Tussen maart 2023 en februari 2024 hebben we een prachtige wereldreis gemaakt, waarvan er nog talloze reisverslagen te vinden zijn op onze website. Een van de eerste landen die we destijds bezochten was Nieuw-Zeeland. We hebben zowel het Noordereiland als het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland bezocht. We begonnen met het ontdekken van het Zuidereiland. Op basis hiervan hebben we een reisroute gemaakt waarmee je net als ons in 3 weken het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland kan ontdekken. Denk hierbij aan plekken als Te Anau, Queenstown, Wanaka en Kaikoura en bezienswaardigheden als Milford Sound, de Frans Jozef Glacier en het Abel Tasman National Park. We delen verder informatie over de bestemming en praktische zaken zoals eten, overnachten en vervoer.
Christchurch (Dag 1 & 2)
Als je naar Nieuw-Zeeland reist en het Zuidereiland wil verkennen zoals in deze reisroute dan is de kans groot dat je zal starten in Christchurch. Dit is de grootste stad op het Zuidereiland en heeft daarom een groot vliegveld. De stad heeft heeft niet de uitstraling van een grote stad. Het is er vrij rustig met veel laagbouw. De laagbouw komt ook door het risico op aardbevingen in dit gebied.
Zo heeft er in 2011 een grote aardbeving plaatsgevonden die veel schade heeft aangericht. Quake City is een museum dat hier aandacht aan besteed en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Een andere plek om te bezoeken is de Christchurch Transitional Cathedral, die voor een gedeelte opgebouwd is uit karton. Ook is het een goed moment om in Christchurch een lokale simkaart aan te schaffen. Dit is erg handig voor het boeken van tours en de navigatie tijdens het vervolg van je reis.
Wil je weten wat we allemaal gedaan hebben in Christchurch?
Lees dan het uitgebreide reisverslag over onze dagen in deze stad!
Eten / Overnachten
Zoals we al aangaven is Christchurch een rustige stad, maar wel met een aantal leuke plekken om te gaan eten. Onze favoriet was de Riverside Market. In deze mooi gelegen foodhall heb je verschillende restaurants zitten waar vast iets lekkers voor je bij zal zitten.
Direct bij aankomst zal je merken dat Nieuw-Zeeland niet goedkoop is. Dat geldt ook voor een overnachting in Christchurch. Gelukkig heb je er maar 1 nodig. De eerste nacht zal je hoogstwaarschijnlijk doorbrengen in het vliegtuig en nadat je in Christchurch hebt overnacht heb je de beschikking over je eigen campervan waar je in zal slapen. Goede opties zijn bijvoorbeeld Hotel Give, LyLo Christchurch of Carnmore Hotel Christchurch.
Vervoer
Een vlucht vanuit Amsterdam naar Christchurch is een flinke onderneming. Je bent namelijk meer dan 24 uur onderweg. De meest gunstige opties hebben een tussenstop in Singapore waarna je doorvliegt naar Christchurch. Hiermee ben je ongeveer 27 uur onderweg. Op een retourticket naar Nieuw-Zeeland moet je vanuit Nederland al wel rekenen op ene bedrag van ongeveer €1.800 tot €2.000 per persoon.
Timaru (Dag 3)
De volgende dat is het tijd om de campervan op te gaan halen. Wij hadden deze destijds gehuurd bij Wendekreisen. Op onze website staat een uitgebreid artikel over onze ervaringen met een campervan van Wendekreisen. Zodra je de campervan hebt opgehaald kan je op pad. Wij kiezen er voor deze 1e dag voor in deze reisroute over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland om naar Timaru te rijden. Timaru zelf is geen hele bijzondere plek, maar is wat betreft de afstand ene gunstige plek voor de eerste dag. Hierdoor heb je extra tijd om bijvoorbeeld te wennen aan de campervan, al je spullen goed in te lade en wat boodschappen te doen.
Eten / Overnachten
Het is erg handig als je in je campervan de beschikking hebt over een koelkast. Hierdoor kan je je boodschappen goed koel bewaren. Ook andere kastruimte is handig voor de boodschappen. Een groot gedeelte van de maaltijd zal je namelijk hier zelf gaan bereiden. We raden dan ook aan om na de ontvangst van je campervan eerst naar de Woolworths Christchurch Airport te rijden. De Woolworths is de grootste supermarkt in Nieuw-Zeeland. Voorheen droegen deze de naam Countdown, maar sinds 2023 zijn ze deze winkels allemaal gaan omzetten naar Woolworths. In kleinere plaatsen zal je ook de Four Square tegenkomen.
