In april 2018 heb ik een van de eerste recensies geplaatst in de rubriek reisliteratuur. In deze eerste aflevering werd het boek “Wie (niet) reist is gek” van Ap Dijksterhuis besproken, en mocht ik zelfs een exemplaar weg geven. Na het tussentijdse “Maakt geld gelukkig?” is Ap Dijksterhuis nu terug met een echt reisboek getiteld “Wegwee”.
Wegwee
Laten we eerst eens beginnen met de titel: Wegwee. Voor de lezers van het boek “Wie (niet) reist is gek” zal deze term bekend in de oren klinken, maar voor de andere zal dit een onbekende term zijn. Wegwee is het Nederlandse antwoord van Ap Dijksterhuis op de Engelse term wanderlust. Heel kort gezegd is het exact het tegenovergestelde van heimwee. Het slaat op de gemoedstoestand van iemand die weg wil van zijn thuisomgeving en hevig naar verre horizonten verlangt.
Zoals Ap Dijksterhuis in het een interview begin 2019 in de Volkskrant uitlegt: Zodra Ap Dijksterhuis thuiskomt van een reis, begint hij zich alweer te verkneukelen over zijn volgende buitenlandse avontuur en begint het ‘grote aftellen’. Tien à twaalf weken houdt hij het uit. Daarna krijgt hij ‘wegwee’. Niet dat hij thuis ongelukkig is. ‘Maar op reis ben ik net iets gelukkiger.’
Reisverhaal
Reisboeken kan je naar mijn idee vrij simpel opsplitsen in informatieve boeken en boeken met reisverhalen. De informatieve boeken zijn bijvoorbeeld de reisgidsen, inspiratieboeken en boeken die reisroutes bevatten. De boeken met reisverhalen nemen je echt mee op een reis aan de hand van beschreven gebeurtenissen en reisverslagen.
Dit boek van Ap Dijksterhuis hoort tot de tweede soort. In het boek word je vanaf de eerste dag meegenomen op zijn reis dwars door Azië. Vanaf Tokio in Japan naar Tbilisi in Georgië reis je echt mee. Ap geeft in het boek aan dat het altijd al een grote wens is geweest om een dergelijk boek te schrijven en in de voetsporen van schrijvers als Cees Nooteboom en Paul Theroux te stappen.
Hoewel ik zelf nog niet veel reisverhalen heb gelezen zit ik er al snel in. Dit komt mede door het feit dat de reis in Japan begint en we daar zelf enkele jaren geleden ook zijn geweest. Toch blijft het boek me ook boeien bij bestemmingen die wij niet zelf hebben bezocht. Met zijn kenmerkende schrijfstijl weet hij een goede mix te maken van informatief, beschrijvend en humoristisch. Hij weet hier erg goed een persoonlijk sausje overheen te gooien waaruit regelmatig zijn eigen vooroordelen en meningen naar voren komen, zonder dat dit vervelend wordt.
Route
Het boek neemt je mee langs zijn volledige reis door Azië. Door landen als Japan, Zuid-Korea, Noord-Korea, China, Tibet, Kazachstan en Kirgizië vertelt Ap alles over zijn gebeurtenissen. Zo word je uitgebreid geïnformeerd over het bijzondere eten dat hij naar binnen werkt in landen als Japan en Noord-Korea. Ook de nauwkeurige beschrijving van de verschillende gidsen waar hij op zijn reis gebruik van maakt zijn erg vermakelijk.
Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn wat er voorbij komt. Ook de verschillende fysieke ongemakken die bij hoogteziekte horen worden uitgebreid besproken waarbij Ap regelmatig op de meest ongemakkelijke plekken een sanitaire stop moest maken. Natuurlijk schroomt hij ook niet om in ieder land de politieke situatie te schetsen en probeert hij hier regelmatig de lokale bevolking over aan de tand te voelen.
Erg handig is overigens dat de volledige route in de binnenkant van de kaft gedrukt staat. Aangezien ik niet de volledige topografie van deze regio in mijn hoofd heb zitten blijkt dit erg handig te zijn. Gedurende het lezen van dit boek heb ik regelmatig even de kaart bekeken om te kijken waar we ons precies bevinden.
