ArtikelenBrazilië

Holambra, een stukje Nederland in Brazilië!

Tijdens het reizen leer je veel nieuwe culturen kennen en steek je overal wel iets op van de historie van een land. Je kan echter ook veel leren over de Nederlandse cultuur en historie wanneer je in het buitenland bent. Zelf vinden wij het dan ook erg leuk om een stukje Nederland in het buitenland te vinden. Tijdens onze reis door Zuid-Amerika van 2018 hebben we daarom een bezoekje gebracht aan Holambra, echt een stukje Nederland midden in Brazilië. In het reisverslag van oktober 2018 kan je hier al iets over teruglezen, maar in dit artikel geven we je uitgebreide uitleg voor jouw trip naar Holambra!

Historie

Eerst even een korte uitleg over deze gemeente in Brazilië. Kort na de Tweede Wereldoorlog stimuleerde de Nederlandse regering de bevolking om te emigreren. Een groep van ongeveer vijfhonderd Brabantse boeren vertrok daarom in 1948 naar Brazilië om daar melk en melkproducten te produceren. Op dat moment ontstond de naam Holambra, dat een samenvoeging is van Holanda, Ámerica en Brasil.

De meegebrachte koeien stierven echter allemaal vrij snel aan tropische ziektes en daarom besloot men over te stappen op de sierteelt. Dit bleek een goede zet te zijn en in 1989 begon men zelfs met het veilen van bloemen en planten. Op dit moment is Holambra de grootste exporteur van bloemen in heel Zuid-Amerika en in 1997 kreeg de gemeente het predicaat ’toeristische trekpleister’ van het Braziliaans instituut voor toerisme uitgereikt.

Bereikbaarheid

Holambra bevindt zich op ongeveer 40 kilometer ten noorden van de stad Campinas. Campinas is een stad met 1,2 miljoen inwoners en bevindt zich in de deelstaat São Paulo. Campinas ligt op ongeveer 90 kilometer afstand van de stad São Paulo.

Om in Holambra te komen moet je eerst naar Campinas gaan. Vanuit São Paulo is dit het makkelijkst en ben je met de bus in ongeveer 1 1/2 uur met Viação Cometa, Viação Santa Cruz of Danubio Azul in Campinas. Deze rit kost je tussen de €5 en €10. Eenmaal in Campinas moet je bus nr. 693 nemen die je in ongeveer 1 uur vanuit Campinas naar Holambra zal brengen. Een kaartje voor deze bus kost je ongeveer €2,50.

Wat is er te zien en te doen in Holambra?

Zodra je met de bus Holambra binnen rijdt valt je als Nederlander een heleboel op. Je ziet direct herkenbare gebouwen en namen staan. Wij vonden het erg leuk om dit zo ver van huis allemaal tegen te komen en hebben onze ogen dan ook uitgekeken. Toen we de bus uitstapten keken we ook al direct uit op Restaurant Madurodam wat echt een glimlach op onze gezichten toverden. Holambra is niet enorm toeristisch dus verwacht geen Volendamse praktijken, maar het is zeker de moeite waard om er een middagje door te brengen.

Ons eerste aanblik nadat we de bus uitstapten was Restaurant Madurodam
Ons eerste aanblik nadat we de bus uitstapten was Restaurant Madurodam

Als je eenmaal door het plaatsje heen wandelt zal je steeds meer Nederlandse kenmerken vinden. Zo zie je op verschillende huizen nog typisch Nederlandse namen staan, zoals het onderstaande huis met de opdruk “de Wielakker”. Het blijft toch erg bijzonder om in een plaatsje in Brazilië, genaamd Holambra, je zo snel in Nederland te wanen.

Dit huis in Holambra had de typische Nederlandse naam "De Wielakker".
Dit huis in Holambra had de typische Nederlandse naam “De Wielakker”.

Als je vervolgens richting de Molen van Holambra loopt zal je ook over de zogenaamde liefdesbrug lopen. De liefde was op deze regenachtige dag ver te zoeken, maar duidelijk was dat hier een poging wordt gedaan om er een slotjesbrug van te maken wat je inmiddels in veel steden ziet. Wij hadden echter meer oog voor het zogenaamde tulpenmannetje waarmee je op de foto kon. Een meer toepasselijkere mascotte konden wij eigenlijk ook niet bedenken voor Holambra.

Dit tulpenmannetje is de perfecte mascotte voor Holambra.
Dit tulpenmannetje is de perfecte mascotte voor Holambra.

Vanaf dit punt bevindt je je ook direct in het meest toeristische gebied van Holambra. Na een eindje lopen kom je namelijk bij een park waar jaarlijks de Expoflora plaats vindt. Dit evenement vindt ieder jaar in september plaats en is 4 weekenden lang de grootste tentoonstelling van bloemen en sierplanten in Zuid-Amerika. Jaarlijks trekt het evenement meer dan 200.000 toeschouwers. Het leuke aan dit evenement is dat naast de bloemen er ook aandacht wordt geschonken aan de Nederlandse cultuur. Zo is er tijdens dit evenement veel aandacht voor Nederlandse muziek, ambachten, dans en de Nederlandse keuken.

In het gebied waar jaarlijks de Expoflora plaats vindt is buiten dit evenement voldoende ruimte om nog leuke foto's te maken.
In het gebied waar jaarlijks de Expoflora plaats vindt is buiten dit evenement voldoende ruimte om nog leuke foto’s te maken.
Museu de Holambra

Als je net als ons geluk hebt kan je ook een kijkje nemen in het Museu de Holambra. Omdat wij niet in het weekend naar Holambra gingen was het museum eigenlijk gesloten. We hadden echter geluk dat een Braziliaanse schoolklas zojuist het museum verliet en we zodoende de eigenaren troffen. Ze waren zo vriendelijk om ons een korte rondleiding te geven.