We verbleven met onze camper op het het Glenmark Holiday Park. Middels de app Campermate zochten we vaak een dag van tevoren een geschikte camping uit. Middels de link in de app naar de officiële website van de camping konden we dan online een boeking maken. De camping was niet heel bijzonder, maar voldoende voor 1 overnachting op de eerste reisdag met de campervan. We zorgden er wel altijd voor dat we een campervanplaats hadden met stroom zodat we daar gebruik van konden maken. Ook was het voor ons handig dat de camping een dumpplaats had zodat we ons vuil water konden dumpen.
Vervoer
Deze route van Christchurch naar Timaru is ongeveer 162 kilometer. Met de campervan zou je dit in ongeveer 2 uur moeten halen. Voor een eerste dag vinden wij dit een prima afstand. Dit geeft je namelijk tijd om die ochtend de campervan op te halen en vol te laden met je spullen. Daarnaast heb je nog tijd om boodschappen te gaan doen. Op deze manier is de kans groot dat je pas na de middag uit Christchurch vertrekt. Het is dan fijn dat je niet nog een hele lange rit voor de boeg hebt. Het geeft je ook de mogelijkheid om onderweg een aantal stops te maken en het rijden met de campervan wat beter onder controle te krijgen.
Portobello (Dag 4 & 5)
De volgende bestemming tijdens onze reisroute over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is Portobello. Op de weg naar Portobello passeer je echter eerst de Mouraki Boulders. Dit zijn enorme grote ronde stenen die op een strook van 50 meter strand verspreid liggen. Dit is een erg leuke tussenstop om te bekijken en iets lekkers te nemen.
Portobello is een klein plaatsje op een schiereiland nabij de stad Dunedin. Dit is na Christchurch de grootste stad van het Zuidereiland. Als je deze stad hebt gepasseerd kom je via een mooie slingerweg uit bij Portobello. Hier kan je verschillende mooie wandelingen maken.Zo kan je dezelfde dag nog over Hatchery Road richting het New Zealand Marine Studies Centre lopen. De volgende dag maak je dan een prachtige wandeling naar Allans Beach. Hier passeer je Hoopers Inlet, waar je de eerste zeeleeuwen al ziet liggen. Op Allans Beach kan je er vervolgens nog veel meer zien liggen.
Vanuit Portobello ben je ook in ongeveer 25 minuten rijden in Dunedin. Na Christchurch is dit de grootste stad van het Zuidereiland die enkele mooie bezienswaardigheden en interessante musea heeft.
Wil je weten wat we allemaal gedaan hebben tijdens ons verblijf in Portobello?
Lees dan het uitgebreide reisverslag over onze dagen in deze bestemming!
Eten / Overnachten
Ondanks het feit dat je de beschikking hebt over een eigen keuken raden we hier wel aan om eten te halen. Bij Ric’s Galley Fish & Chips Takeaways kan je namelijk van donderdag t/m zondag tussen 17:00 uur en 19:30 uur heerlijke fish & chips halen. Wij hadden er geen spijt van en genoten van deze maaltijd bij onze campervan. Mocht je de wandeling naar Allans Beach gaan maken zorg dan wel dat je zelf een lunchpakketje voorbereid en meeneemt. Er is onderweg namelijks niets te vinden.
Overnachten deden wij bij het Portobello Village Tourist Park. Naast camperplaatsen heeft dit park ook enkele kamers en appartementjes te huur. De camperplaatsen waren ruim met een goede stroomvoorziening, water en een eigen dumpplaats voor je vuile water. Er is een wasruimte met verschillende wasmachines en drogers, een gezamenlijke keuken met eetruimte en nette douches en toilette.
Vervoer
Om van Timaru naar Portobello te reizen moet je een afstand van ongeveer 220 kilometer afleggen. Hier ben je zeker 3 uur mee zoet. Ongeveer halverwege de route kan je een stop maken bij de Moeraki Boulders. Zoals eerder aangegeven is het een leuke stop om deze grote ronde stenen aan de kustlijn te bezichtigen. Je kan hier heel goed je campervan parkeren en er zit ook een horecagelegenheid waar je nog een lekker tussendoortje kan nemen. Vanuit hier is het nog ongeveer 1 1/2 uur rijden tot Portobello.
Te Anau (Dag 6 & 7)
Vanuit Portobello raden we aan om door te rijden naar Te Anau. Te Anau is een uitstekende uitvalsbasis voor een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland en mag daarom niet ontbreken in deze reisroute voor het Zuidereiland. Het plaatsje heeft nog geen 2.000 inwoners, maar biedt wel ruimte voor 4.000 toeristen om te overnachten. Er zijn dan ook verschillende informatiebureaus, winkels, restaurants en supermarkten.