Eindoordeel
Zoals je uit het artikel wel kunt lezen ben ik erg enthousiast over dit boek. Het is zeer toegankelijk geschreven en in een aangenaam tempo reis je echt met Ap Dijksterhuis mee op zijn reis door Azië. Het boek is een goede combinatie van humoristische reisverslagen met een persoonlijke insteek waar regelmatig ook nog ruimte is voor een informatieve toevoeging.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen grote lezer ben en soms best moeite kan hebben om een dik boek zoals deze helemaal door te lezen. Bij dit boek was dit echter niet zo een probleem. Het is wel zo dat ik eigenlijk best graag nog een kleine fotosectie had willen zien in het boek. De beschrijving van sommige plaatsen, eten of personen maken me zo nieuwsgierig dat ik ze graag op een foto had willen zien.
Ben jij nieuwsgierig naar het maken van een reis door deze regio, of heb je dit al eens gedaan? Dan is dit boek een erg vermakelijke toevoeging voor je boekenkast! Met de feestdagen op komst kan ik denk ik wel zeggen dat dit boek voor iedere reisliefhebber een mooi cadeau zal zijn.
De winnaar is inmiddels bekend
Manouk Oord, van harte gefeliciteerd met winnen van dit prachtige boek.
Het komt zo snel mogelijk jouw kant op!
Ap Dijksterhuis – Wegwee ( 10.000 kilometer van Tokio naar Tbilisi )
Auteur: Ap Dijksterhuis
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789044641714
Prijs: € 19,99, paperback, 432 pagina’s
Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.
Lijkt me een ontzettend interessant en inspirerend boek. Mooie blog.
Het land waar ik een verhaal over zou willen schrijven is Namibië. De precieze insteek zou ik nog over na moeten denken maar Namibië is een fascinerend land
Hoi Jaquelien!
Bedankt voor je compliment. Namibië lijkt ons inderdaad ook erg een mooi bestemming en zou zomaar eens de plek kunnen wijn waar we volgend jaar heen gaan 😉
Normaal doe ik niet zo snel mee aan winacties maar deze wil ik graag winnen 🙂 Ik heb zíjn vorige boek gelezen en ben fan van zijn schrijfstijl! Deze zomer rond gereisd door Kirgizië en daar zou ik een mooi verhaal over kunnen schrijven 🙂 Maar eigenlijk kan ik dat over al mijn reizen….
Hoi Karin, leuk dat je meedoet aan de winactie. Dit is inderdaad een prijs die je niet wil laten schieten. Kirgizië wordt ruimschoots besproken in het boek dus je zou je hart op kunnen halen 😉
Dat lijkt me weer een super tot boek van hem! En een leuke winactie. Ik kan vele verhalen over China schrijven. Daar zijn zoveel bijzondere dingen gebeurd.
Hoi Lizette, China is een deel wat uitgebreid wordt besproken in dit boek, dus dit zal goed herkenbaar voor je zijn!
Wat een leuke winactie!! Zelf ben ik net een paar dagen terug van een kleine zonvakantie in Cran Canaria. Natuurlijk ben ik meteen de volgende vakantie alweer aan het plannen.
Over welke reis ik een verhaal zou willen schrijven is absoluut India. Mijn geboorteland waar ik 5 jaar geleden met mijn partner naartoe ben geweest. Dat was de eerste keer na mijn adoptie in 1987. Een reis om nooit meer te vergeten.
Hoi Sandria leuk dat je meedoet aan deze winactie! India lijkt me ook een prachtige bestemming 😉
Ik zou wel een boek (of twee) kunnen schrijven over onze wereldreis! Gelukkig hebben we met onze website een goed beeld kunnen schetsen, maar het zijn juist die kleine annekdotes die reizen zo leuk en bijzonder maken.
Hoi Rieneke, leuk dat je meedoet! Het zijn inderdaad de kleine dingen de het hem doen 😉
Klinkt als een heerlijk boek!
Zelf zou ik schrijven over mijn reis naar Thailand. Dit was mijn enige verre reis tot nu toe, maar wat een ervaring! Daar valt genoeg over te vertellen.
