Reisroute (22 dagen): 3 weken door het zuidwesten van de Verenigde Staten

De Verenigde Staten is al jarenlang een enorm populaire bestemming onder Nederlandse toeristen. Vooral het zuidwesten is daarbij erg in trek omdat deze regio een uitstekende mix biedt van natuurparken en bekende steden. Je moet hierbij denken aan nationale parken als Grand Canyon, Death Valley en Yosemite Park en steden als San Francisco, Las Vegas en Los Angeles. In 2014 hebben wij een reis door deze regio gemaakt van 22 dagen. In dit artikel geef ik je uitleg over de reisroute die wij destijds hebben gedaan, en misschien biedt dit wel een goede basis voor jouw roadtrip door het zuidwesten van de Verenigde Staten.

San Francisco (Dag 1 t/m 3)

Als startpunt hadden wij gekozen voor San Francisco. San Francisco is de vierde stad van Californië en heeft ongeveer 800.000 inwoners. De stad ligt op het schiereiland van San Francisco dat de Stille Oceaan van de Baai van San Francisco scheidt. De stad kenmerkt zich voornamelijk door de steile heuvels, frisse zomers en de mist.

San Francisco is een van de populairste toeristische steden ter wereld. De stad kent dan ook een aantal enorm bekende bezienswaardigheden. Na een lange vlucht is een rustige start handig en hebben wij de eerste dag rustig aan gedaan en even moeten wennen aan het tijdsverschil. We verbleven midden in de stad in het Best Western Plus Americania Hotel.

De tweede dag zijn we op pad gedaan en hebben wij middels een hop on hop off bus een tour gemaakt door de stad. Tijdens deze tour hebben we onder andere de Painted Ladies (de huizen bekend van de tv-serie Full House), de Golden Gate Bridge en Fisherman’s Wharf bezocht. Bij Fisherman’s Wharf moet je zeker Pier 39 bezoeken waar regelmatig grote hoeveelheden zeeleeuwen liggen te genieten. Die avond hebben we ook een avondtour gedaan op Alcatraz, de beroemde gevangenis op een eiland in de baai van San Francisco.

De laatste dag in San Francisco en hebben we fietsen gehuurd. De meest gebruikte fietsroute is over de Golden Gate Bridge naar Sausalito. Vanuit Sausalito kan je vervolgens met een veerboot weer terug naar San Francisco varen.

Vervoer

Dagelijks gaan er vanuit Amsterdam directe vluchten naar San Francisco. In ongeveer 11 uur vlieg je dan direct naar deze stad toe. Omdat het in San Francisco 9 uur eerder is heb je echter nog een volle dag te besteden bij aankomst (afhankelijk van je vertrektijd). Binnen de stad zijn er verschillende mogelijkheden om je te verplaatsen. Zo kan je de eerder genoemde hop on hop off bus nemen, of fietsen huren. Een andere mogelijkheid zijn de verschillende trambanen die door de stad lopen. Het nemen van een van de nostalgische trams is niet alleen praktisch, maar ook een attractie op zich.


Monterey (Dag 4)

Na San Francisco hebben we de auto genomen naar Monterey. Monterey heeft ongeveer 28.000 inwoners en bevindt zich in de staat Californië. De stad zelf heeft weinig te bieden behalve het Monterey Bay Aquarium. Hier dicht in de buurt bevinden zich ook de meeste restaurants. Deze dag draait echter vooral om de rit naar Monterey. Onze enige overnachting was hier in het Hotel Abrego.

Vervoer

Waar de plaats Monterey zelf niet heel interessant is, is de weg ernaartoe dat zeker wel. Wanneer je San Francisco verlaat is het namelijk verstandig om met de auto de Pacific Coast Highway 1 te volgen. Deze weg wordt door velen wel gezien als de mooiste weg van de Verenigde Staten en mag daarom niet ontbreken in deze reisroute. Onderweg heb je verschillende mooie uitzichtpunten.

Wij kozen er bewust voor om vanuit San Francisco richting het zuiden te reizen, omdat je hierdoor aan de zeekant van de weg rijdt. Aan deze kant heb je de mooiste uitzichten op de stille oceaan. Als je vanuit San Francisco direct de Pacific Coast Highway 1 neemt ben je in ongeveer 2 uur tijd in Monterey. Je hebt dus alle tijd om onderweg te stoppen en te genieten van al het moois.


