ArtikelenAziëJordaniëKostenoverzichten

De kosten van onze reis van 14 dagen door Jordanië

Onze prachtige reis door Jordanië is weer achter de rug. Dankzij de vele uitgebreide reisverslagen hebben we jullie goed op de hoogte kunnen houden en hebben jullie onze volledige reis kunnen volgen. Een vraag die altijd snel gesteld wordt is wat een bepaalde reis nou eigenlijk kost. We hebben op de website daarom al handige overzichten staan van onze kosten voor onze reis naar Mexico, Zuid-Amerika, en onze roadtrip door Denemarken, Zweden en Duitsland van 2021. Ook voor onze reis naar Jordanië gaan we daarom nu het grootste geheim uit de doeken doen en vertellen we je precies welke kosten we allemaal hebben gemaakt in dit artikel.

Budget

Als we normaal gezien op reis gaan houden we wel een bepaald budget aan om te kijken of je nog een beetje op koers ligt. Eigenlijk hebben we dat deze keer niet gedaan. We hadden wel rekening gehouden met het feit dat Jordanië geen goedkoop land is. Dit merkten we al bij het boeken van de hotels, dat we ditmaal op voorhand al hadden gedaan. Ook deze keer hebben we wel weer gebruik gemaakt van een van mijn favoriete reisapps; Trail Wallet. Deze app gebruiken we nog steeds om alle kosten in bij te houden. Het is toch fijn om tijdens de reis een beetje te volgen hoeveel je al op hebt gemaakt. Wij hebben voor 2 weken Jordanië in totaal € 4.559,64 opgemaakt.

Uitgaven per categorie

In de app van Trail Wallet kan je categorieën gebruiken en eigen categorieën toevoegen. Voor deze reis hebben we gebruik gemaakt van de volgende 6 categorieën:

Accommodatie; dat zijn dus de kosten voor onze hotels waar we hebben overnacht tijdens onze reis door Jordanië

Vluchten; We zouden eerst retour vliegen met Transavia, maar die besloten plots alle vluchten van en naar Amman te annuleren. We hebben hier dus creatief moeten zijn en verschillende vluchten moeten boeken. Normaal zetten we de vluchten niet in dit overzicht, maar deze keer dus wel.

Vervoer; voor deze reis betreft dat dus de huurauto en benzine, maar ook bijvoorbeeld een taxi vanaf het hotel en de Ubers die we hebben genomen in Amman.

Souvenirs / Aankopen; Ook hier hebben we souvenirs gekocht, maar ook het laten wassen van de kleding of een bezoekje aan de kapper zit hierin verwerkt

Activiteit; toegang voor bijvoorbeeld musea of een tour

Eten/drinken; Hier zit al ons eten in. Dit betreft dus de lunch, avondeten, en drinken. Bij alle accommodaties zat het ontbijt bij de overnachting inbegrepen.

Het totaaloverzicht per categorie
Accommodatie

Het grootste gedeelte van het budget is opgegaan aan accommodaties. Hotels waren erg wisselend van prijs. Zo betaalden we bij het Dana Tower Hotel maar €45 voor een overnachting inclusief ontbijt en avondeten voor een tweepersoons privékamer. We hebben bewust ook overal een overnachting inclusief ontbijt genomen. Dit bleek een goede keuze. Het scheelde in de prijs en was erg praktisch in Jordanië.

Gemiddeld hebben we €117,61 (met 2 personen) betaald voor een overnachting. Een uitschieter hierin was het Holiday Inn Resort Dead Sea, an IHG Hotel. Hier hebben we €242,50 betaald voor 1 nacht. We vonden dit absurd veel. De hoge prijs komt echter ook door het feit dat hier een uitgebreid ontbijt- én dinerbuffet bij inbegrepen zit en toegang tot de Dode Zee. Het bezoeken van de Dode Zee vraag vaak om extra kosten. Al met al zijn we niet ontevreden met de prijs die we hebben betaald voor de overnachtingen. Ook deze keer hebben we via Booking.com ervoor gezorgd dat we deze kosten zo laag mogelijk konden houden. Wil je ook zo goedkoop mogelijk een hotelovernachting boeken, lees dan nog eens een van onze artikel terug.

Vluchten

De vluchten voor deze reis is een verhaal apart. In eerste instantie zouden we met Transavia vliegen. Onze directe heenvlucht naar Amman zou ons hiermee €136 per persoon kosten, en de terugvlucht €251. Een totaal van €774 voor de vluchten dus, €387 per persoon. Helaas werden enkele weken voor vertrek onze heenvlucht geannuleerd. De goedkoopste optie was vervolgens on via het Roemeense Tarom Airlines te vliegen. Met een tussenstop in Boekarest ging ons dit €239,85 per persoon kosten, een totaal van €479,70. Dit ging ons dus al €228,70 meer kosten.

