2023Nieuw ZeelandOceaniëReisverslagenWereldreis (08/03/2023 - 24/02/2024)

Onderweg naar Haast en Franz Josef (Dag 20 t/m 22)

In ons vorige reisverslag vertelden we alles over het verblijf in Wanaka. Hierna zijn we doorgereden naar Haast via de prachtige Haast pass. Na een nachtje zijn we doorgereden naar Franz Josef waar we twee nachten hebben verbleven. In dit reisverslag vertellen we je alles over deze dagen in Haast en Franz Josef.

Via de Haast Pass naar Haast

Maandag 27 maart 2023 stond er niet al te best weer op het programma. Gelukkig begon de dag nog zonnig. Na weer wat boodschappen gehaald te hebben en de campervan vol diesel gegooid te hebben konden we weer op pad. De tocht van deze dag ging naar Haast. Haast zelf is weinig bijzonders, maar de route zou over de Haast Pass gaan. Deze weg zit vol met prachtige stops en daarmee zouden we de dag makkelijk vullen.

We waren Wanaka al snel uit toen we een schitterend uitzicht hadden op Lake Hawea. Dit meer ligt naast Lake Wanaka en wordt enkel gescheiden door “The Neck”. We stopten hier regelmatig en wisten enkele prachtige foto’s te maken in de zon. De volgende stop waren de Blue Pools. Een waterval afkomstig van de gletsjer zorgde voor een prachtig helder meer. Na ongeveer 20 minuten wandelen kwamen we er en we waren er niet alleen. Het was behoorlijk druk en een aantal mensen waagden zelfs een duikje in het ijskoude meer.

Het was inmiddels wat gaan miezeren maar bij de volgende stop was het gelukkig nog vrij droog. Dit waren de Fantail Falls. Deze is vernoemd naar de lokale vogel, de Fantail. De mooiste waterval was echter Thunder Creek Falls, een waterval die van grote hoogte komt. Gedurende de dag viel de regen gelukkig nog mee. Met een laatste tussenstop bij de Roaring Billy Falls reden we door naar het Haast River Motels & Holiday Park. Daar barstte de regen pas echt los. Gelukkig zaten we in de campervan te smullen van onze eigen gemaakte Mac & Cheese. Ondanks het wat mindere weer hebben we dus weer een mooie dag gehad!

Door naar Franz Josef

Na een erg regenachtige nacht in Haast zijn we op dinsdag 28 maart 2023 vanaf het Haast River Motels & Holiday Park doorgereden naar Franz Josef. Hier zouden we 2 nachten verblijven om een volle dag te hebben voor een paar wandelingen richting de beroemde gletsjers die hier zitten. We vertrokken op tijd en maakten onderweg weer enkele mooie stops. Knights Point Lookout was het eerste punt waar we een eerste goede blik kregen op de westkust van Nieuw-Zeeland. Tijdens de prachtige rit van Haast naar Franz Josef stopten we ook nog bij Lake Paringa en Maori Beach. Stuk voor stuk allemaal mooie plaatsen voor een fotostop op deze route.

Ook passeerden we nog Fox Glacier, maar we besloten deze wandeling een dag later te gaan doen. Eenmaal aangekomen in Franz Josef konden we helaas nog niet terecht op de kampeerplaatsen van de Rainforest Retreat, aangezien de receptie tussen 11:00 uur en 14:00 uur was gesloten. We zijn dus het dorpje maar ingegaan en de tijd gevuld met een drankje en iets lekkers. Ook maakten we plannen voor de volgende dag. Na wat boodschappen gedaan te hebben konden we de camper weg gaan zetten. Toen we dit gedaan wisten we niet hoe snel we de was aan moesten zetten en de gratis spa pool in te gaan. Een lekker warm bad was onze beloning. Na een falafelburger in de flink afgekoelde camper zat er weer een mooie dag op. Een rustige dag, maar dat zouden we een dag later wel goed gaan maken.

De Franz Josef Glacier en de Fox Glacier

Woensdag 29 maart 2023 was het tijd om de gletsjers eens grondig te gaan bekijken. Na het ontbijt vertrokken we op tijd met de camper en reden eerst naar de Franz Josef Glacier. Dit is misschien wel de bekendste gletsjer van Nieuw-Zeeland. Er was nog voldoende parkeerruimte en dus konden we al snel aan de wandeling gaan beginnen. Als we een hele dikke portemonnee hadden gehad waren we voor een helikoptervlucht gegaan, maar nu kozen we voor de wandeling met uitzicht. De Franz Josef Glacier Walk was erg kort want na ongeveer 15 minuten lopen waren we al op het uitzichtpunt. Helaas is er niet meer zo veel gletsjer over als vroeger. Daarnaast zijn er wat wandelpaden gesneuveld in de loop van de jaren waardoor we het met dit uitzicht moesten doen.

Hierna reden we door naar de Fox Glacier, ongeveer 30 minuten rijden. Hier was de Fox Glacier South Side wandeling, die gelukkig wel wat langer duurde. Via een prachtige tocht door het regenwoud kwamen we aan bij verschillende uitzichtpunten. Deze gletsjer was veel beter te zien en de wandeling was erg leuk. Wat ons betreft dus zeker een aanrader. Na een paar lekkere boterhammen reden we door naar de Fox Glacier Lookout, op ongeveer 10 kilometer afstand. Vanaf hier had je een prachtig zicht op de Fox Glacier en de verschillende bergen. Ook hier werden we aangenaam door verrast.

Op de terugweg maakten we nog een extra wandeling rond Lake Matheson. Een paar extra kilometers zou nog wel lukken. We kwamen hier toevallig voorbij maar werden positief verrast. De wandeling rond het meer was erg mooi. Een paar mooie foto’s verder dronken we nog iets lekkers bij het Matheson Café en reden we aan het einde van de middag weer terug naar het Rainforest Retreat. Daar aten we die avond in het restaurant en regelden we alvast wat zaken voor het verdere verloop van onze reis. Met heel wat kilometers in de benen ploffen we weer in de campervan. Een erg geslaagde dag en precies de reden waarom we een extra nacht hier bleven!

Benieuwd naar de bewegende beelden van dit gedeelte van onze reis?
Check dan hieronder de video van ons YouTube kanaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.