Pismo Beach (Dag 5)

Na Monterey zijn we de volgende dag direct doorgereden naar Pismo Beach. Pismo Beach is een klein strandplaatsje met maar ongeveer 8.000 inwoners. Het is echter vrij toeristisch opgezet en biedt daarom voldoende hotels en eetgelegenheden. Ook kan je een hier een wandeling op de pier maken. Voor Pismo Beach geldt echter hetzelfde als voor Monterey, de rit ernaartoe biedt meer dan de uiteindelijke bestemming. We verbleven hier dan ook maar 1 nacht, in het uitstekende Oxford Suites Pismo Beach Hotel.

Vervoer

De rit van Monterey naar Pismo beach is misschien wel de mooiste rit van de volledige reisroute. In het begin van de route heb je de mogelijkheid om de 17 Mile Drive tussen Monterey en Carmel te rijden. Dit is een scenic drive met prachtige uitzichten op onder andere Pebble Beach, de Lone Cypress, vele golfbanen en een flinke groep zeeleeuwen. Sla dit absoluut niet over. Hierna rijd je dwars door de Big Sur en langs verschillende bezienswaardigheden zoals Bixby Bridge en McWay Falls. McWay Falls bevindt zich in Julia Pfeiffer Burns State Park en is een waterval die direct op de oceaan uit komt. Dit prachtige stukje moet je zeker gezien hebben. Ook kan je onderweg veel dieren zien zoals zeeleeuwen, walvissen en zeeolifanten

De route langs de Pacific Coast Highway 1 van Monterey naar Pismo Beach is ongeveer 150 kilometer en heb je in ongeveer 3 1/2 uur gereden. Als je de 17 mile drive neemt kan je hier makkelijk 2 uur aan toe voegen door de vele stopts die deze rit bevat. Onderweg zijn naast de uitzichtpunten ook leuke restaurants te vinden om je lunch te nuttigen. Met alle stops inbegrepen ben je dus mooi een volle dag onderweg naar Pismo Beach.

e

Los Angeles (Dag 6 & 7)

Na deze prachtige route deden we weer een stad aan; Los Angeles. L.A. heeft ongeveer 4 miljoen inwoners en is daarmee na New York de grootste stad van de Verenigde Staten en vind je daarom ook terug in deze reisroute. L.A. heeft veel bekende wijken zoals Hollywood, Venice, Santa Monica en Beverly Hills.

Los Angeles is een stad die een enorme toeristische sector heeft opgebouwd rondom de filmindustrie. Ook wij hebben hier gebruik van gemaakt. Zo hebben we bij aankomst in L.A. de Ultimate Hollywood Tour gedaan. Hierbij zijn we met een klein busje door de stad gereden en o.a. door Beverly Hills en Rodeo Drive gereden en een fotomoment gehad voor het Hollywood sign. We verbleven hier 2 nachten in het mooie Sportmen’s Lodge Hotel, wat rondom een zwembad was gebouwd. De volgende dag hebben we de Warner Bros. Studio Tour gedaan. Hier kregen we een rondleiding door de studio’s waar o.a. The Big Bang Theory werd opgenomen. Hierna hebben we een bezoek gebracht aan Venice Beach en de avond afgesloten in Santa Monica.

Vervoer

Vanuit Pismo Beach is het ongeveer 3 1/2 uur rijden naar Los Angeles. Bij een tijdig vertrek in de ochtend heb je dus nog genoeg tijd om bij aankomst verschillende dingen te ondernemen. L.A. zelf is een stad die enorm uitgerekt is en waarvan de verschillende wijken ver uit elkaar liggen. Het is dus zeker aan te raden om deze verschillende wijken per auto te bezoeken. In zowel Santa Monica, Venice als Hollywood zijn op verschillende plekken goede parkeerplaatsen die makkelijk te vinden zijn. Voor een hotel is het daarom ook wenselijk om er een te kiezen die een goede aansluiting heeft met wegen die naar deze wijken leiden. Hou er daarnaast rekening mee dat je in L.A. in de file zal staan, want de wegen zitten zeker rond het spitsuur behoorlijk vol.