Hoi Jesca! Leuk dat je meedoet, over je reis naar Thailand zou je vast ook een boek kunnen schrijven inderdaad 😉
Ik ben er heel benieuwd naar! Ik ben nog nooit in Azië geweest. Ik zou het meest kunnen schrijven over onze reis naar Zuid-Amerika, waar we maar liefst 2,5 maand naartoe gingen. Dat was een prachtig avontuur!
Hoi Manouk! Leuk dat je meedoet aan de winactie. Een reis van 2 1/2 maand door Zuid-Amerika is zeker een boek waard, wij zijn er vorig jaar 4 maanden geweest dus kunnen er over meepraten 😉
Heel graag! Ik vond het boek ‘wie niet reist is gek’ geweldig!
Ik zou wel een boek kunnen schrijven over mijn wereldreis van 2016 tm 2018. Wie weet ga ik dat ooit eens echt doen! 😉
Hoi Kirsten,
Leuk dat je meedoet aan de winactie! Een wereldreis van maar liefst 2 jaar, dat zal een flink boek worden 😉
Wat een mooie titel : Wegwee
Ik zou wille schrijven over mijn drie maanden reizen in Canada
Hoi Sander, leuk dat je meedoet. Over 3 maanden in Canada kan je vast een boek schrijven denk ik 😉
Lijkt me een heerlijk boek om mee op reis te nemen. Over diezelfde reis zou ik dan een mooi verhaal schrijven.
Hoi Judith, een boek schrijven is ook misschien wel een mooie reden om op reis te gaan haha 😉
Ik herken het gevoel wegwee. Soms is de voorpret het leukst maar de onverwachte momenten op een reis zijn zo bijzonder. Helemaal als je met je gezin gaat en dingen ziet door de ogen van een kind/puber. Dit soort boeken zijn soms de beste voorbereiding en ik kijk er naar uit om het te lezen. Inmiddels hebben we met onze zoon 3 rondreizen gemaakt door Azië en de landen in het boek staan hoog op het lijstje maar misschien in 2020 eerst naar Cambodja waar we dan vast een boek over kunnen schrijven.
Hoi Nathalie! Leuk dat je meedoet aan de winactie. Je plannen klinken erg mooi, misschien komt het boek volgende week wel jouw kant op 😉
Lijk me heel leuk om deze boek te lezen.
Ik zou over Baltische landen kunnen schrijven.
Hoi Laura, de Baltische landen lijkt me inderdaad een bestemming waar je zeker een boek over zou kunnen schrijven 😉
Prachtig boek met mooie verhalen lijkt me zo. Zou ik heel graag willen lezen!
Hoi Marianne, leuk dat je mee wilt doen! Geen inspiratie voor een eigen boek? 😉
Wauw, wat een leuk boek, mijn stapel op mijn nacht kastje is al aardig geslonken en dit zou er heeeeel goooeed kunnen liggen. en dan kunnen we zeker inspiratie op doen voor een volgende vakantie!
Hoi Nicole! Leuk dat je meedoet aan de winactie, dit boek kan je inderdaad voldoende inspiratie bieden voor een nieuwe reis 😉
Op de valreep doe ik nog mee. Een reis waarover ik wel een verhaal zou kunnen schrijven.. dat zijn er tientallen.. de meeste verhalen staan al op mijn blog. Zo schreef ik over de aardbeving op Lombok vorig jaar, over de vele avonturen die we in India beleefden en over onze lange reis door Azië en het Midden-Oosten, o’n 10 jaar geleden.
Hoi Yvonne, leuk dat je nog meedoet aan de winactie. Zo te lezen kan jij wel meer dan 1 boek schrijven 😉
Lijkt me een leuk boek & leuke winactie! Kom ik erachter dat er een boek met dezelfde naam als m’n website/bedrijf bestaat 😀 http://www.wegwee.be
Jammer dat ik te laat ben voor de winactie!
Groetjes,
Jonas
Hoi Jonas! Haha dat is inderdaad wel toevallig, het is wel een aanrader hoor dat boek van Ap Dijksterhuis ;-). Kijk anders even verder op onze website want we hebben momenteel nog een andere winactie lopen!