Artikelen

Reisliteratuur: Staycation Guide – Anna de Buck

Al voor de uitbraak van corona in Nederland waren wij wat afwachtend in het boeken van een nieuwe reis voor de zomer van 2020. Dit afwachten bleek terecht te zijn nadat de coronacrisis echt toesloeg. Je blijft echter een fanatiek reiziger, dus blijft het kriebelen. Om deze kriebels wat te stillen hebben we daarom voorgenomen om deze zomer een aantal kleine trips binnen Nederland en België te gaan maken. Een van onze tips voor deze zomer in Nederland is dan ook een verblijf in het prachtige Wouwse Plantage. Het boek Staycation Guide van Anna de Buck past daarom precies in onze plannen voor komende zomer. Het boek is echt een combinatie van een inspiratieboek en een traditionele reisgids.

Een “staycation” betreft namelijk een mis tussen “stay” en “vacation” zoals direct in het boek valt te lezen. Het gaat dan ook om een vakantie doorgebracht dicht bij je eigen huis. Met dicht wordt er in dit boek verwezen naar Nederland en België. Deze Staycation Guide staat dan ook vol met tips voor de beste citytrips in de lage landen. Het perfect boek dus voor deze periode.

De mooie hardcover van Staycation Guide van Anna de Buck
Het boek begint met de uitleg van Staycation.
Anna de Buck

Heel even kort iets over de schrijfster van dit boek, Anna de Buck. Anna (1983) is een reislustige vrouw die samen met haar man en zoontje in Amsterdam woont. In 2012 is ze naast haar baan als marketingmanager bij een grote uitgeverij van tijdschriften gestart met de blog Your Little Black Book, en daarbij ook direct de bijbehorende Instagrampagina. Het moest een platform worden om haar persoonlijke tips en ervaringen te delen over de leukste plekken in Amsterdam en andere steden, maar ook reis- en lifestyle tips die passen bij haar persoonlijke smaak.

Dit bleek een goede zet want de website heeft gemiddeld enkele honderdduizenden bezoekers. Naast het schrijven over Amsterdam maakt ze city guides en travel guides voor bestemmingen over de hele wereld. Daarnaast zijn er inmiddels meerdere boeken verschenen zoals The Amsterdam City Guide, Wanderlust – Your urban travel style guide, en de in 2019 verschenen Staycation Guide die we in dit artikel bespreken.

Naast de verschillende Nederlandse en Belgische steden laat de inhoud van het boek nog meer hoofdstukken zien.
Inhoud

Als we in het boek duiken zien we dat de inhoud een mooie papieren versie zijn van de website yourlittleblackbook.me. Voordat er ingegaan wordt op de verschillende steden krijg je eerst een aantal tips te lezen. Je moet hierbij denken aan het gebruik van Instagram, Facebook, Magazines of zelfs Google Maps voor inspiratie voor reizen binnen Nederland en België. Daarnaast volgt er nog een lijst met 14 algemene tips en enkele tips om het perfecte hotel te vinden.

Bestemmingen

Het belangrijkste in dit boek zijn de verschillende bestemmingen waarover concrete tips geboden worden. Het betreft tips voor de volgende locaties in Nederland en België:

* Nederland: Amsterdam, Arnhem, Breda, Delf, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Rotterdam, Texel, Utrecht en Zwolle
* België: Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven

Met deze bestemmingen heb je waarschijnlijk meest populaire stedentrips uit België en Nederland wel in 1 keer te pakken, dus het is heel begrijpelijk dat hier voor gekozen is.

