Artikelen

Mijn 7 favoriete reiskanalen op YouTube! (UPDATED DECEMBER 2021)

Er zijn veel verschillende manieren om je te laten inspireren voor een nieuwe reis. Natuurlijk kan je verschillende websites, blogs, Instagram accounts en Facebook pagina’s bezoeken, maar je kan natuurlijk ook YouTube eens bezoeken. Zelf gebruik ik YouTube heel vaak om informatie te krijgen voor onze reizen. Praktische informatie wordt vaak veel duidelijker als je het op een video ziet. Daarnaast krijg je ook een veel beter beeld van bepaalde locaties en activiteiten bij het bekijken van video’s. In dit artikel laat ik je mijn 7 favoriete reiskanalen zien op YouTube!


Karl Watson: Travel Documentaries (+165.000 abonnees)

De absolute nummer één van favoriete reiskanalen op YouTube is Karl Watson met zijn Travel Documentaries. Karl is in het dagelijks leven actief als video editor waarmee hij in 2015 als freelancer aan de slag is gegaan. Nadat hij in 2013 ontslag nam en een wereldreis van 9 maanden ging maken besloot hij deze reis op film vast te leggen en op YouTube te plaatsen. Dit bleek een groot succes te zijn en vandaar dat hij het besluit nam om deze combinatie aan te houden en al filmend de wereld over te reizen. Het succes is zo groot geworden dat hij in juli 2020 de 100.000 abonnees is gepasseerd.

Het YouTube kanaal van de Engelse Karl Watson onderscheidt zich door het feit dat dit geen korte filmpjes zijn die meerdere malen per week geplaatst worden. In zijn video’s neemt hij je echt mee op zijn reizen en laat zien wat hij dag op dag mee maakt. De video’s duren tussen de 40-65 minuten per aflevering en beslaan ongeveer 1 reisweek. Afhankelijk van de reis brengt hij dus een aantal video’s uit die samen de volledige reisdocumentaire vormen. Dit zorgt er ook voor dat ze niet in een vaste regelmaat geplaatst worden, maar ze zijn het wachten waard.

De kracht van de video’s liggen in de sfeer die Karl weg zet. Hij laat je echt zien wat hij mee maakt, welke mensen hij ontmoet en je krijgt ook de tegenslagen te zien die nu eenmaal bij een reis horen. Karl komt heel sympathiek over en vooral de avonturen samen met zijn vriend James zijn erg aangenaam om naar te kijken. Karl Watson: Travel Documentaries zijn video’s die zonder twijfel zo op NPO3 uitgezonden kunnen worden!


The Budgeteers (+118.000 abonnees)

Vergelijkbaar met de reisdocumentaires van Karl Watson is het kanaal van The Budgeteers. Dit kanaal richt zich vooral op uitgebreide reisverslagen. De video’s zijn ongeveer 30 tot 45 minuten lang en beschrijven meestal 1 volledige reisdag. Zoals de naam al doet vermoeden richt het kanaal zich vooral op backpackers die met een beperkt budget toch het maximale uit hun reis willen halen. Het kanaal wordt gerund door 3 reizigers uit verschillende hoeken van de wereld. Paddy Doyle uit Engeland, Thijs de Wachter uit België en Lina uit Colombia maken ieder jaar gezamenlijk een reis en die in ongeveer 10 á 11 afleveringen wordt weergegeven.

Als liefhebber van Karl Watson moest ik even wennen aan de vrij uitgesproken types die samen The Budgeteers vormen. Toen ik hier eenmaal aan gewend was zat ik er ook helemaal in. Ze vullen elkaar als persoonlijkheden goed aan en hebben vanuit hun achtergronden ook wel eens een andere kijk op onderdelen van de reis. Deze verschillende benaderingen maakt het erg leuk om naar te kijken. Daarnaast krijg je goede tips en hebben ze bovenal verschrikkelijk veel plezier samen. Met bestemmingen als Sri Lanka, India en Taiwan heb je echt uren kijkplezier met The Budgeteers!


Expedia (+ 2.090.000 abonnees)

Misschien wat afgezaagd, maar een van de reiskanalen die ik vaak gebruik is Expedia. Het YouTube kanaal van Expedia heeft heel veel professionele video’s over de bekendste bestemmingen ter wereld. De video’s zijn geweldig om bij weg te dromen en geven je in ieder geval een goede eerste indruk over een bestemming.

De video’s van Expedia zijn echter wel dermate professioneel gemaakt dat het meer reclame video’s zijn dan dat je er een reëel beeld van krijgt. Toch blijft het een van mijn favorieten door de prachtige beelden en het feit dat je door de video’s gewoon weer zin krijgt om op reis te gaan. Zoals onderstaande video over Rio de Janeiro.


