20232024AziëFilipijnenReisverslagenWereldreis (08/03/2023 - 24/02/2024)

Het heerlijke eiland Siquijor (Dag 297 t/m 302)

In het vorige reisverslag hebben we je alles verteld over onze dagen op Panglao Island en Bohol. Hierna was de volgende bestemming het kleine, maar erg leuke eilandje Siquijor. Hier hebben we onder andere Oud & Nieuw gevierd. Hoe dat allemaal is gegaan en wat we hier allemaal nog meer hebben gedaan lees je in dit reisverslag.

Met de boot naar Siquijor

In tegenstelling tot de boottocht naar Bohol ging de boottocht naar Siquijor een stuk soepeler. Op vrijdag 29 december 2023 verlieten we het Abraham Bohol om 8:30 om naar de haven van Tagbilaran gebracht te worden. We hadden online kaartjes gekocht bij Apekop Travel voor de boottocht van 10:00 uur en we waren er mooi op tijd. Het bootje was simpel en maakte erg veel lawaai, maar rond 12:30 kwamen we aan bij de Larena Haven op Siquijor. Hier stond al iemand klaar met onze scooters en zo konden we naar de andere kant van het eiland rijden. Het was een flinke rit dus besloten we om eerst maar te stoppen bij het Twenty4 Restaurant and Burger Bar voor de lunch. Hierna was het niet ver meer rijden naar The Gabayan Riviera.

We kregen een nette kamer met mooi uitzicht op de zee en dichtbij het lekkere zwembad. Nadat we wat uitgerust waren van de reis pakten we onze scooters om iets te gaan eten. We wilden dit gaan doen bij Luca Loko, maar dit bleek verder te zijn dan we dachten. We hadden erg lang op de scooter gezeten en waren wat geschrokken van de afstand. Het restaurant was wel een goede keuze, net als de JJ’s Backpackers Village waar we hierna wat zijn gaan drinken. Een levendige openlucht bar met livemuziek. De terugweg door het donker nam ongeveer 40 minuten in beslag, en voelde al minder lang dan de heenweg. Toch wisten we zeker dat we dit niet iedere avond zouden gaan doen.

Naar Tubod Beach

Zaterdag 30 december 2023 begon een beetje moeizaam. We hadden voorgenomen om onze reis in de Filipijnen wat verder vast te gaan leggen, maar al snel bleven we hangen bij het vinden van een accommodatie in El Nido. We hadden gelukkig ook al een vlucht geboekt en een ander hotel, dus de tijd was niet helemaal voor niets geweest. Pas na de middag pakten we onze scooters. We stopten eerst bij het gloednieuwe Mad Monkey Hostel voor een erg lekkere lunch. Hierna reden we het lange stuk weer verder naar Last Frontier Dive, een duikschool. Niet om te duiken, maar ze verkochten hier uitstekende snorkelsets. Die konden we wel gebruiken nadat we ze op Panglao waren vergeten. We raakten aan de praat met een medewerkster die ons bijna nog wist te overtuigen om nog een proefduik te gaan doen.

Wel gaf ze ons de tip om naar Tubod Beach te gaan om te snorkelen. Het was maar een klein stukje rijden en na het betalen van 100 PHP (+/- €1,60) mochten we het strand op. Het strand was prachtig. Schoon, mooi wit zand en overal palmbomen. We legden snel onze handdoeken neer, pakten onze snorkelsets en gingen het water in. Het water stond erg laag, maar het was prachtig om te zien. Veel koraal en erg veel mooie actieve visjes. Een uitstekende plek om te snorkelen dus. Terug op het strand genoten we nog van de prachtige zonsondergang en gingen we daarna nogmaals bij Luca Loko eten. Nog wat boodschappen gedaan, en daarna weer de lange tocht terug gemaakt op de scooter.

Oud & Nieuw

Nog nooit hebben we zo een stralende oudejaarsdag gehad als deze 31 december 2023. De zon liet zich al vroeg zien en dat betekent in het The Gabayan Riviera dat we ook langzaam wakker worden. De verduistering is namelijk niet 100% in onze kamer. We kozen ervoor om deze ochtend een goedkoop ontbijt te nemen bij El Monte Cafe & Restaurant en nog wat broodjes te kopen bij een van de vele bakkerijtjes die er zijn in de Filipijnen.

Hierna zijn we naar de Cambugahay Falls gegaan. Een van de bekendste en populairste watervallen van het eiland, die toevallig erg dicht bij ons hotel zit. We waren er dan ook snel. Entree was 50PHP per persoon (+/- €0,80) en via een lange trap kwamen we er terecht. Zoals we al wel hadden verwacht was het er al vrij druk. Gelukkig bestaat de waterval uit verschillende lagen. Via kleine wandelpadjes en trapjes kan je op de verschillende verdiepingen komen. Hoe hoger we gingen des te minder druk dat het werd.

