Artikelen

Onze favoriete reisprogramma’s

Als fanatieke reizigers dromen we regelmatig over onze volgende bestemming en kijken we vaak terug op reizen die we al eens gemaakt hebben. Goede manieren om inspiratie op te doen is middels verschillende websites, blogs, boeken en YouTube kanalen. Onze favoriete manier zijn misschien wel de reisprogramma’s die je gewoon op je tv kan zien. Er is een enorm aanbod die je gewoon via je digitale tv of via de verschillende gratis video-on-demand-services kan zien. In dit artikel geven we je daarom een duidelijk overzicht van onze favoriete reisprogramma’s.


3 op Reis
Wat?

3 op Reis is het bekendste reisprogramma van de Nederlandse televisie en bestaat al sinds 2007, het lijkt ons dan ook sterk dat je dit programma nog nooit hebt gezien. Het programma werkt met presentatoren die elkaar afwisselen waarvan de bekendste Floortje Dessing, Chris Zegers, Dennis Storm en Geraldine Kemper zijn. De huidige presentatoren van het programma zijn Chris Zegers, Geraldine Kemper, Evi Hanssen, Maurice Lede, Nienke de la Rive Box en Jennifer Hoffman. Het is een klassiek informatief reisprogramma waarbij de presentatoren je meenemen naar locaties die je als reiziger ook kunt bezoeken. Er wordt informatie gegeven over activiteiten die je kan doen, plaatsen waar je kan overnachten en bezienswaardigheden die je kan bezoeken. Lange reizen naar verre bestemmingen die over meerdere afleveringen worden verspreid worden in dit programma afgewisseld met kort citytrips.

Je kan bijna geen bestemming noemen waar 3 Op Reis nog niet is geweest. Het is dan ook met afstand het meest informatieve reisprogramma op de Nederlandse televisie. Het enthousiasme van de presentatoren vinden wij geweldig om te zien en wij slaan daarom ook zelden een aflevering over!

Waar?

Het programma wordt sinds 2017 uitgezonden door BNNVARA op NPO3, vandaar ook de naam 3 op Reis.

Via NPO Start kan je vanaf seizoen 3 afleveringen gratis terugkijken, maar een betere optie is om dit via de eigen website van 3 op Reis te doen. Hier heb je namelijk de mogelijkheid om afleveringen terug te zoeken op bestemming, wat erg handig is.

Wanneer?

3 op Reis wordt iedere zondagavond om 19:50 uur uitgezonden.


Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan is in november 2017 het boek De wereld rond in 10 jaar uitgebracht met daarin verhalen over hoe de verschillende presentatoren de reizen hebben ervaren.


Erica op Reis
Wat?

Het programma Erica op Reis bestaat inmiddels sinds 2011 en loopt nu al 8 seizoenen. In het programma bezoekt Erica Terpstra iedere aflevering een andere bestemming. Erica Terpstra is in de jaren ’60 van de vorige eeuw bekend geworden al zwemkampioene. Van 1977 tot 2003 was ze actief in de politiek om vervolgens voorzitter van NOC*NSF te worden. In 2010 trad ze officieel af als voorzitter om een jaar later op 67-jarige leeftijd een carrière als presentatrice te starten met haar eigen reisprogramma. Op haar kenmerkende manier neemt ze je in Erica op Reis mee naar bestemmingen over de hele wereld van Japan en Ethiopië tot Brazilië en Bhutan. Het programma is heel laagdrempelig en Erica probeert de uitleg in haar programma heel simpel te houden. Ze staat open voor iedere cultuur, en probeert altijd met veel respect de plaatselijke gebruiken en het lokale eten.

Wat ons betreft ligt daar zowel de kracht als de zwakte van het programma. Hoe sympathiek Erica ook is, wij worden er wel eens moe van. Haar enthousiasme is zeer aanstekelijk, maar voor ons soms ook iets te veel van het goede. Haar uitleg is heel laagdrempelig, maar voor ons mag het wel een beetje dieper gaan. Waarschijnlijk zijn wij ook niet precies de doelgroep van dit programma, maar waarom kijken we er dan toch regelmatig naar? Het antwoord daarop zijn de bestemmingen die ze bezoekt. Het is geweldig om terug te kijken naar bestemmingen die we zelf bezocht hebben zoals Japan en Argentinië. Maar ook om landen zoals Vietnam en Egypte te bekijken die we graag in de toekomst willen bezoeken is het programma erg nuttig.

Waar?

Erica op Reis is een programma van Omroep MAX en wordt uitgezonden op NPO1.

