2023AziëIndonesiëReisverslagenWereldreis (08/03/2023 - 24/02/2024)

Van Seminyak naar Nusa Penida op Bali (Dag 140 t/m 147)

In het vorige reisverslag heb je alles kunnen lezen over onze dagen in Ubud, onze eerste bestemming op Bali. Na Ubud zijn we doorgereisd naar Seminyak. Hierna hebben we het hoofdeiland van Bali verlaten om naar Nusa Penida te gaan. In dit reisverslag lees je daarom alles over onze dagen in Seminyak en Nusa Penida tijdens onze dagen op Bali.

Onze dagen in Seminyak

Na Ubud zijn we dus doorgereisd naar Seminyak aan de zuidkust van Bali. Op dinsdag 25 juli 2023 waren we exact 20 weken onderweg en werden we wakker in onze mooie kamer van het Tanaga CoLiving. De kamer is erg netjes met een uitstekend bed. We liepen de hoek om van het hotel en na eventjes lopen kwamen we uit bij het Doppio Café Pink voor het ontbijt.

We waren hier naartoe gekomen om wat uit te rusten, dus dat was precies wat we deze dag hebben gedaan. Met de laptop aan het zwembad hebben we nog een hotel geboekt voor een volgende bestemming en onze visums weten te verlengen. Het was een beetje omslachtig, maar na het scannen van de QR-code op onze e-VOA (Eletronic Visa On Arrival) lukte het warempel. De rest van de dag stond in het teken van onze was, een bezoekje aan de kapper, boodschappen doen en lekker chillen bij het zwembad. Een heerlijke okonomiyaki als avondeten was de spreekwoordelijke kers op de taart voor deze rustige dag.

Met de scooter naar Tanah Lot

Woensdag 26 juli 2023 begonnen we de dag met een zelf gemaakt ontbijt om daarna de scooter in ontvangst te nemen. We hadden namelijk als plan om op eigen gelegenheid naar Tanah Lot te gaan. Deze populaire Hindoeïstische tempel bevindt zich namelijk op een klein eilandje voor de zuidkust van Bali. Tanah Lot betekent dan ook “land in de zee”. Zoals meerdere tempels is deze tempel heel fotogeniek en daardoor erg populair. Het was enorm druk onderweg en de scooterchauffeur Judith had dan ook een hele klus om in ongeveer 45 minuten naar dit stuk van het eiland te rijden.

Toen we er eenmaal aankwamen was het enorm warm, en lekker druk. Gelukkig is het volledige terrein vrij groot dus hadden we er niet zo heel veel last van. Het water stond nog vrij laag dus konden we zonder al te veel moeite naar het eilandje lopen. De heilige slangen sloegen we over. Wel hebben we ons laten zegenen met het zoete water uit de “magische” bron. Ondanks de drukte vonden we het een erg mooie plek. Een tempel op deze locatie biedt zeker iets extra’s. We namen nog een drankje met uitzicht op te tempel om daarna door te lopen naar de natuurlijke brug. Hier konden we namelijk al ons tweede rondje drank winnen bij thuiskomst vanwege het inmiddels befaamde memoryspel van Joep en Hanneke Gommeren. We kunnen hierbij mededelen dat deze poging geslaagd was en het tweede rondje drank genoteerd staat!

Terug naar Seminyak

Daarna zetten we de terugrit in richting het Tanaga CoLiving in Seminyak. We maakten nog een tussenstop bij Munggu Beach waar we heerlijk met uitzicht op het strand hebben genoten van een lekkere mie goreng bij Warung Alus. Hierna stopten we bij het winkelcentrum van Seminyak voor een lekker ijsje en een armbandje voor Judith. Doodmoe van het vele scooterrijden de hele dag kwamen we aan het einde van de middag aan bij Tanaga CoLiving. We namen die avond nog een lokale maaltijd bij Made’s Warung. Het was een drukke dag geweest, dus de volgende dag zouden we weer lekker gaan chillen.

