ArtikelenReisliteratuur

Reisliteratuur: In vogelvlucht de wereld rond van John Fardon

Een paar weken terug hebben we in deze rubriek het prachtige boek Reis rond de wereld van Elisabeth Dumont – Le Cornec besproken. Dankzij leesmediaconsulente Judith is er een mooi verslag op de website gekomen over dit reisboek voor kinderen. We hebben ook erg veel leuke reacties ontvangen op de winactie. Daarom bespreekt ze deze keer gewoon weer een reisboek voor kinderen in de categorie reisliteratuur, en ditmaal betreft het In vogelvlucht de wereld rond van John Fardon.

Terwijl ik boeken aan het uitzoeken was voor een schoolbibliotheek kwam ik het boek “In vogelvlucht de wereld rond” van John Farndon en Paul Boston tegen. Een titel en kaft die meteen mijn aandacht trok. Want willen we niet allemaal met een luchtballon in vogelvlucht de wereld rond? Nou, ik zou meteen instappen!

De kleurrijke kaft van In vogelvlucht de wereld rond van John Fardon.
De kleurrijke kaft van In vogelvlucht de wereld rond van John Fardon.
John Fardon en Paul Boston

John Farndon is een Engelse schrijver en studeerde aardwetenschappen en Engelse literatuur aan de universiteit van Cambridge. Hij heeft zowat over elk denkbaar onderwerp geschreven voor zowel volwassenen als kinderen. Hij schrijft vooral informatieve boeken en stond vier keer op de shortlist van de Junior Science Book prijs. Daarnaast is hij ook een toneelschrijver en songwriter.

Paul Boston studeerde illustratie en sequentieel design aan de universiteit van Birghton. Zijn inspiratiebronnen zijn kinderboeken uit de jaren 50, antieke kaarten en diagrammen, 17e-eeuwse gravures, gotische kunst en Japanse prenten. Paul maakt al zijn kunstwerken met balpen, die hij scant en tot leven brengt op zijn computer.

Vooraan in het boek staat de volledige route weergegeven.
Vooraan in het boek staat de volledige route weergegeven.
Ook de vissen worden uitgebreid besproken.
Ook de vissen worden uitgebreid besproken.

Judith vind het een leuk boek, dus dan zal het wel zo zijn toch?

Daarom hadden we goed nieuws, want in de rubriek reisliteratuur mochtenn we een exemplaar t.w.v. €14,99 weggeven van In vogelvlucht de wereld rond van John Fardon. De winnaar van dit boek was Anneliese de Waal geworden. Veel plezier met dit boek!

In vogelvlucht de wereld rond

“Klim aan boord, dan maken we een unieke ballonvaart over onze prachtige planeet, de aarde” staat bij de inhoudsopgave van het boek. Na de inhoudsopgave wordt de hoofdstukindeling ook duidelijk aan de hand van de reis die de luchtballon gaat maken. We beginnen in Florida en gaan via de Amazone naar Maupiti om vervolgens naar Australië te vliegen. Vanuit daar gaat de reis naar Azië, Afrika, Europa om via de Ierse kust weer terug te vliegen naar de oostkust van de Verenigde Staten.

Op iedere bladzijde is een kleurrijk landschap geïllustreerd zoals je het zou zien vanuit een luchtballon. Op de landschappen zijn ook dieren en mensen (als die er wonen) geïllustreerd. Zelfs de capibara (mijn lievelingsdier) zie je in de modder afkoelen in het Amazonegebied. Onderaan de bladzijde staan de dieren met hun naam en op het landschap staatninformatie en interessante weetjes geschreven. Daarnaast zijn op iedere bladzijde verschillende vogels te zien die met de luchtballon mee vliegen. Drie extra uitklappagina’s zorgen voor een extra weids uitzicht.

De tekeningen zijn gevuld met de dieren en mensen die er leven.
De tekeningen zijn gevuld met de dieren en mensen die er leven.
Eindoordeel

Met de luchtballon ga je echt in vogelvlucht de wereld rond. Erg leuk om iedere keer die luchtballon terug te zien en dat alle prenten vanuit dit perspectief zijn geïllustreerd. Zo zie je dat verschillende vogels groter zijn getekend omdat deze bij de luchtballon vliegen. Zodra je de tekst hebt gelezen, zie je het verhaal terug op de tekening. Zo ga je echt op ontdekkingsreis in het boek. Daarnaast heeft het boek drie uitklappagina’s waardoor een aantal pagina’s extra uitgebreid getekend en beschreven zijn.

