Artikelen

Long Way up, onze tip voor dit najaar op Apple TV+!

Als echte reisliefhebber wil je natuurlijk niets liever dan in die auto, bus, trein, boot of vliegtuig zitten zitten en onderweg zijn naar je volgende bestemming. Helaas zijn die mogelijkheden erg beperkt geweest deze zomer. We hebben gelukkig nog wel een paar mooie citytrips naar Rotterdam en Den Haag kunnen maken afgelopen zomer. Helaas is het daar vooralsnog bij gebleven. Gelukkig hebben we nog een prachtige reis naar Curaçao in het vooruitzicht aan het einde van 2020. Uiteraard als dit zonder problemen doorgang kan vinden. Tot die tijd zullen we veel thuis moeten zitten. Zeker nu de herfst is doorgezet in Nederland brengen wij veel tijd door voor de televisie. Een tijd geleden hebben we alle reisprogramma’s en Youtube kanalen die we regelmatig bekijken al eens uitgebreid besproken. Sinds een paar weken zijn we echter helemaal verslaafd aan Long Way Up, de nieuwste reisdocumentaire op Apple TV+.

Ewan McGregor en Charley Boorman

De reisdocumentaire Long Way Up draait helemaal rond acteur Ewan McGregor en Charley Boorman. Ewan McrGegor is bijna 50 jaar geleden geboren in Schotland. Door rollen in films als Star Wars, Transpotting, Moulin Rouge en Big Fish is hij een van de bekendste acteurs ter wereld geworden. De acteur is al jarenlang bevriend met Charley Boorman sinds ze samen in 2000 aan de film The Bunker werkten. Sindsdien heeft Charley zich ontwikkeld tot schrijver van reisliteratuur en het maken van reisdocumentaires. De eerste reisdocumentaire die ze samen maakten was Long Way Round, waarin Charley en Ewan in 2004 31.000 kilometer lang op de motor vanuit Londen naar New York hebben gereisd. Drie jaar later voegden ze daar de reisdocumentaire Long Way Down aan toe. Wederom op de motor maakten de heren ditmaal een reis van Schotland tot aan Kaapstad.

Rond 2010 gaf Ewan McGregor in een interview aan geen nieuwe reis te plannen omdat hij niet meer zo lang bij zijn familie weg wilde zijn. Toch besloten ze in 2018 om een derde reeks te gaan maken, en ditmaal door Zuid-Amerika. In september 2019 is men uiteindelijk begonnen met het filmen van deze documentaire met de passende titel Long Way Up, waarvan je hieronder de trailer kan zien.

Long Way Up

Long Way Up is dus de nieuwste documentaire uit de reeks die vanaf 18 december op Apple TV+ is te zien. Je krijgt Apple TV+ een jaar lang gratis bij aanschaf van een nieuw Apple product en is vergelijkbaar met Netflix. De eerste 3 afleveringen kwamen 18 september direct online te staan, en sindsdien wordt er iedere vrijdag een aflevering beschikbaar gesteld.

De serie draait om de reis van Ewan en Charley. De reis start in het meest zuidelijke punt van Zuid-Amerika; Ushuaia. Vanaf hier rijdt men op 2 elektrische motoren door 13 landen in maar 100 dagen naar Los Angeles in de Verenigde Staten van Amerika. Je volgt de heren op hun reis van maar liefst 21.000 kilometer lang. Het meest bijzondere aan de reis is dat zowel de motoren, als de auto’s van de volledige crew elektrisch worden aangedreven. Hierdoor lopen ze gedurende de reis regelmatig tegen praktische problemen aan.

Ons enthousiasme

Ondanks dat er nu nog maar 6 afleveringen zijn geplaatst zijn we helemaal enthousiast geworden. Ze volgen immers ook een gedeelte van de reis die wij in 2018 door Zuid-Amerika hebben gemaakt. Zo werd in aflevering 5 Bolivia aangedaan en gingen de mannen heerlijk badderen in de thermale baden van Polques, waar wij in 2018 zelf ook nog hebben gelegen! We zijn heel eerlijk dat deze herkenbaarheid een groot gedeelte van het plezier in deze documentaire voor ons bepaald.

Toch is het veel meer dan dat. De hoofdrolspelers komen oprecht enthousiast en geïnteresseerd over wat het erg fijn maakt om naar te kijken. Daarnaast wordt je overladen met prachtige beelden in de hoogst denkbare beeldkwaliteit. Er is een goede verdeling over de aandacht naar de bestemming, de mensen en de praktische problemen die men ondervindt om elektrisch te reizen. In de eerste afleveringen ligt de nadruk nogal erg op het “elektrisch reizen”. Gelukkig zie je dit gedurende de afleveringen beter in balans komen. Ewan en Charley hebben ook zichtbaar veel plezier samen en hebben duidelijk een hechte vriendschap opgebouwd in de loop van de jaren. De reisdocumentaire heeft humor, spanning en biedt een goede indruk van de indrukwekkende landen.

Wij nemen iedere weekend in ieder geval de tijd om rustig voor de volgende aflevering te gaan zitten. Zo komen wij de herfst wel door. De eerder gemaakte reisdocumentaires Long Way Round en Long Way Down staan ook volledig op Apple TV+. Ik denk zomaar eens dat we ook de komende maanden dus wel door gaan komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.