ArtikelenReisliteratuur

Reisliteratuur: 1 jaar, 164 bestemmingen van Carmen Schuurman

In een tijd als deze dat we niet veel kunnen reizen vind ik het heerlijk om lekker weg te dromen bij een mooi reisverhaal. Dat komt goed uit, want er is een vrij groot aanbod van boeken met mooie reisverhalen. Zo hebben we in het verleden als eens Wegwee van Ap Dijksterhuis besproken. Vrij recent hebben we ook nog het boek Vamos! va Ellen Weber voorbij laten komen in deze rubriek. Nu trok Ap Dijksterhuis vooral door Centraal-Azië en Ellen Weber was reisleidster voor groepsreizen. Pas kwam het gloednieuwe boek 1 jaar, 164 bestemmingen van Carmen Schuurman op mijn pad. Met een backpack om heeft zij een jaar lang de wereld over gereisd en onder andere Azië, Zuid-Amerika en Oceanië bezocht. Het boek trok direct mijn interesse en met grote nieuwsgierigheid ben ik er dan ook direct ingedoken. In deze editie van de rubriek reisliteratuur vertellen we je alles over dit erg leuke reisboek.

Carmen Schuurman

Zoals altijd beginnen we een artikel over een nieuw boek altijd met een kleine introductie over de schrijver. In dit geval gaat het over de 24-jarige Carmen Schuurman. Na haar afstuderen begon Carmen direct met haar carrière in de media- en marketingwereld. Na drieënhalf jaar werkervaring had ze genoeg spaargeld om haar grote levensdoel na te jagen. Zo begon zij op 24-jarige leeftijd aan het verwezenlijken van haar droom: een jaar lang rond de wereld reizen. En ook nog eens helemaal alleen. Tijdens deze reis heeft ze veel ervaringen opgedaan. Deze ervaringen hebben een boek opgeleverd vol met anekdotes en verhalen over belevenissen tijdens deze reis. Reisverhalen van een verse backpacker dus.

De achterkant van “1 jaar, 164 bestemmingen” van Carmen Schuurman
1 jaar, 164 bestemmingen

Het boek neem je in drie delen delen mee langs de reis die Carmen in 2019 heeft gemaakt. De drie delen zijn vrij eenvoudig op te splitsen in de regio’s die ze bezocht heeft: Azië, Oceanië en Midden- & Zuid-Amerika. Er is niet gekozen voor een volledig reisverslag van haar wereldreis, maar een aaneenschakeling van losse verhalen. Deze lossen verhalen nemen je wel op chronologische volgorde mee op haar wereldreis.

Azië

Het boek begint dan ook met verhalen over het goed bereisbare en populaire gebied gebied in Zuid-Oost Azië waar ze in januari 2019 naar vertrekt. Ze bezoekt hier landen als Thailand, Cambodja, Vietnam, Maleisië en de Filipijnen. De verhalen in deze gebieden geven een goed beeld van de manier waarop ze maakt met de backpackerswereld. Zo maakt ze veel vrienden, maar kiest ze er ook regelmatig voor om in haar eentje te reizen. Carmen beschrijft op een leuke manier dat ze erg onhandig is en benoemt dit vervolgens in haar boek een “Carremonnetje”. Ook gaat ze hier naar een surfschool en doet hier hier een ervaring op die haar later nog goed van pas komt. Er wordt verteld over de mooie ontmoetingen met medereizigers, maar ook de locals worden uitgebreid beschreven en weten haar keer op keer positief te verrassen.