Ik vind het alleen jammer dat de uitklappagina’s snel beschadigen en omvouwen waardoor het lastig is om het boek netjes te houden. In vogelvlucht de wereld rond is reisliteratuur dat geschikt is voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Maar met een jonger kind is het ook geweldig om het boek samen te ontdekken en voor te lezen. Dus klim aan boord voor een prachtige reis rond de wereld.In vogelvlucht de wereld rond
Auteur: John Fardon
Uitgeverij: Uitgeverij van Goor
EAN: 9789000374137
Prijs: € 14,99, hardcover, 44 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

48 gedachten over “Reisliteratuur: In vogelvlucht de wereld rond van John Fardon

   • Zo leuk voor mijn nichtjes. Die vinden de Bosatlas bij opa ook geweldig om in te kijken en vragen over te stellen, dus dit zullen ze helemaal gewéldig vinden op kinder niveau.

    Beantwoorden
  • Wat een geweldig boek voor onze eigen reisprins. Hij heeft een enorme interesse in de wereld om ons heen en reizen is met de paplepel ingegoten. Hoe leuk zou het zijn om ondanks corona de wereld met dit boek te kunnen rondreizen. ♥️

   Beantwoorden
   • Hey Dav DV, leuk dat je meedoet aan onze winactie. Mooi dat jullie je eigen reisprinsje dit bijbrengen 😉

    Beantwoorden
 • Jose de Groot

  Dit lijkt mij een leuk boek voor mijn kleinkinderen

  Beantwoorden
 • Wat een leuk boek! Dit boek is geweldig voor de kinderen uit mijn klas. Mijn leerlingen komen uit alle landen van de wereld, op deze leuke manier kunnen ze leren over elkaars landen en culturen. Ik doe mee met de winactie!! Helemaal enthousiast ????❤️

  Beantwoorden
 • Karin Jacobs

  Met dit boek kunnen we de kinderen van Don Bosco voorlezen! Samen op reis, met natuurlijk de reisprins!

  Beantwoorden
 • Nel Voets

  Geweldig mooi boek voor onze zeer geïnteresseerde kleinzoon en leuke actie !

  Beantwoorden
 • Doe graag mee aan deze leuke winactie voor mijn neefje en nichtje die graag worden voorgelezen en ook altijd enthousiast zijn om de mooie prenten te bekijken.

  Beantwoorden
 • Mooi boek voor in de klassen van de UWC Maastricht dan kunnen de kinderen zien waar hun thuisland is.

  Beantwoorden
 • elisabeth maria martina

  voor een jarige job helemaal top, mijn kleinzoon maakt hier heel graag kans op

  Beantwoorden
 • Marian B

  Een prachtig boek zo te zien. Mijn zoontje krijgt steeds meer interesse in de wereld, leuk om samen met hem en zijn zusje te bekijken. Uiteraard neem ik het dan als juf ook mee naar school zodat er nog meer kinderen van kunnen genieten. Nu eerst maar eens zien te winnen ????????????????????

  Beantwoorden
  • Hoi Marian, leuk dat je meedoet aan onze winactie. Klinkt als een goede reden om te winnen inderdaad 😉

   Beantwoorden
 • Noor Noor

  ziet er mooi uit, hier doe ik graag aan mee voor mijn nieuwsgierige koters

  Beantwoorden
 • Monique Alys

  Wat een supermooi boek!!! Dit lijkt me echt heel leuk om samen met mijn dochter te lezen! Zo leren we beide vast veel over onze mooie wereld.

  Beantwoorden
  • Hoi Monique, leuk dat je mee wilt doen aan onze winactie. Vergaat niet om onze Facebookpagina te liken om kans te maken 😉

   Beantwoorden
 • Anneliese de Waal

  Erg mooi boek, ik doe erg graag mee ???????? Groetjes Anneliese

  Beantwoorden
 • Wilma Van T Hof

  Stap 1: Uiteraard heb ik jullie facebookpagina een like gegeven.
  Stap 2: Bericht geliked en openbaar gedeeld. Mijn naam op FB: Wilma Van T Hof.
  Stap 3: Wil dit boek wel winnen voor mijn achterneefjes. Vandaar dat ik hier mijn reactie plaats.

  Beantwoorden
 • Herman Nieuwenhuis

  Leuk om mijn dochter mee te verrassen.

  Beantwoorden
 • erg leuk om de kinderen op school uit te laten lezen en leren

  Beantwoorden
 • Manuela Boi

  Wat een geweldig boek voor voor mijn neefje Marino!

  Beantwoorden
 • Anja jager

  wat een leuk een leerzaam boek voor de kids

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.