2023AziëReisverslagenVietnamWereldreis (08/03/2023 - 24/02/2024)

De omgeving van Ninh Binh en Dong Hoi (Dag 182 t/m 187)

In het laatste reisverslag hebben we je verteld over onze leuke dagen in Sapa en de indrukwekkende tour over de Ha Giang Loop. Na Ha Giang zijn we met de nachtbus doorgegaan naar Ninh Binh. Na een dagje ontspannen hebben we hier heel veel leuke dingen gedaan en gezien. Je leest er alles over in dit nieuwste reisverslag.

Met de nachtbus naar Ninh Binh

Op dinsdag 5 september 2023 kwamen we rond 5:00 uur in de ochtend aan bij het Lotus Hotel Ninh Bình. We hadden erg lage verwachtingen van de nachtbus maar het was ons toch enigszins meegevallen. We waren wel gebroken dus waren erg blij dat we na het wakker maken van de eigenaar van het hotel we terecht konden in een van de kamers om direct nog wat te slapen. Rond 9:00 uur werden we wakker en na het ontbijt moesten we nog even van kamer wisselen. Ook deze was erg netjes met een uitstekend bed en een heerlijke douche.

Die dag hebben we verder rustig aan gedaan. We zijn op de fiets naar Tam Coc gegaan, wat hier een paar minuten vandaan ligt. Het hotel biedt namelijk ook nog eens gratis fietsen aan die we mogen gebruiken. Daar hebben we die avond ook heerlijk gegeten bij Chookie’s Beer Garden voordat we in ons bed plofte.

Op de scooter naar de Bich Dong Pagoda

De volgende dag zijn we eerst een scooter gaan huren. We hadden namelijk plannen gemaakt en hadden al snel door dat het huren van een scooter een goed idee zou zijn. Daarmee gingen we eerst naar de Bich Dong Pagoda. Nadat we een kleine bijdrage moesten betalen voor het parkeren van onze scooter konden we daarna de tempel bekijken. Deze konden we bereiken via een bruggetje en daar zagen we dat de tempel helemaal in een grot was gebouwd. Het was er vrij rustig maar wel bloedheet. Terwijl het zweet over onze lijven liep konden we in alle rust rondkijken en foto’s maken. Terug bij de ingang genoten we van een lekker ijskoud blikje frisdrank voordat we weer op de scooter stapten.

Bai Dinh Pagoda

De volgende stop zou de Bai Dinh Pagoda moeten worden. Het was best een eindje rijden vanuit Ninh Binh dus voor we het complex opgingen besloten we om ergens iets te eten. Daar raakten we aan de praat met een Nederlands koppel en zo vloog de tijd voorbij. Gelukkig hadden we nog tijd genoeg om het Bai Dinh Pagoda te bezoeken. We parkeerden onze scooter en kochten een kaartje. We kozen natuurlijk voor het goedkoopste kaartje wat betekende dat we op het complex wel zelf moesten lopen.

Dat hebben we gemerkt. Nadat we met een golfkarretje werden gebracht konden we zelf aan de wandel. Eerst passeerden we lange overdekte gangen vol met grote en kleine boeddha’s. Vanuit de gang konden we regelmatig afwijken van het pad om bijvoorbeeld de Tu An Tower of Bell Tower te bezoeken. Het complex was heel erg goed onderhouden en zag er schitterend uit. Ook was het er totaal niet druk. We kregen soms de indruk dat er meer medewerkers waren dan bezoekers.

Er was ons gewaarschuwd dat een wandeling over het complex wel 4 uur zou duren, maar dat bleek al snel behoorlijk overdreven. De regen barstte inmiddels los maar we konden grotendeels droog blijven. Wel was het nog altijd bloedheet. Nat werden we dus wel, maar voornamelijk door het zweten. Na ongeveer 1 1/2 uur kwamen we aan bij de Bao Thien Stupa, de hoofdbezienswaardigheid van dit complex. Een indrukwekkende toren die je al van grote afstand kan zien. Nadat we een lekker fris ijsje hadden genomen was het mooi geweest. We wandelden verder en namen een golfkarretje terug naar onze scooter.