Via NPO Start kan je alle afleveringen van de 8 seizoenen gratis terugkijken. Ook op de website van Omroep MAX kan je alle afleveringen in een duidelijk overzicht terugvinden, al wordt je hierbij wel gewoon doorgestuurd naar NPO Star.

Wanneer?

Erica op Reis wordt uitgezonden op vrijdagavond om 21:30 uur.


De eerste 3 seizoenen van Erica op Reis zijn ook op DVD uitgebracht, dus het is zelfs een optie om ze op deze manier terug te kijken.

Daarnaast is er in november 2019 een boek uitgebracht van Erica op Reis over de bestemmingen die in de loop van de jaren zijn bezocht.


Oplichters in het buitenland
Wat?

Oplichters in het buitenland is een programma met een speciale insteek. In dit programma probeerde men namelijk wereldwijd verschillende oplichtingspraktijken in beeld te brengen. Iedere aflevering stond er bestemming centraal waar uitgebreid ingegaan werd op de verschillende manieren waarop toeristen hier worden opgelicht. Niet alleen werd dit uitgebreid in beeld gebracht, maar regelmatig ging presentator Kees van der Spek ook de confrontatie aan met de oplichters. Kees van der Spek is een 55-jarige journalist die in het verleden onder ander werkzaam was bij het programma Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever. Het programma bracht niet alleen de criminaliteit binnen een stad of land goed in beeld, maar het gold ook al een waarschuwing voor toeristen die deze bestemming wilden bezoeken.

Van dit programma hebben we echt werkelijk alle afleveringen gezien. Van zakkenrollers en straatartiesten tot louche nachtclubs en de befaamde “blackjack bende”, we hebben ze allemaal voorbij zien komen. Ten eerste is het natuurlijk een goede voorbereiding op je reis. Geen enkele reiziger wil graag opgelicht worden, dus met de tips uit dit programma ben je de oplichters al een stapje voor. Het geeft je dan ook een heerlijk gevoel om de trucs voorbij te zien komen wanneer je op reis gaat en er hierdoor zelf niet meer intrapt. Daarnaast is het ook gewoon enorm vermakelijk om te zien hoe deze oplichters ontmaskerd worden en geconfronteerd worden door de imposante Kees van der Spek.

Waar?

Oplichters in het buitenland werd van 2013 t/m 2018 uitgezonden op SBS6, maar is helaas gestopt en wordt dus niet meer uitgezonden.

Op de video-on-demand-service van Talpa KIJK zijn de afleveringen terug te kijken. Dit betreft echter enkel seizoen 3 t/m 6, waarvan ook niet alle afleveringen werken. Dit geld ook als je via de website van SBS6 terug probeert te kijken.

Wanneer?

Na 6 seizoenen kwam er in 2018 helaas een einde aan het programma nadat presentator Kees van der Spek van SBS6 overstapte naar RTL.


Ook Oplichters in het buitenland heeft in 2016 een boek uitgebracht wat een nuttig handboek kan zijn voor de oplettende reiziger die niet graag bedonderd wil worden.


De wereld rond met 80-jarigen
Wat?

In 2017 begon het programma De wereld rond met 80-jarigen. De titel van het programma dekt eigenlijk volledig de lading. In het programma gaat presentator en ex-judoka Dennis van der Geest met 8 hoogbejaarden een maand lang op wereldreis. Iedere aflevering wordt er een bestemming bezocht waar de droom van een van de “80-jarigen” wordt verwezenlijkt. Het programma bleek al snel een groot succes te zijn, want nog voor het einde van het eerste seizoen werd er al besloten dat er een tweede seizoen zou volgen. De kracht van het programma zat in de dromen van de positieve bejaarden die uitkwamen en de mooie locaties die bezocht werden. Zo werd er onder andere afgereisd naar Zuid-Afrika, Tokio, Argentinië en Hanoi. Het programma liet zien dat je echt nooit te oud bent om te reizen.

Wij kijken altijd met veel plezier naar dit programma. Niet alleen was het aandoenlijk om de oudjes over de hele wereld te zien reizen, maar het kwam ook allemaal heel oprecht over. De deelnemers waren goed gecast en presentator Dennis van de Geest liet in het programma zien erg goed met deze mensen om te kunnen gaan. Een enkele keer zit er een deelnemer tussen die op je zenuwen werkt. Toch blijft het altijd leuk om te kijken hoe de reisdromen worden waargemaakt.

Waar?

De wereld rond met 80-jarigen wordt sinds 2017 uitgezonden op SBS6.