Oceanië

Na 5 maanden reizen laat ze Azië achter en vervolgt ze haar reis in Oceanië. Ze reist verder naar Sidney om vanuit hier een rondrit te maken waarbij ze zowel het binnenland als de kust bezoekt. Samen met een aantal reizigers die ze ter plekke heeft leren kennen rijden ze eerst per auto en later per campervan door dit immense land. Na Australië is Nieuw Zeeland aan de beurt. In Oceanië wordt er veel meer op eigen gelegenheid gereisd. Daarnaast staat dit gedeelte wat meer in het teken van samen reizen en het bezoeken van oude bekenden. Ook hier is er weer spraken van een echt “Carremonnetje” en vertelt ze in meerder anekdotes over hoe verrassend koud het kan zijn in dit gebied. Ze sluit haar 3 maanden door dit gebied af en pakt vanaf hier het vliegtuig naar Peru.

Zuid-Amerika

Het is inmiddels september 2019 en het laatste gedeelte van haar reis gaat van start. In Zuid-Amerika gaat ze haar laatste maanden besteden in landen als Peru, Colombia en Mexico. Al snel neemt ze het besluit om bij een Peruviaans gastgezin Spaans te gaan leren, wat haar nog goed van pas zou komen in het vervolg van haar reis. Ook onderneemt ze een aantal van de bekende trekkings die je in Peru kan maken. Na ongeveer 10 maanden op reis heeft Carmen nergens moeite gehad om contacten te maken en daardoor is ze zelden echt alleen geweest. Toch begint ze heimwee wat toe te slaan. Ze heeft dan ook precies op tijd afgesproken met haar jongere broertje waarmee ze een tijdje in Mexico zal verblijven. Tijdens haar verblijf in Zuid-Amerika kiest ze niet alleen voor de toeristische plekken, maar gaat ze regelmatig haar eigen gang en komt zo op de mooiste plekken terecht. Hier besluit ze ook na bijna een jaar een einde aan haar reis te maken. Ze sluit het boek dan ook af met een vermakelijk verslag hoe haar bijzondere thuiskomst uitpakt.

Ieder deel begint met een overzichtskaart van de gemaakte reis door dit gebied.
Lekkere compacte hoofdstukken maken het makkelijk om even snel een volgend verhaaltje te lezen.

In samenwerking met schrijfster Carmen Schuurman mochten we een exemplaar van de 1 jaar, 164 bestemmingen weggeven!

De gelukkige winnaar is Janet Kleene geworden, van harte gefeliciteerd!

Eindoordeel

1 jaar, 164 bestemmingen – Een soloreis door Azië, Oceanië en Zuid-Amerika is de volledige titel van het boek dat me al direct aansprak. Ik ben een groot liefhebber van reisverhalen over reizen die wij zelf ook zouden kunnen maken. Dit boekt valt daar perfect tussen. Veel van de landen hebben we nog nooit bezocht, maar staan zeker hoog op onze lijst. Carmen weet op een hele prettige manier te beschrijven hoe het er aan toe gaat, en hoe haar leven tijdens haar reis verlopen is. Het is een persoonlijk verhaal geworden waarbij ze het niet uit de weg gaat om haar eigen beperkingen te benoemen.

Zelf vind ik het heel fijn hoe de 3 hoofdstukken zijn opgedeeld in verschillende korten verhalen. Op die manier vlieg je door het boek heen en heb je snel de neiging om nog snel even het volgende verhaaltje te lezen. Ze is open en eerlijk en laat in het boek zien dat reizen echt niet altijd rozengeur en maneschijn is. Naar mijn idee is het boek erg geschikt voor jonge backpacker die net als Carmen het plan hebben om voor langere tijd alleen de wereld rond te trekken. Uit haar verhalen kan je namelijk goed opmaken hoe makkelijk het bijvoorbeeld is om contact te maken met andere reizigers en locals. Daarnaast laat ze in veel verhalen zien dat je natuurlijk ook tegenslagen op je pad krijgt, maar dat daar altijd een oplossing voor is te vinden.

YouTube

Tenslotte wil ik je zeker nog even wijzen op de volgende video die Carmen op haar YouTube kanaal heeft gezegd. Het is een compilatie van videobeelden die ze tijdens haar reis gemaakt heeft. Het is erg leuk om deze video na of tijdens het lezen van dit boek erbij te houden. Hierdoor krijg je een nog beter beeld van alle bijzondere ervaringen die Carmen Schuurman tijdens haar 1 jaar reizen heeft meegemaakt!


