Inpakken en wegwezen! Onze 11 inpaktips voor jouw reis.

Sta jij altijd met je handen in het haar bij het inpakken van je backpack of koffer voor je volgende reis? Veel mensen hebben moeite om te bepalen wat ze allemaal mee moeten nemen op reis en hoe ze dit in hemelsnaam allemaal in hun koffer of backpack moeten gaan krijgen. Ondertussen hebben we al heel wat reizen achter de rug en zijn zodoende steeds handiger geworden in het inpakken van onze bagage. Ook voor onze roadtrip door Duitsland, Denemarken en Zweden gaan we een aantal van onze trucks gebruiken. Daarom hebben we onze 11 inpaktips voor jouw reis even op een rijtje gezet.


1. Gebruik packing cubes

Onze eerste tip is heel simpel: gebruik packing cubes. Packing cubes zijn eigenlijk niets meer en minder dan stevige stoffen zakjes waarin je jouw kleding kan stoppen. De packing cubes zijn er in veel verschillende maten en kleuren. De truc is om een packing cube helemaal vol te proppen met een specifiek type kleding. Zo kan je de kleine packing cube bijvoorbeeld gebruiken om je sokken in te stoppen, en de grootsten om je truien en broeken in te stoppen. Aan de hand van de kleur en formaat van de packing cubes kan je op reis heel makkelijk je kleding terug vinden. Zo hoef je niet heel je backpack of koffer overhoop te halen. Packing Cubes zijn enorm populair bij andere reisbloggers, zo legt Aap Noot Reis op de website precies uit waarom zij zo gek zijn van packing cubes!

Natuurlijk kan je hier ook plastic zakken voor gebruiken, maar het voordeel van de packing cubes is dat ze water- en vuilafstotende eigenschappen hebben. Daarnaast zijn ze heel licht, vaak hebben ze een handvat en je kan ze ook nog eens uit wassen. Daarnaast beperkt het je in het aantal kledingstukken wat je mee kan nemen, en dat is stiekem precies wat je nodig hebt. Packing Cubes kan je voor weinig geld kopen op een website zoals AliExpress of bij de IKEA. Wij geven echter toch echt de voorkeur aan de packing cubes van Eagle Creek. Deze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en blijven daarom lang goed, je kan ze onder andere bestellen bij Bol.com.

Onze packing cubes van Eagle Creek nemen we overal mee naartoe!

2. Rol je kleding op

Onze tweede tip sluit heel mooi aan bij de packing cubes. Het is natuurlijk niet de bedoeling om letterlijk al je kleding maar in de packing cubes te proppen. Je kleding opvouwen zoals je (mogelijk) thuis gewend bent is echter ook niet de beste optie. De beste methode om je kleding zo compact mogelijk mee te nemen is door het op te rollen. Door het oprollen van je kleding maak je het niet alleen zo compact mogelijk, maar voorkom je ook nog eens dat je shirt of broek helemaal in de kreukels zal zitten.

Ik kan je nu wel heel ingewikkeld uit gaan leggen op welke manier wij al onze kleding oprollen voordat we op reis gaan. In plaats daarvan verwijs ik je gewoon door naar het volgende filmpje. Hierin zie je precies hoe je dit het beste kunt doen. De eerste keer neemt het je misschien meer tijd in beslag dan je zou willen, maar oefening baart kunst!


3. Neem een universele reisstekker met USB poorten

Wie op reis gaat neemt tegenwoordig een hele lading aan elektrische apparatuur mee. Denk hierbij aan je smartphone, tablet, camera, draadloze koptelefoon, e-reader of bijvoorbeeld je actioncam. Al deze apparatuur zal je om de zoveel tijd op moeten laden dus ontkom je er niet aan om voor sommige landen een zogenaamde wereldstekker aan te schaffen.

Om hier toch zo praktisch mogelijk mee om te gaan hebben wij er jaren terug voor gekozen om een universele reisstekker te nemen met USB poorten. Alle apparaten die ik eerder noemde worden tegenwoordig immers opgeladen middels een USB kabel, en hoe handig is het dan als je al die verschillende USB adapters thuis kunt laten. Wanneer je een universele reisstekker neemt met bijvoorbeeld 4 USB poorten kan je zelfs 4 apparaten gelijktijdig opladen. Zo hoef je nooit keuzes te maken tussen het opladen van je apparaten. Daarnaast zit er aan de voorkant ook gewoon de mogelijkheid om een stekker aan te sluiten die niet middels USB werkt.

