado! Een toegangskaart voor de wedstrijd kan je echt heel makkelijk op de officiële website bestellen. Je krijgt er gegarandeerd een fenomenale sfeer met alles erop en eraan!

Ook een bezoek aan Millwall FC mag niet ontbreken op de lijst van een echte groundhopper.

Maak jij ook mooie reizen en wil je net als groundhopper Thom van Zundert een reisinterview af laten nemen?

Laat dan hieronder een reactie achter of stuur ons gewoon eens een email!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.