1 jaar, 164 bestemmingen – Een soloreis door Azië, Oceanië en Zuid-Amerika
Auteur: Carmen Schuurman
Uitgeverij: Paperback
EAN: 9789464310979
Prijs: € 20,99, paperback, 218 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

24 gedachten over “Reisliteratuur: 1 jaar, 164 bestemmingen van Carmen Schuurman

  • Yes! Door Corona is onze geplande wereldreis niet doorgegaan. Nu vooral dromen en hopen dat het snel weer kan. Dit boek zou daar zeker bij kunnen helpen 🙂

   Beantwoorden
   • Hoi Anna, vervelend zeg! Hopelijk kan je snel je wereldreis alsnog gaan maken. Met dit boek heb je in ieder geval voldoende voorpret! Vergeet je niet om het bericht op Facebook openbaar te delen om kans te maken?

    Beantwoorden
  • Hoi Lianne, leuk dat je meedoet aan onze winactie! Dit boek kan je in ieder geval al thuis op wereldreis laten gaan 😉

   Beantwoorden
 • Dit lijkt mij echt een geweldig boek om te lezen. Alvast wegdromen bij reizen die ik ook weer snel hoop te maken.
  @my.travelsinpics

  Beantwoorden
 • Jaaa! Wat een leuk boek om te lezen. Ik ben zelf geen 24 meer, heb inmiddels twee kinderen, maar ik kan nog onwijs genieten van de backpack verhalen en alleen al daarom zou ik graag dit boek willen lezen. Aan de andere kant, ook met kinderen kan je nog altijd leuke reizen maken en dus zou ik dit boek zeker ook als inspiratie voor de komende maanden waarin wij nog thuis zitten kunnen gebruiken!!
  Ik doe dus graag mee en waag mijn kans via Instagram 😉

  Beantwoorden
  • Heel gaaf! Ik heb ook altijd al een wereldreis willen maken en ik denk dat dit boek een mooie inspiratiebron kan zijn!????????????

   Beantwoorden
 • Ann Philibert

  Ik heb dit jaar maar 1 bestemming: mijn eigen kot. Hopelijk krijg ik dit boek om wat te reizen in mijn fantasie…

  Beantwoorden
  • Haha Ann, ik kan me goed voorstellen dat je je kot inmiddels beu bent 😉 Leuk dat je meedoet aan onze winactie! Vergeet niet om onze Facebookpagina te liken en niet alleen te volgen!

   Beantwoorden
   • Wat een ontzettend gaaf boek! Mijn grote droom:
    Minstens 6 weken alleen rond reizen met als startpunt Australië. Fiji, Nieuw-zeeland, Tasmanië en Bali hoog op het wensen lijstje. Alleen corona gooid roet in het eten. Maar zodra het weer kan pak ik het eerste vliegtuig.

    Beantwoorden
    • Hoi Jasmijn, dan is dit boek echt iets voor jou! Vergeet niet om aan alle voorwaarden te voldoen om kans te maken ;-)!

     Beantwoorden
 • Wat gaaf! Deze student met bijbaantje op de Kinder Intensive Care kan wel een boost gebruiken. Heel veek zin om me in te lezen en inspiratie op te doen uit dit toffe boek!! Hij krijgt een mooi plaatsje in de boekenkast en gaat hopelijk snel mee op reis. Duimen!

  Beantwoorden
 • joeri moerman

  leuk om bij weg te dromen en herinneringen op te halen en wellicht nieuwe ideëen op te doen

  Beantwoorden
 • Dit boek is een droom van mij. Ik ben hard aanbeet sparen om dit na Corona waar te maken.????

  Beantwoorden
 • Ik doe graag mee met de winactie. Ik kan niet wachten om weer wat reisinspiratie op te doen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.