ArtikelenEuropaNederland

The Fallon Hotel Alkmaar, slapen in een oude gevangenis!

Begin 2021 waren we op zoek naar een bestemming om er eventjes lekker tussenuit te gaan. We kwamen terecht bij The Fallon Hotel in Alkmaar. Dit hotel is gebouwd in een voormalige gevangenis, dus heeft ook nog eens een bijzondere geschiedenis. We hebben er al eens eerder over verteld in het reisverslag wat we hebben gemaakt over dit verblijf. In dit artikel vertellen we je echter alles over dit hotel en waarom het de perfecte accommodatie is voor een bezoek aan Alkmaar.

Geschiedenis

Laten we eerst even de geschiedenis induiken van dit bijzondere gebouw. Het stamt namelijk al uit 1884 toen hier aan de rand van de Alkmaarderhout een penitentiaire inrichting gebouwd werd. Toen had het nog de naam cellulaire gevangenis De Hout. In eerste instantie had het de beschikking over 26 cellen, maar al snel werd dit uitgebreid naar 104 cellen. Uiteindelijk bood de inrichting plek aan 122 gevangenen. In 1928 leek de behoefte voor deze gevangenis te klein te zijn en werd hij gesloten, om in 1937 al weer heropend te worden vanwege een landelijk cellentekort.

Omstreeks 1950 werd voor het eerst de naam Schutterswei genoemd voor dit bijzondere gebouw. Door de jaren heen is het gebouw meerdere malen verbouwd. In 1975 werd het bijvoorbeeld voorzien van speciale werkzalen en een sportzaal. Door de jaren heen verouderde het gebouw echter dermate dat er in 2009 besloten werd dat de gevangenis moest sluiten. Dit gebeurde uiteindelijk in 2013. De gevangenis heeft meerdere beroemde gevangenen gehad zoals Willem Holleeder en zijn mede ontvoerders van Heineken. Ook de beroemde bankovervaller en “meesterontsnapper” Stanley Hillis , “meesteroplichter” heer Olivier, de Molukse treinkapers en “Pistolen Paultje” behoren tot de kring van bekende gevangenen. Daarnaast kan de gevangenis je ook bekend voorkomen van de SBS6-serie Celblok H, waarvan veel scenes hier ook zijn opgenomen.

Rondleidingen

Na de sluiting is er veel gedoe geweest omtrent vergunningen voor een nieuwe bestemming van het gebouw. Eerst was er langere tijd sprake van woningbouw, maar in september 2017 verleende de gemeente Alkmaar een omgevingsvergunning voor een hotel. In mei 2019 kon men dan ook eindelijk beginnen met de verbouwing tot hotel die in juni 2020 werd afgerond. Het eindresultaat is The Fallon Hotel dat 102 luxe kamers en suites bezit en zich nog altijd kenmerkt door het bijzondere gebouw waarin het zicht bevindt in Alkmaar.

Als je echt geïnteresseerd bent in in de historie van dit unieke gebouw dan moet je zeker eens aansluiten bij een van de rondleidingen die er worden gegeven. Een groepje oud-medewerkers onder leiding van Wim Harsveld hebben een al snel na de opening van het hotel het initiatief genomen om rondleiding te geven in het gebouw. Vanuit hun eigen ervaringen vertellen ze je alles over het gebouw en krijg je een goed beeld welk traject een gevangene moest doorlopen. Elke maandag, woensdag en zaterdag worden er om 16:00 uur rondleidingen gegeven voor de schamele prijs van €1,25 per persoon. Wij hebben dit gedaan en vonden het reuze interessant. Vraag dit dus zeker na bij je reservering, want misschien dat er tijdens jouw verblijf wel een extra rondleiding wordt gegeven en je toch aan kan sluiten!

De kamer

Waar je natuurlijk voor komt is een fijne overnachting, en die ga je krijgen in je eigen kamer. Het hotel heeft in totaal 102 kamers. Deze zijn onder te verdelen in de mindervalide kamers (€70/nacht), Suite kamers (€170/nacht), Superior kamers (€100/nacht), Deluxe kamers (€85/nacht) en tenslotte de Comfort kamers (€70/nacht). Wij hadden kamer 319 tot onze beschikking, helemaal in het hoekje van de 3e verdieping. Dit was een Deluxe kamer.

De Deluxe kamer is gebouwd in 2 originele cellen. Je slaapt hier dus echt nog in het gedeelte waar de gevangenen destijds zaten. De 2 cellen samen vormen een ruime kamer die stijlvol is ingericht. Mooie rustige kleuren zorgen voor een mooie kamer. Alles is netjes afgewerkt en onze kamer zag er schoon uit. Het is vooral leuk dat je de details van de voormalige cel terug kan zien in de kamer. Het bed was werkelijk heerlijk en van zeer goede kwaliteit. Verder heb je uiteraard gratis Wifi, een tv met chromecast, een kleidingkast, koffie en thee op de kamer en een föhn in de badkamer. Daar vonden we het enige nadeel van de kamer, en dat was de douche. De waterdruk was hier wel wat laag waardoor we toch te maken hadden met een vrij slappe straal water.

Tijdens ons coronaverblijf stond er trouwens ook een tafeltje met 2 stoelen op de kamer. Hier konden wij genieten van onze afhaalmaaltijd van Restaurant D’arrêt, dat zich ook in het hotel bevindt. Als je een arrangement boekt met een diner erbij kan je hier ook van genieten en zal je zeker niet teleurgesteld worden. We moesten wel erg lang op het hoofdgerecht wachten, maar hebben wel erg lekker gegeten!

Locatie

Het hotel vind je aan de Prins Bernhardlaan in Alkmaar tegen de Alkmaarder Hout aan. Dit prachtige groene gebied in Alkmaar is een oase van rust en het is er ’s avonds dan ook heerlijk stil om te slapen. Vanuit hier is het ongeveer 2 kilometer naar het centrum van de stad, dus in ongeveer 20 minuten lopen ben je in het hart van de stad. Als je dat iets te ver lopen vindt kan je natuurlijk ook een paar fietsen huren. Wij mochten gebruik maken van e-bikes van Pesie Rent A Bike, die je voor €25 per dag kan huren.

Als je dan toch een fiets hebt gehuurd moet je zeker ook de omgeving verkennen. Alkmaar is een geweldige startplaats om de Noord-Hollandse kust te bezoeken. Denk hierbij aan plaatsen als Egmond aan Zee of Bergen aan Zee. Ook de Schoorlse Duinen zijn meer dan de moeite waard om per fiets te verkennen. Dit prachtige natuurgebied bevat de hoogste duinen van Nederland. Er is dus genoeg te zien en te doen in de omgeving zodat je je niet hoeft te vervelen bij een verblijf in The Fallon Hotel in Alkmaar!

Ben jij dus op zoek naar een mooi stijlvol hotel in een bijzonder gebouw voor een leuk weekendje weg? Dan is The Fallon Hotel in Alkmaar zeker een goede keuze!

Booking.com

Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.