ArtikelenEuropaNederland

Een dagje natuur in Nederland op Tiengemeten

Met alle maatregelen in Nederland omtrent het coronavirus blijven er op dit moment maar heel weinig mogelijkheden over om er eens lekker op uit te gaan. Veel mensen trekken naar dezelfde populaire bossen waar het vervolgens erg druk wordt. Ook wij trekken deze dagen vaker de natuur in dan anders. Zo bezochten we al meerdere malen de prachtige bossen van Wouwse Plantage, waar we eerder al een uitgebreid artikel aan gewijd hebben. Een tijdje terug hebben we ook de tocht gemaakt naar het eilandje Tiengemeten. In dit artikel geven we je dus ook alle informatie voor jouw bezoek aan Tiengemeten, een mooi en rustig stukje natuur in Nederland!

Tiengemeten

Laten we eerst beginnen met een korte uitleg over het eilandje zelf. Tiengemeten heeft zijn naam de danken aan zijn oorspronkelijke afmeting. Een gemet is een oude landmaat van ruim 0,4 hectare. Tien “gemeten” zou dus 4 hectare moeten zijn, ongeveer 100 bij 400 meter. Het eiland is echter door de jaren heen flink gegroeid en voldoet niet meer aan zijn oorspronkelijke naam. Tegenwoordig is het 10,5 km², met een lengte van 7,1 kilometer. Het is dus nog altijd een heel klein eilandje.

Je vindt het eiland in de Haringvliet, direct onder het plaatsje Nieuwendijk in de gemeente Hoeksche Waard. Het eiland is ontstaan uit een zandplaat, waardoor er velen jaren later een eiland is ontstaan. In de 17e eeuw werd het in erfpacht gegeven, waarna het eiland heel lang in privébezit is geweest. Tot 2001 was dit nog altijd zo, maar al vanaf 1997 wordt het eiland door Natuurmonumenten beheerd als natuurgebied. Tot 1997 was het grootste gedeelte van het eiland bestemd voor akkerbouw. Vanaf het moment dat Natuurmonumenten Tiengemeten echter heeft overgenomen is het stap voor stap volledig omgezet tot natuurgebied. Een gedeelte van het eiland was tussen 1805 tot 1939 overigens afgesloten van de rest. Dit gedeelte werd gebruikt voor schepen, die naar Nederlands-Indië waren geweest. Ze lagen hier een flinke periode in quarantaine aan anker bij het eiland.

Tegenwoordig is het dus een natuurgebied wat rijk is aan planten en dieren. Het eiland is daarom opgedeeld in 3 gebieden met de namen Weemoed, Weelde en Wildernis:

Het Weemoed gebiedt verwijst naar vervlogen tijden. Hier vind je kleinschalige akkers, waar onder andere ouderwetse groenten als pronkboon en biet groeien. In de boomgaard vind je appel- en perenbomen en op de dijk grazen Nederlandse trekpaarden.

Het Weelde gedeelte bestaat vooral uit ruig grasland en open watermoeras, wat dus een perfect gebied is voor de vogelaars. In de winter is het voornamelijk een drassige vlakte met waar je verschillende soorten eenden, wintertalingen en ganzen zal vinden. In het voor- en najaar valt het hier droog en vind je hier veel verschillende vogels zoals kluten, wulpen, scholeksters, reigers en lepelaars.

Tenslotte kan je in het westen het Wildernis gebied vinden. Hier vind je slikken en moerassen en is het minst toegankelijk. Hier kan je nog echt struinen en je vast laten zuigen in de modder. Het is een dynamisch gebied met echt wilde natuur.

Op verschillende plekken op het eiland vind je nog ruïnes van gebouwen uit vervlogen tijden.
Op verschillende plekken op het eiland vind je nog ruïnes van gebouwen uit vervlogen tijden.
Door de ligging en het vele water kan je heel veel vogels spotten.
Recreatie

Aangezien het eiland sinds 1997 beheerd wordt door Natuurmonumenten is de belangrijkste manier van recreatie op dit eiland dan ook het genieten van de natuur. Wanneer je op het eiland aankomt zie je al direct de grote schuur genaamd de Margueritahoeve staan. In deze schuur bevindt zich het officiële bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Dit is je start bij het ontdekken van dit eiland. Zo kan je er een boekje kopen met informatie over het eiland en verschillende routes, maar ook andere handige producten kan je er kopen. Daarnaast is de plek waar je door verschillende medewerkers goed geholpen kan worden om alles uit jouw bezoek te halen. Een zeer behulpzame medewerker heeft ons alles goed uitgelegd, en na het gebruik van de toiletten in dit gebouw konden wij op pad!

Je kan het eiland op 3 manieren ontdekken. Dit kan per huifkar, met de fiets of gewoon te voet. Regelmatig wordt er een rondrit met de huifkar georganiseerd die je per persoon kunt boeken. De planning en het reserveren van een plekje in de huifkar kan je vinden in de agenda van de website van Natuurmonumenten. Met de fiets kan je het eiland ook ontdekken, al zouden wij dit niet direct aanraden. Er is maar een beperkt netwerk van verharde wegen op het eiland, en die brengen je nou eenmaal niet op de mooiste plekken.