Ondanks dat ons was toegezegd dat het alleen om de heenvlucht zou gaan kregen we een paar weken later slecht bericht van Transavia. Ook de terugvlucht was opeens geannuleerd. Het bleek een stuk lastiger om hier een passende vlucht voor te vinden. Omdat we geen trek hadden in een 8 uur durende overstap op een vliegveld in Italië besloten we om voor dezelfde prijs nog 2 dagen op Cyprus te blijven. De terugvlucht kostte ons €143,96 voor 2 personen naar Cyprus, om vervolgens 2 dagen later voor €422,58 naar Eindhoven te vliegen. In totaal waren we dus €566,54 kwijt voor de terugvlucht.

Alles bij elkaar opgeteld hebben we nu €1046,24 betaald voor de heen- en terugvlucht, dat is €523 per persoon. Aanvankelijk zouden we €774 betalen via Transavia, dus deze annuleringen hebben ons €272 gekost. Er is contact geweest met Transavia, maar uiteraard werden deze extra kosten niet vergoed.

Vervoer

Het vervoer is eigenlijk op te splitsen in twee delen. In Amman hebben we gebruik gemaakt van de taxi en Uber, waarna we na een aantal dagen onze huurauto op konden halen. De taxi vanaf het vliegveld in Amman naar ons hotel was midden in de nacht met ongeveer €68 wel aan de erg hoge kant, maar de resterende dagen hebben we met €4,50 per rit niet al te veel geld uitgegeven aan het vervoer in de stad.

Op onze 4e dag hebben we vervolgens de huurauto opgehaald. Deze hadden we geboekt via Sunny Cars en konden we lokaal bij een Enterprise ophalen. Hiervoor betaalden we voor 12 dagen €577 betaald. Dat is €48 per dag. Een prima prijs vonden wij. We hebben ook maar twee keer hoeven te tanken, en daar waren we in totaal €65 voor kwijt.

Souvenirs / Aankopen

In de categorie Souvenirs/Aankopen komen we uit bij de uitgaves die eigenlijk niet goed onder een andere noemer zijn te plaatsen. Zo hebben we al eens eerder verteld over onze verzameling van miniatuurbeeldjes van bekende gebouwen. Hier hebben we een miniatuur van Petra aan toegevoegd. Ook hebben we nog een pet gekocht voor mijzelf en een armbandje voor Judith. Daarnaast hebben we allebei een keffiyeh aangeschaft, de kenmerkende Jordaanse hoofddoek. Tenslotte hebben we in Madaba een erg mooie mozaïek gekocht. Tel daarbij een bezoek aan de kapper op, een telefoonhouder voor in de auto en het wassen van onze kleren en voor deze categorie komen we op een totaal van €148. Hiervoor hebben we dus niet zo veel kosten gemaakt tijdens onze reis door Jordanië.

Eten/drinken

Hierna hebben we misschien wel de belangrijkste categorie: eten & drinken. Hier hebben we €447 in totaal aan besteed, dat is ongeveer €16 per persoon per dag. Dit betreft alle kosten voor het eten en drinken tijdens onze volledige reis door Jordanië. Dat lijkt niet zo veel, en dat is het natuurlijk ook niet. Er zit wel een addertje onder het gras. Zo hadden we bij al onze accommodaties ontbijt inbegrepen en bij een aantal hotels ook het avondeten. Hier hebben we dus geen extra kosten voor hoeven te maken. Laten we eerst de verschillende categorieën eens doorlopen.

Lunch. Deze was bijna nergens inbegrepen, alleen bij de dagtour die we hebben gedaan bij Aladdin Camp in de Wadi Rum woestijn. Als lunch hebben we regelmatig ergens een broodje shewarma of falafel gekocht. Dit is erg goedkoop en voor ons meer dan voldoende. Een aantal keer hebben we wat uitgebreider gegeten tussen de middag, maar het is ook een aantal keer gebeurd dat we bij een bakkertje iets hadden gekocht en dat als lunch hebben gegeten. In totaal waren we €140 kwijt voor het lunchen gedurende onze reis. Dat is dus maar €5 per persoon per dag.