Het museum biedt veel uitleg over de komst van de Brabantse boeren naar Brazilië en de ontwikkeling van de sierteelt. Aangezien het museum uiteraard voornamelijk Braziliaanse bezoekers trekt zie je er ook informatie over de klederdracht en andere gebruiken van de Nederlanders. Wij vonden het erg interessant om van de eigenaren van dit museum uitleg te krijgen over de historie van het plaatsje. Zo gaven ze uitgebreid overleg over het vertrek vanuit Nederland naar Brazilië en de ontwikkeling van Holambra in de opvolgende jaren.

Ondanks dat het museum gesloten was kregen we nog een korte rondleiding.
Ondanks dat het museum gesloten was kregen we nog een korte rondleiding.
In het museum was ook Nederlandse klederdracht te vinden.
In het museum was ook Nederlandse klederdracht te vinden.

Het museum is in het weekend en op Braziliaanse feestdagen geopend van 10:00 uur – 17:00 uur. Toegang kost je maar R$5 (ongeveer €1). Tijdens de Expoflora is het museum overigens van vrijdag t/m zondag geopend en kan je naar binnen met een entreebewijs van de Expoflora.

De Molen van Holambra

Na het museum kan je de straat doorlopen om ook nog even de Molen van Holambra te bezoeken. Voor ons is het een molen zoals je er in Nederland veel ziet, maar in Zuid-Amerika is het een unicum. Deze molen is namelijk de grootste molen van heel Zuid-Amerika met 38,5 meter hoog. De bouw heeft 20 jaar geduurd en is in 2008 afgerond. De molen ziet er erg netjes uit en is dan ook terecht een van de belangrijkste attracties in Holambra.

De molen van Holambra
De molen van Holambra
Eten in Holambra

Na al die bezienswaardigheden zal je vast wel honger hebben gekregen. Die honger kan je in Holambra uitstekend stillen, want er is een vrij uitgebreid aanbod aan restaurants in dit kleine toeristische plaatsje.

Natuurlijk kan je er Pizza en Sushi eten zoals dit tegenwoordig overal ter wereld mogelijk is, maar daarvoor ga je natuurlijk niet naar Holambra. Een echt dagje Nederland in Brazilië sluit je natuurlijk af met een Nederlandse maaltijd in Holambra. Zo zijn er restaurants te vinden als The Old Dutch, Madurodam en Martin Holandesa. Wij kozen voor Martin Holandesa en sloten ons bezoek aan Holambra af met een uitsmijter en een paar lekkere kroketten.

Bitterballen eten kan ook gewoon in Holambra
Bitterballen eten kan ook gewoon in Holambra

[bdotcom_bm bannerid=”3477″]

4 gedachten over “Holambra, een stukje Nederland in Brazilië!

 • Goedemiddag,

  Wegens mijn werk zit ik momenteel in Brazilië. Deels op eigen initiatief qua zoeken, ik wist dat Blumenau bestaat in Brazilië, dacht ik er zal ongetwijfeld ook zo iets dergelijks voor Nederland bestaan. Na even zoeken op internet kwam ik dus Holambra tegen, wat mij al snel op jullie website bracht. Ik ben er zondag 28 mei 2023 geweest. Veel dingen van jullie foto’s en reis verslagen kwam ik tegen. Echt bizar hoe dit dorp opgebouwd is en hoeveel herkenningspunten uit de Nederlandse cultuur/bouwwijze/eten/klederdracht en natuurlijk de bloementeelt je tegen komt.
  Ik heb nog een dame ontmoet, zij gaf mij een rondleiding door het museum, ze had Nederlandse ouders en overgrootouders. Jammer genoeg sprak ze geen Nederlands meer. Maar met Engels en Portugees kwamen we er wel :).
  Mochten jullie nog interesse hebben in wat nieuwe foto’s van hoe het er nu uitziet, wil ik jullie best wat sturen…

  Laat het maar even weten, bedankt voor de omschrijving, dit heeft mij wel een mooie en interessante zondag opgeleverd. Wij hebben er 3 uur voor in de auto gezeten en daarna weer 3 uur terug rijden, maar het was echt de moeite waard.

  Groet,

  Dennis
  Dennisvk@hotmail.com

  Beantwoorden
  • Hoi Dennis!

   Wat leuk om te lezen dat je in Holambra bent geweest. We spraken hier in Australië onlangs nog een Braziliaan en hadden het nog over Holambra. Bedankt voor je bericht, we vinden het altijd erg leuk om te lezen dat andere reizigers nuttige informatie uit onze website halen!

   Beantwoorden
 • Dennis Van Klaveren

  Hoi,

  Wat leuk dat jullie reageren! Waar in Australie zitten jullie nu als ik vragen mag?
  Ook daar heb ik een tijd gewerkt, in Darwin, Karata en Perth. Mooie plaatsen om in te werken 🙂

  groet,

  Dennis

  Beantwoorden
  • Hoi Dennis,

   Momenteel zitten we in Brisbane. Hiervandaan gaan we verder richting het zuiden reizen met het plan om vanuit Melbourne door te vliegen naar Perth. In de reisverslagen op onze website kan je precies volgen waar we uithangen!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.