Artikelen

Onze 11 stappen voor het vinden van het perfecte hotel

De kwaliteit van een hotel of hostel kan grote invloed hebben op je reiservaring. Dus wil je er voor zorgen dat dit goed geregeld is. Voor veel reizen hebben we de overnachtingen al geboekt bij het samenstellen van de route zoals bij onze rondrit door Europa. Bij een pakketreis waren deze vaak al inbegrepen zoals bij onze reizen naar Maleisië of Japan. De laatste jaren kiezen we er voor om voor ons vertrek enkel nog het hotel te boeken voor de eerste nacht. Alle overige overnachtingen reserveren we ter plekke, zoals in Bolivia en Mexico. Door dit te doen zijn we veel flexibeler en kunnen we makkelijker een leuke aanbieding meepakken. Of we onderweg onze hotels boeken of dit ruim van tevoren doen, we doorlopen vaak een vast patroon om een overnachting te kunnen vinden. In dit artikel geven we je daarom 11 stappen waarmee iedereen zijn perfecte hotel kan vinden.


Stap 1 Locatie

Of je nu wekenlang rond gaat trekken of een korte citytrip gaat maken, de locatie is altijd de eerste stap. Dan heb ik het nog niet zozeer over de bestemming waarop je gaat zoeken. Het gaat hier meer om waar je binnen deze bestemming precies een hotel wilt hebben. Het kan daarom erg nuttig zijn om eerst goed research te doen wat een populaire wijk, straat of regio is voor jouw bestemming. Ben je bijvoorbeeld van plan om naar Valencia te gaan dan zal vast de wijk Ruzafa voorbij gaan komen. Wanneer je naar Lima in Peru gaat is de wijk Miraflores een goede keuze.


Stap 2 Bereikbaarheid van de locatie

Natuurlijk is het niet alleen belangrijk dat je in een populaire wijk of straat zit. Wat betreft de locatie zijn er nog een aantal punten waar je goed op moet letten:Als je naar een stad gaat zoals Londen of New York, dan kan het slim zijn om een hotel te nemen wat dicht bij een metrostation zit. Het is helemaal handig als dit een metrostation is waar meerdere lijnen samenkomen. Op deze manier kom je overal makkelijk, snel en goedkoop in de stad.


Stap 3 Veiligheid van de locatie

Let bij het kiezen van een locatie ook op de veiligheid. Als je een weekendje weg wilt in Nederland zal dit niet zo een punt zijn. Wanneer je door een land als Brazilië is het daarentegen wel belangrijk dat je hotel zich in een veilig omgeving bevindt. Wanneer je hotel zich namelijk op een veilige locatie bevindt stap je namelijk met een veel fijner gevoel de deur uit. Van bijna iedere stad kan je op internet wel informatie vinden welke wijken veilig zijn en welke wijken minder goed bekend staan. Wees daarin niet eigenwijs maar volg deze tips vooral op om problemen te voorkomen.


Stap 4 Handige locatie voor aankomst of doorreis

Het kan ook handig zijn om een hotel te zoeken wat dicht bij een luchthaven of busstation zit. Zeker wanneer je van plan bent om met het openbaar vervoer verder te reizen is dit erg handig omdat je hierdoor niet met je koffer of backpack op zoek moet naar vervoer. Ook is dit vaak een veilige optie. Let er wel op dat dit vaak wel betekent dat je wat verder van de toeristische attracties af zit. Dat dit niet altijd het geval is bleek echter in Montevideo, waar we verbleven in een hotel tegenover het busstation maar toch op korte afstand van het centrum van de stad.

Ons eerste hostel van Peru lag in een van de betere wijken van Lima, Miraflores.
Ons eerste hostel van Peru lag in een van de betere wijken van Lima, Miraflores.