Op alle drie de lagen kan je ook zwemmen, dus dat gingen we maar eens doen. Je moet hier wel overal voor betalen. Voor een keertje zwaaien aan een van de ringen om in het water te springen moet je daarom de portemonnee trekken, maar ook voor een tafeltje om je spullen op te plaatsen. Het is allemaal niet veel, maar het hoort er schijnbaar bij. We hebben er heerlijk gezwommen in het frisse heldere water. Ook hebben we lekker gekeken hoe de verschillende waaghalzen het water in sprongen. Na ongeveer 2 1/2 uur hadden we het hier pas gezien en dus gingen we wat eten bij de ingang.

Locong Falls

Hierna zijn we doorgereden naar de Locong Falls. Deze watervallen zaten op een klein stukje rijden van de Cambugahay Falls dus we waren er ook snel. We merkten al wel heel snel dat deze waterval een stuk minder toeristisch was. Er zat een vrouw aan een tafeltje die entree vroeg en een paar jonge meiden trokken snel een t-shirt aan met daarop “tourguide”. Dat aanbod sloegen we over dus op eigen gelegenheid liepen we via een pad naar beneden. Aangekomen bij de waterval bleek er verder helemaal niemand te zijn. Heerlijk rustig zwemmen dus. Na een tijdje kwamen er nog 8 Franse toeristen en een hele hoop lokale jongelui. Ook hier werd er volop in het water gesprongen en geslingerd.

Hierna was het tijd om terug naar het hotel te gaan en ons voor te bereiden op oudejaarsavond. Na het eten bij het hotel zijn we met een tricycle naar JJ’s Backpackers Village gegaan waar het een paar dagen eerder nog erg gezellig en druk was. De tocht duurde erg lang op de tricycle en na ongeveer 45 minuten kwamen we er pas aan. Helaas bleken de locals Oud & Nieuw thuis te vieren. Het was erg rustig en de enige aanwezigen waren westerse toeristen. Gelukkig maakten we snel contact met een Deens koppel en samen met deze mannen maakten we er een gezellige avond van.

We dronken rum-cola uit een tapje en dit ging wel erg hard. De drankjes kwamen behoorlijk aan en we moesten nog heel het eind terug naar ons hotel. Judith sprak gelukkig een groep Filipino’s die met een taxibusje toevallig ook die kant op moesten. We konden meerijden als was dat voor mij (Erik) geen groot succes. Na een tijdje ben ik even uitgestapt om frisse lucht te krijgen om het vervolg van de rit al kotsend uit het raam te hangen. Het was een leuke avond, maar het einde hadden we ons wat anders voorgesteld.

Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag werd om diezelfde reden dan ook niets. Ik (Erik) heb de hele dag in bed gelegen. Nou ja, eigenlijk 2 bedden, want halverwege de dag werden we overgeplaatst naar een andere kamer. Deze lag nog dichter aan zee en was wat ruimer. We hadden ons voorgenomen om op 1 januari niet veel te doen, maar dit was nou ook weer niet de bedoeling. Judith heeft nog wat gezwommen en ’s avonds hebben we nog samen wat tv gekeken. Een dag om snel te vergeten. En dat nog wel op de 300e dag van onze reis.

Lagaan Falls en Old Enchanted Balete Tree

De 301e dag van onze reis ging gelukkig een stuk beter. Hij begon nog wel wat langzaam maar ik (Erik) was al weer een heel stuk hersteld. Er werd weer ontbeten en nadat we in de ochtend nog wat dingen hadden geboekt gingen we op pad. We namen weer een erg lekkere lunch bij Twenty4 Restaurant and Burger Bar en reden daarna door naar Lagaan Falls. Deze waterval zat redelijk dichtbij dus we waren er snel op de scooter. Ook hier moesten we entree betalen en eigenlijk ook een gids meenemen. Nadat we die netjes afsloegen zijn we naar de waterval gelopen. Deze was vergelijkbaar met de Locong Falls. Kleinschalig maar lekker om in te zwemmen.

Bij aankomst waren er enkel nog maar een paar locals, maar hoe langer we bleven hoe meer toeristen er kwamen. Deze hadden wel allemaal een gids bij. Het enige verschil is dat de gids je helpt bij de swing, maar daar zaten wij toch niet echt op te wachten. Het was lekker verkoelend en leuk om te zien hoe andere mensen het water insprongen.

Old Enchanted Balete Tree

Hierna zijn we naar de Old Enchanted Balete Tree gereden. De zogenaamde balete-boom stamt af van de ficus en volgens de Filipijnen leven er in deze bomen ’s nachts mysterieuze en mythische wezens. Zo zouden er elven, demonen en feeën leven in deze bomen. Siquijor staat van oudsher ook bekend als een mysterieus eiland in de Filipijnen. Wij hebben de oudste boom bezocht, die meer dan 400 jaar oud is. Ook stroomt er een natuurlijke waterbron onder de boom door, wat deze boom nog specialer maakt. Deze waterbron zit vol met visjes die dode huidcellen van je voeten eten. Dat was het dan ook wel zo’n beetje. De boom was erg mooi en leuk om te zien, maar geen topattractie.