San Diego (Dag 8)

Na L.A. bezochten we de laatste grote stad aan de westkust voordat we verder landinwaarts reden; San Diego. San Diego ligt in het uiterste zuidwesten van Californië en telt ongeveer 1,3 miljoen inwoners. De stad ligt zo dicht tegen Mexico aan dat er vanuit de stad een tramverbinding is met de drukste grensovergang van de wereld. In San Diego hebben wij maar 1 dag doorgebracht. Vanwege de korte periode die we hier verbleven kozen we er voor om met de zogenaamde “Old Trolley Tour” de stad in een middagje te verkennen. Met deze tour hebben we de bekende bezienswaardigheden bezocht zoals Balboa Park en het San Diego Old Town. We verbleven ook in San Diego Old Town en sliepen in het Best Western Plus Hacienda Hotel Old Town en hebben zodoende hier ook de avond besteed.

Vervoer

In ongeveer 2 uur rijden ben je in San Diego. Aangezien je maar liefst een half uur nodig hebt om alle voorsteden van L.A. achter je te laten ben je eigenlijk vrij snel in San Diego. Het feit dat je dus vrij snel in San Diego bent zorgt er voor dat je in 1 dag toch tijd hebt om iets van de stad te zien.


Tucson (Dag 9 & 10)

Na 8 dagen aan de westkust te hebben verbleven vertrokken we op dag 9 landinwaarts. De eerstvolgende bestemming die we daarbij aandeden van Tucson. Tucson is een stad in het zuiden van de staat Arizona en heeft ongeveer 500.000 inwoners. Op de eerste dag kwamen we laat aan in Tucson aangezien het een flinke rit was vanuit San Diego. Wel konden we nog gaan eten bij El Charro, het oudste Mexicaanse restaurant van de Verenigde Staten, wat zeker een tips is in deze reisroute. Het landschap was inmiddels behoorlijk veranderd aangezien Tucson zich echt in woestijngebied bevindt. Vanaf het zwembad in het DoubleTree by Hilton Hotel Tucson – Reid Park Hotel konden we heerlijk genieten van de heldere hemel.

De tweede dag in deze stad hebben we dan ook besteed in het Sonora Desert Museum. Dit openlucht museum geeft een goed inzicht aan wat er allemaal leeft in de woestijn. Er zijn talloze planten en dieren te bezichtigen. Ook werden er lezingen gegeven over specifieke diersoorten. Let wel op dat het hier erg warm kan zijn en je jezelf hier dus goed op voor moet bereiden.

Vervoer

Het is een pittige rit om van San Diego naar Tucson te rijden. In ongeveer 6 á 7 uur rijden kom je in Tucson aan. De rit brengt je het woestijnlandschap in waardoor de temperatuur alleen maar zal oplopen gedurende de rit. Vanwege de lange rit is het fijn om 2 nachten in Tucson door te brengen zodat de je de volgende dag niet direct verder moet.


Sedona (Dag 11 & 12)

Na Tucson trokken we op dag 11 verder naar Sedona. Sedona is een plaats in Arizona dat afhankelijk niet veel bijzonders was. In de jaren 50 en ’60 vestigden zich hier echter veel kunstenaar en werd Sedona in de jaren 80 een belangrijk centrum voor mensen die in spiritualiteit geïnteresseerd zijn. Tegenwoordig is Sedona vooral een toeristische trekpleister vanwege de ligging midden in Red Rock Country. De activiteiten in deze stad zijn daarom ook vooral gericht op het ontdekken van het spectaculair mooie rotslandschap.

Zowel de stad Sedona als de weg ernaartoe zijn de moeite waard. Op de weg vanuit Tucson kan je namelijk de zogenaamde Apache Trail nemen. Dit is een onverharde route van ongeveer 40 mijl door de Superstition Mountains van Arizona. Je komt hier onder andere langs het Goldfield Ghost Town. In Sedona zelf sliepen we in het Best Western Plus Inn of Sedona, dat een prachtig uitzicht bood op de rode bergen. De volgende dag hebben wij in Sedona de Pink Jeep Tour gedaan. Met een volgepakte roze jeep trek je met een groep door de bergen heen. Tijdens de tour was er voldoende ruimte om foto’s te maken en te genieten van de rode rotsformaties.

