2023ArtikelenAziëReisverslagenVietnamWereldreis (08/03/2023 - ??/??/????)

Van Ho Chi Minh City naar de Mekong Delta (Dag 209 t/m 213)

In het vorige reisverslag hebben we uitgebreid verteld over onze dagen in Dalat. Vooral in de direct omgeving van deze stad hebben we een paar prachtige dagen gehad. Vanuit hier zijn we (ietwat ziekjes) naar Ho Chi Minh City gegaan. Vanuit de hoofdstad van Vietnam hebben we onder andere de Cu Chi tunnels bezocht en zijn we doorgereisd naar de Mekong Delta. In dit reisverslag lees je er alles over.

Van Dalat naar Ho Chi Minh City

Helaas was onze laatste nacht in het Dalat Stream Hotel niet bepaald een groot succes. De pizza’s die we de voorgaande avond hadden gegeten waren erg slecht gevallen. Judith heeft die nacht dan ook een aantal vervelende toiletbezoeken gehad. Ook ik (Erik) was de opvolgende ochtend in mindere mate aan de beurt. Na wat overleg besloten we toch om maar zo snel mogelijk verder te gaan naar de volgende bestemming. De eigenaar van het hotel was zo aardig om ons naar het busstation te brengen. We konden gelijk instappen en we hebben allebei urenlang geslapen tijdens de uitstekende busrit.

Aan het einde van de middag kwamen we aan bij het Cityhouse S Home. We waren blij dat we de keuze hadden gemaakt om hierheen te vertrekken want het appartement is de uitstekende plek om uit te rusten. Het is er heerlijk stil en een geweldig bed. Na een klein avondmaaltijdje lagen we dan ook al om 21:00 uur in bed. Een dag om niet lang te onthouden.

Ho Chi Minh City

De volgende ochtend werden we pas om 7:30 uur wakker en dus hadden we een hele lange nacht achter de rug. We voelden ons gelukkig al een heel stuk beter. Toch besloten we de ochtend heel rustig te starten en pas rond de middag naar het centrum van Ho Chi Minh City te gaan voor een lekker broodje bij Bánh Mì Hồng Hoa. Dit bleek een populaire plek want er kwamen heel wat toeristen hier een broodje halen. Hij smaakte dan ook heerlijk.

Hierna zijn we voor een paar euro bij het War Remnants Museum gaan kijken. Het museum kende in het verleden verschillende namen maar richt zich tegenwoordig voornamelijk op beeldmateriaal en fysieke overblijfselen over de misdaden en de gevolgen van de oorlog in Vietnam. Bij aankomst zie je buiten dan ook al een aantal oude tanks en helikopters van het Amerikaanse leger staan. Vooral binnen werd het interessant. In drie verdiepingen word je meegenomen in alle facetten van de Vietnamoorlog.

Zo waren er zalen met de historische feiten, foto’s van oorlogscorrespondenten, de wereldwijde steun aan Vietnam en de gevolgen van “agent orange”, de codenaam voor een ontbladeringsmiddel dat in de Vietnamoorlog veelvuldig werd ingezet. Dit goedje heeft namelijk ook veel schade aangericht aan onschuldige inwoners van Vietnam. Het hele museum was enorm indrukwekkend en er waren behoorlijk veel schokkende beelden te zien. Het is dus zeker een aanrader om hier te gaan kijken, maar het is een vrij heftig bezoek.

Ben Nghe Street Food Market

Daarna was de energie wel een beetje op. Gelukkig konden we snel een Grab nemen naar onze heerlijke kamer om weer even op te laden. Niet dat we nog heel veel plannen hadden, maar die avond zijn we nog wel terug naar het centrum gegaan. Na een stop bij de Basiliek van Notre-Dame zijn we via het Sai Gon Postkantoor naar Ho Chi Minh City Book Street gelopen. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een straatje vol met boekenwinkeltjes. Vooral voor Judith erg leuk, al viel er weinig te halen omdat alle boeken in het Vietnamees waren.

Een paar straten verder zijn we daarna iets gaan eten bij de Ben Nghe Street Food Market. Deze food market is echt typisch voor toeristen gemaakt, maar we vonden het erg leuk. Een heleboel kraampjes met eten uit alle werelddelen onder het genot van live muziek is voor ons altijd goed. We namen wat lekkere verse springrolls en kokosijs als toetje. Terug op de kamer genoten we nog van een leuke film op de bank. Deze dag ging gelukkig al een heel stuk beter!