Onze universele reisstekker met maar liefst 4 USB poorten hebben we jaren terug al gekocht op AliExpress voor maar €11,50, maar je kan ze ook gewoon bij Bol.com bestellen. Je begrijpt dat deze altijd meegaat in onze handbagage, want ook op het vliegveld kan hij soms goed van pas komen!

Onze universele reisstekker met 4 USB poorten.

4. Neem een hamamdoek mee

Sinds onze reis door Zuid-Amerika in 2018 gaat er één item altijd als eerste in onze backpacks, onze hamamdoeken. Een hamamdoek is een dunne handdoek die van oorsprong gebruikt wordt in saun’s of Turkse badhuizen. Je zal toch iets van een handdoek mee willen nemen op reis, maar een hamamdoek heeft een aantal voordelen:

– Door de dunne stof absorbeert hij veel vocht en droogt hij sneller dan een reguliere handdoek.
– Een hamamdoek is licht en daardoor makkelijker mee te nemen in je backpack
– Je hebt hamamdoeken in groot formaat. Hierdoor kan je hem ook gebruiken als strandlaken, lakentje in een koude bus, opgerold als kussen of zelfs als een gordijn in een hostel.

Hamamdoeken kan je tegenwoordig bijna overal kopen, van de HEMA tot de Decathlon. Wij kochten die van ons echter online bij Happy Towels. Voordeel van deze hamamdoeken zijn dat ze nét ietsje groter zijn dan normaal. Daarnaast zitten er bamboegaren in verwerkt zitten waardoor ze zachter aanvoelen, sneller droger en meer vocht opnemen, en daarnaast steun je er ook nog een goed doel mee.

Op Ilha Grande in Brazilië, met een hamamdoek van Happy Towels om mijn nek.

5. Koop een e-reader

Of je nu een paar weken op je strandbedje aan het relaxen bent of aan het backpacken bent en van plaats naar plaats reist, er zal vast een moment komen dat je even weg wilt dromen in een boek. Een hele stapel boeken meenemen op reis echter niet echt een optie op reis. Dus kom je al snel uit bij een e-reader.

Zelf ben ik niet zo’n fanatieke lezer, maar Judith is dat zeker wel. Een paar jaar terug heeft ze dan ook een e-reader aangeschaft en deze aankoop was een schot in de roos. Een van de marktleiders op dit gebied is Kobo, die een hele reeks verschillende e-readers aanbiedt. De kwaliteit is uitstekend, er kunnen duizenden boeken op, en ze kunnen absoluut tegen een stootje. Een e-reader neemt erg weinig ruimte in beslag en heel duur zijn ze ook niet, want voor ongeveer €150 kan je al een uitstekende e-reader kopen bij Bol.com.


6. Maak je eigen inpaklijst

Los van alle handige items die je in je bagage mee kan nemen begint het eigenlijk met het opstellen van een goede inpaklijst. Een inpaklijst is niets anders dan een totaaloverzicht van alles wat je mee wilt nemen op je reis. Het maken van een dergelijke inpaklijst is heel eenvoudig. Je bagage is namelijk vrij eenvoudig op te delen in de volgende categorieën:

1. Tassen/Rugzakken: Hierin zit bijvoorbeeld je rugzak, backpack, koffer, toilettas, waszak en packin cubes

2. Kleding: Hierin verdeel je al je kleding, dan heb ik het van je sokken en ondergoed tot je jas en schoenen! Goede basis hiervoor is om maximaal 7 stuks ondergoed aan te houden, ervan uitgaande dat je ook op reis gewoon wekelijks je kleding wast.

3. Toiletspullen: Hierin verdeel je al je toiletspullen, van je tandenborstel en tandpasta tot je zonnebrandcrème en medicijnen.

4. Elektronica: Hierin zet je al je elektronica op een rijtje. Noteer hier dus al je kabels, camera’s en oordopjes

5. Documenten: Misschien wel het belangrijkste om mee te nemen. Zet hier je papierwerk op een rijtje zoals je paspoort, medisch paspoort, visums en vaccinatie paspoort.

6. Overig: Zet hier de zaken op een rij die ergens anders niet bijpassen, zoals bijvoorbeeld een zonnebril of een waterfles.

Als je deze lijst volledig hebt gemaakt moet je nog even terug naar de 2e categorie: Kleding. Er is namelijk een hele grote kans dat je uit deze categorie nog wel wat weg kan halen, dus doe je best om hier nog een aantal kledingstukken te schrappen. Natuurlijk kost dit eventjes tijd maar vooral voor een lange reis is deze inpaklijst absoluut de moeite waard. Het geeft je namelijk tijdens je reis ook nog eens de mogelijkheid om te kijken of je al je spullen nog bij je hebt en je niets verloren bent.