Vervoer

De rit van Tucson naar Sedona is een heel avontuur. Na ongeveer 2 uur rijden bereik je vanuit Tucson de stad Phoenix. Vlak voordat je de stad binnen rijdt sla je de Apache Trail in die ten hoogte van Tortilla Flat onverhard wordt. Met onverharde wegen en diepe afgronden is deze weg een waar avontuur maar zeker de moeite waard. Na ongeveer 1 1/2 uur rijden bereik je de Roosevelt Dam waar de weg verhaard is en het nog ongeveer 2 1/2 uur rijden is tot Sedona.


Grand Canyon National Park (Dag 13& 14)

Na 2 dagen in Sedona stapten we de auto in om naar het Grand Canyon National Park te rijden. Dit nationaal park is natuurlijk bekend van de wereldberoemde Grand Canyon en is een van de oudste nationale parken van de Verenigde Staten en mag daarom absoluut niet ontbreken in deze reisroute. De Grand Canyon wordt gezien als een van de grootste natuurwonderen ter wereld. De kloof is ongeveer 435 kilometer lang en tussen de 15 & 29 kilometer breed. Het park is opgesplitst in de North Rim en de South Rim. De South Rim wordt het meest bezocht door de toeristen omdat deze meer faciliteiten bevat. Ook wij hebben deze kant bezocht en zijn het park binnen gekomen via het zogenaamde Grand Canyon Village.

We verbleven 2 dagen in het park. De eerste dag zijn we met de auto naar de oostkant van het park gereden. Vanaf de Desert View Tower hebben we genoten van een overweldigende uitzicht. Onderweg hebben we verschillende stops gemaakt om te genieten van het uitzicht. De tweede dag hebben we een helikoptervlucht gemaakt over de Grand Canyon met Papillon Grand Canyon Helicopters. Omdat de helikoptervlucht vroeg in de ochtend gepland stond konden we de rest van de dag nog wandelingen maken langs de westkant van de kloof en genieten van de zonsondergang.

Vervoer

In ongeveer 2 uur rijden ben je van Sedona naar de Grand Canyon gereden. Je rijgt via het plaatsje Tusayan het park in waar de meeste faciliteiten zich rondom Grand Canyon Village bevinden. Binnen het park is er een weg te vinden die je lang verschillende uitzichtpunten brengt langs de kloof. Tusayan is overigens ook een goede plaats om met de auto heen te rijden om zodoende buiten het park de avondmaaltijd te nuttigen. Ook bevindt zich hier het vliegveld vanwaar de helikopters vertrekken. Tusayan is vanuit Grand Canyon Village in ongeveer 10 minuten te bereiken.


Las Vegas (Dag 15 & 16)

Na de rust van de Grand Canyon verbleven we de volgende 2 dagen in Las Vegas. Dit wereldberoemde gokparadijs bevindt zich in de Mojavewoestijn in de staat Nevada. Las Vegas is als het ware op te splitsen in het oude en nieuwe gedeelte. In het nieuwe gedeelte bevindt zich The Strip, waar bekende hotels zoals het MGM Grand, het Bellagio en Caesars Palace zich bevinden. Op ongeveer 5 kilometer van The Strip bevindt zich het oude gedeelte van Las Vegas. Hier vindt je onder andere het Fremont Hotel & Casino en het Golden Nugget.

Wij verbleven in het MGM Grand Hotel, dat met bijna 7.000 kamer het grootste hotel van de Verenigde Staten is. De eerste dag hebben we doorgebracht op the Strip waar we onder andere het beroemde hotel The Venetian hebben bezocht en de fonteinenshow bij het Bellagio hebben bekeken. De volgende dag hebben we het Outlet Center bezocht en hebben we de avond doorgebracht in het oude gedeelte van Las Vegas. Uiteraard hebben we naar goed gebruik ook nog een gokje gewaagd in een van de casino’s. Las Vegas mag dan ook niet ontbreken in deze reisroute door het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Vervoer