Stap 5 De prijs

Een van de belangrijkste stappen bij het vinden van jouw perfecte hotel is het bepalen van een goede prijs. Een gunstige prijs van een hotel is afhankelijk van de gemiddelde prijs op de bestemming, en wat je bereid bent om hier aan uit te geven. Als echte reiziger wil je niet te veel betalen voor je overnachting. Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van de bestemming. Zo betaalden we in Bolivia gemiddeld maar €25 per persoon per dag voor een privékamer. In Brazilië waren we bijna €40 per persoon per dag kwijt. In onze reis door Mexico van 2019 betaalden we gemiddeld €38 per persoon per dag voor een tweepersoons privékamer met eigen badkamer.

Om op voorhand de gemiddelde hotelprijzen per bestemming goed in te kunnen schatten kan je gebruik maken van onderstaande overzicht. Zoekmachine Trivago heeft hierbij voor een groot aantal bestemmingen de gemiddelde prijs per nacht voor een overnachting in beeld gebracht. Wat mij betreft is dit echt enorm handig om inzicht te krijgen in een reële prijs.


Stap 6 Gebruik de prijsfilters
Simpele prijsfilter Booking.com
Voorheen was het enkel mogelijk om je budget te selecteren op vooraf ingestelde marges.
Nieuwe prijsfilter Booking.com
Tegenwoordig kan je op Booking.com ook je eigen budgetmarge aangeven!

Wat je wat mij betreft altijd moet doen is gebruik maken van de verschillende prijsfilters op website zoals Booking of Trivago. Klik hier eerst de optie “€0 – €50 per nacht” een aan. Hiermee krijg je echt de koopjes te zien. Je zal verbaasd zijn hoeveel leuke hotels je al voor die prijs voorbij zult zien komen. Op deze manier hebben wij in de afgelopen jaren echt al een aantal erg goede hotels weten te vinden voor een zeer lage prijs. Mocht je nu naar een bestemming gaan waar de gemiddelde prijzen echt wel beduidend hoger liggen dan deze €50 per nacht, dan pak je vervolgens ook de optie “€50 – €100 per nacht” erbij. Als je op deze manier gebruik maakt van het prijsfilter, weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Begin september 2020 is deze functie aangepast waarbij je zelf je budget samen kan stellen.


Stap 7 Kamerfaciliteiten

De volgende stap heeft betrekking tot de eisen die je stelt aan je overnachting. Als je niet meer zoekt dan een bed om op te slapen dan ben je snel klaar. Wij willen vaak wel net iets meer dan dat en dus zoeken we hotel die specifieke faciliteiten aanbieden. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen kamerfaciliteiten en algemene faciliteiten.

Kamerfaciliteiten
Een overzicht van de meest voorkomende kamerfaciliteiten waarop je kan filteren.

Het klinkt misschien wel vanzelfsprekend, maar wij zoeken echt altijd een hotelkamer met een eigen badkamer. In heel veel landen is dit echt niet standaard. Wij willen gewoon niet met hoge nood staan te wachten voor een toilet dat bezet is of tot je voorganger klaar is met douchen. Daarnaast vinden wij het wat betreft hygiëne ook fijner om een eigen douche en toilet te hebben.

Ga je naar een warme bestemming, dan zou ik zeker ook de filter airconditioning aanvinken. Ook dit is in veel landen echt niet vanzelfsprekend, en als je op reis bent wil je ’s nachts echt niet badend in het zweet wakker worden.

De laatste filters bij de kamerfaciliteiten die wij nog wel eens aan willen vinken zijn die van geluidsisolatie en balkon. Het is natuurlijk heerlijk om in de avond nog lekker iets te drinken op je balkon, of in ieder geval de mogelijkheid te hebben om een eigen buitengedeelte te hebben bij je kamer. Ook geluidsisolatie kan handig zijn als je niet graag wakker wordt gehouden door dubieuze geluiden komend uit de kamer naast je. Mocht je niet zo veel waarde hechten aan een buitenplaats en heb je een paar goede oordoppen, dan kan je deze filters achterwege laten.

In Panama genoten we van de hangmat op ons eigen balkon.
In Panama genoten we van de hangmat op ons eigen balkon.

