ArtikelenVrienden van Reisprins

Vrienden van Reisprins: Reisinterview met René de Ruiter en Carole Luijkx

We hebben de smaak te pakken, want we brengen je alweer een aflevering van onze rubriek Vrienden van Reisprins. Na reisinterviews met Mario, Joep, Steff, Eva en Peter en Nicole strijken we deze keer neer aan de rand van Wouwse Plantage. In deze aflevering heb ik namelijk een reisinterview met René de Ruiter en Carole Luijkx.

René en Carole (beiden 53) ken ik uit mijn geboorteplaats Wouwse Plantage. Zij wonen in het buitengebied aan de Zoomvlietweg, wat officieel onder het dorp Heerle valt. René heb ik eerst leren kennen via zijn schoonbroer die destijds actief was in de carnavalsvereniging van het dorp waar ik zelf inmiddels al 15 jaar actief ben als Prins Carnaval. Wat later werd Judith leerkracht in het dorp en leerde ze René en Carole als ouders van haar leerlingen kennen. Ook tijdens activiteiten in het dorp bleek dat we duidelijk een gemeenschappelijke interesse hebben, en dat is reizen. Dat vonden wij daarom een mooie basis voor een uitgebreid reisinterview met René de Ruiter en Carole Luijkx.

Kunnen jullie nog iets meer over jezelf vertellen?

Wij zijn dus Carole Luijkx en René de Ruiter. René is geboren en getogen in Ridderkerk en Carole in Bergen op Zoom. In 2000 zijn we getrouwd en sindsdien wonen we met veel plezier in het buitengebied van Heerle, samen met onze dochter Lara (16) en onze zoon Bas (14). René is financieel directeur van een advocatenkantoor in Rotterdam en Carole regelt de nazorg voor patiënten in het Bravis Ziekenhuis. In onze vrij tijd reizen we natuurlijk heel graag en daarnaast zijn we alle vier behoorlijk sportief. Zo wordt er in ons gezin gefietst, gevoetbald, gehockeyd, hardgelopen en gefitnest. Ook lezen en koken we graag.

Een familiefoto uit in Zuid-Afrika uit het archief.
Een familiefoto uit in Zuid-Afrika uit het archief.
Wat was de eerste reis die jullie hebben gemaakt?

Wij hebben elkaar voor het eerst ontmoet tijdens een georganiseerde fietsgroepsreis naar Ecuador in december 1997. Een reis met vergaande gevolgen. Het was een geweldig mooie reis met een groep van ongeveer 20 personen, waarbij we op de mountainbike het indrukwekkende Ecuador hebben doorkruist. De reisleider was Jan, die al jaren in Ecuador woonde. Hij maakte onder andere indruk door tijdens de verplaatsingen in de auto achter het stuur te zitten met een blik bier tussen zijn benen.

René en Carole tijdens hun eerst reis door Ecuador in 1997.
René de Ruiter en Carole Luijkx tijdens hun eerst reis door Ecuador in 1997, waarover ze vertellen in dit reisinterview.

We hebben er heel veel bijzondere natuur en cultuur gezien en vooral reizend op de fiets beleef je dat heel intens. Soms daalden we op één dag van het koude hooggebergte af naar de warme, vochtige jungle. In diezelfde jungle hebben we ook de jaarwisseling gevierd en gedanst met de inheemse bevolking. Dit ging door tot die door de eigen gestookte sterke drank omvielen.

We vonden elkaar toen al wel heel leuk, maar waren “just friends”. Het jaar daarop deden we wéér een fietsgroepsreis, maar ditmaal door Zuid-Afrika. Daar heeft Cupido raak geschoten en werden we een stel.

Een jaar later sloeg de vonk over in Zuid-Afrika
Een jaar later sloeg de vonk over in Zuid-Afrika vertellen René de Ruiter en Carole Luijkx in dit reisinterview.
Welke landen hebben jullie inmiddels zoal bezocht?

Voordat we elkaar leerden kennen hadden we allebei al veel gereisd. Zo had René o.a. gefietst in de Himalaya in India en Carole had gebackpackt in Australië en Nieuw-Zeeland. Daarna hebben we dus de fietsreizen gemaakt door Ecuador en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika werden we verliefd, maar we werden ook verliefd op het land. Later zijn we er met de kinderen nog eens naar terug geweest. Kaapstad is echt een geweldige stad!

