Smakelijk eten met foodtips, een foodtour en cooking class in Vietnam

Vietnam is bij uitstek een land dat bekend staat om zijn heerlijke keuken. Van de lekkere Pho tot Bahn Xeo, Bun Cha en de heerlijke broodjes Bahn Mi je kan het allemaal vinden in dit Aziatische land. Wij hebben in 2023 51 dagen door dit prachtige land rondgereisd tijdens onze wereldreis. Tijdens een reis door Vietnam is het dan ook erg leuk om een foodtour of cooking class te doen. In dit artikel geven we je enkele goede tips over het eten en vertellen we je alles over de Hanoi Street Food Tour en De Cooking Class at Tra Que Vegetable Village in Hoi An.

Food tips voor Vietnam

Vietnam staat echt bekend om het heerlijke eten. Dat hadden we al gehoord voordat we dit land zouden bezoeken, maar nu we er geweest zijn kunnen we het nog bevestigen ook. Heerlijke gerechten van goede kwaliteit, gezond en goed bereid. Daarnaast zijn het veel verschillende soorten gerechten met invloeden van over de hele wereld. We hebben dan ook een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Bún chả Obama

De kans is heel groot dat je jouw reis naar Vietnam begint of eindigt in de stad Hanoi. Als dat het geval is moet je zeker eens naar Bún chả Hương Liên gaan. Hier serveren ze de beste Bún chả die wij hebben gehad in Vietnam. Bún chả bestaat uit rijstvermicellinoedels (dat is de bun), gegrilde stukjes varkensvlees (dat is de cha) en een bouillon die zowel marinade voor het vlees als dipsaus is. Dit restaurant is wereldberoemd geworden nadat de Amerikaanse President Barack Obama hier samen met Anthony Bourdain een bezoek bracht. Sindsdien staat het gerecht dan ook als Bún chả Obama op het menu. Het gerecht kost je trouwens maar €2,65 en wij kunnen je vertellen dat je hierna echt geen honger meer zal hebben.

Bánh mì

Bánh mì is waarschijnlijk het gerecht wat we het meeste hebben gegeten tijdens onze reis door Vietnam. Terugkijken op onze reis hebben we het bijna 20 keer gegeten. We kunnen dus best zeggen dat dit ons favoriete eten van Vietnam is. Bánh mì is een broodje gebaseerd op een Frans stokbrood, maar dan gemaakt van rijstmeel. Hierdoor is het broodje extra luchtig en krokant. Daarna wordt het boordje meestal gevuld met vleeswaren, verschillende groentes en een lekker sausje. Veel voorkomend is varkensvlees, leverpaté en groentes als wortels of komkommers. Ook een vegetarische variant met ei is een mogelijkheid en meestal wordt er nog wat koriander toegevoegd. De lekkerste broodjes bánh mì hebben we op bij Phi banh mi in Hoi An en bij Bami Bread in Hanoi. De lekkerste broodjes koop je meestal niet in een mooi opgemaakt restaurant maar bij een simpel kraampje en kost je rond de €1,50.

Nem Nướng Nha Trang

Onze derde favoriet was de zogenaamde Nem Nướng Nha Trang. We zijn er niet helemaal zeker van of dit de juiste benaming is van het gerecht, maar de eerste keer dat we het aten was bij Nem Nướng Nha Trang Quế Hoa in Hanoi en hier stond het als zodanig op het menu vermeld. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Nha Trang en het hoofdonderdeel zijn de gegrilde varkensworstjes. Wij hielden vooral van de variant waarbij dit onder andere geserveerd werd met rijstnoedels, sla, kruiden, komkommer en mango. Door dit zelf in een rijstvel te rollen en te dippen in een sausje waar onder andere pindakaas aan toe is gevoegd. Het was letterlijk en figuurlijk om je vingers bij af te likken. Voor een flink bord waar je met twee personen ruim voldoende pakketjes van kon rollen betaalde je meestal maar €5.

