Reisprins bij Goeiedag Haandrikman! op NPO Radio 5 over souvenirs

Als reiziger ben je vast bekend met de souvenirwinkels die je in populaire bestemmingen op iedere hoek van de straat tegenkomt. Je moet hier opletten om niet met een rugzak vol waardeloze prullaria naar buiten te gaan. Toch kunnen ook wij het niet laten om op reis souvenirs mee naar huis te nemen waar van inmiddels een hele verzameling hebben. Ook NPO Radio 5 DJ Bert Haandrikman heeft inmiddels een hele verzameling koelkastmagneten. Met de zomer voor de deur mocht ik dan ook in zijn ochtendshow Goeiedag Haandrikman! van NPO Radio 5 vertellen over het aanschaffen van souvenirs op reis. Dat interview heb ik dan ook snel op onze website gezet en kan je hier terugluisteren.


Benieuwd naar het interview dat NPO Radio 5 DJ Bert Haandrikman dat mij afnam over souvenirs op reis?
Luister het dan hier terug!


Souvenirs

Zoals ik al vertel in het interview vinden wij het erg leuk om thuis een verzameling te hebben met kleine aandenkens aan de prachtige reizen die we in het verleden allemaal hebben gemaakt. Populaire verzamelingen hierin zijn de bekende koelkastmagneten, t-shirts met opdruk, petten of een fles lokale drank. Van dat laatste nemen wij er regelmatig een mee, maar een echte verzameling mag je het niet noemen.

Na onze eerste citytrip naar Brussel in 2007 namen we dan ook een miniatuur mee van de wereldberoemde Manneken Pis. Hier begon onze verzameling mee, en we zijn inmiddels al een flink aantal miniaturen verder. De miniaturen zijn niet alleen een herinnering aan een mooie reis, maar sommige miniaturen uit onze verzameling hebben ook nog een speciaal verhaal. Daarom hierbij een selectie uit meer dan 50 miniaturen van onze verzameling souvenirs.

Onze reis verzameling souvenirs bestaat uit beeldjes van over de heel wereld.
Manneken Pis uit Brussel

In 2007 hebben we voor het eerst samen een citytrip gemaakt. We begonnen veilig met een bezoekje aan de hoofdstad van België, Brussel. Het beeldje is maar 55,5 cm groot en staat op een sokkel op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Dit is dicht bij de Grote Markt in Brussel, dus iedere toerist bezoekt dit iconische beeldje. Dit is bij uitstek een bezienswaardigheid waarbij je je afvraagt waarom dit zo populair is geworden. Het beeldje is immers maar heel klein en stelt eigenlijk niet zo veel voor. We verbleven een aantal nachten in Brussel en hebben er destijds de zogenaamde Striproute gewandeld.

Een bezienswaardigheid hoeft niet altijd veel indruk te maken om er een miniatuur van te kopen. Het moet vooral herkenbaar staan en symbool staan voor de plek die we bezocht hebben. Dit zijn ook de redenen die ik genoemd heb op NPO Radio 5 die ik van belang vind voor goede souvenirs. Daarom werd ons eerste beeldje dit Manneken Pis. Zoals je kan zien heeft hij al veel moeten doorstaan. Het beeldje is namelijk van metaal en vrij zwaar. Nadat hij van zijn plankje is gevallen (of misschien wel gesprongen?) brak hij bij zijn enkeltjes af. Met wat lijm is dit gemaakt, en nu weten we zeker dat hij er nooit meer vandoor zal gaan.

Benieuwd of je misschien zelfs aan de hand van onze souvenirs kan raden welke bestemmingen we zoal bezocht hebben?

Doe dan eens onze grote souvenirs verzameling QUIZ!

De Wawel Draak uit Krakau

In 2013 hebben we een rondreis door Europa gemaakt waarbij we als een van de eerste bestemmingen Krakau hebben bezocht. Deze Poolse stad met ongeveer 775.000 inwoners is een geweldige plek om te bezoeken en we hebben het hier dan ook enorm naar ons zin gehad. In Krakau kan je een het standbeeld zien van Smok Wawelski, beter bekend als De Wawel Draak.