Na aankomst met de campervan heb je nog tijd om een wandeling te maken door Te Anau en de omgeving. Zo kan je in de directe omgeving heel makkelijk een gedeelte van de zogenaamde Kepler Track lopen. Ook kan je een bezoek brengen aan de Te Anau Bird Sanctuary. Hier kan je een wandeling maken en de inheemse vogels bezichtigen.
De volgende dag raden wij aan om volledig te gebruiken voor een bezoek aan Milford Sound. Dit is de bekendste fjord van Fjordland, en eigenlijk wel van heel Nieuw-Zeeland. Hiervoor kan je een mooie boottocht boeken bij Mitre Peak Cruises. Wij raden aan om deze pas te boeken voor laat in de middag, rond 15:00 – 16:00 uur. De route is namelijk de moeite waard om meerdere stops te maken. Zo heb je een prachtig zicht vanaf Eglinton Valley, kan je de schittering in het meer van Mirror Lake zien en heb je een geweldige zicht vanaf Pop’s View Lookout. Ook de Fall’s creek waterval en ook de waterval bij Lake Marian Track zijn de moeite waard.
Eenmaal aangekomen bij het einde van de weg kan je de campervan parkeren en de geboekte boot nemen. De boottocht is adembenemend. Het is een afwisseling van schitterende watervallen, hoge bergen en imposante kliffen. Ook is de kans groot dat je er zeeleeuwen en dolfijnen zult zien. De tij zal voorbij vliegen op deze schitterende plek.
Een van de bezienswaardigheden die je hier kan doen is het bezichtigen van de zogenaamde glimwormen. Bij RealNZ kan je een tour boeken. In ongeveer 30 minuten word je met een bootje naar de grot gebracht. Deze grot in Te Anau is een van de weinige plekken ter wereld waar je de glimwormen kan zien. De staart van deze larven geven licht in het donker vanwege een chemische reactie wat erg spectaculair is om te zien in het donker. De grot lijkt wel gevuld met een kleine sterrenhemel. Foto’s maken is niet mogelijk, dus dit moet je echt eens met je eigen ogen zien. Wij raden aan om deze activiteit te doen in de morgen, om na de middag door te rijden naar de volgende bestemming.
Wil je weten wat we allemaal gedaan hebben in Te Anau?
Lees dan het uitgebreide reisverslag over onze dagen in deze bestemming!
Eten / Overnachten
Te Anau is een toeristische plek met veel voorzieningen. Als je dus een keer geen zin hebt om zelf eten klaar te maken kan je hier makkelijk terecht in een van de restaurants. Wij kozen voor een paar heerlijke broodjes en een loaded fries bij Ditto die zeker niet teleur zal stellen. Als je naar Nieuw-Zeeland gaat mag je ook zeker het land niet verlaten voordat je een pie hebt gegeten. Een traditionele pie is een hartig taartje met een stevige warme vulling die goed kan dienen als lunch, diner of stevig tussendoortje. Vaak zijn deze gevuld met gehakt, stoofvlees of curry. Wij namen onze eerste pie bij Miles Better Pies en waren meteen verkocht.
Wij parkeerden onze campervan voor een aantal nachten bij het Tasman Holiday Parks in Te Anau. De camping was zeer netjes met mooie ruime privéplaatsen voor de campervan en schone voorzieningen. Ook hier heb je de mogelijkheid om een kamer te huren. Tegen een extra betaling is het zelfs mogelijk om te ontspannen in een van de hottubs die je op het park kan vinden.
Vervoer
Van Portobello naar Te Anau is een flinke rit. Je gaat voor het eerst landinwaarts en legt in totaal ongeveer 300 kilometer af. De route is niet heel bijzonder, maar je passeert wel enkele leuke kleine plaatsjes. Omdat je al snel 4 uur aan het rijden bent is het een goede optie om bijvoorbeeld in het plaatsje Gore te stoppen. Hier kan je even de benen strekken en een lunch nemen in een van de aanwezig restaurants.
Queenstown (Dag 8 & 9)
Queenstown is de meest avontuurlijke bestemming van deze reisroute over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Je kan jezelf hier helemaal uitleven op het gebied van extreme sporten. Zo kan je in Queenstown uitstekend bungeejumpen, raften en skydiven. Ook kan je met een enorm snelle jetboat een tocht over het meer maken. In de winter kan je in Queenstown tenslotte uitstekend skiën. Dit trekt natuurlijk veel bezoekers waardoor Queenstown een zeer levendig centrum heeft. Je kan er talloze winkels, restaurants en leuke bars aantreffen. Het is dan ook niet zo gek dat deze plek zeer populair is onder de backpackers.