De beste optie wat ons betreft is om te voet het eiland te ontdekken en stevig te gaan wandelen. Het mooie van dit gebied is dat je werkelijk overal mag wandelen en je niet op de paden hoeft te blijven. Wij vinden het echter fijn om een aangegeven route te lopen. Op Tiengemeten kan dit heel eenvoudig met de 3 aangegeven routes:

De gele route is een wandelroute van ongeveer 4,5 kilometer met de titel “Weelde”. Deze kleine route brengt je onder andere langs de ruïne van de aardappelloods en de Irenehoeve. Je loopt hierbij vlak langs het water. Gedurende de route heb je een grote kans om een van de Schotse Hooglanders tegen te komen. Deze route is ook makkelijk te combineren met de rode route.

De rode route is een wandelroute van ongeveer 6,5 kilometer met de titel “Wildernis”. Je loopt hiermee door een wat dichter bebost gebied en langs verschillende plekken waar je vogels kan spotten. Ook op deze route heb je een grote kans om de Schotse Hooglanders te spotten en kan je naar de Karantijn en Herberg wandelen. Deze route is makkelijk te combineren met de gele route.

De blauwe route is een wandelroute van ongeveer 10 kilometer met de titel “Weemoed”. Deze route bestaat uit een lang recht stuk, waarbij je aan het einde omkeert. Je maakt hier dus geen ronde. Je loopt bij deze route naar het uiterste puntje van het eiland en passeert hierbij onder andere de vakantiewoningen. De route eindigt bij de Rietheuvel. Bij deze route heb je veel minder kans om de Schotse Hooglanders te zien.

Als je met kinderen bent mag een bezoekje aan Speelnatuur OERRR op Tiengemeten niet ontbreken. Het terrein heeft maar liefst 4,5 hectare ter beschikking waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen met water, modder, blubber. Vies worden is verplicht en daar kan je ook eigenlijk niet onderuit komen bij het maken van een hut of het bouwen van een dam met modder. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar leuk voor de ouder is dat er douches en kleedhokjes aanwezig zijn om toch weer schoon naar huis te gaan. Informatie wat betreft openingstijden en toegangsprijzen kan je vinden op de website van natuurmonumenten.

Tenslotte heb je op het eiland ook nog eens de mogelijkheid om een museum te bezoeken. Er staan er namelijk twee op het eiland, het Rien Poortvliet Museum en het Landbouwmuseum. Het Rien Poortvliet Museum staat volledig in het teken van de schilder die tussen 1935 en 1995 leefde die vooral bekend is vanwege zijn Kabouter-reeks. Informatie over openingstijden en toegangsprijzen kan je vinden op de website van het museum. Het Landbouwmuseum geeft een kijkje in het landbouwverleden van de regio en waar ons voedsel vandaan komt. Ook dit museum heeft een eigen website waar je informatie kan vinden over de toegangsprijzen en openingstijden.

Mocht het nog steeds niet helemaal duidelijk voor je zijn wat er allemaal te doen en te zien is op Tiengemeten kan je ook onderstaande video van ons YouTube kanaal eens bekijken dat we gemaakt hebben tijdens ons bezoek:

Bereikbaarheid

Tiengemeten is vrij eenvoudig te bereiken. Je moet hier namelijk de pont voor nemen. Deze vertrekt vanaf het plaatsje Nieuwendijk. Vanaf de vaste wal vertrekt er vanaf 10:00 uur ieder uur de pont richting het eilandje. De laatste vaart gaat om 17:00 uur, maar in het weekend en op feestdagen is dit zelfs tot 19:00 uur. De vaart neemt maar ongeveer 10 minuten in beslag. Voor de terugvaart kan je bij aankomst van de pont direct opstappen, en deze vertrekt dan ook vanaf 10:10 uur ieder uur tot 17:10 uur en in het weekend tot 19:10 uur. Een kaartje voor de pont kost je €6 en koop je tegenwoordig online voor een specifiek tijdstip.

Met de pont is het ongeveer 10 minuten varen naar Tiengemeten
Met de pont is het ongeveer 10 minuten varen naar Tiengemeten

Nieuwendijk is dus het vertrekpunt van de pont en is vrij eenvoudig te bereiken. Het ligt tussen Roosendaal en Rotterdam, vanaf beiden locaties is het ongeveer 40 minuten rijden. Bij de afvaart vind je een groot parkeerterrein waar je makkelijk je auto kwijt kan.

Toegangsprijs

Toegang tot Tiengemeten zelf is helemaal gratis. In het bezoekerscentrum is het wel verstandig om een kaart van het eiland te kopen met daarop de verschillende routes en verdere informatie. Deze kaart kost je maar €2.

Ga je naar Tiengemeten om een bezoek te brengen aan de Speelnatuur van OERRR houdt er dan rekening mee dat je €6 per kind toegang betaald, en €4 per volwassene. Voor een bezoek aan het Rien Poortvlietmuseum betaal je €6 per volwassene en €2 per kind.

In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is veel informatie te vinden.
In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is veel informatie te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.