Vrienden van Reisprins

Vrienden van Reisprins: Reisinterview met Joep Gommeren

Na de reisinterviews met fietsreiziger Mario van Loenhout en Afrikaliefhebber Steff Nouws zijn we al weer toe aan de derde aflevering van de rubriek Vrienden van Reisprins. Het concept blijft hetzelfde, in deze rubriek worden regelmatig interviews geplaatst met vrienden en bekenden die ook een passie voor reizen hebben. In de derde aflevering van deze reeks heb ik een reisinterview gehad met Joep Gommeren.

Persoonlijk ken ik Joep als een van mijn Kruislandse vrienden waarmee ik vrij veel gemeen heb. Zo fietsen we op zondagochtend regelmatig een rondje op de racefiets, houden we allebei van reizen en zijn we allebei ook niet bepaald vies van een goed feestje op zijn tijd. Die tweede gemeenschappelijke hobby leek mij een goede reden om Joep eens een aantal vragen voor te leggen voor deze rubriek!

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Joep Gommeren, 36 jaar, getrouwd met Hanneke en woonachtig in het mooie Kruisland. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als zelfstandig Onderhoudsconsultant op freelance basis voor diverse klanten binnen de industrie en infrastructuur. In mijn vrije tijd speel ik basgitaar in coverband Jeepster, tennis ik en ga ik op (zonnige) zondagen wielrennen met de eigenaar van Reisprins. En uiteraard maak ik graag tijd vrij voor het maken van reizen.

Wat is de eerste reis die je hebt gemaakt?

De allereerste zal waarschijnlijk naar de Katjeskelder in Oosterhout of iets dergelijks geweest zijn. Maar wat betreft het reizen naar het buitenland ligt dat anders. Met ons gezin waren we in mijn jonge jaren vooral veel in Zuid-Frankrijk te vinden, met zijn vijven opgepropt in een Rapido vouwcaravan. Ergens bij een riviertje gingen we dan kikkervisjes vangen, elke dag stokbrood met campingboter en Nutella eten en boven het hangtoilet hangen. Dit was zomaar een greep uit de hoogtepunten die mij nog bijstaan van deze vakanties. Als kind vond ik het daar fantastisch!

Welke landen heb je allemaal al bezocht?

In Europa heb ik typische vakantielanden als Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Turkije en Griekenland bezocht. Daarnaast heb ik ook landen als Zwitserland, Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Zweden, Engeland, Ierland, Schotland en IJsland bezocht binnen Europa. Buiten Europa kan ik inmiddels ook Tunesië, Marokko, Egypte, Amerika, Canada, Curaçao, Mexico, Hongkong, Bali, Vietnam, Zuid-Afrika, Mauritius en Zanzibar van mijn lijst afstrepen.

Waterval in Munduk, Bali
Welke reis heeft de meeste indruk op je gemaakt?

Dat is een erg lastige keuze, maar de ‘mooiste’ reis vond ik Zuid-Afrika. De impact van de natuur, zoals bij een safari, is niet te evenaren. Als ik naar het totaalplaatje kijk was de westkust van de Verenigde Staten de ‘leukste’ reis. Hier ben ik twee keer geweest: in 1996 met mijn ouders in een camper en in 2017 hebben we met de auto de reis over gedaan met vier vrienden. De vrijheid die ik tijdens die roadtrips ervaren heb is niet te beschrijven.

Hoe bereid je je voor op een reis?

De voorbereiding is eigenlijk vrij standaard. In het geval van een rondreis zoek ik op internet naar reisvoorbeelden en beoordelingen en stem daar mijn boeking op af. Ik verdiep mij bewust niet in detail in de reis. Zo zoek ik bijvoorbeeld op voorhand geen foto’s op van bestemmingen. Er moet altijd nog een soort van verassing overblijven vind ik.

Wat is de meest indrukwekkende activiteit die je tijdens een van je reizen gedaan hebt?

Het zwemmen met walvishaaien in Mexico, zoals Reisprins ook al eens heeft gedaan blijft toch echt de meest indrukwekkende activiteit die ik tijdens een reis heb gedaan.

Is er ook wel eens iets mis gegaan tijdens een van je reizen?