Hier hebben we nog wat gedronken en ik (Erik) heb hier nog een aantal keer de wc bezocht. Mijn lichaam was dan ook nog niet helemaal hersteld. Op de terugweg zijn we nog langs het Mad Monkey Hostel gereden voor een avondmaaltijd. Een erg mooi nieuw hostel met lekker eten, maar wel erg luide muziek. Zeker gezien het feit dat er buiten ons helemaal geen gasten leken te zijn. Zo hebben we op 2 januari 2024 toch nog een goede start van het nieuw jaar kunnen maken!

Snorkelen bij Tulapos Marine Sanctuary

Na een klein buitje begon de zon weer fel te schijnen op Siquijor op deze woensdag 3 januari 2024. Een goede dag dus om te gaan snorkelen. We pakten onze spullen en reden met de scooters naar Lazi om daar iets te gaan eten. Vervolgens zijn we de rit naar Tulapos Marine Sanctuary gaan maken. Het is een beetje een grote naam voor een gebied waar je onder begeleiding mag snorkelen. We betaalden 500 PHP (+/- €8,20) bij een klein houten hutje waar een hele groep Filipijnen op toeristen zaten te wachten. We waren hierbij wel verplicht om een gids te nemen. Normaal hebben we dit liever niet, maar deze keer zagen we in de verte al de golvende zee dus vonden we het niet eens zo’n slecht idee.

De beste man heette Jeremy en eigenlijk ging hij gewoon voor ons uit zwemmen met een grote reddingsboei achter hem aan en wij moesten gewoon vast blijven houden. Gewoon volgen was dus de manier. En dat ging eigenlijk best goed. Jeremy zwom goed door en hielp ons een grote school met barracuda’s zien. Daarnaast zagen we nog heel veel andere vissen en ook veel koraal. Waar een ander koppel ook nog haaien en schildpadden kreeg te zien waren wij al tevreden met deze vangst. Na ongeveer een uur zwemmen gingen we weer terug naar de kant.

We hadden hierna behoorlijk honger en dorst gekregen dus liepen we naar het nabijgelegen Barakoda Arts Cafe. We bestelden wat te drinken en een paar quesedillas en toen de kok eenmaal aan kwam rijden met de auto werden we voorzien van een heerlijke lunch.

Salagdoong Beach

Hierna zijn we naar Salagdoong Beach gereden. Zoals overal in de Filipijnen moesten we eerst even entree betalen om daarna het mooie strand te kunnen betreden. In tegenstelling tot andere stranden die we bezocht hebben bestond deze niet uit een wit zandstrand maar voornamelijk uit stenen. Ook best prima voor een keer. Er was genoeg plek om lekker te zitten, zelfs in de schaduw. Dat deden we dan ook en al snel gingen we het lekkere water in.

Het was er gezellig druk en dat kwam mede door de grote rots die hier in het water staat. Je kan namelijk vanaf verschillende kanten van deze rots het water inspringen en dat is een hele populaire bezigheid. Wij hebben geen poging gewaagd deze keer maar hebben wel veel mensen naar beneden zien gaan. Wel hebben we allebei nog even een kijkje genomen om te kijken hoe hoog het zou zijn. Een erg leuk strand dit dat echt leeft en ook vooral door de Filipijnen druk bezocht wordt. We namen nog een drankje en reden weer terug naar Lazi.

Daar aten we gewoon nog maar een keer bij het Twenty4 Restaurant and Burger Bar. Erg goed eten voor weinig geld vinden wij een prima combinatie dus besloten we om hier onze laatste avondmaaltijd op Siquijor te nemen. We deden nog wat kleine boodschappen en reden daarna terug naar het The Gabayan Riviera. Daarmee kwam er een einde aan onze mooie tijd op het prachtige Siquijor. We vonden het een geweldig eiland. Het is er heerlijk rustig, en je waant je er echt tussen de lokale bevolking. Toch zijn er leuke plekken om te eten en veel leuke bezienswaardigheden zoals de watervallen en stranden.

De volgende dag stond er een lange reisdag op de planning waarbij we vroeg uit de veren moesten. Op tijd naar bed dus!

Benieuwd naar de bewegende beelden van dit gedeelte van onze reis?
Check dan hieronder de video van ons YouTube kanaal!

Een gedachte over “Het heerlijke eiland Siquijor (Dag 297 t/m 302)

  • Ha Judith en Erik wat een prachtige belevenissen weer. En inderdaad een jaarwisseling om nooit te vergeten.Veel plezier op jullie volgende bestemming. Ook ik geniet nog in Amerika lieve groetjes van Ada

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.