Beheer je reisbudget met de Trail Wallet app

Geld speelt een belangrijke rol bij het maken van een reis. Naast je paspoort is dit iets wat je nooit mag vergeten. Daarnaast speelt geld vaak een grote rol in de bestemming, en in de manier van reizen. Deze laatste twee punten hebben een grote invloed op het bepalen van je reisbudget. Voordat je vertrekt is het natuurlijk handig om hier goed over na te denken. Tijdens je reis is het vervolgens verstandig om dit bij te houden, zeker wanneer je een langere reis gaat maken. Het zou toch erg jammer zijn dat je halverwege je reis naar huis zou moeten gaan omdat al je geld op is, of dat je achteraf toch wel die vette excursie had kunnen maken. Om dit allemaal in de gaten te houden gebruiken wij al enkele jaren de app Trail Wallet om ons reisbudget te beheren. In dit artikel vertellen wij je waarom we deze app zo handig vinden!

UPDATE 22/9/2022 – Helaas is Trail Wallet niet meer in de Google Play Store of Apple Appstore te vinden. We gaan daarom z.s.m. op zoek naar een alternatief!

Reisbudget

Voordat je deze app kan gaan gebruiken moet je natuurlijk eerst voor jezelf jouw budget bepalen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid geld die jij zelf beschikbaar hebt, hoe lang je op reis gaat, wat je op reis allemaal wil ondernemen en hoe luxe dat je wilt reizen. Die laatste twee punten zijn natuurlijk ook sterk afhankelijk van de bestemming die je gaat bezoeken. Zo is een land als Japan natuurlijk een stuk duurder dan Bolivia.

Op verschillende websites kan je tegenwoordig vinden wat je gemiddeld kwijt bent op reis. Zo hebben wij een uitgebreid artikel geschreven over het reisbudget dat wij hadden in Zuid-Amerika en Mexico. Zo kan je op de website van Waar & Wanneer een heel handige tool vinden waarmee je je reisbudget kan berekenen. Ook op websites als Wearetravellers.nl en Reiswijsneuzen.nl kan je handige overzichten vinden. Als je op basis hiervan een reëel reisbudget hebt bepaald is de volgende stap wat ons betreft het downloaden van de app Trail Wallet op je smartphone!

Trail Wallet voor vertrek

Als je de app eenmaal op je smartphone hebt staan moet je een aantal dingen doen voordat je op reis gaat. De eerste stap bevindt zich in de instellingen van de app. Hier selecteer je namelijk je eigen valuta. Door dit te doen rekent de app automatisch het uitgegeven bedrag om naar je eigen valuta. Daarnaast kan je hier ook categorieën aanmaken. In de app zitten er al standaard een aantal in, maar wij kozen er voor om er een aantal aan te passen,. Ook kan je categorieën toevoegen of een Nederlandse omschrijving te geven. Je moet hierbij denken aan categorieën als accommodatie, eten/drinken, vervoer, activiteit, excursie of souvenirs. Hierin zet je dus eigenlijk alle mogelijke manieren waarop je tijdens je reis je geld uit zal geven.

Bij de instellingen van de app kan je de categorieën en je eigen valuta invoeren.

De tweede stap is het invoeren van de reis die je gaat maken. Je voert de naam van je reis in, waar wij meestal kiezen voor een combinatie van bestemming en jaartal. Daarna geef je aan wat de start- en einddatum van je reis zal zijn. Mocht je geen einddatum hebben voor je reis dan kan je de functie Automatic End Date aanklikken. Daarna voer je jouw reisbudget in dat je voor deze reis hebt. Je kan hiervoor kiezen om het budget per dag in te voeren, of het totale budget voor je hele reis. Wanneer je een einddatum voor je reis hebt ingevoerd berekent de app automatisch ook je dagbudget.

Tenslotte is het verstandig om ook de wisselkoersen te selecteren. Wanneer je maar 1 land bezoekt kies je hier de valuta voor het land dat je gaat bezoeken. Wanneer je een reis door meerdere landen gaat maken kan je hier ook de wisselkoersen van deze verschillende landen invoeren. Op deze manier kan je later in de app direct de valuta kiezen waarin je hebt afgerekend.

Bij in aanmaken van een nieuwe reis vul je direct de belangrijkste informatie in over de reis.
Trail Wallet op reis

Eenmaal op reis kan je aan de slag! Als alles goed is ingevoerd en je bent op reis kan je hierna iedere uitgave handmatig invoeren in de app van Trail Wallet. Je start hierbij altijd in het hoofdmenu van jouw reis en klikt op de grote + onderaan om een nieuwe uitgave toe te voegen. Dit dashboard is overigens de centrale plek van jouw reisbudget. Je ziet hier namelijk in één oogopslag hoeveel je nog over hebt van je reisbudget, hoeveel % je inmiddels al besteed hebt en hoeveel je deze reis al hebt besteed.

Het dashboard van jouw reisbudget

Vanaf hier kan het invoeren beginnen. Na het klikken op de + kom je in het volgende scherm terecht. Hier kan je heel simpel de valuta kiezen waarin je betaalt en het bedrag invoeren. Vervolgens zou je ook nog een foto toe kunnen voegen van je uitgave, maar dat gaat zelfs ons nog iets te ver! Wel kan je aangeven op welke wijze je betaald hebt en je kan de categorie kiezen. Die categorieën zijn wel erg handig om later terug te kunnen kijken waar je zoals je geld aan uit hebt gegeven. Als je dit allemaal hebt ingevuld druk je op Save, en is je uitgave genoteerd!

Zo voer je in deze app gedurende je reis al je uitgaves in. Je kan dit natuurlijk direct doen nadat je het geld hebt uitgegeven. Je kan er ook voor kiezen om iedere avond dit even netjes bij te werken. Zelf zou ik er zeker niet langer mee wachten, want het is snel vergeten waar je geld heen is gegaan!

Houd je reisbudget in de gaten met Trail Wallet

Als je braaf de hele reis lang al je uitgaves invoert kan je goed je reisbudget in de gaten houden. Gedurende de reis kan je op je dashboard zien hoeveel % van je totale budget je reeds besteed hebt. Ook kan je zien hoeveel je gemiddeld per dag uitgeeft. Vooral dit laatste is erg handig en zal er zeker voor zorgen dat je dure dagen zal gaan compenseren door op andere dagen minder geld uit te geven.

Tenslotte is er ook de mogelijkheid om terug te kijken. Dit kan je doen door in het overzicht per dag terug te kijken waar je je geld aan uit hebt gegeven. Daarnaast kan je ook middels een overzichtelijke cirkeldiagram zien aan welke categorie je het meest hebt besteed. Als dat nog niet alles is kan je je volledige uitgaves ook nog eens exporten. Hierdoor kan je het ook nog eens naar eigen wens bewerken in een spreadsheet.

Conclusie

De conclusie is gewoon duidelijk, wij zijn helemaal weg van deze app. Zeker voor een langere reis is het essentieel om je budget goed in de gaten te kunnen houden. Om hier niet te veel tijd mee kwijt te zijn is een app hiervoor echt een uitkomst. Trail Wallet blinkt uit in eenvoud, gemak en overzicht. Het enige minpuntje is de wat ons betreft de speelse lay-out, die best een wat frissere en zakelijkere uitstraling zou mogen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.