ArtikelenAziëMaleisië

Onze gids voor de Batu Caves in Maleisië

In 2015 hebben we een prachtige reis door Maleisië gemaakt. We brachten in totaal 17 dagen door in dit Aziatische land. Hierbij bezochten we zowel het vasteland als het eiland Borneo. Een tijd terug hebben we al eens een uitgebreide reisroute geplaatst waarmee je zelf jouw reis door Maleisië kan maken. Een reis naar Maleisië is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Kuala Lumpur, en tegenwoordig lijkt een bezoek aan Kuala Lumpur niet compleet zonder een bezoek aan de Batu Caves. Deze fotogenieke locatie net buiten de hoofdstad is inmiddels uitgegroeid tot een ware Instagram hotspot. In dit artikel geven we je uitleg over deze locatie en hoe je er makkelijk kan komen. Dit is daarom onze gids voor het bezoeken van de Batu Caves in Maleisië!

Batu Caves

Op ongeveer 15 kilometer van de hoofdstad Kuala Lumpur kan je de Batugrotten vinden, oftewel de Batu Caves. Deze serie grotten leent zijn naam aan de Sungai Batu rivier die vlak langs deze grotten loopt. De grootste grot bevat een aantal Hindoetempels, en wordt daarom ook wel de Tempel- of Kathedraalgrot genoemd. Deze grot is ongeveer 400 meter lang en maar liefst 100 meter hoog. Je kan deze grot betreden door een enorme trap met maar liefst 272 treden. Deze traptreden zijn inmiddels in de mooiste kleuren geschilderd, wat van het geheel een prachtig plaatje maakt. Bij ons bezoek in 2015 was dit nog niet het geval.

Direct naast de enorme trap staat een gigantisch gouden beeld van de oorlogsgod Murugan. Dit standbeeld is maar liefst 42 meter hoog en zeer imposant. Zeker op een zonnige dag straalt hij helemaal. Murugan is vooral populair bij Tamilhindoes. Hij wordt wordt daarom vooral vereerd in gebieden waar deze vorm van hindoeïsme sterk aanwezig is is zoals Singapore, Zuid-India en dus hier in Maleisië.

De Batu caves met het indrukwekkend beeld van oorlogsgod Murugan
De Batu caves met het indrukwekkend beeld van oorlogsgod Murugan
De 272 treden van de trap zijn een behoorlijke uitdaging om te beklimmen.
De 272 treden van de trap zijn een behoorlijke uitdaging om te beklimmen.
Toeristen

De Batu Caves is als toerist vooral leuk om te bezoeken vanwege die imposante gouden beeld van Murugan, en de (inmiddels kleurrijke) prachtige trap. Het is daarom begrijpelijk dat dit een populaire plek is om foto’s te maken voor je Instagram account. Binnen in de grot kan je verschillende tempels bezoeken die op een mooie manier in de grot geplaatst zijn. Door de lichtinval kan je hier soms ook aangenaam verrast worden. Daarnaast is het natuurlijk ook de moeite waard om van het uitzicht te genieten nadat je de enorme trap hebt beklommen.

Tenslotte is er de mogelijkheid om hier wat te eten en te drinken te kopen. Onze tip is om dit absoluut niet te doen. Zodra je de lange trap op zal lopen merk je namelijk al dat het hier werkelijk krioelt van de (vrij brutale) apen. Ze loeren de hele dag op eten van toeristen, dus voor je het weet ben je jouw zojuist gekochte eten kwijt!

Het uitzicht vanaf de Batu Caves is absoluut de moeite waard!
Het uitzicht vanaf de Batu Caves is absoluut de moeite waard!
De apen loeren de hele dag op het eten dat de toeristen achterlaten.
Eenmaal in de groot vind je nog een trap voor een hoger gelegen tempel.
Eenmaal in de groot vind je nog een trap voor een hoger gelegen tempel.
Openingstijden en toegangsprijs

De Batu Caves zijn dagelijks geopend van 7:00 uur in de ochtend tot 21:00 uur in de avond. Als budget toerist is het een uitstekende attractie, want naast het goedkope treinkaartje zal je niet veel kwijt zijn. De entree is namelijk helemaal gratis. Zo gek is dat natuurlijk eigenlijk niet, want we hebben het hier wel over een Hindoetempel. Wel kan je rondom de tempel veel souvenirwinkeltjes en eetkraampjes vinden waar je voor een mooie prijs iets lekkers kan eten. Ook hier moet je wel goed op de apen letten, anders gaan ze er zo met je broodje vandoor!

Bereikbaarheid

Ondanks dat wij in 2015 een volledig georganiseerde reis hadden geboekt naar Maleisië besloten we toch om op eigen gelegenheid de Batu Caves te bezoeken. We hadden op internet namelijk meerdere websites gevonden waarop uitgebreid beschreven stond hoe je er makkelijk op eigen gelegenheid kan komen. De trein vertrekt vanaf 6:43 uur in de morgen ieder half uur. De terugweg start vanaf 5:35 uur, en rijdt ook ieder half uur. In onze gids naar de Batu Caves geven we je nog even stap voor stap aan hoe je er makkelijk kan komen:

1. Als eerst stap ga je naar het Centraal Station van Kuala Lumpur, oftewel het KL Sentral Railway Station.

2. In het midden van het station zal je het KTM Komuter gedeelte vinden. Direct naast de ingang vind je verschillende automaten waar je een kaartje kan kopen naar de Batu Caves. Een retourtje kost je ongeveer 4 MYR, wat omgerekend maar €0,50 is.

Onze kaartjes naar de Batu Caves voor maar 2 MYR (ongeveer €0,20)
Onze kaartjes naar de Batu Caves voor maar 2 MYR (ongeveer €0,20)

3. Vervolgens neem je de ingang bij de TM Komuter en neem je rechts de trap naar beneden richting platform 3.

4. Op het perron zal je boven het spoort “Batu Caves’ zien staan, en ook wanneer de volgende trein zal arriveren.

5. Vanaf KL Sentral is het vervolgens de 8e stop tot de Batu Caves. Deze rit duurt ongeveer 40 minuten.

6. Eenmaal op het station loop je bij de uitgang naar rechts waar je in de verte al het gouden standbeeld zal ziens taan.

Vanaf KL Sentral is het maar 8 stops tot de Batu Caves
Vanaf KL Sentral is het maar 8 stops tot de Batu Caves

3 gedachten over “Onze gids voor de Batu Caves in Maleisië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.