Een rustig dagje

Dat was dan ook precies wat we hebben gedaan op donderdag 27 juli 2023. We hebben lekker aan het zwembad gelegen, de administratie bijgewerkt en wat aan de website gewerkt. Judith is nog boodschappen gaan doen en aan het einde van de middag zijn we naar Double Six Beach gewandeld. Door de drukke straatjes van Seminyak vol winkeltjes, barretjes en restaurantjes hebben we wat gedronken aan het strand. Op de terugweg zijn we Italiaans gaan eten en terug naar het Tanaga CoLiving gegaan. Op tijd naar bed, want de volgende ochtend ging de wekker weer vroeg.

Met de boot naar Nusa Penida

Vrijdag 28 juli 23 was de 143e dag van onze reis en de wekker ging vroeg. Voor 7:00 uur werden we al opgehaald door de chauffeur die Gungde van Bali Transport & Tour Guide voor ons had geregeld. Hij bracht ons mooi op tijd naar de haven van Sanur. Daar werden we vervolgens weer opgewacht door een dame die ons naar de incheckbalie van Wanderlust Cruise bracht. We gingen namelijk naar Nusa Penida, een eiland dat tot Bali behoort en 20 bij 12 kilometer groot is.

Bij de haven was alles goed geregeld. Voor we het wisten zaten we op de boot van het vasteland van Bali naar Nusa Penida. Mede doordat ik (Erik) direct in slaap viel kwamen we daar razendsnel aan. Aan het einde van de straat stonden daar onze scooters van Nicely Penida al voor ons klaar. Al snel zaten we met al onze bepakking op onze scooters en reden we naar het Tarzan Marriott On Penida.

Nadat we al onze spullen in de kamer hadden gezet namen we de scooter naar het westen van het eiland. We besloten om richting Crystal Bay te rijden, wat nog best een flinke tocht was. Dit populaire strand is de eindbestemming van veel tours op dit eiland, dus het was er ook al behoorlijk druk. Na een lekker bordje mie goreng konden we gelukkig nog een paar bedjes krijgen waar we heerlijk konden liggen. Daar hebben we de middag doorgebracht en natuurlijk nam Judith nog even een kijkje in het water. Aan het einde van de middag zijn we teruggegaan en die avond bij de zonsondergang heerlijk gegeten bij Secret Penida.

Met de scooter naar Diamond en Atuh Beach

Nadata we de avond ervoor nog vakkundig een kakkerlak hadden doodgeslagen in de badkamer hadden we een goede nachtrust. Zonder wekker werden we heerlijk wakker. Na een paar lekkere pannenkoekjes bij het Tarzan Marriott On Penida stapten we weer op de scooter. Ditmaal gingen we richting het oosten van het eiland. Hier hadden we gelezen over Atuh en Diamond Beach. De rit was behoorlijk lang. Al snel kwamen we erachter dat de tijden die Google Maps aangeven niet helemaal reëel zijn, dus het duurde toch bijna een uur om er te komen. Met een tussenstop voor een lekker drankje was dit geen probleem.

Vanaf een bepaald punt konden we eenvoudig de borden naar Diamond Beach volgen. Voor we het wisten stonden we op de parkeerplaats vol met auto’s en scooters. Na het betalen van een klein bedrag voor de parkeerplaats en toegang tot de stranden konden we een kijkje gaan nemen. Het uitzicht op Diamond Beach was geweldig. Prachtige kliffen met daaronder een strookje wit strand en helder blauw water. Met de zon die vol op het water scheen was het tijd om maar weer eens een paar mooie foto’s te maken. Ook de rotseilanden die voor de kust liggen maakten het geheel tot een prachtig zicht. Nadat ik (Erik) nog even wegslipte, viel en over de grond rolde was het tijd om naar Atuh Beach te gaan. De schade viel gelukkig mee met een paar schrammetjes en een zere heup.

Atuh Beach

Nadat we via een erg lange trap waren afgedaald naar Atuh Beach konden we hier ontspannen. We namen eerst nog een lekker bordje Mie Goreng en namen plaats op de bedjes. Bij Atuh Beach lagen heel erg veel stenen en rots, dus een duik in het water zat er niet echt in. Via de zijkant was het wel mogelijk om hier voorbij te gaan en zodoende nog een beetje te snorkelen. Dat heeft Judith dan ook gedaan. Het water was rustig, heel helder en ze heeft nog best wat koraal en vissen kunnen zien. Daarna was het tijd voor de klim terug naar boven.