Kara and Nate (+2.800.000 abonnees)

Naast Expedia zijn er gelukkig ook veel reiskanalen op YouTube die er minder gelikt uit zien. Een daarvan is “Kara and Nate“. Dit Amerikaanse stel is begin 2016 begonnen met een reis met als doel om in 2020 100 landen bezocht te hebben.

Ze maken video’s tijdens hun reis in een typisch Amerikaanse stijl en altijd zeer uitbundig en vrolijk. De video’s geven echter hele goede informatie over locaties, eten, activiteiten en manieren van reizen. Ook bevat hun kanaal goede afspeellijsten zodat je makkelijk video’s op een specifiek onderwerp kan zoeken.

Je moet wel een beetje tegen hun enthousiaste manier van presenteren kunnen, maar als je daar een beetje aan gewend bent heb je hier echt een heel nuttig kanaal te pakken. Anno 2020 plaatsen ze gemiddeld nog 3 keer per maand een nieuwe video en hoort daarom zeker tot een van mijn favoriete reiskanalen op YouTube!


Rick Steves’ Europe (+1.460.000 abonnees)

Een van de eerste reiskanalen op YouTube die ik had ontdekt was Rick Steves’ Europe. Dit reiskanaal publiceerde zijn eerste video 10 jaar (!) geleden, en is daarmee een van de oudste reiskanalen op YouTube. De Amerikaanse Rick Steves is een autoriteit op het gebied van reizen door Europa. Er is dan ook bijna geen plekje in Europa te vinden waar hij niet geweest is.

De stijl van Rick Steves is heerlijk ouderwets en lekker rustig. Zijn video’s zouden zo op Omroep MAX uitgezonden kunnen worden en zullen daarom zeker een ouder publiek aanspreken. Dit betekent echter niet dat een jonger publiek niets heeft aan deze video’s. Ga je namelijk een reis maken binnen Europa, dan moet je zeker dit kanaal bekijken.Rick Steves plaats gemiddeld 3 nieuwe video’s per maand, dus je kan nog wel even blijven genieten.


Samuel and Audrey – Travel and Foodvideos (+388.000 abonnees)

Een reiskanaal dat dicht in de buurt komt van Kara and Nate is die van het koppel Samuel and Audrey. Dit kanaal is ontstaan in 2012 en werd in het begin voornamelijk gevuld met algemene reisvideo’s. De “Things to do” video’s waren al erg handig, maar gaandeweg de jaren zijn ze zich voornamelijk gaan richten op het voedsel in de desbetreffende landen.

Persoonlijk ben ik een liefhebber van dergelijke video’s. De hoofdreden hiervan is dat je in het buitenland eten kan krijgen wat wij hier helemaal niet kennen. Deze video’s maken je nieuwsgierig, hongerig en zijn een feest der herkenning als het eten betreft wat je zelf al eens op een mooie bestemming hebt gegeten. De video’s worden ook heel regelmatig geplaatst, wat zelfs op kan lopen tot 2 á 3 video’s per week.


Wolters World (+813.000 abonnees)

Ik sluit mijn 7 favoriete YouTube reiskanalen af met Wolters World. Wolters World is een reiskanaal dat in 2009 door Mark Wolters is opgericht. Dit reiskanaal kan ik het best in één woord omschrijven, en dat is informatief. Nergens op YouTube heb ik reisvideo’s gevonden die zoveel nuttige informatie bevatten als de video’s van Wolters World.

De informatieve video’s zijn op te splitsen in categorieën als wat je niet moet doen op een bestemming (zoals onderstaande video over Rio de Janeiro), wat je moet eten op een bestemming en dingen die je versteld zullen doen staan. Daarnaast staan er ook video’s op waarin Mark Wolters vragen van kijkers beantwoord en algemene uitleg over bestemmingen.

De video’s zijn gelukkig niet té professioneel gemaakt en dit geeft een heel oprecht gevoel. Natuurlijk zijn het niet de mooiste video’s, maar als er een bestemming op Wolters World staat waar je heen wilt gaan moet je zeker eens een van zijn video’s bekijken. Hij plaatst wekelijks ongeveer 2 video’s, en houdt ook regelmatig een live vragenuurtje op YouTube.


Reisprins (veeeel te weinig abonnees)

Ik zou bijna vergeten dat we zelf ook een YouTube kanaal hebben waarop we regelmatig compilatie video’s plaatsen van filmpjes die we maken tijdens onze reizen, zoals deze van onze reis door Zuid-Amerika in 2018. Misschien wordt dit wel een van jouw favoriete reiskanalen op YouTube ;-).

Haal jij ook graag reisinspiratie uit video’s van YouTube?

Laat hieronder weten wat jouw favoriete reiskanaal dan is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.