Wij hebben in de loop van de tijd een inpaklijst voor 4 maanden naar Zuid-Amerika gemaakt waar we heel erg veel aan hebben gehad. Deze heeft later ook als basis gediend voor onze inpaklijst voor Mexico, dus je hoeft echt niet voor iedere reis het wiel volledig opnieuw uit te vinden. Ook voor een reis naar Jordanië en een wereldreis van ongeveer 1 jaar (!) hebben we inmiddels uitgebreide inpaklijsten op onze website staan.


Ben je nu toch nog iets vergeten? Koop het dan ter plekke!

Hebben ze het niet ter plekke? Dan heb je het waarschijnlijk niet nodig…


7. Gebruik navulbare siliconen flesjes

Als er iets is dat veel ruimte in beslag neemt zijn het wel je toiletspullen. Denk maar eens aan die flessen shampoo, douchegel en zonnebrandcrème die je erin moet stoppen. Gebruik daarom hiervoor navulbare flesjes, en dan bij voorkeur flexibele siliconen flesje flesjes.

Je hebt deze in verschillende maten, maar wij hebben ze met een inhoud van 60ml. Thuis vul je ze met de gewenste vloeistof en schrijf je op de witte rand de inhoud van het desbetreffende flesje. Gedurende je reis kan je de flesjes vullen met shampoo of douchegel uit bijvoorbeeld een hotel of met een fles die je ter plekke hebt gekocht. Door het siliconen materiaal zijn de flesjes heel flexibel en kan je ze makkelijk in je toilettas stoppen. Je koopt de siliconen reisflesjes tegenwoordig al bij het Kruidvat of de HEMA, maar die van ons komen van AliExpress.

Onze superhandige navulbare siliconen reisflesjes.

8. Laat ruimte over in je backpack/koffer

Sommige tips zijn eigenlijk ook gewoon heel simpel: laat ruimte over in je backpack/koffer. Stop hem niet helemaal tot de rand vol waardoor je je eigen lichaamsgewicht moet gaan inzetten om hem goed af te kunnen sluiten, maar laat gewoon wat ruimte over. Dit heeft namelijk meer voordelen dan je zou denken:

– Wanneer je je kleding zo compact mogelijk opbergt in je backpack/koffer zullen deze als vuile was vanzelf meer ruimte in beslag gaan nemen. De ruimte die je over hebt in je bagage kan je hier dus goed voor gebruiken.

– Onthoud één belangrijk regel: Je hebt nooit zoveel nodig als je denkt! De regel om ruimte over te houden moet ook een stimulans zijn om minder mee te nemen, en dus draag je ook minder gewicht mee naar je volgende bestemmingen.

– Tenslotte is de ruimte die je over laat gewoon erg handig als je souvenirs mee naar huis wilt nemen. Wij nemen van onze reizen regelmatig souvenirs mee naar huis en door ruimte over te houden in onze bagage zorgen we er altijd voor dat we deze zonder schade mee naar huis kunnen nemen.

Onze goed gevulde backpacks.

9. Deel je backpack goed in.

Dit gedeelte is vooral bedoeld voor het inrichten van je backpack. Zowel praktisch als ergonomisch gezien kan het namelijk erg belangrijk zijn dat je de juiste spullen op de juiste plekken hebt opgeborgen. Hiervoor kan je de volgende regels aanhouden:

1. De eerste regel is om nooit meer dan 25% van je eigen lichaamsgewicht mee te nemen in een backpack. Tot dit gewicht is je backpack ongeveer nog comfortabel te dragen. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag je als ruimbagage niet meer dan 23 kilo meenemen. Hierdoor houd je je dus waarschijnlijk vrij makkelijk aan deze regel.

2. Het hoofdvak van je backpack vul je met de grootste en zwaarste spullen die je hebt, en plaats die zo dicht mogelijk tegen het rugvlak aan. Dit zal er voor zorgen dat het grootste gedeelte van het gewicht op je heupen zal komen. Dit is precies wat je wilt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je geen last van je rug zult gaan krijgen en dat de rugzak aan je schouders zal gaan trekken.

3. Het bovenvak gebruik je voor spullen die je binnen handbereik wilt hebben. Denk hierbij aan je paspoort, portemonnee, EHBO-kit of gewoon iets lekkers om te snacken. Het bovenvak is altijd bereikbaar en voor de verdeling van het gewicht is het ook het beste om hier geen zware voorwerpen in de doen.