Twee keer hebben we pech gehad met de weersomstandigheden. Onze laatste reis in Oost-Amerika, moesten we noodgedwongen inkorten omdat orkaan Dorian op komst was. Miami en Key West hebben we daarom helaas over moeten slaan. Hetzelfde gebeurde ons eigenlijk tijdens onze reis naar Hongkong en Vietnam. Daar waren we net op tijd Hongkong uit, voordat tyfoon Mangkhut arriveerde. We dachten veilig te zitten in Vietnam (wat ook het geval was), maar door de invloed van diezelfde storm waaide en regende het daar alsnog. Hierdoor werd een van de beoogde hoogtepunten van onze reis, de cruise in Halong Bay, geannuleerd.

Ook zijn we tijdens onze laatste reis in de metro van New York opgelicht. Het kwam er op neer dat een vreemde die zich voordeed als stationsmedewerker ‘hulp’ aanbod bij de kaartautomaat. Ik dacht hier als trouw Oplichters in het buitenland kijker op voorbereid te zijn. Toch wist hij mij geld af te troggelen.

Varen op de Mekong Delta, Vietnam
Wat is de favoriete bestemming die je al eens bezocht hebt?

Dublin voelt toch elke keer als thuiskomen. Het sfeertje van de pubcultuur vind ik geweldig.

Welke activiteit raad je echt aan om eens te doen?

Een Nijlcruise in Egypte. Dat is echt een ideale afwisseling van ontspanning en cultuur. Het is niet duur en iedereen die een ook maar een beetje van cultuur houdt moet de Egyptische tempels zeker een keer gezien hebben.

Strand in Kiwengwa, Zanzibar
Heb je specifieke muziek die voor jou aan een bepaalde reis gelinkt is?

Tijdens onze rondreis door het westen van de Verenigde Staten in 2017 heb ik het album Odessey and Oracle van The Zombies grijsgedraaid. Wanneer ik dat album opzet waan ik mij direct weer in de Verenigde Staten.

Is er iets wat je altijd meeneemt op reis ?

Een zakje Biotex gaat altijd in de koffer. Ik neem het voornamelijk mee voor de tussentijdse onderbroekenwas. Ook zorg ik er altijd voor dat ik een zakmes bij heb. Ook dat komt elke reis wel een keer van pas.

Wat is je favoriete reisfoto en wat is het verhaal erbij?

Dat is de foto van de vier neushoorns op de weg. Deze is gemaakt tijdens onze eerste ochtendsafari in Zuid-Afrika. Bij zonsopkomst reden we vanaf een heuvel het park in. Door de ochtenddauw heen zagen we in de verte de giraffen boven de bomen uitsteken. Uit het niets stonden er echter opeens vier witte neushoorns voor ons op het pad. Dat beeld van een wildpark wat ontwaakt was wel heel bijzonder.

Vier neushoorns op de weg, Pilanesberg, Zuid-Afrika
Wat is de volgende reis die je op de planning hebt staan?

We zijn net terug van onze rondreis Canada/Oost-Amerika, dus we hebben nog niks gepland. De volgende reis zal waarschijnlijk dichter bij huis zijn, aangezien er een kleine op komst is.

Wel hebben we nog reizen op onze bucketlist staan. Uiteraard willen we onze reis naar Miami en Key West nog een keer inhalen. Peru staat ook al een tijd op de planning. Daarnaast zou ik graag een keer Paaseiland bezoeken. Die hele setting met die beelden heeft iets mysterieus wat mij erg aanspreekt.

Heb je nog een tip voor mensen die op reis (willen) gaan?

Wijzelf hebben goede ervaringen met Riksja Travel. Zij beschrijven zichzelf als een organisatie die individuele verre reizen aanbiedt met knusse slaapplekken en lokale ontmoetingen. De accommodaties die wij tijdens de rondreizen hadden, waren zeer gevarieerd en gaven echt een extra dimensie aan de reis.

Maak jij ook mooie reizen en wil je net als reisliefhebber Joep Gommeren een reisinterview af laten nemen?

Laat dan hieronder een reactie achter of stuur ons een email!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.