ArgentiniëArtikelen

Nationaal Park Iberá, het broertje van de Pantanal in Argentinië

In 2018 hebben we een reis van 4 maanden door Zuid-Amerika gemaakt. Tijdens deze 4 maanden hebben we ongeveer 3 weken door het noorden van Argentinië gereisd. Om uiteindelijk bij de watervallen van Iguazú uit te komen wilden nog ergens een tussenstop maken. Na een blik op de kaart van Argentinië in een Lonely Planet die toevallig in het hostel lag besloten we om naar het Nationaal Park Iberá te gaan, het kleine broertje van de Pantanal.

Na kort onderzoek bleek het Park Iberá in Argentinië namelijk na de Pantanal het grootste moerasgebied ter wereld te zijn. Pa na ons bezoek in september 2018 aan Argentinië is het park in december 2018 omgedoopt tot Nationaal Park Iberá. Aangezien deze omgeving absoluut de moeite waard is om te bezoeken, maar pas sinds kort een officieel nationaal park is geworden geef ik je in dit artikel uitgebreid uitleg over de mogelijkheden van dit park.

Het bezoekerscentrum bij de brug naar Colonia Carlos Pellegrini is kenmerkt de ingang naar het park.
Natuur

Het moerasgebied van Iberá is ongeveer 20.000 km2 groot. Daarmee is het een van de grootste moerasgebieden ter wereld en een van de belangrijkste zoetwaterreservoirs van Zuid-Amerika. Het gebied bevat een enorme hoeveelheid dieren, waaronder maar liefst 350 verschillende vogelsoorten. De meest indrukwekkende vogel die hier te zien valt is misschien wel de jabiroe, oftewel de reuzenooievaar met een spanwijdte van maar liefst 2,80 meter.


Het Parque Nacional Iberá kent maar liefst 350 verschillende vogelsoorten.

Naast vogels zijn er ook veel andere dieren te spotten in dit gebied. Een van de dieren die je zeker zult zien is de capibara. Het grootste knaagdier ter wereld zal je zeker over de weg zien lopen hier, of door het water zien zwemmen.

Een capibara is bijna niet te missen in dit park.

Naast capibara’s zijn er ook talloze andere dieren te spotten zoals reeën kaaimannen. De kaaimannen zijn echt in grote hoeveelheden te zien en ook de reeën waren ruimschoots aanwezig. Tenzij we gewoon heel veel geluk gehad hebben lijkt het er op dat je hier heel makkelijk dieren kan spotten.

Langs de overs van het water liggen de kaaimannen op de loer.
Aan de kant van het water kijkt een ree op van onze aanwezigheid.
Het park verkennen

Het park is op verschillende manieren te verkennen. Bij de brug die Colonia Carlos Pellegrini verbindt met de weg naar Mercedes bevindt zich het zogenaamde “visitors centre”. Vanuit hier is het mogelijk om een kaartje mee te krijgen en verschillende (korte) wandelroutes te lopen. Deze routes lopen voor verschillende bosgebieden en over een aantal loopbruggen. Over het algemeen zijn deze wandelroutes niet heel uitgebreid en zijn ze op een middag goed te lopen.

Naast het maken van de wandelingen is het echter ook mogelijk om een boottocht te maken over het water. Als je informeert bij je posada is de kans groot dat ze een boottocht voor je kunnen regelen. Wij hebben uiteindelijk 2 uur lang met behulp van David over het water gevaren. We vertrokken rond 17:00 en hebben zodoende kunnen genieten van de zonsondergang. Helaas sprak David geen Engels, maar enkel Spaans. Toch heeft hij ons verschillende dieren kunnen laten zien en ons kennis laten maken met dit prachtige park vanaf het water.

Door het water zwemmen de capibara’s zo met je mee
Een prachtige zonsondergang in het water van Parque Iberá
Met David aan het roer hebben we een prachtige tocht over het water gemaakt.
Bereikbaarheid

Wanneer je naar het Nationaal Park Iberá reist heb je vrij weinig mogelijkheden wat betreft bestemmingen binnen het park. Om zo dicht mogelijk in het hart van het park te komen moet je daarom naar Colonia Carlos Pellegrini reizen. Dit kleine stadje heeft ongeveer 600 inwoners, maar heeft wel voorzieningen zoals verschillende restaurantjes, posada’s en een enkel supermarktje.

Vanuit het zuiden is Colonia Carlos Pellegrini te bereiken via de stad Mercedes, dat net ook in de provincie Corrientes ligt. Mercedes is via verschillende buslijnen goed te bereiken, bijvoorbeeld vanuit Rosario, Santa Fe of Concordia. Vanuit Mercedes is het dan nog ongeveer 2 1/2 uur rijden met de auto naar Colonia Carlos Pellegrini. Deze autorit kan je het beste afspreken met de posada waar je geboekt hebt. Voor een meerprijs zijn zij vervolgens bereid om je op te komen halen in Mercedes.

Vanuit het noorden is Colonia Carlos Pellegrini te bereiken via de stad Posadas. Posadas is de hoofdstad van de provincie Misiones en ligt in het noorden van Argentinië aan de oever van de rivier Paraná. Posadas is een uitstekende plek om door te reizen naar (of vanuit) Puerto Iguazú. Er gaan dagelijks verschillende bussen naar deze populaire plaats toe. Deze verbinding maakt het Nationaal Park Iberá dan ook een uitstekende tussenstop richting Puerto Iguazú. Ook hier geldt weer dat je een lange autorit wacht om vanuit Colonia Carlos Pellegrini naar Posadas te reizen. Vanuit onze posada zijn we naar Posadas gebracht na ongeveer 3 1/2 uur rijden.

Overnachten

Gezien de lange heen- en terugreis naar het Nationaal Park Iberá is het verstandig om ook in het park te overnachten. Zoals eerder aangegeven kan je dit het beste doen in het plaatsje Colonia Carlos Pellegrini. Wij verbleven destijds in Posada El Yacare midden in het stadje. Via de berichtenservice van Booking.com hebben we eerst contact gehad met de eigenaar Hugo. Op deze manier hebben we de afspraak kunnen maken dat hij ons op is komen halen in Mercedes en later ook naar Posadas zou brengen. Ook heeft Hugo voor de boottocht met David gezorgd.

Ondanks dat Colonia Carlos Pellegrini maar een klein plaatsje is heeft het een vrij ruim aanbod van overnachtingen (ongeveer 13 posada’s). Voor ongeveer €55 hadden wij een overnachting bij een vrij simpele posada, maar voor een (veel) hogere prijs kan je hier zelfs vrij luxe overnachten.

YouTube

Tijdens ons verblijf in het Iberá park hebben wij nog enkele mooie beelden gemaakt waarvan we een filmpje op YouTube hebben geplaatst. Natuurlijk mag deze niet ontbreken in dit stuk over het kleine broertje van de Pantanal, het Nationaal Park Iberá in Argentinië.

[bdotcom_bm bannerid=”3512″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.