Op het laatste moment besloten we nog om een kijkje te nemen bij Thousand Islands Viewpoint, dat zeer dichtbij lag. Een klein ommetje me de scooter en we waren er. Ook dit was nog even een paar pittige trappen, maar het was absoluut de moeite waard. Vanwege het late tijdstip was het er niet meer zo druk en het uitzicht was prachtig. Misschien wel het beste uitzichtpunt dat we deze dag hadden gehad. Na een paar goede foto’s gingen we terug naar het Tarzan Marriott On Penida. Doodmoe kwamen we hier aan na een lange rit om iets te eten bij Klotok Restaurant & Sports Bar, het restaurant dat bij het hotel hoort. Het was er behoorlijk druk met met luidruchtige rugby fans. Op onze rustige kamer merkten we daar weinig van gelukkig.

Een rustig dagje, en op de scooter op pad op Nusa Penida

Op zondag 30 juli 2023 besloten we om maar weer eens rustig aan te doen. Een paar jaffles als ontbijt en gezellig wat bijpraten met een ander Nederlands stel dat hier ook in het hotel verblijft was ongeveer de ochtend. Oh ja, en ik ging nogmaals onderuit. Ditmaal bij de trap van het hotel. Zelf wederom nauwelijks schade, maar de laptop kreeg wel een flinke klap te verwerken. Gelukkig werkte alles nog perfect, maar dit moet niet te vaak gaan gebeuren.

Met een lunch aan zee en wat hangen rond het zwembad ging er een lekker dagje voorbij. Even de website en administratie bijwerken om die avond wederom aan aan zee te gaan eten, maar ditmaal een Mexiaanse maaltijd. Terug in het Tarzan Marriott On Penida was de Formule 1 te zien bij het Klotok Restaurant & Sports Bar. Een café vol met Nederlanders dus. We namen nog een drankje tijdens deze gezellige avond om direct met Tim en Maya af te spreken om de volgende dag samen op pad te gaan.

Een dagje het eiland rond op de scooter

De wekker ging wat eerder dan gebruikelijk want we wilden om 7:30 uur aan het ontbijt zitten om hierna zo snel mogelijk op pad te gaan. Samen met Tim en Maya wilden we namelijk een aantal mooie plekken op het eiland gaan bezoeken. Omdat we wilden starten bij Kelingking Beach moesten we vroeg op pad. Vanaf 10:00 uur zou het hier namelijk enorm druk worden vanwege alle tours die hier dan aankomen. Na een flinke rit waren we er ongeveer om 9:00 uur aan bij Kelingking Beach. Het was er al vrij druk, maar gelukkig viel het alleemaal nog wel mee. Eenmaal aangekomen zie je gelijk het prachtige zicht op de rotsformatie die ook wel bekend staat als “T-Rex”. Vanaf een bepaald punt heeft de rotsformatie namelijk wel iets weg van een Tyrannosaurus Rex.

We zijn de trap voor een gedeelte afgedaald maar besloten al snel om niet helemaal naar het strand te lopen. We kwamen onderweg veel mensen tegen die dit wel hadden gedaan en de meeste van hen waren enorm bezweet en zaten flink onder het zand en de modder. Vanaf de trap konden we nog wel een prachtige manta zien en een groepje dolfijnen. Na een korte fotosessie reden we weer achter Tim en Maya aan naar de volgende stop. Hier werden we al vroeg gestopt omdat ons verteld werd dat we niet op eigen gelegenheid naar beneden konden maar via een motortaxi gebracht moesten worden. Na een kort overleg zagen we dit allemaal niet zo zitten en vonden we snel een volgende stop.

