Artikelen

Nederlandse podcasts over reizen

Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om inspiratie op te doen voor een volgende reis, en voor mij is er onlangs een optie aan toegevoegd. Na de talloze boeken die je kan kopen zet ik tegenwoordig gewoon mijn koptelefoon op tijdens een wandeling. Hierbij luister ik niet alleen naar mijn favoriete reismuziek, maar sinds kort droom ik heerlijk weg bij een aantal Nederlandse podcasts over reizen. Podcasts zijn eigenlijk een soort radioprogramma’s waarop je je middels een app kan abonneren en op deze manier kan luisteren wanneer je maar wilt. Je hebt ze werkelijk over allerlei onderwerpen, en gelukkig dus ook over reizen. Het enige wat je er voor nodig hebt is een app zoals Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts downloaden op je smartphone. Hieronder geef ik je uitleg over de door mij beluisterde Nederlandse podcasts over reizen.


Reisgenoten Podcast

Mijn absolute favoriet is de Reisgenoten Podcast. Deze podcast is een initiatief van radiomaker en reisliefhebber Niels de Jager en reisjournalist en filmmaker Daisy Scholte. Misschien ken je Daisy wel van haar reiswebsite alldayeverydaisy.com. Samen bespreken ze reizen in de ruimste zin van het woord. Iedere podcast begint met nieuws uit de reiswereld waarna er vervolgens dieper wordt ingegaan op een specifieke bestemming.

In de Reisgenoten Podcast werden er eerst voornamelijk avontuurlijke bestemmingen besproken zoals Bangladesh, Taiwan en Iran, maar gaandeweg de serie kwamen ook bestemmingen als IJsland, Bali of Portugal aan bod. De gesprekken tussen Niels en Daisy zijn erg aangenaam en hun stemmen zijn erg prettig om naar te luisteren. De verhalen die ze vertellen zijn daarnaast erg onderhoudend en de uitgebreide beschrijving geven je echt de mogelijkheid om de situatie goed in te beelden. Daarnaast laten ze regelmatig andere reisliefhebbers aan het woord komen en geven ze goede reistips. Ook wordt iedere aflevering afgesloten met een item van de bucketlist of een bijzondere ervaring. Inhoudelijk goed, een duidelijke structuur en de fijne samen maken dit wat mij betreft dus absoluut een aanrader!


De koffer in met 3 op Reis

Misschien had je het wel ergens gelezen, maar sinds begin juni 2020 heeft 3 op Reis ook zijn eigen podcast. Op 3 juni 2020 kwam de eerste aflevering online en sprak presentator Chris Zegers met zijn collega-presentatrice Nienke en redacteur Mapke over hun bezoek aan Bhutan. Naast Chris Zegers neemt ook presentatrice Jennifer Hoffman de rol van interviewer in deze podcast voor haar rekening.

In iedere aflevering wordt er middels 10 vaste vragen dieper ingegaan op een bestemming. Deze vragen lopen uiteen van het favoriete gerecht, de do’s en don’ts tot cruciale reistips. Natuurlijk worden deze antwoorden ondersteund met allerlei prachtige verhalen die je misschien ook wel in het tv-programma hebt kunnen zien.

We hebben hier te maken met echte professionals en dat is goed te merken. De podcast klinkt erg goed, en door de bekende stemmen van Chris en Jennifer voelt het heel vertrouwd aan. De vragen zijn interessant en de anekdotes zijn erg leuk. Zeker als je regelmatig het tv-programma 3 op Reis kijkt is het een erg leuke podcast omdat deze als het ware een kijkje achter de schermen biedt. Wat mij betreft daarom zeker een waardige toevoeging voor 3 op Reis!


De Goede Reispodcast

Als laatste bespreken we hier ook De Goede Reispodcast. Deze podcast is een samenwerking tussen BNR Nieuwsradio en Columbus Travel. Het motto van Columbus Travel is “Ontdek de wereld buiten de gebaande paden” en daar richten ze zich ook op met deze podcast. Presentator Geert Jan Hahn is een grote reisliefhebber en kan zodoende zijn werkzaamheden bij BNR goed combineren in deze podcast. De eerste aflevering komt uit augustus 2019 en de professionaliteit is direct hoorbaar.

Ik heb voor mijzelf gemerkt dat ik De Goede Reispodcast enkel prettig vind om naar te luisteren wanneer de gast mij ook boeit. Zo was er in een van de eerste afleveringen een gesprek met psycholoog Ap Dijksterhuis, waarvan ik inmiddels verschillende reisboeken heb gelezen. Ap kan geweldig vertellen en vulde met gemak een van de afleveringen met verhalen over zijn wereldreis. In een andere aflevering kwam echter Frans de Man naar voren die al dertig jaar actief is in de reisbranche en vertelde over verantwoord toerisme. Dit kon me echter totaal niet boeien waardoor ik al snel afhaakte.

De Goede Reispodcast gaat erg diep in op specifieke onderwerpen, zoals vogelreizen, polarsteps of reizen met kinderen. Als het onderwerp je aanspreekt luister je makkelijk een aflevering weg, maar wil je lekker naar reisverhalen luisteren dan is de Goede Reispodcast misschien niet helemaal waar je naar op zoek bent.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.