Hoofdstukken

Zelf ben ik altijd een liefhebber van een duidelijke structuur in reisboeken die een praktische inslag hebben en daarom ben ik blij om te zien dat dit direct duidelijk is in dit boek. In ieder hoofdstuk zie je namelijk de volgende hoofdstukken voorbij komen:

* Stay: Zoals je waarschijnlijk al verwacht worden hier een aantal tips gegeven om te overnachten. Anna benoemt hier een aantal hotels met een korte uitleg, het adres en de website. Als afsluiter van dit hoofdstuk wordt er nog een lijstje met hotels en hostels vermeld met de bijbehorende website.
* Food & Drinks: Voor de categorie Food & Drinks geldt eigenlijk hetzelfde maar dan voor de leukste eet- en drinkgelegenheden. In dit hoofdstuk zie je na de favorieten echter nog meer lijstjes. Zo vind je hier lijstjes met tips voor leuke koffietenten, plaatsen om te borrelen, te ontbijten of zogenaamde local tips. Hierbij worden er een aantal adressen getipt door inwoners van de bestemming.
* Shoppen: In dit hoofdstuk vind je de bijzondere winkels. Dan hebben we het natuurlijk niet over de bekende ketens die je door heel Nederland ziet, maar interessante markten, conceptstores, boekenwinkels of unieke kledingwinkels. Als je dus met een vriendin wilt gaan shoppen staan hier zeker aanraders tussen.
* Bucket List: Iedere bestemming wordt afgesloten met een zogenaamde Bucket List. Hier vind je bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Hierbij moet je denken aan bezienswaardigheden, tours, evenementen of speciale wijken binnen een stad die je echt moet bezoeken.

Bij ieder hoofdstuk worden er leuke eetgelegenheden vermeld.
De hotspots is een terugkerend item.

Naast deze review mochten we ook nog een exemplaar weggeven van Staycation Guide van Anna de Buck .

De winnaar was Lirida Hooghuizen geworden. Heel veel plezier met dit boek Lirida!

Short lists

Wanneer je na al die bestemmingen nog niet voldoende lijstjes hebt gezien wordt het boek afgesloten met het hoofdstuk Short Lists. Hierin zie je allerlei overzichten die je kunnen helpen bij je staycation, maar niet direct aan een van de eerder besproken bestemmingen is te linken. Wat dacht je van een aantal bijzondere slaapplekken in Nederland en België, de beste musea en de beste strandtenten?

Ook midden in het boek vind je nog een dergelijk overzicht waarbij 36 Instagrammers, bloggers, Youtubers en journalisten hun favoriete tip geven.

Een van de extra hoofdstukken betreft bijzonder logeren.
Verschillende bloggers geven hun speciale tip voor jouw staycation.
Eindoordeel

Mijn eindoordeel over dit boek is vrij positief. Wanneer je hebt besloten om net als ons deze zomer niet naar het buitenland te reizen dan kan deze Staycation Guide je wel door de zomer heen helpen. Of je nu een dagje weg wilt of een citytrip wilt maken van een paar dagen, de tips in dit boek gaan je vast verder helpen.

Hierbij moet ik wel zeggen dat dit naar mijn gevoel vooral vrouwen aan zal spreken. De tips zijn vooral gericht op vrouwen, en ook de 36 bucketlist-tips komen allemaal van vrouwen. Op zich is dit helemaal geen probleem en dit zal dan ook de doelgroep zijn van dit boek. Toch is het natuurlijk zo dat veel vrouwen samen met hun mannelijk partner deze trips gaan maken, dus misschien had het wel een leuke toevoeging geweest als er bij iedere bestemming ook een tip voor de mannen bij had gestaan.

Tenslotte moet je echt wel een liefhebber zijn van dergelijke boeken. Het is immers een bundel van allerlei handige lijstjes, aangevuld met nog meer lijstjes en afgesloten met nog een aantal lijstjes. Ik vind het wel prettig, en vooral erg praktisch. Ben je hier naar op zoek dan is dit een erg nuttig boek voor deze zomer!Staycation Guide
Auteur: Anna de Buck
Uitgeverij: Terra
EAN: 9789089897695
Prijs: € 20,99, hardcover, 224 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

66 gedachten over “Reisliteratuur: Staycation Guide – Anna de Buck

 • Wat een mooi boek,door ziekte en corona regels gaan wij niet op reis,maar het is nu eens de beurt aan nederland om te ontdekken,dagje hier,dagje daar,dit boek zou ons geweldig goed helpen!!????????