Tussen twee banen van René in, en daardoor véél te kort, zijn we naar Nieuw-Zeeland geweest. Onze “huwelijksreis” in 2000 bracht ons naar Vietnam, waar we een indrukwekkende  fietstocht hebben gemaakt langs de Mekong rivier. Vervolgens gewandeld in Nepal en gefietst en gewandeld (de vier-daagse tocht naar Machu Picchu) in Peru. Waar we nog steeds trots op zijn is de beklimming onder barre weersomstandigheden van de Punta Olimpica in Peru, een bergpas met een hoogte van ca 4.900 meter boven zeeniveau.

René en Carole tijdens hun beklimming van de Punta Olimpica in Peru.
René en Carole tijdens hun beklimming van de Punta Olimpica in Peru.

Het jaar daarna zouden we naar Patagonië gaan, maar de komst van de kinderen stak daar een stokje voor. Dat houden we dus nog tegoed. Met de kinderen hebben we later ook onvergetelijke reizen gemaakt naar Maleisië, Singapore, Bali/Java en recenter Marokko en Canada. Maar ook dichter bij huis valt genoeg te zien, zo hebben we mooie stedentrips gemaakt naar Parijs en Londen.

Een kamelensafari door de Sahara in Marokko.
Een kamelensafari door de Sahara in Marokko.
Jullie reizen klinken erg actief en intensief, als wat voor reizigers zouden jullie jezelf omschrijven?

Wij zijn zeker avontuurlijke reizigers die ook fysiek bezig willen zijn. We kiezen er voor om tijdens onze reizen activiteiten te doen zoals fietsen, wandelen, kanoën, bungeejumpen en raften. We gaan het liefst niet naar de meest toeristische gebieden hoewel je bij bepaalde highlights die je echt wil zien niet aan ontkomt. We zijn geen kampeerders, maar hoeven ook weer geen luxe accommodaties, daar brengen we namelijk het liefst niet al te veel tijd in door.

Lang op een plaats blijven is aan ons niet besteed omdat we veel willen zien. In ruim 3 weken Canada hebben we bijvoorbeeld op 6 verschillende plaatsen overnacht en daarnaast een week met een camper rondgetrokken.

Payto Lake, aan de Icefields Parkway in Canada
Payto Lake, aan de Icefields Parkway in Canada

We willen de cultuur van het land/de plaats waar we zijn wel meekrijgen. Daarom mogen een museum en een wandeling door een historische stad niet ontbreken. Als het weer het toelaat eindigen we tenslotte een langere reis graag met een paar dagen strand.

Eten op een Markt in Marrakech
Eten op een Markt in Marrakech
Ontspannen op het eiland Tioman in Maleisië.
Ontspannen op het eiland Tioman in Maleisië.
Hoe bereiden jullie je voor op zo een reis?

We kijken reisprogramma’s, lezen en zoeken op internet veel op over reizen. Als we hebben besloten waar we heen willen, zoeken we op internet wat de hoogtepunten zijn en kijken we in de programma’s van verschillende reisorganisaties die georganiseerde avontuurlijke reizen aanbieden waar zij heen gaan en wat ons daarvan aantrekt. Op basis daarvan stellen we onze eigen reisroute en de plaatsen en bezienswaardigheden die we willen bezoeken vast.

Daarna gaan we de accommodaties vastleggen, soms een appartement, soms een hotel of voor een weekje Frankrijk of Italië (dat doen we ook!) een huis. We leggen dit wel altijd van tevoren vast om als we eenmaal op vakantie zijn daar niet te veel tijd aan te hoeven besteden, maar te kunnen genieten.

Jullie zijn erg actief tijdens jullie reizen, maar wat is de meest indrukwekkende activiteit die jullie tijdens een van jullie reizen hebben gedaan?