We besloten om de Queenstown Hill Walking Track te gaan lopen. Deze wandeling begint aan de rand van het centrum en gaat flink bergop. Na ongeveer 1 uur klimmen kom je aan bij de Basket of Dreams, een kunstwerk op een mooi uitzichtpunt. Vanuit hier kan je besluiten om verder te lopen of terug te keren.
De volgende dag hebben we de kabelbaan van Skyline Queenstown genomen. Dit is drukstbezochte betaalde attractie van Nieuw-Zeeland. In een mooie gondel word je naar de top van Bob’s Peak gebracht. Bovenop deze berg ligt de rodelbaan van Queenstown Luge waarmee je met kleine karretjes over een verhard parcours kan racen. Het is misschien geen bungeejumpen of skydiven, maar wij hebben ons erg vermaakt.
Ben je benieuwd hoe onze dagen in Queenstown eruit zagen?
Lees dan dit uitgebreide reisverslag voor deze leuke plek!
Eten / Overnachten
Er zijn in Queenstown erg veel leuke plekken om iets te eten of drinken. Wij kozen er daarom dan ook voor om niet iedere maaltijd zelf te bereiden. Zo zijn we een heerlijke pie gaan halen bij Ferg Bakery. Het kan enorm druk zijn bij deze populaire plek en mogelijk zie je buiten al de rij staan. Als je op zoek bent naar een lekker drankje moet je zeker op het terras van 1876 gaan zitten. Als je net als ons bij het Driftaway Queenstown Holiday Park verblijft kan je ook makkelijk naar de Frankton Arm Tavern lopen. In de zomer worden hier een aantal dagen per week verse pizza’s bereid in de traditionele pizza oven. Ook zit er heel dichtbij deze camping een grote Woolworths supermarkt waar je uitstekend boodschappen kan doen.
Voor ons verblijf in Queenstown verbleven we niet in het centrum van de stad. Dat is met een camper namelijk niet goed mogelijk. Gelukkig hadden we een plekje gevonden op het Driftaway Queenstown Holiday Park. Deze gloednieuwe camping heeft schitterende plaatsen en prachtig schoon sanitair. De gemeenschappelijke keuken is zeer uitgebreid en heeft een geweldig uitzicht over het meer. Op een paar minuten lopen kan je hier een bus nemen naar Queenstown, maar het is ook mogelijk om de watertaxi te nemen. Een kaartje voor de bus kost je ongeveer €2,30 per persoon en voor de watertaxi betaal je €4 per persoon.
Ben je benieuwd geworden naar het de het prachtige Driftaway Queenstown?
In dit artikel geven we je uitgebreid informatie over deze schitterende camping!
Vervoer
Vauit Te Anau is het ongeveer 170 kilometer rijden naar Queenstown. In ongeveer 2 1/2 uur zou je daar dus aan moet komen. Onderweg heb je enkele schitterende uitzichten, dus af en toe stoppen voor een foto is geen slecht idee. Omdat de afstand relatief kort is kan je er dus voor kiezen om bijvoorbeeld in de ochtend de glimwormen in Ta Anau te bezoeken om vervolgens pas in de middag naar Queenstown te rijden.
Wanaka (Dag 10)
Een leuke tussenstop is Wanaka, de volgende bestemming in deze reisroute over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De stad draagt dezelfde naam als het meer waaraan het ligt. Wanaka is een van de snelst groeiende steden van het land en is in de winter zeer populair als skibestemming. Onderweg passeer je het Cardrona Hotel, een van de oudste hotels van Nieuw-Zeeland. Dit is een leuke stop voor een paar foto’s en misschien wel een drankje.
Eenmaal in Wanaka aangekomen is het een goed idee om een paar fietsen te huren. Wij huurden 2 mountainbikes en gingen dezelfde dag nog op pad. We kregen een mooie route aangeboden die ons langs het meer bracht. De route was vlak met goede wegen met goed zicht op de mooie Nieuw-Zeelandse natuur. Fiet hier net zo lang door tot je uitkomt bij uitkwamen bij Hook. Dit is een zalmrestaurant waar je zelf je eigen zalm kan vangen.
Wil je weten wat we allemaal gedaan hebben in Wanaka?
Lees dan het uitgebreide reisverslag over onze dagen in deze bestemming!
Eten / Overnachten
Als je in Wanaka met de fiets op pad gaat moet je dus zeker iets gaan eten bij het eerder genoemde Hook. Ze hebben er niet alleen zalm, maar ook allerlei andere gerechten. Daarnaast is er een heerlijk terras waar je in de zomer van de zon kan genieten en is het een prima plek voor een paar drankjes. In de stad Wanaka kan je tenslotte bij Big Fig een bord goed laten vullen met items naar keuze. Voor een goede prijs kan je hier dus een uitstekende en gezonde maaltijd krijgen.