Op de video-on-demand-service van Talpa KIJK zijn alle de afleveringen terug te kijken. Dit betreft de volledige 3 seizoenen. Dit geld ook als je via de website van SBS6 terug probeert te kijken.

Wanneer?

De wereld rond met 80-jarigen wordt uitgezonden op woensdagavond om 20:30 uur.


Floortje naar het einde van de wereld
Wat?

Bekend geworden van verschillende reisprogramma’s zoals 3 op Reis, RTL Travel en Yorin Travel kreeg Floortje Dessing begin 2014 haar eigen programma.In Floortje naar het einde van de wereld reist ze de hele wereld over om portretten te maken van mensen die op de meest afgelegen plekken van de aarde wonen. Deze plekken variëren van afgelegen eilanden en moeilijk bereikbare plaatsen diep in de jungle tot de onwerkelijke omgeving op Alaska. Het programma sloeg enorm aan en de afleveringen trokken dan ook regelmatig tussen de 1,5 miljoen en 3 miljoen kijkers. In 2016 leverde dit daarom de Gouden Televizier-ring op. Floortje ging in 2020 terug naar een aantal locaties in de serie Floortje terug naar het einde van de wereld, waarin de prangende vraag werd beantwoord hoe het toch met de mensen zou zijn die ze eerder had bezocht.

Het is iedere keer weer smullen bij Floortje naar het einde van de wereld. Het programma neemt je echt mee naar plekken op de wereld waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord, en waarvan de kans groot is dat je er echt nooit zal komen. Alles wordt geweldig in beeld gebracht en je komt echt helemaal tot rust bij het kijken van een aflevering. De mensen die geportretteerd worden zijn erg interessant en bij iedere aflevering stel je jezelf de vraag of je hier zelf ook zou kunnen wonen.

Waar?

Floortje naar het einde van de wereld wordt sinds 2014 uitgezonden door BNNVARA op NPO1.

Via NPO Start kan je alle 6 de seizoenen gratis terugkijken, maar een betere optie is om dit via de eigen website van Floortje naar het einde van de wereld te doen. Hier heb je namelijk naast de mogelijkheid om alle afleveringen te bekijken ook nog verschillende extra’s om te bekijken.

Wanneer?

Floortje naar het einde van de wereld wordt uitgezonden op donderdagavond rond 21:25 uur.


Reizen Waes
Wat?

Als je eens een reisprogramma wil zien waar niet de meest gangbare landen worden bezocht dan moet je zeker eens kijken naar het Vlaamse programma Reizen Waes. De 51-jarige Tom Waes brak in 2005 door als acteur in de televisieserie Het Geslacht De Pauw. Drie jaar later brak hij door als presentator met zijn eigen programma Tomtesterom. Dit programma had al een behoorlijk avontuurlijk element, wat hij meenam in zijn reisprogramma Reizen Waes. Hij reist hierin door landen en gebieden die toeristen vaak links laten liggen vanwege onrust, natuurrampen of andere gevaren. Samen met zijn vaste crew laat Tom zich verbazen in landen als Turkmenistan, Bhutan, Paraguay en Noord-Korea. Het eerste seizoen werd in 2013 uitgezonden, waarna nog 2 reguliere seizoenen volgden. In 2018 werd er gekozen voor een Europese variant onder de noemer Reizen Waes Europa.

Reizen Waes is echt heerlijk om naar te kijken. De bestemmingen zijn niet standaard, en de manier waarop ze er verslag over uitbrengen ook zeker niet. Presentator Tom Waes brengt altijd heel eerlijk verslag en ziet gelukkig heel vaak de humor in van de vreemde situaties waar hij vaak in beland. Hij heeft erg veel lol met zijn crew en weet dat goed over te brengen op beeld. Het programma begint vaak met de vraag of de gekozen bestemming geschikt is om als toerist te bezoeken. Na het kijken van een aflevering gebeurt het zelden dat dit niet het geval is. Dit lijkt altijd voor een groot te komen door het enthousiasme van het programma.

Waar?

Reizen Waes wordt op de Vlaamse televisiezender Eén uitgezonden. Vanaf maart 2014 wordt het ook door de VPRO op NPO3 uitgezonden.

Doordat de rechten van dit programma bij Eén liggen zijn de uitzendingen helaas niet meer terug te kijken via NPO Start. Gelukkig heb je in Nederland ook gewoon toegang tot de Vlaamse video-on-demand-service VRT NU. Hierop heb je toegang tot alle 4 de seizoenen van Reizen Waes, en kan je alle afleveringen gratis terugkijken. Je moet je voor deze dienst wel aanmelden via je Facebook of Google account, maar de afleveringen zijn gratis.