Dat is best lastig te beantwoorden, omdat we veel gereisd, veel gezien en veel meegemaakt hebben. Bungeejumpen in Nieuw Zeeland was voor René met zijn hoogtevrees behoorlijk indrukwekkend. Carole heeft tijdens haar reis door Australië onvergetelijke momenten meegemaakt met Aboriginals.

maar als we ons “beperken” tot de reizen met z’n vieren was de tocht naar de Ijen krater op Java toch wel één van de meest memorabele activiteiten. In de vroege ochtend zijn we onder begeleiding van een gids de vulkaan opgeklommen, een tocht van ongeveer 2 uur. Uit het kratermeer stegen constant zwaveldampen op, waardoor het werd aangeraden (gas)maskers te dragen. Onderweg kwamen we arbeiders tegen die met manden vol zwavelbrokken de vulkaan afdaalden. Deze hadden ze onder heel zware omstandigheden uit de krater gewonnen. Het surrealistische uitzicht op het kratermeer waaruit gele zwaveldampen opstegen was de pittige tocht meer dan waard. Als aandenken hebben we thuis nog een stuk zwavel liggen dat we onderweg van een van de arbeiders hebben gekocht.

En van een heel andere categorie is de reis naar de Provence die wij samen in 2019 hebben gemaakt. Het doel was met de fiets één van de beruchtste beklimmingen uit de Tour de France te doen, de Mont Ventoux. En dat is ons beiden gelukt! Geen gekke prestatie voor twee 50-plussers vinden we zelf.

De beklimming van de Mont Ventoux in 2019.
De beklimming van de Mont Ventoux in 2019.
Toch moet er vast ook wel eens iets mis zijn gegaan tijdens een van jullie reizen?

Als je veel reist gaat er altijd wel iets fout of lopen er dingen anders dan je zou willen. Gelukkig was het tot dusver nooit zo erg dat de vakantie echt in het water is gevallen. Behalve dat lange weekend Boedapest vorig jaar, waarbij het van de vier dagen 3,5 dag onafgebroken regende. Dat was echt wel een grote tegenvaller. Daar gaan we zeker nog een keer naar terug, want Boedapest zelf is echt een aanrader.

René en Carole tijdens hun verregende reis naar Boedapest.
René en Carole tijdens hun verregende reis naar Boedapest.

Tijdens de eerste reis naar Zuid-Afrika was trouwens onze tas met paspoorten, tickets, creditcards gestolen. Het kan ook dat we deze ergens hebben laten staan, dat weten we eerlijk gezegd nog steeds niet zeker. Dat leverde wel een hoop stress en geregel op.

Dit was ook het geval toen Carole 10 minuten nadat we op Schiphol waren afgezet er achter kwam dat ze haar tas met paspoort inclusief visum voor Vietnam in de auto van haar vader had laten staan. Die had ons weggebracht en René heeft toen in een taxi de achtervolging ingezet. Pas bij Rotterdam heeft hij de de nietsvermoedende “Pa Luijkx” aan de kant kunnen zetten, waarna hij zich mét paspoort en een taxirekening van vijfhonderd gulden nog net op tijd op Schiphol kon melden.

Jullie hebben inmiddels al veel landen bezicht, hebben jullie ook een favoriete bestemming?

Al sinds 2007 gaan we ieder jaar in de herfstvakantie een weekje naar Tenerife. Vanaf het tweede jaar steeds in hetzelfde huis; dus dat kan wel als onze favoriete bestemming worden gezien. Het is voor ons echt een week relaxen in optima forma. Het huis heeft alles wat je maar kan wensen, inclusief een eigen zwembad en ligt op loopafstand van het strand. Ons favoriete restaurant is inmiddels “Los Abrigos” en als je van vis houdt moet je dáár zijn. Daarnaast is het vooral veel slapen, lezen, beetje fietsen uiteraard en als vast nummer een dagje waterpret in Siam Parc. We komen er inmiddels al zo lang, dat de supervriendelijke Filipijnse man die het huis onderhoudt Carole bij aankomst drie dikke zoenen geeft.

Met de hele familie naar Tenerife
Met de hele familie naar Tenerife
Buiten jullie favoriete bestemming hebben jullie vast ook wel een bestemming die jullie echt aan zouden raden?