We verbleven in het Wanaka Lakeview Holiday Park. Deze camping ligt op loopafstand van het centrum van Wanaka wat erg handig is. De camping is zeer ruim opgezet. Als je er net als ons op een rustige periode bent heb je zeeën van ruimte.
Vervoer
De route van Queenstown naar Wanaka is erg kort. De afstand is maar 75 kilometer, dus na ongeveer 1 uur rijden ben je er al. Je gaat hier wel aardig bergop, wat wel zorgt voor mooie uitzichtpunten. Ook het eerder genoemde Cardrona Hotel is een leuke tussenstop. De korte afstand zorgt ervoor dat je bij aankomst voldoende tijd hebt om wat van Wanaka en de omgeving te zien. Hierdoor is 1 overnachting voldoende.
Franz Josef (Dag 11 & 12)
De volgende bestemming op deze reisroute over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland brengt je naar een figuurlijk en letterlijk hoogtepunt van deze reis. Voor veel bezoekers staat een bezoek aan Franz Josef hoog op de lijst vanwege de Franz Josef Glacier. Deze gletsjer is samen met de Foxgletsjer een van de makkelijkst toegankelijke gletsjers ter wereld. De Franz Josefgletsjer is ongeveer 12 kilometer lang, maar is sinds 2010 flink aan het krimpen.
Franz Josef zelf is een leuk klein plaatsje met veel voorzieningen zoals een supermarkt, cafés en restaurants. Ook kan je hier een tour boeken naar de gletsjer. Hierbij vlieg je met een helikopter over de gletsjer waarna je een wandeling of beklimmen zal maken over de gletsjer. Dit is wel een prijzige activiteit want je betaalt hier al snel €300 per persoon voor. Vanwege ons budget besloten we dit niet te doen. We hebben daarom de Franz Josef Glacier Walk gelopen, de wandeling was erg kort maar je krijg wel een mooi uitzicht.
Wil je een mooi zicht hebben op de Foxgletsjer dan moet je zeker de Fox Glacier South Side wandeling doen. Ook kan je naar de Fox Glacier Lookout rijden waar je een schitterend zicht hebt op de gletsjer. Daarnaast raden we ook nog de wandeling rond Lake Matheson aan die zeker de moeite waard is.
De weg naar Franz Josef biedt ook enkele schitterende plekken. Je neemt hier namelijk de Haast Pass. Deze weg zit vol met schitterende stops en adembenemende uitzichten. Zo kan je stoppen bij de overgang van Lake Hawea naar Lake Wanaka. Dit wordt ook wel “The Neck” genoemd en is een mooi uitzichtpunt. Onderweg kwam je ook nog stoppen bij de Blue Pools waar je een mooie waterval kan zien. De Faintaill Falls en Thunder Creek Falls liggen ook op de route en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Op deze manier kan je 1 dag besteden met de rit naar Franz Josef, en de volgende dag om de gletsjers te bezichtigen.
Wil je weten wat we allemaal gedaan hebben in Franz Josef?
Lees dan het uitgebreide reisverslag over onze dagen in deze bestemming!
Eten / Overnachten
Franz Josef is een populaire plek die veel toeristen brengt. Ook hier zijn dus nog een aantal leuke plekken om iets te eten of te drinken. Zo hebben wij na de wandeling rondom Lake Matheson genoten van iets lekkers bij het Matheson Cafe. In Franz Josef zelf hebben we een heerlijke cake op bij Full of Beans.
Onze campervan konden we parkeren in het bosrijke Rainforest Retreat. Ook in dit park kan je luxe kamers boeken, maar ook je campervan parkeren op een van de vele plekken. Het is er erg bosrijk en door de vele bomen heb je vrij veel privacy. Groot voordeel is dat het park beschikt over een jacuzzi die je als gast gratis mag gebruiken en dat er ook een goed restaurant te vinden is.
Vervoer
De rit van Wanaka naar Franz Josef is een flinke rit. Je legt ongeveer 285 kilometer af. Normaal zou je hier ongeveer 4 uur over doen. Zoals eerder aangegeven zitten er echter heel erg veel mooie bezienswaardigheden onderweg waardoor het zeker de moeite waard is om vaak te stoppen. Hierdoor ben je veel langer onderweg. Vertrek daarom op tijd vanuit Wanaka en houd er rekening mee dat je pas tegen de avond in Franz Josef zal zijn.
Westport (Dag 13)
De volgende bestemming in deze reisroute over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland brengt je naar Westport. Deze stad is echt een tussenstop. We vinden namelijk dat het niet fijn is om 6-8 uur in een campervan te rijden op een dag. Op weg naar Abel Tasman National Park raden we het daarom aan om een stop te maken in deze stad. Je kan er nog enkele mooie wandelingen langs de kust maken, maar onderweg is er meer te zien.
Wil je weten wat we allemaal gedaan hebben in Westport?
Lees dan het uitgebreide reisverslag over deze bestemming!
Op weg naar Westport passeer je namelijk een aantal mooie plaatsen. Zo kan je stoppen bij het Hari Hari meer of bij Hokitika. In dit kleine kustplaatsje kan je even een frisse neus halen aan het strand en een smaakvolle tussenstop maken in een van de cafés. Ook zit hier een grote supermarkt zodat je nog boodschappen kan doen. Koop hier ook je lunch en nuttig deze bij het Strongman Mine Memorial. Hier heb je een geweldig uitzicht over de kustlijn. Tenslotte moet je natuurlijk een tussenstop maken bij Punakaiki. Op deze plek kan je een leuke wandeling maken langs de pancake rocks. Ook deze bijzondere rotsformaties aan het water zijn de moeite waard om te bezoeken.
Onderweg passeer je de Pancake Rocks die je zeker moet bezoeken
In dit uitgebreide artikel vertellen we je er alles over!
Eten / Overnachten
Onderweg passeer je verschillende kleine plaatsjes waar je iets zou kunnen eten of drinken. In Hokitika adviseren we ook om dit te doen. We raden hierna aan om in de supermarkt een lunch te kopen en deze op een van de vele mooie plekken onderweg te nuttigen. Ook in Westport besloten wij om die avond zelf ons avondeten te bereiden in onze campervan.
In Westport verbleven we 1 nacht op het Westport Kiwi Holiday Park & Motels. Dit park biedt enkele leuke kleine hutjes aan waar je kan overnachten, maar gelukkig heeft het ook hele ruime plaatsen voor de campervan. De medewerkers zijn zeer vriendelijk en als je wilt kan je de dag net als ons afsluiten met een leuk potje minigolf.
Vervoer
De route van Franz Josef naar Westport is in totaal 275 kilometer. Hier ben je ongeveer 4 uur voor onderweg. Tel hierbij nog een aantal leuke stops bij op en je dag is al snel gevuld. Over het algemeen is het op veel plekken tijdens deze route erg rustig waardoor je makkelijk de campervan ergens kan parkeren en even van het uitzicht kan genieten.
Abel Tasman National Park (Dag 14 t/m 16)
Na de tussenstop in Westport is het Abel Tasman National Park de volgende bestemming in deze reisroute over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Dit is het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland en is te vinden in het meest noordwestelijke puntje van het Zuidereiland. Het park staat bekend om de vele goudkleurige stranden en de zwart granieten rotspartijen die je er kan vinden. Het klimaat is er daarnaast ook het hele jaar vrij zacht. Het park is uiteraard vernoemd naar Abel Tasman, die op deze plek in 1642 aan kust kwam.
Vanwege het zachte klimaat en de mooie stranden is dit gebied erg intrek vanwege de Abel Tasman Coast Track. Dit is een enkele wandeling van 60 kilometer langs de kustlijn van dit park. Er is de mogelijkheid om met een watertaxi op een bepaald punt afgezet worden en vervolgens terug te lopen naar Marahau. Dit is het begin van het park en hier start/eindigt ook de wandeling.
Wij kozen ervoor om met de watertaxi naar Anchorage bay te gaan en vanuit hier terug te lopen over een route van ongeveer 12 kilometer. In totaal was het ongeveer 3 uur lopen. Onderweg passeer je nog enkel mooie baaien dus is het zeker de moeite om daar nog even te kijken. Bij goed weer kan je zelfs een lekkere duik in het water nemen bij een van de prachtige stranden. Voor de echte avonturiers is het natuurlijk ook mogelijk om een meerdaagse wandeling te maken en onderweg te overnachten in een van de vele trekkershutten die te vinden zijn langs deze track.
De volgende dag hadden we kajaks gehuurd bij Kahu Kayaks. Om 8:20 uur word je hierbij opgehaald en krijg je instructies. Vervolgens word je naar de kajaks gebracht en kan je beginnen. Het eerste gedeelte waarbij je de kust moet verlaten heeft behoorlijk wat stroming, maar eenmaal wat verder op zee is het goed te doen. Zorg dat je een lunch hebt ingepakt en wat te drinken zodat je die dag op een van de mooie stranden kan genieten van een lunch. Wij bezochten met onze kajak Tinline bay, Adele Island, Stilwell bay en Coquilla bay. Onderweg wisten we nog enkele zeeleeuwtjes te spotten.