Ninh Binh

Terug in het Lotus Hotel Ninh Bình was het een kwestie van opfrissen, even uitrusten en daarna lekker gaan eten. We kozen voor de Jamerik Taco Bar met een paar lekkere Mexicaanse gerechten. We maakten hierna nog een wandeling en voor we het wisten zaten we iets te drinken op een van de Bus Pubs die op in de avond op het plein geparkeerd staan. Voor we het wisten stonden we samen met oude en nieuwe bekenden luidkeels karaoke nummers te zingen.

Een geweldige boottocht door Trang An

Na een lekker ontbijt was het weer tijd om op pad te gaan. Op donderdag 7 september 2023 gingen we namelijk naar Trang An. Het Landschapscomplex Trang An is een werelderfgoed in Vietnam aan de zuidelijke oever van de Rode rivierdelta (aldus Wikipedia). Het was een mooi ritje met de scooter en nadat we voor ongeveer €10 een kaartje hadden gekocht konden we een route uitkiezen. Je kan namelijk een boottocht maken door dit schitterende landschap, maar er zijn 3 verschillende routes. Wij kozen (vrij willekeurig) voor route 2 en konden hierdoor direct instappen en samen met een Spaans koppel gaan varen.

Dat varen deden we niet zelf. Er was een Vietnamese dame die de gehele rit ons voort zou roeien, en dat was niet niks. We hadden namelijk gelezen dat de hele route ongeveer 3 uur in beslag zou nemen, al bleek dat achteraf gezien wel erg ruim genomen. Het was wederom bloedheet, maar dat waren we al vrij snel vergeten. Vanaf het bootje hadden we namelijk een geweldig uitzicht. Prachtige rotspartijen en bergen die helemaal volgroeid waren met planten en bomen. Daartussen liepen rivieren die middels verschillende grotten met elkaar waren verbonden.

We voeren daarom ook door de verschillende rotsen en werden verrast met het ene na het andere mooie uitzicht. Ook werden we een aantal keer op gewezen dat deze omgeving het decor was geweest voor de film Kong: Skull Island, dus die moeten we zeker nog eens bekijken. Onderweg maakten we ook een paar stops bij verschillende tempels die verspreid over het gebied op eilandjes in het water waren gebouwd. De uren vlogen voorbij en na iets meer dan 2 uur varen kwamen we weer aan bij het startpunt. We vonden het geweldig en hebben zelden zo’n mooi bootreisje gemaakt.

Daarna stapten we weer op de scooter. Op de heenweg hadden we al wat leuke eetplekjes gezien dus konden we direct op ons doel af. Na een lekkere lunch gingen we terug naar het hotel in Ninh Binh om af te koelen in de kamer en in het zwembad. Vanwege de enorm hoge temperatuur is het erg vermoeiend hier dus doen we lekker rustig aan. Met een heerlijke Indiase maaltijd sloten we deze mooie dag af.

Een bloedhete dag bij de Mua Cave

Op vrijdag 8 september 2023 hadden we de wekker extra vroeg gezet. Na het ontbijt zijn we namelijk met de scooter naar de Mua Cave gegaan. Dit staat bekend als het beste uitzichtpunt van de omgeving van Ninh Binh. Dat wilden we zelf wel eens zien dus. Op ongeveer 5 kilometer van het hotel kwamen we om 8:30 uur aan bij de Mua Cave. Na het betalen van de entree en het parkeren van onze scooter begon de lange tocht naar boven. Een trap met bijna 500 treden bracht ons naar de top. Ondanks het redelijk vroege tijdstip was het erg drukkend warm, dus zijn we op de weg naar boven regelmatig gestopt. Eenmaal op de top droop het zweet van onze lijven, maar we waren boven. Het uitzicht was geweldig en maakte alles goed.

Bovenop de top van de Hang Mua-grot staat een lang beeld van een grote draak. Deze berg wordt daarom ook wel de Drakenberg genoemd. Nadat we waren uitgerust maakten we de weg naar beneden om te genieten van een lekker ijskoud blikje fris. We waren niet de enigen, want iedereen zat hier uit te puffen. Bij de uitgang pakten we onze scooter weer en reden we door naar de Am Tien Cave.

