ArtikelenBraziliëReisrecepten

Reisrecept: een caipirinha uit Brazilië!

In 2018 hebben we een reis van 4 maanden door Zuid-Amerika gemaakt. Van deze 4 maanden hebben we er uiteindelijk maar liefst 2 van in Brazilië doorgebracht. Al vanaf de eerste dag in dit geweldige land werden we blootgesteld aan een van de grootste verleidingen: de caipirinha. Deze cocktail wordt werkelijk overal in het land voor een belachelijk lage prijs aangeboden en wij waren dan ook meteen verkocht. Met dit reisrecept geven we je wat uitleg over de caipirinha en hoe je deze thuis zelf na kunt maken!

Caipirinha

Eerst beginnen we met een korte uitleg over de caipirinha. Een caipirinha valt in Brazilië onder de categorie “batidas”. Een batida is een drankje dat bestaat uit fruit en cachaça. Cachaça is de bekendste sterke drank van Brazilië en is gemaakt van suikkerriet. Je kan deze drank het beste vergelijken met witte rum, zoals ook in een eerder artikel al is uitgelegd.

De caipirinha werd oorspronkelijk gebruikt als medicijn tegen de griep, en is een batida bestaande uit limoen en cachaça aangevuld met veel suiker en ijs. Je kan de drank echt in ieder restaurant, bar, café of terras bestellen in Brazilië. Ik moet ook eerlijk toegeven dat het meerdere malen is gebeurd dat we al voor het middaguur een aan caipirinha zaten.

We dronken een caipirinha aan de Copacabana in Rio de Janeiro
…en een caipirinha in Paraty
Ingerediënten

Om thuis een caipirinha te maken heb je eigenlijk helemaal niet zo veel nodig, en het is ook nog eens vrij eenvoudig. Voor het maken van één caipirinha heb je het volgende nodig:

  • 50 ml cachaça
  • 1/2 limoen in partjes gesneden
  • 2 eetlepels fijne witte suiker
  • ijs, en bij voorkeur “crushed” ijs
…en een caipirinha in de Mercado Municipal de São Paulo
..en een caipirinha aan het strand van Praia de Pipa
Bereiding

De bereiding van deze cocktail is enorm simpel, en eigenlijk hoef je maar 4 stappen te doorlopen:

1.Doe de partjes van een halve limoen in je glas en doe daar direct de suiker bij. Pak vervolgens een cocktailstamper of een vork en stamp hiermee alles helemaal fijn tot het sap van de limoen en de suiker helemaal in elkaar op zijn gegaan.

2.Vervolgens vul je het glad met de crushed ice

3.Daarna schenk je de 50 ml cachaça hierbij en roer je alles heel goed door.

4.Tenslotte garneer je het glas met een partje limoen.

Zo kan je dus zelf een lekkere caipirinha maken en jouw herinneringen aan Brazilië laten herleven met dit reisrecept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.