De route van het Grand Canyon National Park naar Las Vegas is echt de moeite waard. Het is een rit van ongeveer 4 1/2 uur, maar dit zal al snel langer worden. Zo ben je in de gelegenheid om een gedeelte van de legendarische Route 66 mee te pakken tijdens deze rit. Hierdoor maak je weliswaar een omweg, maar je komt wel langs de kenmerkende dorpjes en winkels waar deze weg om bekend staat. Vlak voordat je Las Vegas binnen komt kan je middels afslag 2 de Hoover Dam Access Rd bereiken. Hiermee kan je de indrukwekkende Hoover Dam bereiken. Het is zeker de moeite waard om voor je bezoek aan Las Vegas hier nog even te stoppen om een kijkje te nemen.


Death Valley National Park (Dag 17)

Na de drukte van Las Vegas trokken we verder richting Death Valley National Park. Het park ligt voor het grootste gedeelte in Californië en voor een klein gedeelte in Nevada. Death Valley is ’s zomers een van de heetste plaatsen ter wereld en is met 86 m onder de zeespiegel het laagste punt van de Verenigde Staten en deze reisroute.

We verbleven maar 1 nacht in Death Valley en sliepen destijds in het uitstekende The Ranch at Death Valley dat zich midden in het park bevindt. Tijdens ons verblijf was het ook bloedheet met een temperatuur van 45 graden celsius. In het park zijn verschillende bezienswaardigheden te zien zoals de uitgedroogde zoutvlakte Badwater, de gekleurde rotsen van Artist’s Drive en een zonsondergang bij Zabriskie’s Point. Vanwege de enorme hitte was een bezoek van 1 dag meer dan voldoende, daarnaast is het landschap niet bepaald gevarieerd en is het daarom geen omgeving om dagenlang door te brengen.

Vervoer

De route van Las Vegas naar Death Valley is maar ongeveer 230 kilometer, en binnen 2 1/2 uur zal je er dan ook al zijn. Door deze korte afstand heb je op de dag van aankomst nog voldoende tijd over om het park te bezichtigen. Binnen het Death Valley National Park kan je je eenvoudig verplaatsen met de auto en op die manier alle bezienswaardigheden zien. Zorg er wel voor dat je een auto met goede airco hebt want die zul je hier hard nodig hebben!


Mammoth Lakes (Dag 18)

Na de korte stop in Death Valley zijn we een dag later doorgereden naar Mammoth Lakes. Mammoth Lakes is in de winter een populair skigebied. De temperatuur kan hier dan ook makkelijk 30 (!) graden lager zijn dan in Death Valley. In de zomer is het dan ook een erg prettig gebied om te wandelen door de bossen.

Ook in Mammoth Lakes verbleven we maar 1 nacht, in het uitstekende Juniper Springs Resort. Het hotel had o.a. een verwarmd zwembad wat erg lekker was. In Mammoth Lakes hebben we de bus genomen naar de bekendste bezienswaardigheid in het bos van Mammoth Lakes: de Devil’s Postpile. Vanuit hier hebben we een wandeling door het bos gemaakt waar we verschillende dieren hebben gezien en uiteindelijk bij de Rainbow Fall’s aankwamen.

Vervoer

In ongeveer 3 1/2 – 4 uur rijden ben je in Mammoth Lakes vanuit Death Valley. Gedurende de autorit zie je de omgeving veranderen van een hete dorre woestijnomgeving naar levendige groene bossen. Wanneer je in Mammoth Lakes door het bos wilt wandelen kan je het beste van de busdienst gebruik maken die je precies bij de ingang af zult zetten.


Yosemite National Park (Dag 19)

Na een dagje in Mammoth Lakes zijn we doorgereden naar Yosemite National Park. Yosemite National Park ligt in het oosten van de Amerikaanse staat Californië en heeft een oppervlakte van meer dan 3.000 km². Het park is bekend van de Yosemite Valley, een door gletsjers ontstaan dal met granieten rotswanden, waarvan Half Dome en El Capitan de bekendsten zijn.