Dit is de bekendste draak uit Poolse volksverhalen. De draak zou in een grot onder de heuvel van Wawel liggen, op de oevers van de rivier de Wisła, hoewel sommige legenden zeggen dat hij in de Wawelse bergen zou huizen. Wawel ligt in Krakau in Polen, wat vroeger de hoofdstad was. In sommige verhalen leefde de draak lang voordat de stad opgericht werd, toen het gebied alleen door boeren werd bewoond. (Bron: Wikipedia)

Hier hebben wij een fout gemaakt die we nergens meer gemaakt hebben en ik ook als voorbeeld heb genoemd in het item over souvenirs op NPO Radio 5. Voordat we het echte beeld hadden gezien kochten we namelijk al een miniatuur versie. Deze bleek echt helemaal niet te lijken op het echte standbeeld dat aan de overs van de Wisla ligt! Daar hebben we dan ook van geleerd en sindsdien is onze gouden regel dat we eerst de bezienswaardigheid gezien moeten hebben voordat we er een miniatuurversie van kopen en als souvenir toevoegen aan onze verzameling.

Het kattenhuis van Riga

Een bijzondere miniatuur is toch wel een van de katten die je terug kan vinden op het het zogenaamde Kattenhuis in Riga. Niet dat dit gebouw zo bijzonder is, maar aan Riga bewaren we toch wel een hele bijzondere herinnering. We verbleven hier namelijk in december 2014 om Oud en Nieuw te vieren alleen liep dit niet zoals gepland. Op de nacht van 30 december kreeg ik namelijk enorme buikgriep waardoor ik heel oudjaarsdag (inclusief oudjaarsavond) in de hotelkamer op bed heb gelegen. Het enige wat we van de festiviteiten meekregen waren de beelden van Valdimir Poetin die op alle tv-zenders ons een gelukkig nieuwjaar wenste (denken we).

Een dag later ging het gelukkig een stuk beter en kon Judith mij door Riga rondleiden. Daar kwamen we onder andere dus bij het Kattenhuis. Het heeft eigenlijk niet met katten te maken, want het is gewoon een huis met twee torens, met op de punt van beide torens een zwarte kat. Het verhaal gaat dat de eigenaar van dit huis niet toegelaten werd tot de gilde van de Zwarthoofden. Hij was het er niet mee eens en liet twee katten op zijn dak plaatsen die met hun achterwerk richting het gildehuis stonden. Nadat de man vervolgens toegelaten werd tot het gilde werden de katten pas weer omgedraaid.

Christus de Verlosser uit Rio de Janeiro

Een groter icoon dan het Christus de Verlosser in Rio de Janeiro kan je bijna niet vinden. Het beeld is 38 meter hoog en staat bovenop de 710 meter hoge Corcovado berg. Het behoort zelfs toch één van de zeven nieuwe wereldwonderen die in juli 2007 verkozen zijn. Het beeld is overigens gemaakt in Frankrijk en vervolgens in blokken van 16 ton verscheept naar Rio de Janeiro. Wil je het beeld van dichtbij bekijken dan kan je in 20 minuten middels een tandradbaan de berg op. Al hoef ik je dat niet te vertellen als je ook onze 11 tips voor Rio de Janeiro al eens hebt gelezen.

Wij hebben Rio de Janeiro bezocht als onze eindbestemming tijdens onze reis door Zuid-Amerika van 2018. Op veel verschillende plaatsen tijdens onze reis kochten we miniaturen voor onze verzameling en stopten ze goed verpakt in onze backpack. In Rio de Janeiro waren op wonderbaarlijke wijze onze miniaturen gedurende deze 4 maanden nog helemaal in orde. In het interview over souvenirs op NPO Radio 5 heb ik nog verteld dat we ook een miniatuur van Christus de Verlosser in onze verzameling hebben staan. We kochten in Rio de Janeiro dus dit beeldje en vlogen naar huis. Thuis aangekomen bleek dit beeldje vervolgens schade opgelopen te zijn. Jezus zijn hand was afgebroken. Met een beetje lijm was dit zo gemaakt, maar je kan het nog altijd zien aan zijn linkerhand. Ach ja, hij is wel wat gewend toch?

Heb jij ook een verzameling souvenirs?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.