Artikelen

Onze tips om geld te sparen voor een wereldreis

Zoals je al hebt kunnen lezen in een ander artikel gaan we vanaf maart 2023 op wereldreis. We hebben onlangs het eerste gedeelte van de Q&A van onze wereldreis geplaatst. Geld was daarin natuurlijk een onderwerp wat daar in terug te vinden was. Natuurlijk begrijpen we dat mensen hier heel nieuwsgierig naar zijn en vaak denken dat je een enorme berg geld moet hebben om op wereldreis te gaan. Eigenlijk valt dat enorm mee. Wij rekenen namelijk met een budget van ongeveer €20.000 – €25.000 per persoon per jaar. De volgende stap is echter om dat bedrag te bereiken. In dit artikel geven we je daarom onze tips om geld te sparen voor een wereldreis.

Maak (automatisch) geld over van je lopende rekening naar je spaarrekening

Een goede manier om geld te sparen is door structureel een gedeelte apart te zetten. Een spaarrekening is hier uiteraard zeer geschikt voor. Zelf zitten wij al jaren bij de Rabobank. Met een schamele 0,25% rente hoef je het voor dit jaarlijkse bedrag niet meer te doen. Zie je spaarrekening daarom vooral als een digitale spaarpot met enkele handige functies. Zo kan je bij de Rabobank op je spaarrekening bijvoorbeeld een zogenaamd “spaarpotje” aanmaken. Hierin kan je automatisch geld over laten maken van je lopende rekening naar je spaarrekening.

Als je bijvoorbeeld iedere week €25 automatisch overschrijft naar dit spaarpotje spaar je hier toch al €1300 per jaar mee. Grote kans dat je een dergelijk bedrag wekelijks ongemerkt kan missen. Daarnaast kan je ook periodiek grotere bedragen overmaken op je spaarrekening als je bijvoorbeeld een financiële meevaller hebt.

Verkoop overbodige spullen op Marktplaats

Geld sparen voor een wereldreis doe je niet alleen door minder geld uit te geven, maar natuurlijk ook door meer inkomsten te genereren. Een leuke manier om dit te doen is door spullen te verkopen die je niet meer gebruikt. Wij lopen regelmatig onze zolder eens langs om te kijken of daar nog spullen liggen die we niet meer gebruiken. Zelfs als het maar een klein beetje waarde heeft zetten we het al op Marktplaats.

Zo hebben we de afgelopen tijd al heel wat blu-ray films, muziekinstrumenten, elektronica en andere spullen verkocht. Je wordt er niet stinkend rijk van, maar het heeft ons zeker honderden euro’s opgeleverd. Hou altijd in je achterhoofd dat iedere euro telt, dus alles is meegenomen. Daarnaast zal je er van staan te kijken hoe makkelijk je bepaalde producten nog kan verkopen!

Spullen verkopen via Marktplaats is een uitstekende methode om wat extra inkomsten te genereren!
Stop financiële meevallertjes in een ouderwetse spaarpot

Misschien wel onze favoriete methode om geld te sparen voor een wereldreis is een ouderwetse spaarpot. Toen we in 2018 een reis van 4 maanden door Zuid-Amerika gingen maken hadden we ruim daarvoor ook een spaarpot gekregen. Gedurende het jaar zijn er verschillende momenten waarbij we wel eens contant geld kregen. Denk hierbij aan een verjaardag, kerstmis of een gift van onze ouders. Stop dit geld dan direct in de spaarpot. Aangezien dit financiële meevallers zijn en geen ingecalculeerde inkomsten kan je deze inkomsten vaak best missen.

Stel voor jezelf wel een regel in dat je bijvoorbeeld alleen briefgeld in de spaarpot stopt. Tenslotte moet je zeker kiezen voor een spaarpot waarbij het niet mogelijk is om er eenvoudig zelf geld uit te halen. Op die manier neemt het geld alleen maar toe. Een volledig afgesloten spaarpot die je nog met een hamer moet openbreken is helemaal de beste optie. Maak de spaarpot vlak voor vertrek open en verras je zelf met een mooi bedrag. Je zal versteld zijn hoeveel geld hier na een paar jaar in zal zitten en je mee kan nemen op reis!

Pas abonnementen en verzekeringen die je niet (meer) nodig hebt, of zeg ze helemaal op.

Een goede manier om al langere tijd voor je vertrek geld te besparen is het opzeggen (of aanpassen) van abonnementen. Ga er eens goed voor zitten en neem alle lopende abonnementen door die je hebt. De eerste stap is je televisie en internet abonnement. Je kan vast wel een langzamere optie kiezen, of een pakket met minder zenders. Ga daarna kijken hoeveel je per maand verbruikt op je telefoonrekening. Met een kleiner aantal gigabytes per maand kan je zo een paar euro besparen en kom je de maand vast ook wel door.

Misschien heb je nog wel andere abonnementen lopen zoals streamingdiensten of online gaming platforms die je niet meer gebruikt of een sportschool waar je zelden nog komt. Het kan je tientallen euro’s per maand schelen door dit eens goed door te nemen.

Check je vaste lasten

Een nog grotere slag kan je slaan in je vaste lasten. Tot voor kort stapten we namelijk ieder jaar over op een andere energieleverancier. Dat heeft ons in de loop van de jaren behoorlijk wat geld bespaard. Ook voor de zorgverzekering plan ik ieder jaar een moment in om deze zo goedkoop mogelijk te houden. Natuurlijk speelt hier je gezondheid wel een rol bij. Je moet altijd afwegen welke verzekering er bij je past, maar dan nog is hier zeker een besparing op te vinden. Daarnaast lopen er nog allerlei verzekeringen zoals de autoverzekering, inboedel, aansprakelijkheid, rechtsbijstand of een (doorlopende) reisverzekering.

Kijk goed wat er voor jou mogelijk is om een aantal van deze verzekeringen misschien tijdelijk terug te schroeven. Ook dit kan zo maar weer tientallen euro’s per maand schelen.

Koop minder

De laatste tip van ons om geld te sparen voor een wereldreis ligt eigenlijk nog wel het meeste voor de hand. Koop gewoon minder spullen. Zeker als je weet dat je voor langere tijd op reis gaat heeft het heel weinig nut om veel geld uit te geven aan producten die je niet mee gaat nemen op reis. Een nieuwe televisie heeft weinig nut als hij vervolgens maandenlang ongebruikt in de woonkamer staat toch?

Ook kleding die je niet mee gaat nemen op reis kan je misschien maar beter niet kopen. Wanneer je vertrekt hangt het daarna immers toch maandenlang ongebruikt in de kast. Denk dus goed na voor je weer ergens geld aan gaat uitgeven en stel jezelf de vraag of de aankoop wel nodig is als je voor langere tijd op reis zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.