Cu Chi Tunnels tour door VM Travel

Op de 211e dag van onze reis was op het 4 oktober 2023 tijd om weer met een tour van VM Travel op pad te gaan. Na het ontbijt in onze kamer werden we om 7:45 uur opgehaald door onze gids voor de Cu Chi Tunnels Half Day Tour. Dit was een van de tours die we heel graag wilden doen in Ho Chi Minh City. Deze plek was een van de belangrijkste punten in het enorme tunnelcomplex dat in totaal meer dan 300 kilometer lang was. Het was Ho Chi Minh die in 1965 opdracht gaf om het complex uit te breiden en te gebruiken tijdens de oorlog.

Je kan verschillende gebieden die je kan bezoeken. Onze tour ging richting Ben Duoc, op 70 kilometer van Ho Chi Minh City. In tegenstelling tot andere plaatsen zijn de tunnels hier niet vergroot voor toeristen. Daarnaast is de natuur ook nog wat ongerepter. Onderweg stopten we nog bij een werkplaats voor gehandicapte “agent orange” slachtoffers om rond 10:00 uur bij Ben Duoc aan te komen. Hier kregen we eerst een blik op enkele Amerikaanse legervoertuigen en wapens om daarna richting de tunnels te gaan. Naast ons was er overigens nog een Australische man in de groep. Door een aantal afmeldingen bleef er dus maar een groepje van 3 personen over.

We werden vergezeld door een lokale gids die ons direct liet zien hoe de Vietnamezen zich in een van de kleine ingangen van de tunnels lieten zakken. Daarna mochten wij dit zelf ook proberen. Onze goed Engels sprekende gids legde ons alles goed uit. De lokale gids nam ons mee door de verschillende tunnels. Er waren er een aantal bij die maar 120 centimeter hoog waren. Daar gingen we allemaal doorheen. Judith was echter de enige die door de tunnel van 70 centimeter (!) hoog ging. Het was allemaal erg benauwd en schoner werden we er ook niet van. Het was wel reuze interessant en dat was zeker zo toen we ook nog allerlei vindingrijke boobytraps te zien kregen. We hadden er ook nog zelf kunnen schieten met echte geweren, maar daar zaten we niet op te wachten.

Nog even het centrum van Ho Chi Minh City bezoeken

Hierna was het weer tijd om met het busje terug naar Ho Chi Minh City te rijden. Rond 13:15 uur waren we weer terug bij het Cityhouse S Home. Onderweg hadden we via Grab broodjes besteld en de bezorger kwam deze direct brengen. Dat was dus weer smullen in ons appartementje. De middag gebruikten we om even uit te rusten van de ochtend en wat zaken te regelen voor het vervolg van deze reis. In de avond zijn we toch nog naar het centrum van de stad gegaan. We wilden graag nog iets zien van de skyline en besloten daarom om een kijkje te nemen langs de Saigon rivier.

Hier liepen we langs het water richting de Nguyen Hue Walking Street. De zon ging ondertussen onder en deze enorme wandelstraat kwam steeds meer tot leven. Aan deze straat ligt ook de zogenaamde Café Apartment Building. Een flat die gevuld is met verschillende cafés en restaurants. Hier zijn we dan ook lekker gaan eten bij Downtown Steakhouse met uitzicht op de Nguyen Hue Walking Street. Heerlijk eten op een prachtige locatie. Een mooie afsluiter van onze dagen in Ho Chi Minh City.

Naar de Mekong Delta via Local Vietnam

De volgende ochtend werden we mooi om 8:30 uur opgehaald bij het Cityhouse S Home. Via de superhandige website Local Vietnam hadden we namelijk een meerdaags verblijf in de Mekong Delta geboekt inclusief een ticket voor de ferry naar Phú Quốc. Deze website hebben we al veelvuldig gebruikt tijdens onze reis door Vietnam, dus voelde het goed om hier deze tour te boeken. De chauffeur was klaar voor een flinke rit, want het duurde uiteindelijk tot 12:30 uur tot we aankwamen bij Song Ngư Pisces Homestay.

De lunch stond al klaar en toen we deze op hadden vertrokken we om 14:00 uur met onze gids Kin op de fiets. De fietsen waren een beetje gammel en het regende ondertussen een beetje, maar we waren er klaar voor. We maakten een aantal leuke stops. Zo gingen we eerst naar een kleine kwekerij waar ze onder andere dragonfruit hadden. We kregen hier lekker fruit om te proeven en zelfs nog een kokosnoot. De fietstocht bracht ons over allerlei smalle straatjes, kleine bruggetjes en langs de vele huisjes die aan het water liggen. Kin liet ons regelmatig stoppen om uitleg te kunnen geven over de bloemen en planten die we tegen kwamen.