4. Tenslotte heb je het ondervak van je backpack. Voor de verdeling van het gewicht in je backpack kan je ook hier het beste geen zware voorwerpen in doen. Daarnaast kan je hier het beste spullen in doen die je niet zo regelmatig nodig hebt. Denk hier dus aan bijvoorbeeld een slaapzak, reservekleding of misschien wel je schoenen. Stop je schoenen dan trouwens wel in een aparte zak om te voorkomen dat je ondervak helemaal vies wordt.


10. Stel je kleding praktisch samen

Je weet nu ondertussen dat je je kleding op moet rollen, in een packing cube moet stoppen en centraal in je backpack moet stoppen. Maar welke kleding moet je nou meenemen? Als je op reis gaat is het vooral van belang dat de samenstelling van je kleding vooral heel praktisch is. Daarom hebben we de volgende tips hiervoor:

– Ga je voor een langere tijd op reis, of bezoek je een bestemming met een wisselend klimaat? Zorg er dan voor dat je je aan kan kleden in laagjes. Verschillende lagen kleding werken isolerend, dus in een koud gebied kan je best een longsleeve, blouse en trui over elkaar heen trekken. Je kan dus beter meerdere dunne kledingstukken meenemen dan één dikke trui. In dat geval hoef je ook geen dikke zware winterjas mee te nemen. Aan een goede softshell jas heb je al genoeg.

– Wanneer je naar een warm gebied gaat, neem dan niet voor de zekerheid alsnog warme kleding mee. Je zal deze toch niet nodig hebben en het is onnodig gewicht. De warmere kleding die je waarschijnlijk in het vliegtuig aan zult doen zijn dan ook ruim voldoende.

– De hoeveelheid kleding baseer je vooral op basis van je ondergoed. T-shirts, broeken en zelfs sokken kan je best een paar dagen achter elkaar aan doen, waar je je ondergoed toch echt dagelijks zal willen verversen. Neem daarom als stelregel dat je wekelijks je kleding zal (laten) wassen. Dan heb je aan 7 stuks ondergoed voldoende!

– Neem multifunctionele kleding mee. Zo is een zwembroek die je ook als gewone korte broek kunt dragen erg handig. T-shirts die je zowel onder je kleding kunt dragen, maar ook wanneer het echt “t-shirt weer” is zijn altijd goed. Als vrouw is het meenemen van een legging altijd een goede optie, en ondanks dat niet iedereen er van houdt is een afritsbroek natuurlijk wel erg handig omdat je dan zowel een lange als korte broek bij je hebt.

– Stop een paar lichtgewicht hardloopschoenen in je backpack. Het kan een verademing zijn om na verloop van tijd een ander paar schoenen aan te trekken. Vooral in warmere gebieden zijn lichtgewicht hardloopschoenen dan een goede optie. Het voelt alsof je op kussentjes loopt en ze zorgen maar voor heel weinig gewicht in je bagage.

Door laagjes te dragen was een softshell jas voldoende in het koude Bolivia.

11. Voorzie je backpack/koffer van (digitale) bagagelabels

Onze laatste inpaktip gaat vooral over de veiligheid van je bagage. Op je koffer zit waarschijnlijk een cijferslot, en je backpack zou ik ook altijd voorzien van een superhandig cijferslotje. Toch bestaat dan altijd nog de kans dat je bagage kwijtraakt, en dan wil je natuurlijk dat het zo snel mogelijk jouw kant weer op komt. Er is natuurlijk niets vervelender om met lege handen aan te komen bij bijvoorbeeld Charleroi Airport parking of Schiphol P3 lang parkeren na een lange reis.

Daarom voorzien wij altijd onze bagage van een bagagelabel. Dit kan je op een ouderwetse manier doen door met de hand je contactgegevens in te vullen. Een andere optie is om te kiezen voor een digitaal bagagelabel. Zo hebben wij een tijd terug een artikel geplaatst over de digitale bagagelabels van Thnx. Middels een QR-code kan het label gescand worden en kan er contact met je opgenomen worden. Het is overigens wel verstandig om je hierin te beperken tot je naam, e-mailadres en telefoonnummer. De kans bestaat natuurlijk ook dat je bagage gestolen wordt, en dan wil je niet al te veel privé informatie prijsgeven.

Een digitaal bagagelabel van Thnx.

Vind jij de Thnx tags ook superhandig?

Met de kortingscode THNX_REISPRINS krijg je tot het einde van 2021 20% korting bij de aankoop van jouw Thnx tags!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments