ArtikelenAustraliëOceanië

De hostels van YHA Australia

Tijdens onze reis door Australië hebben we in veel verschillende accommodaties overnacht. Naast veel verschillende hotels hebben we hier ook regelmatig in hostel overnacht. In de meeste gevallen waren dit de hostel van YHA Australia. In dit artikel vertellen we je alles over YHA Australia en onze ervaringen.

YHA Australia

Rond 1912 werd een van de eerste hostels opgericht door leraar Richard Schirrmann in Duitsland. In 1932 werd vervolgens een non-profit organisatie opgericht rondom de jeugdhostels waarna in 1939 in Warrandyte, Victoria het eerste YHA Australia hostel werd geopend. Het doel van YHA Australia is dan ook om leefbare accommodaties te creëren waar er ruimte is voor iedereen. De hostels moeten duurzaam en veilig zijn en je de vrijheid geven om op ontdekking te gaan.

Op dit moment zijn er meer dan 40 YHA Australia accommodaties, verspreid door het hele land. Ze bieden slaapzalen en privékamers met faciliteiten zoals een zwembad, een gemeenschappelijke keuken en gezellige plekken om samen te komen. De hostels kan je vinden in grote steden, kustplaatsen en zelfs in nationale parken. Er is dus echt voor ieder wat wils. De medewerkers moeten er tenslotte aan bijdragen dat je overal goed geholpen wordt bij het vinden van de leukste bestemmingen, culture activiteiten en ervaringen om je reis tot een succes te maken.

De door ons bezochte YHA Australia hostels

Om echt iets over de YHA Australia hostels te kunnen zeggen moeten we ze natuurlijk wel zelf hebben bezocht. Dat hebben we dan ook ruimschoots gedaan. Op verschillende plekken in Australië hebben we er overnacht. We hebben de door ons bezochte YHA Australia hostels dan ook even voor je op een rijtje gezet met daarbij onze eigen persoonlijke ervaringen.

Mom Darin YHA

Het eerste YHA Hostel dat we bezochten tijdens onze reis door Australië was het MOM Darwin. Dit is niet het standaard YHA hostel. We kunnen het namelijk best een écht partyhostel noemen dat gelegen is in het uitgaanscentrum van de populaire stad Darwin. Het was er daarom erg druk, lawaaierig en rumoerig. Gelukkig lag de privékamer ver genoeg van alle drukte af en was het er (afgezien van een aantal luidruchtige dronken bezoekers) vrij stil.

De kamer was ruim en had een prima eigen badkamer. Over het bed en een aantal van de gezamenlijke ruimtes waren we wat minder te spreken. We denken dat dit hostel echter wel goed in de smaak zal vallen bij jonge backpackers die op zoek zijn naar een paar dagen lekker feesten in Darwin. Niet helemaal ons ding dus.

Cairns Central YHA

Een hostel wat meer bij ons in de smaak viel was het Cairns Central YHA. Zoals de naam al doet vermoeden is ligt dit hostel heel centraal in de stad Cairns. We werden er zeer goed ontvangen en het hele hostel doet zeer fris aan. De binnenplaats heeft een zwembad en veel zitplaatsen. Ook hangt er een groot scherm waar op een vaste avond van de week ook films op worden vertoond.

De gemeenschappelijke keuken was erg ruim en er werd veel gebruik van gemaakt. Ook onze privékamer met eigen badkamer beviel goed. De kamer had lekkere bedden en een ruime badkamer. Wat ons betreft is dit hostel dus zeker een aanrader voor als je in Cairns bent of je nu net als ons als een koppel reist of alleen aan het backpacken bent.

YHA Noosa Heads

In Noosa verbleven we in het YHA Noosa Heads. Het hostel ligt dicht bij het strand en heeft een prachtige liggen op een heuvel in een oud pand. Dit pand is helemaal van hout gemaakt en dat merk je ook. Het piept en het kraakt een beetje en is niet goed geïsoleerd. In de koudere wintermaanden merk je dit dus goed en kan het best koud worden op de kamer. De kamers waren erg netjes, vrij ruim en hadden veel karakter.

De gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken en de zitruimte waren erg goed en heel schoon. Je kon er tafeltennissen en we hebben zelfs nog genoten van een film tijdens de filmavond. Mocht het wat warmer geweest zijn in Noosa dan waren we hier zeker langer gebleven. Wij vonden dit een zeer prettig hostel.

YHA Byron Bay

We verbleven 2 nachten in het Byron Bay YHA en dit is misschien wel het beste YHA waar we hebben verbleven. Onze kamer was erg netjes, met uitstekende bedden en een erg fraaie badkamer. De locatie van het hostel was perfect, dicht bij het centrum en op loopafstand van het strand. Het pand is vrij nieuw en erg modern en daarom in erg goede staat. De gemeenschappelijke ruimtes, keuken en douches zagen er zeer goed uit.

We hebben het hier ook erg naar ons zin gehad door de activiteiten die hier worden gehouden. Zo hebben we met een klein gezelschap een quizavond gehad. Daarnaast zijn we ook onder leiding van een van de YHA medewerkers op een tour naar de Cape Byron Light gegaan. Voor ons was dit hostel het perfecte voorbeeld van goede faciliteiten en de sociale voordelen van een hostel!

Melbourne Central YHA

In het centrum van Melbourne hebben we 4 nachten verbleven in het Melbourne Central YHA. Dit was eigenlijk de eerste keer dat we in een YHA hostel verbleven in een grote stad en dit was ons goed bevallen. Het hostel was zeer centraal gelegen maar het was er heerlijk rustig. De gemeenschappelijke ruimtes waren schoon, goed onderhouden en voldoende voor de aanwezige gasten. Dit gold ook zeker voor de keuken.

Het personeel was erg behulpzaam en wisten ons erg veel te vertellen over Melbourne. Onze privékamer met eigen badkamer was netjes met een goed bed en een badkamer met een heerlijke warme douche. We waren er in de winter en dat was helaas ook wel te merken op de kamer. Het hostel zat in een oud pand maar daardoor was het wel erg fris in onze kamer. Gelukkig waren er een verwarming op de kamer.

Onze ervaring

We zijn grotendeels erg te spreken over de hostels van YHA Australia. Met uitzondering van Darwin waren er overal goede duidelijke regels waar alle gebruikers van het hostel zich goed aan hielden. Daardoor is het fijn om samen met andere reizigers gebruik te maken van een hostel en alle gemeenschappelijke ruimtes die daar bij horen. In de meeste hostels waren we dan ook zeer enthousiast over de gemeenschappelijke keukens, badkamers en andere ruimtes. Misschien nog wel belangrijker waren echter de goede schone kamers met goede douches en fijne bedden.

Pluspunten van de YHA Australia hostels vonden wij vooral de goede ligging en de leuke activiteiten. Zo zijn we met andere reizigers op wandeltocht geweest in Byron Bay, hebben we gezellig film gekeken in Cairns en Noosa Heads en hebben we een leuke trivia avond gehad in Byron Bay. Reizen is nou eenmaal nog leuker als je nieuwe mensen leert kennen. Daarnaast hebben we op verschillende plekken ervaren hoe belangrijk het is om goed personeel te hebben. Op verschillende plekken zijn we erg goed geholpen in onze zoektocht naar leuke activiteiten in de verschillende plaatsen.

Mocht je dus op reis gaan naar Australië, neem dan zeker een kijkje bij de YHA Australia hostels. Wij vonden ze van erg goede kwaliteit, op goede locaties en voor je het weet zit je met andere reizigers een praatje te maken onder het genot van een lekker drankje!


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.