ArtikelenCuraçaoNoord-Amerika

Onze gids voor het beklimmen van de Christoffelberg op Curaçao

Een van de activiteiten die we tijdens onze reis naar Curaçao graag wilden doen was het beklimmen van de Christoffelberg. We hadden er veel over gelezen en wilden deze sportieve activiteit niet uit de weg gaan. Zoals je in ons reisverslag al hebt kunnen lezen zijn we dit op zondag 5 december dan ook gaan doen. In dit artikel vertellen we je alles over wat hier allemaal bij komt kijken!

Christoffelberg

Op veel plekken van het Curaçao kan je hem zien, de Christoffelberg. Dat is niet zo gek, want met een hoogte van 372 meter is dit het hoogste punt van Curaçao. De Christoffelberg is onderdeel van Christoffel National Park. Het park bevindt zich in Bandabou, in het noordwesten van Curaçao. De Christoffelberg ligt op ongeveer 45 kilometer afstand van de Jan Thielbaai, wat op dit eiland ongeveer 1 uur rijden is. Op het Christoffel National Park kan je verschillende activiteiten doen. Zo kan je er jeep safari’s en wandelroutes doen. Ook kan je met een gids een historische tour doen of vogels gaan spotten. De meeste mensen gaan echter naar dit park voor de Christoffelberg.

Het park is iedere dag van 6:00 uur ’s ochtends tot 14:00 uur in de middag geopend. Volwassenen betalen 25 NAf (+/- €12,50) entree en kinderen tussen de 6 en 12 jaar betalen NAf 8,75 (+/- €4,50). Hiermee heb je toegang tot het park, en kan je dus ook zelfstandig de Christoffelberg beklimmen. Let wel dat dit enkel mogelijk is tussen 6:00 uur en 10:00 uur. Na 10:00 uur in de ochtend mag je namelijk de beklimming niet meer maken. Om bij de voet van de Christoffelberg uit te komen moet je de weg tegenover de ingang inrijden. In ongeveer 5 minuten rijden kom je dan aan bij een parkeerplaats aan de voet van de berg.

De beklimming

Op zondag 5 december 2021 hebben wij dus zelf de beklimming van de Christoffelberg op Curaçao gedaan. Laat ik even vooropstellen dat wij absoluut geen getrainde klimmers zijn. Door corona hebben we de afgelopen jaren wel veel meer gewandeld. Daarnaast zijn wij (ik) 37 en (Judith) 33 jaar en hebben we geen lichamelijke ongemakken. Als je dus fit en gezond bent moet je zeker in staat zijn om de beklimming te maken. Ook Anouk en Joey van Reisrealiteit hebben de Christoffelberg beklommen en delen onze mening hierin.

Wij besloten om die ochtend om 7:00 uur al de berg op te gaan. Dit is een populair tijdstip want op dat zelfde moment gingen er behoorlijk wat andere mensen naar boven. De beklimming begint nog met een vrij vlakke wandeling, maar dit verandert al snel. Je moet namelijk al snel via verschillende stenen en rotsen omhoog klauteren om op een volgend niveau uit te komen. Dit maakt de klim behoorlijk pittig. Tijdens de klim is het vooral belangrijk om heel goed te kijken waar je je handen en voeten plaatst. Er zijn behoorlijk wat losse stenen waar je niet zomaar je voeten op kan zetten. Daarnaast is het ook niet handig om je vast te houden aan een losse tak of zelfs een cactus!

De laatste 10 meter klimmen is het moeilijkst. Op dit punt komt het er echt op aan om jezelf van rots naar rots te verplaatsen. Neem hier de tijd voor en zet jezelf goed vast. De klim naar boven hebben wij gedaan in ongeveer 1 uur en 15 minuten. Daarbij zijn we onderweg zeker een aantal keer gestopt om te genieten van het uitzicht. Eenmaal op de top is er niet heel veel plaats. Als je goed oplet zijn er echter plekjes waar het minder druk is. Het is goed om hier even uit te rusten en iets te eten en drinken. Ook kan je vanaf hier de mooiste foto’s maken. Het uitzicht is er geweldig en je zal je ogen uitkijken!

De terugweg is een stuk makkelijker, maar je zal nog altijd goed uit moeten kijken. Een misstap is zo gemaakt, en dat kan naar beneden wel eens slechter uitpakken dan bij de weg omhoog. Je maakt immers al sneller vaart. Dat is ook de reden dat de terugweg sneller gaat. Wij hebben de terugweg dan ook in ongeveer 45 minuten voltooid.

Onze tips

Wij zijn geen ervaren klimmers of wandelaars dus hadden we ons goed voorbereid op de beklimming van de Christoffelberg op Curaçao. Dit heeft er zeker voor gezorgd dat we veel plezier hebben beleefd aan deze activiteit. Daarom hebben we onze tips even voor je op een rijtje gezet.

1. Het zou eigenlijk vanzelfsprekend zijn, maar doe een paar goede stevige schoenen aan. Dit hoeven natuurlijk niet persé wandelschoenen te zijn, maar een paar hele stevige sportschoenen is wel prettig. Ze moeten in ieder geval een goede grip hebben en tegen een stootje kunnen.

2. Neem voldoende water mee. Er wordt aangeraden om ongeveer 2 liter water per persoon mee te nemen. Doe dit ook. Vanwege de warmte en hoge luchtvochtigheid begin je al heel snel te zweten en verlies je dus veel vocht. Om dit te te compenseren moet je heel veel drinken.

3. Vertrek op tijd. Wij zijn om 7:00 uur in de ochtend begonnen met de klim. Hierdoor heb je voldoende tijd en zit je nog niet op het heetste moment van de dag. Je zal rijkelijk beloond worden met het prachtig uitzicht op de top, dus daar kan je best wel wat vroeger je bed voor uitkomen!

4. Neem pleisters mee. Als je heel even uitglijdt of ergens verkeerd vastpakt heb je al snel een wondje. Vanwege het klimaat is het dan zeer belangrijk om dit goed te verzorgen. Snel een pleister erop dus en doorklimmen.

5. Stop onderweg. De beklimming is geen wedstrijd en wat voor nut heeft het als je onderweg niet af en toe stopt om even te genieten van het uitzicht. Gewoon even rondkijken dus als je bezig bent.

6. Neem een snack mee voor op de top. Gewoon een lekker stuk fruit of een mueslireep. Even wat energie opdoen is niet verkeerd na de inspannende activiteit, en je hebt ook direct iets lekkers om te eten wanneer je op de top zit te genieten van het uitzicht.

7. Smeer je goed in met zonnebrandcrème en draag een hoedje of een pet. Ook in de ochtend kan de zon behoorlijk fel schijnen en hard toeslaan.

8. Zoek na de beklimming een leuk strandje op. Je zit namelijk al in het westen van het eiland. Hier kan je enorm veel mooie stranden vinden zoals Playa Piskadó, Playa Lagun, Playa Kalki of Grote Knip. Na deze inspanning heb je het ook wel verdiend om heerlijk aan het strand met een drankje te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.