We verbleven hier 1 nacht in de Yosemite View Lodge in het plaatsje El Portal, dicht gelegen bij het Yosemite National Park. Via de prachtige Tioga Pass kwamen we het park binnen. We stopten o.a. bij het Tenaya Lake om van het mooie meer te genieten, en hebben we enorme sequoia bomen gezien bij Mariposa Grove. Na een stop bij de het informatiecentrum hebben we een wandeling gemaakt naar de Yosemite Falls, die helaas droog stond bij ons bezoek. Met de gratis shuttlebus zijn we tenslotte richting de Bridalveil Fall gegaan. Met een langere wandeling hebben we deze watervallen wel van een gepaste afstand kunnen aanschouwen. Voor ons was dit voldoende, maar het park biedt nog tal van andere routes om te wandelen en te hiken. De volgende dag hebben we met de auto een bezoek gebracht aan Glacier Point, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt. Pas hierna zijn we doorgereden naar onze volgende bestemming.

Vervoer

De afstand van Mammoth Lakes naar de eerste stop (Tenaya Lake) is ongeveer 90 kilometer. In ongeveer een uur zou je er dus kunnen zijn. Na ongeveer 50 kilometer kom je echter al bij de Tioga Pass aan. Je hebt dus echt te maken met een toeristische route waar je regelmatig even zult willen stoppen. Vanaf het meer is het nog ongeveer 1 uur rijden naar het visitor center vanwaar je Yosemite Falls kan bezoeken. Vanuit hier rijden er ook verschillende shuttlebussen rond om je naar de startpunten van de verschillende routes te brengen. In ongeveer 25 minuten rijden ben je vanaf het visitor center bij het hotel in El Portal. Vanuit El Portal is het ongeveer 1 uur rijden om Glacier Point te bereiken. Vanuit het visitor center heb je hier ook 1 uur voor nodig.


Sonora (Dag 20)

Na Yosemite zijn we doorgereden naar Sonora. Sonora is een kleine plaats met maar ongeveer 5.000 inwoners. De plaats bevindt zich echter op een gunstige plek tussen Yosemite en San Francisco en is dus een goede tussenstop voor de eindbestemming.

We verbleven hier 1 nacht in het BW Plus Sonoara Oaks Hotel. Net zoals bijna alle hotels in deze reis beschikte dit hotel ook over een zwembad, wat erg aangenaam is tijdens een intensieve reis. Bij aankomst besloten we echter om ook een bezoekje te brengen aan het Columbia State Park, een openluchtmuseum in de typisch Amerikaanse Gold Rush stijl. Je kan hier een paar uur rondbrengen. In de avond zijn we naar Twaine Harte gereden. Dit dorpje op korte afstand van Sonora heeft enkele enorm gezellige restaurants en we hebben er ook een film gekeken in de openluchtbioscoop.

Vervoer

Vanuit El Portal was het ongeveer 2 uur rijden naar Sonora. Door deze korte reistijd kan je in de ochtend nog een bezoek brengen aan Yosemite Park alvorens je rond de middag naar Sonora rijdt. Het Columbia State Park ligt op 7 kilometer afstand en dat bereik je dus binnen 10 minuten rijden. Twain Harte is met 19 kilometer in ongeveer 20 minuten te bereiken vanuit Sonora.


Santa Rosa (Dag 21/22)

De laatste bestemming van onze reis was Santa Rosa, een stad met ongeveer 150.000 inwoners. We verbleven hier in het Hyatt Vineyard Creek Hotel, wat inmiddels is omgedoopt in het Hyatt Regency Sonoma Wine Country Hotel. Santa Rosa was tijdens onze reis een tussenstop voor de terugvlucht. We hebben hier nog goed uitgerust en geslapen alvorens we de andere dag de terugvlucht namen. Ook hebben we nog wat souvenirs kunnen kopen in het winkelcentrum van Santa Rosa.

Vervoer

Vanuit Sonora ben je in ongeveer 3 1/2 – 4 uur rijden in Santa Rosa. In deze stad heb je geen auto nodig. De volgende dag ben je in ongeveer 1 1/2 uur bij het vliegveld van San Francisco. Het mooie hiervan is dat je met de huurauto ook over de Golden Gate Bridge gaat en op ze manier je reis echt afsluit op de plek waar je deze 3 weken eerder ook begonnen bent.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments