Mogelijk dat jij er wel serieus aan zit te denken om een mooie reis naar het schitterende Indonesië te gaan maken. Tijdens onze wereldreis van 2023 zijn we er 7 weken geweest en de prachtige eilanden van Java, Bali en Lombok verkend. Een bezoek aan Indonesië is dan ook op allerlei vlakken een absolute aanrader. Voordat je naar Indonesië reist moet je er wel rekening mee houden dat je een visum nodig hebt als je met een Nederlands paspoort reist. In dit artikel leggen we je daarom haarfijn uit hoe je online jouw E-Visa visum aan kan vragen voor Indonesië.
Visum Indonesië
Een visum is eigenlijk niet meer dan een officiële toestemming om een land binnen te reizen en er te verblijven. Dit visum wordt altijd afgegeven door het land dat je gaat bezoeken, want zo kan men namelijk controleren wie het land allemaal binnen komen. Een visum is er in verschillende vormen. Zo kan het een stempel, sticker of aantekening zijn in je paspoort maar in veel gevallen kan het ook een apart document zijn. Daarnaast hangen er aan een visum voorwaarden die regelmatig kunnen veranderen. Voor een E-Visa van Indonesië nemen we even een aantal belangrijke punten door.
Geldigheid Visum
Een visum heeft een beperkte geldigheid. Deze geldigheid staat gelijk aan het aantal dagen dat je in een land mag verblijven. Deze geldigheid gaat daarom ook in vanaf het moment dat je Indonesië binnen komt. Voor Indonesië is er een standaard geldigheid van 30 dagen. Deze geldigheid kan je tijdens het verblijf eenmalig verlengen met nogmaals 30 dagen. Ook is het mogelijk om direct een visum voor 60 dagen aan te vragen. Belangrijks is dat je altijd het land binnen moet komen en uit moet gaan binnen de geldigheidsdatums van je visum.
Kosten
Helaas is het aanvragen van een Visum niet gratis. Voor een Single Entry Visum E-Visa voor Indonesië betaal je namelijk IDR 500.000 per persoon, dat is ongeveer €30. Als je gedurende je verblijf je visum met nogmaals 30 dagen wil verlengen moet je hier nogmaals IDR 500.000 voor betalen. Neem je direct een visum voor 60 dagen dan betaal je in 1 keer IDR 1.000.000.
Een Single Entry Visum E-Visa voor 30 dagen in Indonesië kost je IDR 500.000 (+/- €30). Je hoeft hier nooit meer voor te betalen. Als je meer moet betalen voor je visum is de kans groot dat je niet op de officiële website bent.
Ga daarom altijd naar de officiële website de Official e-Visa Website for Indonesia voor jouw E-Visa voor Indonesië
Geldigheid paspoort
Naast de geldigheid van je visum is het als Nederlandse toerist ook belangrijk dat je paspoort lang genoeg geldig is. Bij aankomst in Indonesië moet je paspoort namelijk nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Als dit niet het geval is zal je toegang tot het land geweigerd worden. Zelfs als je een geldig visum hebt voor Indonesië kan de toegang tot het land geweigerd worden. Het is dus erg belangrijk om je visum in orde te hebben.
Single Entry of Multiple Entry
Wanneer je als Nederlandse toerist een E-Visa voor Indonesië aanvraagt heb je de keuze uit maar liefst 5 verschillende visums. Je hebt de keuze uit een Single Entry visum voor 30 dagen, dit is de zogenaamde toeristenvisa of de Visa On Arrival (B1) of een Single Entry Visum voor 60 dagen, de zogenaamde Tourist Single Entry Visitor Visa (C1).
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een Tourist Multiple Entry Visitor Visa aan te vragen voor 5, 2 of 1 jaar (D1). Met een Single Entry visum kan je maar één keer het land binnenkomen. Bij een multiple entry visa heb je in eerste instantie 60 dagen toegang, die 2 keer verlengd kan worden naar een totaal van 180 dagen. Na 180 moet je Indonesië wel verlaten, maar kan je binnen de geldigheid van je visum weer terug het land inkomen.

E-Visa online aanvragen
Nu je dit allemaal weet kan je een visum voor Indonesië aanvragen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te doen, maar wij geven je uitleg over het online aanvragen van een zogenaamde E-Visa. Dit is namelijk de makkelijkste en goedkoopste optie. Online bestaat er nog wel eens verwarring over het aanvragen van een E-Visa voor Indonesië. Er zijn namelijk ook bureaus die deze dienst aanbieden. Je hoeft echter helemaal geen gebruik te maken van een bureau. Je kan dit namelijk heel goed zelf doen. Hiervoor moet je wel gebruik maken van de Official e-Visa Website for Indonesia.
Let er bij het invullen van je aanvraagformulier extra goed op dat alles juist is ingevuld. Let bijvoorbeeld goed op tussen het cijfer 0 en de letter O en vul je naam in zoals deze ook zichtbaar is op de zogenaamde ICAO regel op je paspoort!