Het ligt niet naast de deur, maar Vancouver is echt een aanrader! Het was voor ons in 2019 de eindbestemming van een mooie campertocht door de nationale parken van Canada en we hebben ons daar drie dagen heel goed vermaakt. Vancouver is een van de grootste steden van Canada, maar is toch heel relaxed. Veel hippe wijken, goede restaurants met keukens van over de hele wereld en mooie stadsparken. Een voorbeeld hiervan was Stanley Park waar een prachtige verzameling authentieke totempalen te vinden is. Vanuit Vancouver vaar je met de ferry in korte tijd naar Vancouver Island, wat ook zeker het bezoeken waard is!

Ik neem aan dat jullie ook veel foto’s hebben gemaakt tijdens al die reizen. Hebben jullie ook een favoriete reisfoto?

We hebben zo verschrikkelijk veel foto’s dat het lastig is daar dé favoriete foto uit te kiezen.

De foto bij de Bromo vulkaan op Java vinden we wel heel mooi. Deze staat ook wel een beetje symbool voor de vele mooie reizen die we met z’n viertjes hebben gemaakt en waar me met veel plezier en dankbaarheid aan terugdenken. Omdat iedereen de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan wil zien is het wel behoorlijk file lopen naar de vulkaan toe en eenmaal boven aangekomen zie je soms door de selfiesticks de vulkaan niet meer. De woeste schoonheid van deze actieve vulkaan is echter zo overweldigend dat je de “ruis” om je heen snel vergeet.

De hele familie de ruiter bij de Bromo vulkaan.
René de Ruiter en Carole Luijkx met hun kinderen bij de Bromo vulkaan, hun favoriete foto zoals ze vertellen in dit reisinterview.
Zelf bewaar ik vaak herinneringen aan een reis door middel van muziek, hebben jullie ook een nummer wat jullie doet terugdenken aan jullie reizen?

Als we het nummer Livin’ on a Prayer van Bon Jovi horen zitten we weer helemaal in de sfeer van de fietsreis in Peru in 2002. Onze gids Julio Olaza was naast een geweldige gids ook een muziekliefhebber, vooral van Amerikaanse rock. Aan het einde van een mooie fietsdag in de Cordillera Blanca hadden we ons tentenkamp opgeslagen in de middle of nowhere op een dikke 4.000 meter hoogte, omringd door besneeuwde bergtoppen en gletsjers. Zittend in de middagzon voor ons tentje hoorden we een schitterende akoestische versie van Livin’ On A Prayer uit de speakers van het busje van Julio. Die sfeer en dat gevoel kan je niet echt uitleggen, maar is voor ons nog steeds heel bijzonder.

Voor degenen die overigens geïnteresseerd zijn in een mountainbiketocht in Peru: Julio is nog steeds actief als gids en hij is echt heel goed!

Hadden jullie al een volgende reis op de planning staan?

We zouden in de meivakantie van 2020 voor 2 weken naar Israël en Jordanië gaan, maar helaas gooide de coronacrisis roet in het eten. Hopelijk gaan we dit nu doen in mei 2021.

Surfen op Bali.
Surfen op Bali.
Als echte reizigers hebben jullie ook vast nog wel een paar goede tips voor de bezoekers van onze website?

Bereid je thuis al goed voor. Zoek daarom ervaringen en tips van andere reizigers op, op internet is overal wel informatie over te vinden. Dit scheelt je op vakantie veel tijd. Thuis heb je tenminste snelle en goede wifi en op reis heb je dat niet overal. Toegangskaartjes, tickets en vervoersbewijzen kun je vaak ruim van tevoren goedkoper online regelen en soms ben je zelfs te laat als je het ter plekke nog probeert. Voor stedentrips vinden wij combitickets voor openbaar vervoer en musea of attracties vaak erg handig.

Wanneer je op bezoek gaat naar een islamitisch land kijk dan wanneer de Ramadan valt. Vaak zijn veel bezienswaardigheden en restaurants dan gesloten. In de grotere en meer toeristische plaatsen zijn onder andere restaurants dan trouwens wel gewoon open.

De markt in Ubud, Bali.
De markt in Ubud, Bali.

Maak jij ook mooie reizen en wil je net als reisliefhebbers René de Ruiter en Carole Luijkx een reisinterview af laten nemen?

Laat dan hieronder een reactie achter of stuur ons gewoon eens een email!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.