ArtikelenCuraçaoNoord-Amerika

Op pad door Curaçao met lokale tour gids van Dundu Tours

Begin december 2021 hebben we een prachtige reis naar Curaçao gemaakt. Natuurlijk hebben we onze dagen ook aan het strand besteed, maar we wilden ook graag iets van de cultuur meekrijgen. Daarom hebben we op Curaçao een tour door Willemstad gedaan met de lokale tour gids van Dundu Tours. In een van onze reisverslagen hebben we hier al eens over verteld. In dit artikel gaan we er verder op in en lees je alles over de tours van Dundu Tours op Curaçao!

Dundu Tours

Als je het over Dundu Tours hebt dan heb je het eigenlijk ook over Jacqueline Mulder-Presentacion. Na 19 jaar in Nederland te hebben gewoond is ze teruggekeerd naar haar geboorte-eiland Curaçao. Daar heeft ze haar bedrijfje Dundu Tours gestart. Dundu Tours is ontstaan uit de passie en interesse die ze heeft voor haar achtergrond. De term Dundu staat overigens voor het knotje wat ze onder haar sjaal/hoofddoek draagt.

Eén van de redenen waarom Jacqueline gids is geworden is zodat ze op deze manier allerlei mensen van over de hele wereld kan ontmoeten. Deze mensen hebben allemaal unieke verhalen en dat wekt veel interesse bij haar op. Het belangrijkste is echter dat ze natuurlijk graag haar kennis deelt over Curaçao, en dan met name de hoofdstad Willemstad. Ze vertelt dan ook heel graag over deze rijke, kleurige en interessante plekken. Door haar studie naar de historie en interviews met sleutelfiguren van het eiland beschikt ze daarnaast over voldoende kennis om alle vragen te kunnen beantwoorden.

Jacqueline is een opvallende verschijning in haar kleurrijke kleding
Tours

Er zijn 4 verschillende tours die Dundu Tours aanbiedt:

1. Stadswandeling Willemstad. Als bezoeker van Curaçao kom je niet onder een bezoek aan de hoofdstad Willemstad uit. Dundu Tours biedt zelfs 3 verschillende rondleidingen aan. Willemstad is namelijk verdeeld in 4 wijken; Punda, Otrobanda, Scharloo & Pietermaai. Punda en Pietermaai is een gecombineerde rondleiding. In Otrabanda ervaar je de buurtbewoners, in Punda en Pietermaai wordt er ingegaan op de geschiedenis en in Scharloo zal je veel monumentale gebouwen zien. Deze tour kost $20 per persoon.

2. E-scooter Tour. Als je al deze wijken in één keer wil zien moet je de E-scooter tour doen. Op een zogenaamde “e-chopper” ga je in 2 uur heel Willemstad door. Met deze tour proef je dus de sfeer in alle wijken. Zo krijg je de prachtige muurschilderingen, kleurrijke steegjes, monumentale gebouwen en boeiende geschiedenis van de stad te zien. Ook als je wat minder goed te been bent en in korte tijd veel wil zien is dit dus een ideale mogelijkheid. Voor $50 per persoon rijd je door de straten op een e-scooter.

3. Local food walk. Wanneer je echt de smaak van Willemstad wil proeven moet je de Local food walk doen. Tijdens deze tour trek je door Otrabanda en krijg je op verschillende plekken eten voorgeschoteld. Dit zijn geen standaard hapjes, maar home-made gerechtjes gemaakt door de Curaçaose mamita’s. Voor deze tour betaal je $60 per persoon. Dat is niet niks, maar de tour duurt al snel 3 uur en je gaat weer weg met heel wat lekkers achter de kiezen.

4. Gepersonaliseerde tour. Tenslotte is er ook nog de mogelijkheid om een gepersonaliseerde tour te doen. Ben je bijvoorbeeld met een grote groep en wil je een specifieke rondleiding, dan is dit natuurlijk ook aan te vragen.

Local Food Walk

Tijdens onze reis door Curaçao hebben wij de Local Food Walk gedaan bij Dundu Tours. Het leek ons de ideale manier om wat mee te krijgen van het échte leven in Willemstad. We hadden om 15:00 uur afgesproken bij het Briónplein aan de voet van de beroemde “Pontjesbrug”. Daar zagen we Jacqueline al snel aan komen lopen. We waren in totaal met een groep van ongeveer 12 personen en de tour begon mooi op tijd.

Jacqueline nam ons eerst mee naar een kraampje zoals je er veel ziet op het eiland. In deze kraampjes worden shakes en smoothies verkocht, een fris begin van de tour dus. Daarna nam ze ons mee langs het bekende Restaurant & Café Gouverneur De Rouville en de kleurrijke trap naar een van de hoogste punten van Otrabanda. Aan de voet van de Koningin Julianabrug namen we plaats op een geïmproviseerd terras waar we plaats konden nemen. Hier werden we getrakteerd op verschillende hapjes. Zo kregen we een bordjes met vlees en groente, maar ook een heerlijke frisse thee en een zoet taartje. Het was er heerlijk rustig en Jacqueline vertelde enthousiast over het leven in deze wijk.

Voor de volgende stop trokken we verder Otrabanda in. We passeerden enkele fraaie muurschilderingen en Jacqueline gaf ons uitleg over de betekenis ervan. Hier kregen we van een vrouw Li Di Pinda aangeboden, zogenaamde pinda ijsjes. Dit werd aangevuld met kleine glaasjes likeur. Ook dit smaakte heerlijk en was een lekkere verfrissing op een warme dag. De route vervolgde langs een lokaal tuinier project en wederom enkele fraaie straatkunst. Als eindpunt bood een alleraardigste Arubaanse vrouw ons nog Bolo Di Glas aan, zogenaamde glas in lood pudding. Hierna nam Jacqueline ons mee naar het eindpunt van de tour en nam afscheid van de groep.

We hebben een erg leuke middag gehad met deze Local Food Walk tour van Dundu Tours. Jacqueline is een hele enthousiaste en open vrouw die veel informatie heeft over Willemstad en de bewoners van de wijk. Het eten was overal erg lekker en we werden zeer vriendelijk behandeld. Voor ons was het de bedoeling om ook wat meer mee te krijgen over het leven op het eiland. Daar hebben we zeker goed van kunnen proeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.