  Beantwoorden
  • Hoi Lianne, leuk dat je meedoet aan onze winactie! Volgens mij zou dit boek goed bij jou terecht komen 😉

   Beantwoorden
   • Melany Oomen

    Een heel mooi boek, zou fijn zijn om inspiratie op te doen voor mijn staycation. Nu ik waarschijnlijk niet naar bali kan… maar ook in Nederland zijn hele mooie plekjes, je moet alleen weten te vinden hihi

    Beantwoorden
   • Wat een leuk boek zie ik voorbij komen, ik doe graag mee met de winactie.

    Beantwoorden
 • Wat een prachtig boek lijkt me dit!
  En nét wat wij zoeken want deze zomer gaan we ook niet op vakantie maar uitstapjes maken in onze buurlanden 🙂
  Dus met zo’n boek kan onze zomer niet meer stuk!!

  Beantwoorden
  • Hoi Marijke, leuk dat je meedoet aan onze winactie! Vergeet je niet onze Facebookpagina te liken en het bericht te delen 😉

   Beantwoorden
 • Iris Schrijver

  Leuk boek om te zien en lezen, ik wil het graag winnen.

  Beantwoorden
 • Wat een leuke actie die ook nog eens goed uitkomt nu onze reis naar Japan niet heeft plaatsgevonden. We zijn al in Nederland op vakantie geweest, maar er komen nog weekjes vrij aan in augustus en oktober. Dan kan ik wel inspiratie halen uit dit mooie boek. Ik loot graag mee.

  Beantwoorden
  • Hoi Nicole! Wat leuk dat je meedoet aan onze winactie en wat jammer dat jullie reis naar Japan niet door ging! Hopelijk gaan jullie die droom nog we waarmaken, op onze website staan nog voldoende artikelen over dit prachtige land 😉

   Beantwoorden
  • Gezien ik dit najaar ook niet naar het buitenland ga is dit boek meer dan welkom. Heb al diverse steden gezien maar tips in het binnenland zijn altijd welkom ????

   Beantwoorden
 • Halina Welboren-van Mullem

  Een interessant boek met wetenswaardigheden over ons eigen mooie land die verrassend zijn om te lezen en weten. Wij zijn van plan om inderdaad een vakantie in eigen land te plannen, hierbij kan dit boek een goede leidraad zijn.

  Beantwoorden
 • Lirida Hooghuizen

  Echt een boek om te “HEBBEN” bij de voorbereiding van een vakantie in eigen land.

  Beantwoorden
 • Nu ik dit jaar vanwege de corona crisis mijn vakantie in eigen land ga doorbrengen, zou dit boek weleens een echte eye opener kunnen zijn v.w.b. tips om leuke activiteiten te ondernemen in de steden die hier zijn beschreven. Ik doe graag mee.

  Beantwoorden
 • Iedereen moet dit boek in deze tijd hebben. Ik loot graag mee.

  Beantwoorden
 • Wat een fijn boek nu in deze corona periode,
  Ik wil het graag lezen om ideetjes op te doen voor ons gezin deze zomer

  Beantwoorden
 • Saskia van Tetering

  Wat een gave Winactie, ik maak dan ook graag een kansje.
  Zeer welkom nu ook onze vakantie niet doorgaat. De rugzak niet nog even in de kast blijven helaas.
  En met de tips op jullie site komt het met onze mannelijke reisgenoot zeker ook goed ????.

  Beantwoorden
 • Verachtert jonas

  Wat leuk deze actie echt tof dat jullie dit doen als ik win kan ik mijn vader blij maken want hij wil dit jaar op vakantie maar weet nog niet waarheen.
  Dan heeft hij keuze genoeg

  PS jullie zijn top met deze winactie ????????????????????

  Beantwoorden
  • Hoi Josien! Leuk dat je meedoet aan onze winactie. Vergeet je niet om onze Facebookpagina te liken en het bericht te delen? 😉

   Beantwoorden
 • Een zwangere vrouw kun je nooit genoeg verwennen niet waar? 🙂
  Verras graag mijn lieve zus! ♥

  Beantwoorden
 • Centine Blaakman

  Leuk boek! We houden zelf veel van stedentrips maar met 3 kinderen een hele onderneming dus we beginnen dichtbij, in de Benelux. Gent en Antwerpen inmiddels gehad, maar er is nog zoveel te ontdekken. Het boek zou welkom zijn!!

  Beantwoorden
  • Hoi Centine, leuk dat je mee doet aan onze winactie. Vergeet je niet onze Facebookpagina te liken om kans te maken? 😉

   Beantwoorden
  • Hoi Nina, leuk dat je meedoet aan onze winactie!Vergeet je niet om het bericht op Facebook te delen om kans te maken? 😉

   Beantwoorden
 • wilmsen anita

  Ik lees erg graag over reisbestemmingen. Ik doe graag mee

  Beantwoorden
 • Anneliese de Waal

  Ik doe heel graag mee, erg leuk.
  Blijf dit jaar in Nederland ????????
  Groetjes Anneliese

  Beantwoorden
 • We zijn net terug van een weekje Veluwe. Boek lijkt me super, alleen al om lekker thuis te lezen en inspiratie op te doen.

  Beantwoorden
 • Wow super tof. & deze inspiratie kunnen wij heel goed gebruiken nu onze honeymoon van 4 weken gecanceld is. Ik wéét dat NL en België ook heel mooi zijn, en zou graag tips krijgen om dicht bij huis de plekjes te gaan ontdekken! Wij doen graag mee met deze fijne winactie. Lekker in de tuin met de beentjes omhoog plannen maken!

  Beantwoorden
  • Hoi Kenosha! Wat jammer om te lezen dat je honeymoon van 4 weken niet door is gegaan. Misschien kan het winnen van een prijs de pijn iets verzachten 😉

   Beantwoorden
 • Wij gaan meestal een weekendje weg i.p.v. een vakantie. Leuke tips in de buurt zijn dan zeker welkom.

  Beantwoorden
  • Hoi Margo, leuk dat je meedoet aan onze winactie. Vergeet je niet om onze Facebookpagina te liken en het bericht te delen?

   Beantwoorden
 • Ik hou van korte vakanties en van lijstjes 😉 De perfecte combi voor mij zou ik zeggen. Ik maak graag kans.

  Beantwoorden
  • Hoi Bea, leuk dat je meedoet aan onze winacties. Als je van korte vakanties en lijstje houd dan is dit boek zeker iets voor jou!

   Beantwoorden
  • Hoi Jeanne, leuk dat je meedoet aan onze winactie. Vergeet niet om het bericht op Facbook te delen en onze Facebookpagina te liken 😉

   Beantwoorden
  • Hoi Renée, leuk dat je mee doet aan onze winactie! Vergeet niet om onze Facebookpagina te liken en het Facebookbericht te delen om kans te maken!

   Beantwoorden
 • Wat een mooi boek! Aangezien ik bijna vakantie heb zou ik graag al deze mooie plekjes gaan ontdekken:))

  Beantwoorden
  • Hoi Lisenka, bedankt voor je reactie. Vergeet je niet om onze Facebookpagina te liken en het bericht te delen om kans te maken?

   Beantwoorden
 • Het lijkt mij een superleuk boek! Helaas moesten mijn vriend en ik eerder terugkomen van onze wereldreis. We blijven voorlopig in Nederland en we willen leuke plekjes ontdekken????

  Beantwoorden
  • Hoi Rita, wat leuk dat je meedoet aan onze winactie! Wat spijtig dat je jullie wereldreis af moest breken, hopelijk kan je hem snel nog eens afmaken!

   Beantwoorden
  • Hey Dino, leuk dat je mee wilt doen aan onze winactie. Vergeet niet om onze Facebookpagina te liken en het bericht te delen om kans te maken!

   Beantwoorden
 • wat super leuk! Dol op tips en tricks! Helemaal tijdens de vakantie hihi

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.