Een authentieke overnachting in Japan in een echte ryokan.

Onze website bevat inmiddels een behoorlijk aantal artikelen over Japan. Zo vind je op onze website een uitgebreide reisroute door Japan en informatie over het huren van een zogenaamde Pocket Wifi. Omdat Japan nauwelijks te vergelijken is met andere bestemmingen die wij bezocht hebben zijn er nog een heleboel onderwerpen waarover te schrijven valt. Een van de vele bijzondere ervaringen in dit land was namelijk een overnachting in een echte authentieke Japanse ryokan. Wij hebben dit 2 nachten gedaan tijdens ons verblijf in Takayama. In dit artikel geven we je uitgebreid uitleg hierover.

Ryokan

We zullen eerst even uitleggen wat een Ryokan is. Een ryokan is een traditionele Japanse vorm van een familiehotel of pension. Het is dus kleinschalig en alleen in Japan te vinden. Ze dateren uit het zogenaamde Edo-tijdperk dat plaatsvond tussen 1603 en 1868. Wij verbleven tijdens onze reis in 2017 in het uitstekende Ryokan Tanabe in Takayama. Kenmerkend voor een ryokan is dat je ze niet met schoenen mag betreden en dus in de lobby al om moet ruilen voor pantoffeltjes. De vloerbekleding in de kamer bestaat uit zogenaamde tatami matten. Daarnaast zijn er nog speciale regels omtrent het slapen, wassen en ontbijten en daar vertellen we je meer over in de volgende hoofdstukken.


Slapen

Het eerste wat ons op viel wanneer we de kamer binnen liepen is dat er helemaal geen bed was in de kamer. Waar bij een normaal hotel je kamer bijna volledig gevuld is met een heerlijk kingsize bed is dit bij een ryokan niet het geval. In ons geval kwamen we de kamer binnen en hadden we eerst een klein zitruimte, en daarna liepen we een ruimte in die helemaal leeg was.

Dit bleek onze slaapkamer te zijn, maar er was dus geen bed te vinden in onze kamer van de Ryokan Tanabe . Een paar uur later kwamen er dan ook een aantal medewerkers van de ryokan ons bed opmaken. Eerst legde ze twee vrij dunne Japanse matrassen op de grond, de zogenaamde futons. Daarna werden deze voorzien van hoeslakens, een kussen en een laken. De eerste avond hebben wij een poging gewaagd maar dit was duidelijk iets wat we niet gewend waren. Nadat we gezien hadden dat er nog meer futons achter een luik in onze kamer lagen hebben we deze er de tweede nacht ook onder gelegd. Dit zorgde de tweede nacht dan ook voor een betere nachtrust.


Badderen in een onsen

Het wassen gebeurt ook op een speciale manier in een ryokan. In sommige ryokans (zoals de onze) heb je gewoon een eigen badkamertje waar je jezelf kan wassen. Daarnaast heb je ook een grote kans dat je ryokan een onsen heeft. Een onsen is een authentiek Japans badhuis dat warm water gebruikt dat afkomstig is van een geiser. Doordat Japan een vulkanisch actief land is vind je door het hele land door onsens. Een onsen bevindt zich van oorsprong buiten de stad en is bedoeld om gezamenlijk te ontspannen. Traditioneel gezien hoort een onsen in de open lucht te zijn, maar tegenwoordig zijn ze ook vaak overdekt. In onze Ryokan Tanabe was dit ook het geval.

Wanneer je gebruik wilt maken van een onsen in een ryokan gelden de volgende regels:

1. Voordat je het bad in gaat kleed je je uit en neem je plaats op een klein houten krukje. Zittend op dit krukje was je jezelf heel zorgvuldig middels de douchekop en de aanwezig douchegel en shampoo. Je gaat het bad dus niet in voordat je jezelf grondig hebt gereinigd.

2. Vervolgens neem je plaats in het bad waar je even heerlijk tot rust kan komen. Je maakt gebruik van een klein handdoekje maar deze gaat absoluut niet in het water van het bad, dit is ten strengste verboden. Je ziet wel regelmatig dat mensen het opgevouwen op hun hoofd hebben.

3. Een gesprek in een onsen is wel toegestaan, maar over het algemeen is de sfeer er rustig.

4. Na verloop van tijd verlaat je het bad en droog je jezelf af. In onze onsen was er zelfs een speciale plek waar je jezelf nog kon voorzien van een lekker geurtje, je haar kon föhnen of jezelf kon scheren.

Over het algemeen zijn mannen en vrouwen tegenwoordig gescheiden in de onsens. Onze Ryokan Tanabe had daarom twee onsens. Deze werden aangeduid met een vlag bij de ingang van de onsen om duidelijk te maken welke voor de mannen en welke voor de vrouwen was. Let hier wel goed op, want in mijn geval heb ik een ochtend in de vrouwen onsen zitten badderen nadat de vlaggen ’s ochtends waren omgewisseld.


Een traditioneel ontbijt

Het laatste kenmerkende onderdeel van een ryokan is het ontbijt. Wij kregen twee keer een traditioneel Japans ontbijt geserveerd in onze kamer. Onze bedden werden dan netjes opgeruimd en op dezelfde plaats werd er een laag tafeltje geplaatst en twee stoeltjes zonder stoelpoten. Hierdoor zat je op de grond en werd er een tafel vol met gerechtjes geplaatst.

Als we heel eerlijk zijn hadden we van een aantal gerechten geen enkel idee wat het was, maar het smaakte allemaal uitstekend. Heel globaal bestaat een Japans ontbijt uit de volgende gerechten:

– Gestoomde rijst

– Een miso soep. Dit is de meest gedronken soep van Japan die meestal zeewier, tofu en ui bevat. Het wordt trouwens als onbeschoft gezien wanneer je rijst in je miso soep gooit, doe dit dus niet!

– Tamayagoyaki, wat een soort kunstig opgerolde omelet is. Vaak wordt hier geraspte radijs bij geserveerd.

– Gegrilde vis. Geroosterde zalm of gedroogde makreel is gebruikelijk.

– Nori. Dit is gedroogd zeewier. Wanneer je dit een beetje in de sojasaus dipt en wat rijst meeneemt maak je bijna je eigen sushi.

Bij ons ontbijt was er overigens ook thee om te drinken, een kleine salade, en een flesje Yakult. Ondanks dat er in Nederland reclame voor wordt gemaakt dat dit echt een Japanse uitvinding zou zijn stonden we er wel van te kijken dat we dit ook echt geserveerd kregen bij ons ontbijt.


Andere ryokans

Wij verbleven in Takayama in het Ryokan Tanabe, maar in heel Japan zitten deze traditionele hotels. Hieronder geven we je nog een klein overzicht van goed aangeschreven ryokans in een aantal bekende toeristische locaties.

TokioHoshinoya, Sadachiyo, Homeikan, Shigetsu en Ryumeikan.
KyotoMatsubaya, Seikoro, Arashiyama Benkei, Yuzuya en Motonago.
Osaka –
Yamatoya Onten, en Kaneyoshi
NagasakiNisshokan Bettei Koyotei en Fujiwara


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.