Avondeten. Het avondeten was natuurlijk wel de belangrijkste maaltijd van de dag. We hebben regelmatig lokaal gegeten, maar voor de afwisseling hebben we ook regelmatig wat meer westers gegeten. Zo hebben we fatteh, falafel, humus, en kibbeh gegeten maar ook pizza, pasta en een kamelenburger. Voor het avondeten hebben we maar €114 betaald, wat neerkomt op €4 per persoon per dag. Dit is niet helemaal juist want bij het Holiday Inn Resort Dead Sea, an IHG Hotel was het dinerbuffet inbegrepen, net als de twee nachten in het Dana Tower Hotel en onze twee nachten in het Aladdin Camp. Dat is dus 5 keer dat we hier niet extra voor hebben betaald. Zo gerekend kom om je uit op een bedrag van ongeveer €12 per persoon per dag.

Drank. Het was erg warm in Jordanië dus moest er goed gedronken worden. Dat betekende in dit geval voornamelijk water, sapjes en frisdrank. Een heerlijke ijskoude Pepsi of Coca Cola ging er goed in op een bloedhete dag in het Midden-Oosten. Alcohol was op veel plaatsen wel te krijgen, maar omdat het erg prijzig is en het door de lokale bevolking (bijna) niet wordt gedronken hebben we dit bijna niet gedronken. Aan het einde van onze reis hebben we wel een paar keer een cocktail gedronken, maar deze waren niet goedkoop! In totaal waren we dan ook €135 kwijt voor het drinken, wat neerkomt op ongeveer €5 per persoon per dag.

Boodschappen/Tussendoortje. Tenslotte komen we nog bij de categorie boodschappen en tussendoortjes. Je moet hierbij denken aan wat drinken voor in de auto of hotel. Ook kochten we soms wat lekkers zoals chips en koekjes als tussendoortje. Daarnaast hebben we ook wel eens een ijsje gekocht of een lokale zoetigheid geproefd. Hier waren we in totaal maar €57 voor kwijt, wat dus maar €2 per dag is.

De kostenverdeling binnen de categorie eten & drinken.
Activiteit

Tenslotte hebben we nog de activiteiten die we hebben gedaan. In een eerder artikel hebben wel al uitgebreid verteld over de Jordan Pass. Deze kostte ons in €106 per persoon. Hiermee was onze visum voor Jordanië direct betaald, maar ook een aantal bezienswaardigheden en musea. Zo hebben we met de Jordan Pass gratis Petra bezocht, maar ook Jerash, Wadi Rum, de Citadel van Amman, het Madaba Archaeological Museum en de kerk van de Apostelen in Madaba. Dit heeft ons dus enorm veel geld bespaard bij het bezoeken van deze bezienswaardigheden.

Een aantal bezienswaardigheden en activiteiten zaten niet inbegrepen bij de Jordan Pass. Voorbeelden hiervan zijn het Jordan Museum in Amman, de Grieks Orthodoxe Sint-Joriskerk in Madaba en de Neboberg. De meeste kosten gingen gingen echter zitten in de 8 uur durende jeeptour door de Wadi Rum die we boekten bij het Aladdin Camp waar we verbleven. Dit kostte ons namelijk €225 voor 2 personen.

Gemiddelde kosten per dag per persoon

Het laatste overzicht is waarschijnlijk het meest interessant als je zelf ook deze reis wil gaan maken naar Jordanië en de kosten wil inschatten. In onderstaande overzicht kan je namelijk per categorie zien wat wij gemiddeld per persoon per dag hebben uitgegeven. Kort samengevat hebben we dus ongeveer €59 per persoon per dag uitgegeven aan een overnachting, €16 aan eten, €24,50 aan vervoer en €20,50 aan activiteiten. Let wel dat we niet low budget hebben gereisd. We hebben niet de goedkoopste hotels uitgezocht en ook niet de goedkoopste auto uitgekozen. Er zijn dus zeker wel mogelijkheden om de kosten verder te drukken dan wij hieronder aangeven.

We hebben tijdens onze reis ook enkele leuke samenwerkingen gedaan. Zo mochten wij een dag vertoeven in het Saraya Aqaba Waterpark en voor een mooie prijs overnachten in Aladdin Camp. De prijzen die normaal betaald moeten worden hiervoor zijn meegenomen in het overzicht om en zo eerlijk beeld te krijgen wat deze reis zou moeten kosten. Hopelijk heb je iets aan deze informatie rondom de kosten als je eraan zitten te denken om een reis te gaan maken naar Jordanië!

Het totaaloverzicht met de gemiddelde kosten per dag per persoon.

Een gedachte over “De kosten van onze reis van 14 dagen door Jordanië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.