De Peguyangan Waterfall

De volgende stop op onze tour over Nusa Penida werd namelijk de Peguyangan Waterfall. Na het betalen van een klein prijsje voor het parkeren van onze scooters en de huur van een sarong konden we via een enorm lange trap langs de klif naar beneden lopen. De sarong gaf al weg dat we richting een heilige plek gingen, maar verder wisten we eigenlijk ook niet precies wat we konden verwachten. De naam gaf ons de indruk dat er een flinke waterval zou zijn, maar dit bleek niet het geval.

Na talloze (ietwat krakkemikkige) trappen en wandelpaden kwamen we behoorlijk uitgeput aan bij het onderste platform. Hier zat inderdaad een tempeltje waarbij er water via de klif naar beneden kwam. Wij zouden het niet direct een waterval noemen, maar gelukkig wachtte er een verrassing op ons. Via een aantal trappen die continue overgoten werden door water konden we namelijk doorlopen naar een zwembad dat in de klif gebouwd was. Het water was helder en heerlijk fris dus voor we het wisten zaten we er allemaal in. Het was er ook totaal niet druk, dus dit was een zeer positieve verrassing. We genoten van het prachtige uitzicht en de frisse duik om vervolgens vol goede moed de beklimming terug naar boven te gaan maken. Weer helemaal verhit en bezweet kwamen we daar na ongeveer 45 minuten weer aan.

Broken Beach en Angel’s Billabong

Daar hadden we honger van gekregen en omdat het eerste restaurantje te lang op zich liet wachten reden we door naar Manta Point Bar & Resto. Na een lekkere maaltijd met (volgens de eigenaar) de beste milskhake van het eiland waren we klaar voor het volgende en laatste punt op onze route. Na wederom een flinke rit kwamen we aan bij Broken Beach. Hier kan je ook Angel’s Billabong vinden. Broken Beach is een grote open grot die door een natuurlijke brug gevuld wordt met water. Angel’s Billabong is een natuurlijke infinity pool. Dit klinkt erg leuk, maar bij vloed is deze levensgevaarlijk om te betreden.

Bij aankomst zagen we al dat het hier erg druk was, al viel dit gelukkig bij de bezienswaardigheden nog redelijk mee. Wel wemelde het van de Aziatische dames die volledige fotoshoots wilden doen in de infinity pool. Ondank dat er een duidelijk bord stond dat dit verboden toegang was en het zelfs met een touw was afgezet waren er toch behoorlijk wat dames die daar op de foto werden gezet. Na een rondje rond de mooie plekken, ijsjes voor ons en een verse kokosnoot voor Tim en Maya gingen we terug naar het hotel. Het was een mooie dag met prachtige plekken, maar wel erg vermoeiend. We sloten de dag af met een heerlijk etentje bij Mambo Beach Cafe om daarna in de Klotok Restaurant & Sports Bar bij het hotel met een van de medewerksters nog een potje regenwormen te spelen.

Een laatste rustig dagje op Nusa Penida

Maya en Tim verlieten op dinsdag 1 augustus 2023 Nusa Penida weer, maar we hadden al afgesproken om elkaar op Gili Trawangan weer terug te zien. Na het ontbijt hebben we dan ook rustig onze rugzakken weer gevuld om op de scooters naar Crystal Bay te rijden. Hier namen we weer een paar bedjes om lekker neer te ploffen. Judith pakte echter al snel haar spullen om te gaan snorkelen en ik (Erik) volgde haar ook nog even. Na een paar uurtjes genieten en een paar lekkere bordjes mie goreng gingen we weer terug naar het hotel.

Na een plons in het zwembad nam Judith de scooter naar Avocado Spa. Deze kleine welness spa ligt aan het strand dichtbij het hotel en wordt gerund door familie van de eigenaren van ons hotel. Judith ging er voor een Balinese massage van 1 uur voor IDR 150.000 (+/- €9). Volgens eigen zeggen werd ze helemaal uit elkaar getrokken en kreeg ze een flinke behandeling over haar hele lijf. Het was erg lekker en helemaal uitgerust kwam ze terug bij het hotel. Die avond aten we nog bij Eleven Beach Club op Nusa Penida om ons verblijf op dit geweldige eiland af te sluiten.

Benieuwd naar de bewegende beelden van dit gedeelte van onze reis?
Check dan hieronder de video van ons YouTube kanaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.