Reisliteratuur: 1000 plekken die je écht gezien moet hebben van Patricia Schultz

In een periode waarin er minder gereisd wordt is het heerlijk om inspiratie op te doen in een prachtig reisboek en helemaal weg te dromen bij bestemmingen die je mogelijk in de toekomst zal gaan bezoeken. Eerder bespraken we daarom al het boek Mythische autotochten in de wereld van Lonely Planet, FIJN WEEKEND, ANWB Inspiratiegids, Trotter Reizen (Een wereld om te ontdekken). In dit artikel geven we je een uitgebreide review van een vergelijkbaar boek: 1000 plekken die je écht gezien moet hebben van Patricia Schultz. Dit 544 pagina’s tellende salontafel boek is een lust voor het oog, en in dit artikel uit de rubriek reisliteratuur vertellen we je precies wat je hiervan mag verwachten.

Hoofdstukken

Zoals daarnet al vermeld telt dit boek maar liefst 544 pagina’s. Het is daarnaast ook een boek van formaat met afmetingen van 33 centimeter bij 25 centimeter, en maar liefst 3,5 centimeter dik. Een boek van dit formaat schreeuwt om een goede indeling, en natuurlijk hebben ze ook in dit boek gekozen om de hoofdstukken voornamelijk op te splitsen in werelddelen. Hierna zijn ze echter nog een stapje verder gegaan om ook de werelddelen nog eens op te splitsen in regio’s.

  • Het eerste hoofdstuk betreft Europa. Hierin is gekozen om Europa op te splitsen in Groot-Brittannië en Ierland, West-Europa, Oost-Europa en Scandinavië.
  • Bij het hoofdstuk Afrika is er gekozen voor een opsplitsen in Noord-Afrika, West-Afrika, Oost- en Zuidelijk Afrika en tenslotte de eilanden van de Indische Oceaan.
  • Het derde hoofdstuk gaat over het het Midden-Oosten. Dit is natuurlijk een onderdeel van Azië, dus in dit hoofdstuk gaat men enkel in op de landen in deze regio.
  • Azië wordt in het vierde hoofdstuk beschreven. Hierin wordt de splitsing gemaakt tussen Oost-Azië, West,-Zuid- en Centraal-Azië en tenslotte Zuidoost-Azië.
  • Het volgende hoofdstuk betreft Australië, Nieuw-Zeeland en Oceanië. Dit is een beetje een vreemde beschrijving want er wordt ook wel eens gesproken over het werelddeel Oceanië waar Australië en Nieuw-Zeeland toe zouden behoren.
  • Het zesde hoofdstuk gaat helemaal in op De Verenigde Staten van Amerika en Canada.
  • Hierna komt Latijns-Amerika aan de beurt. Hierin wordt de opsplitsing gemaakt tussen Mexico en Midden-Amerika (die geografisch gezien onderdeel zijn van het continent Noord-Amerika), Zuid-Amerika en zelfs Antarctica.
  • Als laatste is er nog een hoofdstuk met daarin de Cariben, de Bahama’s en Bermuda.
De inhoudsopgave met de beschreven hoofdstukken.
Inhoud van het boek

Het is dus duidelijk dat (bijna) ieder land ter wereld wel in dit boek voorkomt, maar we hebben je nog altijd niks verteld over de inhoud van dit boek. Eigenlijk is dit boek heel eenvoudig opgezet en geeft de titel van het boek alle uitleg. Het boek bevat namelijk 1000 plekken van over de hele wereld die je volgens de makers van dit boek écht gezien moet hebben.

In ieder hoofdstuk wordt er ingegaan op de verschillende landen die binnen de genoemde regio vallen. Daarvan worden locaties weergegeven die je in dit land absoluut gezien moet hebben. Natuurlijk zitten hier de bekende bezienswaardigheden bij zoals Stonehenge in Engeland, de Sagrada Familie in Barcelona en Petra in Jordanië. Toch kan je geen boek vullen met 1000 wereldberoemde locaties. Het boek laat je dus ook veel (voor ons) onbekendere locaties ontdekken zoals Ribe in Denemarken, de Catskills in New York en Trancoso in Brazilië.

De 1000 plekken zijn niet alleen locaties, maar gaan ook specifiek in op een natuurverschijnsel, park, huis, gebouw, museum, kasteel, ruïne of bijvoorbeeld een meer. Ondanks de enorme verscheidenheid aan aan plekken is de beschrijving iedere keer hetzelfde. Eerst wordt de naam van de plek genoemd en waar deze plek zich bevindt. Hieronder wordt kort vermeld waarom het een bijzonder plek is met een stuk tekst met uitleg. Daarna volgen nog een aantal tips over de plek zoals bijvoorbeeld de bereikbaarheid of wanneer je de plek het beste kunt bezoeken. En niet te vergeten staat er van iedere plek ook nog een foto.

Natuurlijk mag een wereldberoemde plek als Petra niet ontbreken in dit boek.

De winnaar van onze winactie is bekend!

Marien Claerbout, van harte gefeliciteerd met dit prachtige boek, het komt zo snel mogelijk jouw kant op!

Foto’s

Van iedere plek staat er dus een foto in het boek, en dat is eigenlijk waar dit boek vooral om draait. De foto’s zijn wisselend van formaat maar zijn allemaal een lust voor het oog. Van prachtige mistige bergen tot close-ups van dieren, ze komen allemaal voorbij. Vooral de foto’s in groot formaat zoals die van de Grand Canyon zijn werkelijk prachtig om te zien. De geweldige foto’s maken deze luxe uitgave dan ook echt een heel speciaal boek.

De prachtige foto’s maken dit boek een lust voor het oog.
Ook Brazilië komt uitgebreid aan bod
Eindoordeel

1000 plekken die je écht gezien moet hebben van Patricia Schultz is werkelijk een prachtig boek. De foto’s zijn geweldig en je kijkt je ogen uit. Het is een heerlijk boek om door te bladeren en plekken op te zoeken die je zelf al eens bezocht hebt. Of om natuurlijk plekken tegen te komen waar je nog nooit van gehoord hebt.

Is het een nuttig boek om je voor te bereiden op je volgende reis? Nee dat misschien niet. Het is wel gewoon heerlijk om doorheen te bladeren en al het mooist te zien wat deze wereld rijk is!



1000 plekken die je écht gezien moet hebben
Auteur: Patricia Schultz
Uitgeverij: Terra
EAN: 9789089898180
Prijs: € 49,99, hardcover, 328 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

50 comments