Kumquat ijsthee

Van al dat eten krijg je dorst en ook daar hadden we een favoriet bij gevonden in Vietnam, de Kumquat ijsthee. Niets is er lekkerder om te drinken op een bloedhete dag in de drukke straten van een bruisende stad in Vietnam dan dit drankje. De basis voor deze thee zijn de zogenaamde kumquats. Dit zijn kleine citrusvruchten die aan de buitenkant erg op limoentjes lijken maar zoet tot lichtzuur smaken. In Vietnam noemen ze het Tra Tac en wordt er veel suiker of honing aan toegevoegd. Het heeft qua smaak iets weg van een citroen of sinaasappel maar intenser en met een sterker aroma. Vaak wordt er nog xi muoi aan toegevoegd, stukjes gedroogde pruimen. Je kan dit drankje werkelijk op iedere hoek van de straat kopen en voor een ijskoude beker betaal je vaak maar €0,75.

De Hanoi Street Food Tour

Een goede manier om de onbekendere gerechten te ontdekken in Vietnam is het doen van een food tour. Onze eerste bestemming in Vietnam was Hanoi en hier hebben we dan ook direct de Hanoi Street Food Tour gedaan. We hadden via WhatsApp een afspraak gemaakt en moesten voor 17:00 uur bij het kantoor zijn dat aan de rand van het Old Quarter ligt. Als je met meerdere personen bent betaal je $30 per persoon, ongeveer €28,30.

Tijdens deze tour krijg je allerlei soorten eten voorgeschoteld die allemaal bij de prijs inbegrepen zijn. We stopten al direct bij we een klein tentje die Bánh cuốn verkochten. Heerlijk in rijstvellen gerollen gehakt met kaneel wat we moesten dippen in een vissausje. Hierna gingen we voor de Bánh rán, de zogenaamde Vietnamese donuts. Onze vriendelijke gids Jessica gaf ondertussen veel informatie over het leven in Vietnam.

Op deze manier gingen we van plek naar plek en leerden we verschillende gerechten kennen. Van loempia’s tot Vietnamese burgers tot Nộm bò khô, een zogenaamde beef jerky salade. Dit gebeurde allemaal op de typische kleine stoeltjes en tafeltjes. Tijdens deze tour leerden we ook de eerder genoemde Nem Nướng Nha Trang kennen. Natuurlijk mocht ook de Vietnamese eierkoffie niet ontbreken. Het eten smaakte heerlijk en de tour werd afgesloten bij een toetjesrestaurant. Aangezien Hanoi, en heel Vietnam, bekend staat om het heerlijke eten is een tour als de perfecte manier om er kennis mee te maken.

De Cooking Class at Tra Que Vegetable Village Half Day Tour bij VM Travel

Als je eenmaal bekend bent met het lokale eten is het helemaal leuk om het zelf eens een keer klaar te maken. Op deze manier kan je later thuis de gerechten ook nog eens na proberen te maken. Daarom is het altijd een leuk idee om een cooking class te doen. Deze gaan namelijk vaak ook nog gepaard met een rondleiding over de lokale markt en je kookt vaak op een leuke plek. Je dus niet alleen hoe je alles moet bereiden, maar je leert ook veel over de ingrediënten.

Wij hebben in Hoi An de Cooking Class at Tra Que Vegetable Village Half Day Tour bij VM Travel gedaan. Deze kost $35 dollar, ongeveer €32,50. Zoals de naam al zegt is deze tour een halve dag. We werden dan ook pas om 14:00 uur met de fietsen opgehaald door onze gids Ty. Ze nam ons als eerste mee naar de centrale markt waar we de verschillende producten te zien kregen en uitleg kregen hierover.

Hierna reden naar Tra Que Vegetable Village, een wijk in Hoi An dat logischerwijs bekend staat om de groentes. We werden door Ty naar Spring Onion Restaurant gebracht waar we eerst een rondleiding kregen door de kruiden- en groentetuin. Voorzien van een schort en koksmuts werden we aan het werk gezet. We begonnen met decoratieve snijtechnieken. Hierna moesten we het vlees marineren en snijden, en ook het rollen van onze eigen loempia’s kwam aan bod.

Uiteindelijk hadden we loempia’s, een papaja salade, rijstpannenkoeken en gemarineerd varkensvlees en dragonfruit gegeten. Goed gevuld stapten weer op de fiets en bracht Ty ons weer terug naar het hotel. Het was een erg leuke tour, met een goede gids en we hadden ook nog eens lekker gegeten. Deze cooking class is dus zeker een goed idee om wat meer over het eten in Vietnam te leren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.