Wil je weten wat we allemaal gedaan hebben in het Abel Tasman National Park?
Lees dan het uitgebreide reisverslag over onze dagen in deze bestemming!
Eten / Overnachten
Tijdens ons bezoek aan het Abel Tasman National Park verbleven we dicht bij het plaatsje Marahau. Het plaatsje is erg klein, maar er zijn wel een aantal restaurantjes. Zo namen we een heerlijk pizza in het gezellige The Park Café Marahau. Zeker na een inspannende dag wandelen of kajakken is dit een uitstekende keuze. Voor de lekkerste broodjes moet je naar Scotty’s Baguettes. Zowel voor de lunch als diner is dit een goede keuze.
We parkeerden onze campervan op het schitterende The Barn Cabins & Camp. Deze camping zit direct aan de ingang van het Abel Tasman National Park en vanaf de ruime plekken op het gras heb je zo zicht op de schitterende omgeving. De faciliteiten zijn ook uitstekend en bij de receptie is nog een klein winkeltje. Ook zijn de medewerkers erg vriendelijk en behulpzaam bij het organiseren van de activiteiten.
Vervoer
Vanuit Westport is het ongeveer 240 kilometer rijden naar de ingang van het Abel Tasman National Park. Reken daarom op minimaal 3 1/2 uur de tijd voordat je er bent. Aangezien de voorzieningen erg beperkt zijn kan het handig zijn om onderweg boodschappen te doen. Op die manier heb je de mogelijkheid om je eigen lunch te bereiden voor de activiteiten die je in het park gaat doen.
Hanmer Springs (Dag 17 & 18)
Na een paar actieve dagen in het Abel Tasman National Park is het tijd om te ontspannen. Daarom is de volgende bestemming in deze reisroute over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland Hanmer Springs. Dit is een klein plaatsje in de Canterbury regio dat is vernoemd naar Thomas Hanmer. Deze schapenboer kwam in 1852 in deze regio wonen en was afkomstig uit het plaatsje Hanmer in Wales. In 1859 werd hier een warmwaterbron gevonden en dat is de aanleiding geweest om hier warmwaterbaden te bouwen. Hanmer Springs is nog altijd bekend hierom. In het plaatste zijn veel voorzieningen zoals winkels,
Wil je weten wat we allemaal gedaan hebben in Hanmer Springs?
Lees dan het uitgebreide reisverslag over onze dagen in deze bestemming!
Om eens helemaal tot rust te komen raden wij het daarom aan om een bezoek te brengen aan de Hanmer Springs Thermal Pools and Spa. Toegangs kost je ongeveer €22,50 per persoon en €13 per kind. Er zijn in totaal 22 zwembaden die allemaal verwarmd zijn. De temperaturen kunnen hierbij oplopen tot 42 graden. Ook zijn er nog verschillende glijbanen waar je gebruik van kan maken. Er zijn nette kleedkamers en een restaurant. Hier kan je je makkelijk een hele dag vermaken.
Wil je meer weten over de Hanmer Springs Thermal Pools and Spa?
In dit uitgebreide artikel geven we je alle praktische informatie voor jouw bezoek!
Eten / Overnachten
Onderweg naar Hanmer Springs hebben we eerst een tussenstop gemaakt bij Beechwoods Cafe in Murchison. In Hanmer Springs zelf zijn echter ook voldoende plekken om iets te eten. Het plaatsje zit werkelijk vol met restaurantjes van lokaal eten tot Indiaas, sushi en tapas. Tijdens je bezoek aan het Hanmer Springs Thermal Pools and Spa kan je zeker iets eten bij Tea Kiosk Café & Grill dat zicht op het terrein bevindt.
Overnachten deden we natuurlijk in onze campervan op het Hanmer Springs TOP 10 Holiday Park. Deze camping is goed gelegen op korte loopafstand van de Hanmer Springs Thermal Pools and Spa. De plekken zijn erg netjes en voorzien van een verharde ondergrond en een eigen picknicktafel. De sanitaire voorzieningen waren in 2023 nog gloednieuw. We maakten hier gebruik van een badkamer die zo luxe was dat je het gevoel kreeg of je in een chique hotel verbleef.