Stap 8 Hotelfaciliteiten

Tenslotte kan je ook nog filteren op de zogenaamde hotelfaciliteiten. Dit zijn dus faciliteiten die voor iedereen in het hotel bruikbaar zijn. Als je naar een zonnige bestemming als Mexico of Brazilië gaat is het natuurlijk wel erg lekker om een buitenzwembad in je hotel te hebben. Mocht je met de auto reizen dan is het tenslotte erg handig om te selecteren op hotels met een eigen parkeergelegenheid.


Stap 9 De extra’s

Naast de faciliteiten bieden veel hotels ook nog extra’s aan waar je op kan letten. Vaak zijn dit extra’s die geen eerste behoeftes zijn, maar die wel erg nuttig kunnen zijn. Als deze extra’s bij je prijs inbegrepen zitten kan je op deze manier behoorlijk wat geld besparen.

Neem je bijvoorbeeld een overnachting inclusief ontbijt, dan kan dit zo een voordeel opleveren van €15 per persoon. Veel hotels vragen namelijk een hoge prijs voor het ontbijt. Een overnachting inclusief ontbijt voorkomt dat dit nog eens bovenop de prijs voor je overnachting zal komen.

In Mexico hebben we meerdere malen een hotel genomen waarbij er gratis fietsen ter beschikking waren. Dit is een extra die erg handig is. Je kan met deze fietsen namelijk heel goed de omgeving verkennen of ’s avonds naar een restaurant rijden. Ook als je een dagje naar het strand wilt pak je heel makkelijk de fiets. Hiermee bespaar direct geld op het huren van fietsen, een buskaartje of de benzine van je huurauto.

In Brazilië was ieder ontbijtbuffet voorzien van heerlijke cake!
In Brazilië was ieder ontbijtbuffet voorzien van heerlijke cake!

Stap 10 Sorteer de hotels op volgorde van beoordeling

De laatste stap die wij altijd nemen is om de hotels op volgorde van beoordeling te zetten. Sterren zeggen nou eenmaal niet zo veel als de beoordelingen van reizigers die er ook daadwerkelijk zijn geweest. Kies niet gelijk blind het hotel met de beste beoordeling, maar lees wel even de reacties snel door. Zie je vaak eenzelfde klacht voorbij komen, dan is de kans groot dat hier een kern van waarheid in zit. Dit geldt natuurlijk ook voor positieve reacties. Zie je namelijk vaak voorbij komen dat de gastheer zo vriendelijk en behulpzaam is, dan is de kans groot dat dit klopt. Doe hier je voordeel mee en haal de positieve reacties eruit die voor jou van belang zijn.

Let op een website als Booking wel goed op hoeveel reviews er al gegeven zijn. Een score aan de hand van een groot aantal beoordeling is natuurlijk een stuk betrouwbaarder dan een score op basis van een handjevol beoordelingen. Daarnaast kan het ook wel eens lonen om het hotel te bekijken op Tripadvisor. Hier wordt veel gebruik gemaakt van foto’s van reizigers. Deze foto’s geven je vaak een veel beter beeld van hoe het hotel er daadwerkelijk uit ziet. Staar je tenslotte niet blind op de beoordelingen van reizigers. vaak geven deze namelijk een veel negatiever beeld over een hotel dan je zelf zal ervaren. Het is nou eenmaal makkelijker om te klagen over een hotel dan om een positieve reactie achter te laten.


Stap 11 Boek en geniet!

De laatste stap is het makkelijkst, gewoon boeken en genieten. Bij het boeken van je kamer kan je overigens vaak kiezen voor boeken met gratis annuleren. Wanneer je onderweg je hotels boekt kan dit wel eens een handige optie zijn. Met deze functie kan je vaak tot 24 uur voor aankomst je verblijf nog kosteloos annuleren. Dit geeft je de optie om wat flexibeler te zijn wanneer je toch besluit om ergens een dagje langer te blijven. Het kan ook handig zijn wanneer je ziet dat jouw accommodatie in prijs verlaagd is. Je kan dan gewoon heel simpel je boeking annuleren en direct opnieuw boeken en die euro’s zo in je zak steken.


Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.