We liepen ook over de zogenaamde “monkey bridge” en stapten met onze fietsen op een veerboot om de rivier over te steken. Hierna bracht hij ons naar het Truc Lam Phuong Nam Buddhist Meditation Monastery. We keken even rond in dit Boeddhistische klooster en maakten wat foto’s. Via een van de grootste bomen in dit gebied kwamen we na een prachtige rit weer bij de homestay aan. We waren behoorlijk gesloopt door de flinke rit maar hadden een erg mooie middag achter de rug.

RIjstwijn proeverij

Op het terras van de homestay stond er die avond weer een heerlijke maaltijd voor ons klaar. De homestay wordt gerund door een Vietnamese vrouw en haar Belgische vriend. De Belgische man vroeg of we interesse hadden in een rijstwijn proeverij die avond, en dat sloegen we natuurlijk niet over. Ook een Iers stel schoof aan en voor we het wisten zaten we samen aan een grote tafel samen kleine borrelglaasjes rijstwijn weg te werken. Ze smaakten heerlijk en het was erg gezellig. Het enige probleem was dat we er die nacht alweer rond 4:30 uur uit moesten voor een erg vroege tour.

De floating markets op de Mekong Delta

Diezelfde nacht of de andere ochtend moesten we dus om 5:00 uur klaar staan bij het Song Ngư Pisces Homestay voor het vertrek. De homestay heeft zelf een aanlegsteiger en dus konden we direct vertrekken. We hadden een hele aardige gids Kat die ons regelmatig wat vertelden. Het was nog behoorlijk donker toen we vertrokken. Onderweg ging de zon langzaam op en zo kwamen we om 6:00 uur aan bij een klein floating market. Hier kregen we het ontbijt voorgeschoteld. Al vroeg in de ochtend zaten we aan een kom warme noedelsoep, een beker ijsthee en wat lekkere zoetigheid. Na de drankjes van de voorgaande avond was dit niet verkeerd.

Cai Rang floating marke

Hierna zijn we even teruggegaan naar de homestay voor een korte plaspauze om vervolgens door te varen naar een klein rijstnoodle fabriek. We hebben dit al wekenlang gegeten dus vonden het erg leuk om te zien hoe dit gemaakt werd. Ook mochten we veel dingen zelf proberen. Voor we het wisten werden we bijna aan het werk gezet. Hierna nam Kat ons mee naar de Cai Rang floating market. Dit is de grootste floating market in de Mekong Delta. Midden in de Can Tho rivier ligt er een grote groep boten die allemaal hun eigen producten aanbieden.

Aan een grote bamboestok kan je zien welke producten ze aanbieden. We voeren langs de verschillende boten en keken onze ogen uit. Daarna nam Kat ons mee naar een boot vol ananassen. Hier bereidde een Vietnamese dame voor ons een heerlijke ananas. Het was erg bijzonder om dit op deze plek ’s ochtends vroeg midden in de Mekong Delta op te eten.

De tour was hiermee nog niet klaar. Kat nam ons hierna namelijk nog mee naar een fruittuin. Bijna alle soorten groenten en fruit kon je hier vinden. Kat gaf ons uitleg over alle verschillende soorten en natuurlijk werd dit verblijf afgesloten met een proeverijtje. Daarna was het toch echt weer tijd om terug te gaan naar de homestay. Rond 11:00 uur waren we weer terug en door de korte nacht waren we behoorlijk vermoeid. Het was dus tijd om eerst eens een lekker dutje te gaan doen.

Verder hebben we die middag eigenlijk niets meer gedaan. Lekker wat ontspannen in de homestay onder het genot van een drankje. Ook die avond hebben we er heerlijk gegeten. Er was een Duitse vrouw waar we contact mee kregen en die binnenkort naar Nieuw-Zeeland vertrok. We hebben nog even samen gezeten om haar uitleg te geven over dit prachtige land. Zo kwam ons verblijf in de Mekong Delta tot een einde. Mede dankzij Local Vietnam hebben we een geweldige tijd hier gehad.

Benieuwd naar de bewegende beelden van dit gedeelte van onze reis?
Check dan hieronder de video van ons YouTube kanaal!

Een gedachte over “Van Ho Chi Minh City naar de Mekong Delta (Dag 209 t/m 213)

  • Ha Judith en Erik wat een prachtige belevenissen weer fijn reis plezier!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.