ArtikelenReisliteratuur

Reisliteratuur: Rondreis in 555 quizvragen (Europa) van Tim Hartman

De coronapandemie heeft voor veel ellende gezorgd, maar ook her en der voor iets moois. Zo zijn er het afgelopen jaar verschrikkelijk veel reisboeken uitgekomen. Een aantal daarvan hebben we reeds besproken. Wat dacht je van 1 jaar, 164 bestemmingen van Carmen Schuurman of Reizen Waes Vlaanderen. Daarnaast hebben wij het afgelopen jaar regelmatig online aan een quiz meegedaan. Een van onze favorieten was de online Friday Night Travel Quiz van Ikwilmeerreizen.nl. Een heerlijke mix van deze twee bezigheden is het boek Rondreis in 555 quizvragen (Europa) van Tim Hartman. In dit artikel vertellen we je alles over dit leuke quizboek, en hoe jij als reisliefhebber hier een hele leuke avond mee kan hebben!

Tim Hartman

Laten we eerst iets vertellen over de schrijver van dit boek. Tim Hartman (26) is geboren en getogen in Gorinchem en werkt als freelance journalist voor onder meer het AD en Voetbal International. Hier houdt hij zich voornamelijk bezig met sport en vooral voetbal, wat dan ook zijn grootste passie is. Daarnaast is hij ook dol op quizzen en een aantal jaren geleden is hij die hobby’s gaan combineren door een voetbalquiz te organiseren. Daar zijn inmiddels vijf edities van geweest en inmiddels heeft hij ook twee keer een algemene pubquiz georganiseerd.

In aanloop naar het EK voetbal 2020 leek het Tim leuk om een voetbalquizboek te maken over alle landen van Europa. Vanwege corona ging het EK echter niet door en ook zijn werk als sportjournalist werd hierdoor wat minder. Deze tijd besloot hij goed te gebruiken, om alsnog een quizboek te maken, maar dan niet met voetbalquizvragen maar met algemene quizvragen over alle landen van Europa. Zijn doel was om zo een roadtrip door Europa te maken waarbij mensen niet alleen hun kennis kunnen testen, maar ook nieuwe dingen kunnen leren. Zelf heeft hij in 2015 een roadtrip door Europa gemaakt en Tim vindt het dan ook fantastisch dat je op een relatief klein continent zoveel verschillende landen hebt met allemaal unieke eigenschappen. Hij heeft de droom om ooit nog een enorme roadtrip door Europa te maken waarbij hij elk land van Europa bezoekt.

De inhoudsopgave is verdeeld over meerdere pagina’s en werkelijk ieder land in Europa kan je er terugvinden.
Rondreis in 555 quizvragen

We hebben hier natuurlijk niet te maken met een boek vol prachtige reisverhalen, of een ouderwetse reisgids. Nee, het boek Rondreis in 555 quizvragen wordt volledig door de titel gedekt. Het boek begint met een paar leuke quizideeën. Zo kan je de “Grote Europa Quiz” spelen die in het begin van het boek staat, maar je zou ook van ieder land één of meerdere vragen kunnen kiezen. Daarnaast wordt voorgesteld om gewoon lekker land voor land je kennis te testen.

Hierna volgt natuurlijk de inhoudsopgave, en daar wordt één ding al duidelijk: echt ieder land uit Europa staat erin! Van Noorwegen tot Portugal en van Liechtenstein tot Kazachstan en Moldavië. Zelfs Monaco en Vaticaanstad zijn in het boek meegenomen. Ook hier zijn dus vragen over te vinden. De vragen zijn overigens niet de standaardvragen die je bijvoorbeeld in een aardrijkskundeboek terug kan vinden.