Aanvraagformulier
Eenmaal op de officiële website aangekomen moet je eerst een account aanmaken. Dit kan je doen door rechtsboven in het scherm op Sign In te klikken en vervolgens onderaan de optie Create Account te kiezen. In het volgende scherm klik je vervolgens op Foreigner. Hierna kom je terecht in het invulformulier waarmee je jouw persoonlijke account kan aanmaken. Hier
- Personal Information. Hier vul je het documentsoort in en upload je vervolgens een afbeelding van het ID gedeelte van je paspoort en daarna een pasfoto van jezelf. Vervolgens vul je je volledige naam, geslacht, geboorteplaats, geboortedatum, telefoonnummer en de achternaam van je moeder. Deze laatste informatie wordt gebruikt om je te onderscheiden van personen die dezelfde naam dragen.
- Document Information. Hier vul je vervolgens je documentnummer (paspoortnummer) in, nationaliteit, datum van uitgifte van je paspoort, geldig tot datum van je paspoort en plaats van uitgifte (instantie).
- Account Information is tenslotte de informatie die aan je account gekoppeld moet worden. Hier moet je dus je e-mail adres invullen, nogmaals je e-mail adres, een wachtwoord voor je account en vervolgens nogmaals het wachtwoord voor je account.
Nu je je account hebt aangemaakt en ingelogd bent kan je jouw E-Visa gaan aanvragen. Hiervoor ga je terug naar de homepagina en klik je op Apply. Hierna kom je in een scherm terecht waarin je aan moet geven dat je uit Nederland komt, je hoofddoel van de reis General, Family, Social is en je specifieke doel Tourism, Family Visit, and Transit. Hierna kan je aangeven welk type visum je aan wil vragen.
Voor dit voorbeeld kiezen we het B1 – Tourist (Visa On Arrival). Dit is het meest gebruikte type visum en heeft de eerder genoemde geldigheid van 30 dagen.De volgende stap is een scherm waarbij je een overzicht krijgt van het type visum dat je aan gaat vragen. Als dit juist is klik je hier op Apply.
Nu begint het echte werk pas. Je moet nu namelijk een vragenlijst invullen die bestaat uit 6 categorieën en die nemen we even met je door aan de hand van onderstaande screenshots:
- Personal Information. Ondanks dat je al een account hebt aangemaakt en hier je paspoort en pasfoto hebt geupload moet je deze hier nogmaals uploaden. Voer hier dus eerst nogmaals een afbeelding het ID gedeelte van je paspoort in en een pasfoto van jezelf.
- Visa Type Information. Hier hoef je eigenlijk niets in te vullen. Wel krijg je hier een overzicht met informatie betreffende het Visum dat je eerder hebt gekozen.
- Personal Information. Hier moet je nogmaals enkele persoonlijke gegevens invullen. Het gaat hier om je volledige naan, geslacht, geboorteplaats, geboortedatum en telefoonnummer.
- Document Information. Ook deze informatie moet je ondanks je gemaakte account nogmaals invoeren bij de aanvraag van je E-Visa voor Indonesië. Het gaat hierbij om het documenttype, het documentnummer (paspoortnummer), nationaliteit, geldig tot datum van je paspoort en plaats van uitgifte (instantie).
- Address in Indonesia. Hierna moet je aan gaan geven waar je in Indonesië zult verblijven. Aangezien de kans vrij groot is dat je meerdere plekken zult gaan bezoeken moet je hier altijd het adres van je eerst verblijfplaats invullen. Zoek daarom de accommodatie eens op op Google Maps, hier kan je alles vinden van adres, postcode, provincie, stad, district en plaats.
- Main Document. Tenslotte moet je hier nogmaals een aantal documenten aanleveren. Wederom moet je namelijk je een kopie van je paspoort uploaden, maar ditmaal als PDF bestand. Via de website JPG2PDF kan je heel eenvoudig gratis JPEG bestanden omzetten naar een PDF.
Daarnaast moet je ook een PDF sturen van de vlucht waarmee je het land gaat verlaten. Wanneer je deze al geboekt hebt kan je hier dus de PDF uploaden met van je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij waarbij je de vlucht hebt geboekt. Mocht je pas later een terugvlucht boeken dan kan je er ook voor kiezen om een zogenaamd doorreis ticket aan te maken. In een uitgebreid artikel op onze website vertellen we je daar alles over
Hierna is het hoog tijd om af te rekenen. Middels een creditcard kan je online je E-Visa afrekenen. Hierna is het wachten tot je jouw E-Visa per e-mail zal ontvangen. Een voorbeeld hiervan kan je zien in de volgende afbeelding.

Vraag je E-Visa op tijd aan
Het aanvragen van je E-Visa is niet iets wat je nog even snel voor vertrek moet doen. Het kan namelijk maximaal 5 werkdagen duren voordat je jouw E-Visa in je e-mailbox zal ontvangen . De Indonesische immigratiedienst is werkzaam van maandag t/m vrijdag. Daarnaast is het verstandig om hierbij rekening te houden met de nationale feestdagen van Indonesië. Houd hier dus zeker rekening mee en vraag je E-Visa ruim op tijd aan om problemen te voorkomen. Zodra je E-Visa is goedgekeurd zal je automatisch een bevestiging krijgen per e-mail. Ook is hij vervolgens terug te vinden op de website wanneer je inlogt op je eigen account.
LAAT EEN REACTIE ACHTER