Wanneer?

Reizen Waes wordt op NPO3 uitgezonden op zondagavond tussen 22:15 uur en 22:30 uur, en op Één op zondagavond tussen 20:00 uur en 20:30 uur.


Ook van Reizen Waes zijn verschillende boeken verschenen waarin presentator Tom Waes uitgebreid vertelt over de situaties waarin hij is beland.


De gevaarlijkste wegen van de wereld
Wat?

De gevaarlijkste wegen van de wereld wordt sinds 2016 uitgezonden en is in 2020 inmiddels toe aan het vijfde seizoen. Het programma is gebaseerd op het programma World’s Most Dangerous Roads van de BBC. In de Nederlandse versie gaan iedere aflevering twee BN’ers samen op een roadtrip over de gevaarlijkste wegen van de wereld. Waar veel reisprogramma’s de nadruk leggen op de bestemming is in dit programma vooral de reis van belang. De kern van het programma zit echter in de gesprekken en confrontatie tussen de twee bekende Nederlanders. Meestal betreft dit twee personen die geen bekenden zijn van elkaar en elkaar gedurende de rit leren kennen. Voorbeelden hiervan zijn de combinaties Bram Moszkowicz & Wibi Soerjadi, Ferry Doedens & Ronald Giphart en het duo Maik de Boer & Thomas Dekker.

Voor ons is de combinatie van de BN’ers erg bepalend hoe leuk een aflevering is. Bepaalde BN’ers kan je nou eenmaal beter hebben dan anderen, en dat heeft in dit programma nogal een groot aandeel. Toch kijken we regelmatig een aflevering, en dat komt voornamelijk door de bestemmingen. De bestemmingen die bezocht worden zijn namelijk heel afwisselend en lopen uiteen van Georgië en Vietnam tot Roemenië en Ecuador. Daarnaast gaat men hier natuurlijk over wegen die je normaal als toerist niet zo snel zou nemen. Hierdoor krijg je een heel ander beeld van een land dan in een standaard reisprogramma over deze bestemming. Dat kan soms best wel eens verrassend zijn!

Waar?

De gevaarlijkste wegen van de wereld wordt uitgezonden door BNNVARA op NPO3.

Via NPO Start kan je enkel seizoen 3 t/m 5 gratis terugkijken, maar ook voor dit programma is er een optie om dit via de eigen website van De gevaarlijkste wegen van de wereld te doen. Helaas is hier niet echt het maximale uitgehaald aangezien het erg onoverzichtelijk is om hier afleveringen terug te vinden en het aanbod vrij beperkt is.

Wanneer?

De gevaarlijkste wegen van de wereld wordt uitgezonden op zondagavond 21:20.


Break Free
Wat?

Het meest aangrijpende programma waarin reizen centraal staat is Break Free. Dit programma wordt sinds 2016 uitgezonden en heeft inmiddels 4 seizoenen achter de rug. Als presentator is er gekozen voor Chris Zegers, die bekend staat als reiziger. Ieder programma staat er een persoon centraal die tijdens het maken van een reis om het leven is gekomen. Na een korte uitleg over de reis wordt er met vrienden en familie teruggekeken op de overleden persoon. Daarnaast maken er een aantal hiervan deze reis opnieuw om zodoende het overlijden van deze persoon definitief af te kunnen sluiten.

Wij zijn absoluut fan van dit programma! De manier waarop de overleden reiziger besproken wordt en waarop de reis in beeld wordt gebracht is geweldig. Met veel respect en zonder oordeel wordt het verhaal gebracht en komen de nabestaanden aan het woord. Ondanks dat de verhalen zeer tragisch zijn geven ze je nooit het gevoel dat je als kijker thuis niet op een vergelijkbare reis zou moeten gaan. De kern van het programma is dan ook altijd dat deze reizigers in ieder geval de stap durfden te maken om een dergelijke reis te maken, en dat dit nooit de verkeerde keuze is. Wij zijn het hier roerend mee eens!

Waar?

Break Free wordt uitgezonden door BNNVARA op NPO3.

Via NPO Start kan je alle aflevering van de vier seizoenen gratis terugkijken. Ook voor dit programma is er een optie om dit via de eigen website van Break Free te doen, maar helaas biedt dit niets extra’s.

Wanneer?

Break Free wordt uitgezonden op donderdagavond om 20:55 uur.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.