Vragen

Als we gaan kijken wat voor vragen er in het boek te vinden zijn loopt dit enorm uiteen. Natuurlijk staan er historische vragen in zoals het jaar van de onafhankelijkheid of vragen over de ligging van het land of ligging van bepaalde steden. Het grootste gedeelte van de vragen gaan echter over speciale punten waar het land bekend van is en dit kan uiteenlopen van sport, muziek, films, eten en kunst. De vragen zijn dus enorm uiteenlopend. Ik zal je er 3 geven om alvast in de stemming te komen

Vaticaanstad – Welk twee kleuren hebben de verticale banen van de vlag van Vaticaanstad?
Montenegro – Hoe noem je iemand uit Montenegro?
Italië – Hoe noemt een Italiaan en koffie die nog kleiner is dan een espresso?

De vragen zijn overzichtelijk weergegeven.

Ook zin om je reiskennis eens te testen of wil je voor vrienden en familie eens een leuke reisquiz in elkaar zetten?

Dat komt goed uit, want we mochten een exemplaar van Rondreis in 555 quizvragen (Europa) van Tim Hartman weggeven!

De winnaar is inmiddels bekend en dat is Jasper Overbeeke geworden!

Natuurlijk mag het Verenigd Koninkrijk niet ontbreken.
Eindoordeel

Met het boek Rondreis in 555 quizvragen kan je een hele leuke tijd beleven. Of het nu is voor een quizje voor familie en vrienden, of om samen met je partner elkaars kennis te testen. De vragen gaan over allerlei onderwerpen en hebben een goed afwisselend niveau. Wat mij betreft is dit boek dus zeker een leuk naslagwerk waar je veel plezier aan kan beleven. Helemaal achterin het boek staan pas de antwoorden, dus de kans dat je per ongeluk ook het antwoord opleest is erg klein. Daar kan je dus ook vinden dat de banen van de vlag van Vaticaanstad wit en geel zijn, iemand uit Montenegro een Montenegrijn is en die hele kleine koffie een Ristretto is!

Zelfs landen als Moldavië en Monaco komen aan bod!


Rondreis in 555 quizvragen
Auteur: Tim Hartman
Uitgeverij: Brave New Books
EAN: 9789464183825
Prijs: € 19,99, paperback, 154 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

14 gedachten over “Reisliteratuur: Rondreis in 555 quizvragen (Europa) van Tim Hartman

 • Ja dat lijkt mij een heel leuk boek om te lezen! Volg hem sinds kort op social media om iedere week weer gezellig mee te doen met de online vragen, maar wil uiteraard nog meer vragen spelen! 🙂

  Beantwoorden
 • Ann Philibert

  Ik wil wel veilig rondreizen in 555 nu het in het echt toch nog een beetje te riskant is

  Beantwoorden
 • Super leuk! Ik heb een aantal keren meegedaan met een dergelijke quiz en het is super leuk om te doen met een lekker drankje en hapje erbij! Graag ga ik mijn vrienden hiermee verslaan en stiekem hoop ik nog wat nieuwe vakantietips op te doen!

  Beantwoorden
 • Super leuk! Ik doe graag mee voor de ouderen in het verzorgingstehuis. Iedere zomer doen we “een reis” over de wereld met iedere week een ander land centraal. En ze houden van weetjes en quizzzzen dus zou super leuk zijn????

  Beantwoorden
 • Wat een tof exemplaar! We wagen zeker weten weer een kansje. Leuk om vrienden én mezelf te ‘overhoren’ uit dit boekje. Daarnaast geeft het vakantiekriebels! Duimen dat deze een mooi plekje mag krijgen in de boekenkast en er maar al te vaak uitgepakt gaat worden 🙂

  Beantwoorden
 • Dit lijkt mij een heel interessant boek, nieuwe vragen zouden hier heel goed van pas komen. Wij spelen regelmatig een quiz en het is een immens werk voor diegene die vragen opstelt. Zou dus een grote hulp zijn als ik dit boek win. Daar zouden we een tijdje zoet mee zijn.

  Beantwoorden
  • Hoi Helena, leuk dat je meedoet aan onze winactie. Vergeet je niet om aan alle eisen te voldoen om kans te maken?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.