Het noorderlicht is een natuurfenomeen wat enorm in trek is bij toeristen. Dit is overigens volledig terecht. Eind 2016 zijn wij namelijk zelf ook op zoek gegaan naar het noorderlicht en het is een van de meest wonderbaarlijke dingen die we ooit hebben gezien. Ik ben dan ook van mening dat iedereen in zijn leven een keer het noorderlicht gezien moet hebben. Dat klinkt natuurlijk vrij makkelijk, maar waar moet je op letten? In dit artikel geven we informatie waar je allemaal op moet letten bij een reis naar het noorderlicht.
Locatie
Als eerste moet je natuurlijk letten op de locatie. Je wil naar een plaats reizen waar de kans het grootste is om het noorderlicht überhaupt te kunnen zien. Vervolgens moet je het geluk hebben dat je beschikt over een heldere hemel, en tenslotte moet je maar hopen dat het noorderlicht zich actief laat zien.
Waar je de laatste twee factoren niet zelf in de hand hebt, kan je de locatie natuurlijk wel zelf uitkiezen. Heel kort uitgelegd is het belangrijkste dat de locatie zich boven de poolcirkel bevindt. Het noorderlicht is namelijk afhankelijk van de magnetische noordpool, en niet van de geografische noordpool. Doordat de magnetische noordpool continu verplaatst kan je hier net een vaste locatie aan koppelen. Hij bevindt zich echter wel continu binnen de poolcirkel. Hoe verder van de poolcirkel je verwijderd bent, hoe minder kans je dus op het noorderlicht hebt zou je dus kunnen zeggen. Voor een reis naar het noorderlicht is het dus van belang om zo dicht mogelijk bij de poolcirkel te verblijven.
Daarnaast heb je nog te maken met de sterkte van het noorderlicht. Deze kan je volgen aan de hand van de KP index. Hierin wordt in een schaal van 0-9 aangegeven hoe sterk het noorderlicht zich zou kunnen laten zien. Onafhankelijk van de sterkte blijft het echter zo dat de kansen afnemen naarmate je verder van de poolcirkel verwijderd bent.
Op basis van deze informatie en bovenstaande illustratie zie je dat je vanuit Nederland het beste een reis kan maken naar het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland. Wij hebben destijds gekozen voor Tromsø, maar ook plaatsen als Lofoten, Noordkaap en Finmark staan in Noorwegen goed aangeschreven. In Finland worden plaatsen als Rovaniemi en Kemi aangeraden. Natuurlijk is een reis naar IJsland ook een optie om het noorderlicht te bekijken, maar neem wel mee dat de kans daar een heel stuk kleiner is om het spektakel te aanschouwen.
Periode
De beste periode om op zoek te gaan naar het noorderlicht is vrij simpel. Tussen 18:00 uur en 01:00 uur zijn de lichten het beste zichtbaar, dus op dat tijdstip moet het donker zijn. Op basis hiervan kan je vanaf eind september t/m eind maart het noorderlicht zien. December, januari en februari zijn echter de beste maanden binnen deze periode omdat deze maanden vaak droger zijn en er dus minder kans op bewolking is. Een heldere hemel is nou eenmaal een vereiste om het noorderlicht te kunnen zien.
Excursies
Als je eenmaal je bestemming en periode hebt uitgekozen wil je natuurlijk graag het noorderlicht zien. Een van de mogelijkheden is natuurlijk om ter plekke bijvoorbeeld een auto te huren en zelf op pad te gaan. Dit geeft natuurlijk wel de vrijheid, maar het is best lastig om in de winter ’s nachts op deze wijze zelf tijdens je reis op zoek te gaan naar het noorderlicht.
Gelukkig zijn er ook verschillende bedrijven die ter plaatse excursies aanbieden waarmee je “op jacht” kan naar het noorderlicht. Wij hebben destijds in Tromsø gekozen voor Chasing Lights. Het voordeel hiervan is dat zij je in het begin van de avond op komen halen en er vervolgens alles aan doen om je het noorderlicht te laten zien. Via verschillende communicatiemiddelen, websites en apps wordt er continu bekeken op welke locatie het onbewolkt is. Zelfs als dit betekent dat men helemaal naar de grens met Finland moet rijden is dit een optie. Bereid je dus voor op een hele lange nacht met de grootste kans op het noorderlicht te zien. Ook bedrijven als Wandering Owl, Polar Adventures en Northern Horizon bieden vergelijkebare tours aan.
Vind je zo een excursie te prijzig of wil je zelf het avontuur aan gaan, dan kan dat natuurlijk ook. Op internet zijn er veel verschillende websites en apps te vinden die je kunnen helpen tijdens jouw zoektocht naar het noorderlicht. De vraag is echter of je dit risico wilt nemen. Je wilt natuurlijk geen reis maken naar het noorderlicht en thuis komen zonder het gezien te hebben. Gezien de omstandigheden en het tijdstip waarop je dit avontuur moet ondernemen lijkt het ons daarnaast een erg risicovolle onderneming om dit op eigen houtje te doen.
Camera
Als je het noorderlicht eenmaal ziet wil je er natuurlijk foto’s van maken. Sterker nog, in veel gevallen kan je het noorderlicht amper met je blote oog aanschouwe. Je moet dan dus wel je camera gebruiken. De bekende foto’s met het felle groene dansende licht zijn met de juiste instellingen gemaakt en zijn niet als zodanig met het blote oog te zien. Het gaat je dus niet goed lukken om deze foto’s met je smartphone of een simpele camera te maken.
Belangrijk is dus dat je een camera hebt waarbij de focus-waarde, diafragma-waarde, sluitertijd, ISO-waarde, witbalans en lens in te stellen is. Wanneer je een excursie boekt worden er foto’s voor je gemaakt. Dan wordt je ook geholpen bij het instellen van je camera. Ga je echter in je eentje op pad, dan zal je dit zelf goed van tevoren moeten regelen. Je moet dan zeker je statief niet vergeten mee te nemen. Op internet zijn verschillende artikelen te vinden hoe je het beste je toestel in kan stellen om foto’s van het noorderlicht te maken. Zo krijg je ook die geweldige foto van jouw reis naar het noorderlicht.
Wil jij ook een reis maken naar het noorderlicht, maar heb je nog vragen?
Laat ze dan hieronder achter of stuur me een e-mail en dan kom ik er zo snel mogelijk bij je op terug!
LAAT EEN REACTIE ACHTER