Vervoer
De rit van het Abel Tasman National Park naar Hanmer spring is een flinke afstand. De 320 kilometer gaat je zeker 4 1/2 tot 5 uur kosten. Onderweg kan je zoals eerder aangegeven nog wel een stop maken in Murchison. Hier zijn verschillende plekken om iets te eten of drinken. Deze plaats passeer je trouwens zowel op de heenweg naar het Abel Tasman National Park toe als wanneer je verder rijdt naar Hanmer Springs.
Kaikoura en terug naar Christchurch (Dag 19 t/m 21)
Na bijna 3 weken reizen is het dan toch tijd om aan te komen bij de laatste bestemming. Kaikoura is de laatste bestemming die we in deze reisroute over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland hebben gestopt. Kaikoura ligt aan de oostkust op ongeveer 180 kilometer boven Christchurch. Het is een populaire weekendbestemming onder de Nieuw-Zeelanders. Dit komt voornamelijk door de vele zeedieren die je vanaf deze plaats kan spotten. Zo is Kaikoura uitermate geschikt om walvissen, dolfijnen, zeehonden, pinguïns en allerlei vogels te zien.
Na aankomst in Kaikoura raden wij aan om naar de Point Kean car park bij de start van de Kaikoura Peninsula Walkway te rijden. Hier kan je de campervan parkeren en een mooie wandeling maken over dit schiereiland. Je loopt hierbij over de hoge toppen van de mooie kliffen met een ver en weids uitzicht over de zee. Halverwege is er bij Whalers Bay een grote trap waarmee je naar beneden kan gaan om via de kust terug te lopen. Hier wemelt het werkelijk van de zeeleeuwen die je van verrassend dichtbij kan zien. Blijf wel op gepaste afstand van het blijven wilde dieren.
De volgende dag heb je de mogelijkheid om een boottocht te gaan maken. Hierbij kan je walvissen gaan spotten. De kans is hier namelijk erg groot om deze te kunnen zien. Veel bedrijven bieden daarom een 95% garantie aan dat je ze zult zien. Als er tijdens je tour geen walvissen te zien zijn krijg je hiermee 80% van je geld terug. Je bent 2 uur op het water dat behoorlijk heftig kan zijn, houd hier dus rekening mee. Het is hier het hele jaar mogelijk om walvissen te zien, waarbij het type walvis wisselt gedurende het jaar.
De allerlaatste dag kan je tenslotte gebruiken voor de terugreis. De campervan kan opgeruimd worden en je tas kan weer ingepakt worden. Tenslotte kan je de campervan weer inleveren in Christchurch en vanaf deze locatie terug naar Nederland vliegen.
Wil je weten wat we allemaal gedaan hebben in Kaikoura?
Lees dan het uitgebreide reisverslag over onze dagen in deze bestemming!
Eten / Overnachten
Kaikoura is een populaire plek en ook hier zijn er dus weer voldoende plekken te vinden om iets te eten. Zo is Bernie’s Diner Kaikoura een leuke plek, hier kan je eten in een ouderwetse Amerikaanse diner. Daarnaast is dit ook de laatste gelegenheid om het Hokey Pokey ijs eens te proeven. Dit typisch Nieuw-Zeelands vanille-ijs is gevuld met stukjes honingraat toffee en smaak heerlijk. Eigenlijk mag je het land niet verlaten zonder dit gegeten te hebben.
In Kaikoura verbleven we op het Alpine-Pacific Holiday Park. De plaatsen waren hier behoorlijk klein, maar de voorzieningen goed. Zo is er een zwembad en zelfs een paar warmwaterbaden die het hele jaar door geopend zijn. Het park ligt op loopafstand van het charmante centrum van Kaikoura.
Vanuit Hanmer Springs is het ongeveer 130 kilometer rijden naar Kaikoura. Hiermee ben je dus ongeveer 2 uur onderweg. Dit geeft je voldoende tijd om diezelfde dag nog een wandeling te maken. Mocht je wat minder tijd hebben dan kan je er zelfs voor kiezen om diezelfde middag nog walvissen te gaan spotten met een tour.
Vervoer
Op de laatste dag is het vervolgens nog 180 kilometer rijden naar Christchurch. In ongeveer 2 1/2 uur kan je naar het vliegveld rijden. Zorg ervoor dat de campervan helemaal afgetankt is en na een kleine controle sta je zo op het vliegveld. Hou er dus wel rekening mee dat de terugvlucht pas wat later in de middag gepland staat zodat je voldoende tijd hebt.
Ben je benieuwd wat de kosten zullen zijn voor een camperreis door Nieuw-Zeeland?
Tijdens onze wereldreis in 2023 hebben we bijna 7 weken doorgebracht in dit schitterende land en hebben we in een speciaal artikel alle gemaakte kosten voor je op een rijtje gezet!
LAAT EEN REACTIE ACHTER