Am Tien Cave

De Am Tien Cave is een groot meer dat gelegen is tussen de bergen. Vroeger was deze alleen te bereiken door de omliggende bergen te beklimmen, maar tegenwoordig kan je er gelukkig komen via een tunnel. Het was het erg rustig, maar heel mooi. We aten er een lekker ijsje en keken wat rond voordat we weer op de scooter stapten. We besloten om ergens een broodje te gaan eten. Op dat moment hadden we het erover om Hoa Lu Ancient Citadel te bezoeken, maar we besloten dit niet meer te doen.

Tam Coc

Die middag kozen we er voor om lekker af te koelen in onze kamer, terwijl ik (Erik) ook nog even snel bij de barbershop langs ging voor een frisse knipbeurt in Ninh Binh. Aan het einde van de middag stapten we voor de laatste keer op onze scooter om een rondje te rijden in de omgeving van Tam Coc. We reden richting de Thai Vi tempel waar we een eindje verder ook mooi zicht hadden op het water en de plaatselijke boottochtjes voorbij zagen komen.

Daarna leverden we de scooters weer in en stapten we die avond over op de fiets om in het centrum van Tam Coc iets te eten. Dit deden we samen met Riikka en Ari, een Fins koppel die we een paar dagen eerder hadden ontmoet. Terwijl de eerste regendruppels naar beneden kwamen sloten we onze tijd in Ninh Binh af met een drankje op een rooftop bar.

De grotten van Phong Nha

Zaterdag 9 september 2023 was de 186e dag van onze reis, en ook een echte reisdag. Om 8:29 namen we de trein van Ninh Binh naar Dong Hoi en dat ging vrij soepel. Op de website 12goAsia hadden we online kaartjes gekocht en na eventjes wachten zaten we mooi op tijd in de trein. We hadden geen interesse in bedjes dus zaten we tussen alle locals in de normale zitplaatsen. De rit duurde de hele dag en iets na 17:00 uur kwamen we aan in Dong Hoi. We namen de taxi naar het Rex Quang Binh Hotel en werden aangenaam verrast door de mooie ruime kamer die we kregen. Omdat we de middag alleen maar wat instant noodles hadden gegeten hadden we behoorlijke honger en namen we al snel de taxi naar een Thais restaurant.

De volgende dag waren we weer vroeg uit de veren. Na het ontbijt werden we iets voor 8:00 uur opgehaald door Explore Vietnam voor de Paradise Cave and Dark Cave Group Tour. Er bleken nog meer mensen uit ons hotel mee te gaan en met ongeveer 11 personen gingen we op pad. We stopten even voor een fotomoment en bij de volgende stop werd de groep opgesplitst. We bleken namelijk bijna allemaal verschillende tours geboekt te hebben. Samen met een Tsjechisch koppel gingen we daarom eerst naar de Paradise Cave.

Paradise Cave

De Paradise Cave ligt in het Phong Nha-Kẻ Bàng nationaal park. We vonden het erg verrassend dat deze grot pas in 2005 ontdekt was. Aan de binnenkant was hij namelijk enorm. Een gigantisch grote open en koele ruimte stond ons te wachten nadat we eerst een flinke wandeling door de warmte hadden gemaakt. Het was er heerlijk en we keken onze ogen uit. We denken niet eerder in zo’n grote grot te zijn geweest. We konden een flink stuk lopen door de grot en het was er behoorlijk druk. Toch hadden we er weinig last van. Na meer dan een uur rond te hebben gelopen was het tijd om weer naar boven te gaan en de lange wandeling terug te maken.

Dark Cave

Daar werden we met het busje naar de Dark Cave gebracht. Voordat we die in zouden gaan was het eerst tijd voor lunch. We kregen een flinke schaal met allerlei lekkers voorgeschoteld en voor we het wisten hadden we alles op. Daarna gingen we op pad. We moesten eerst onze zwemkleding, een helm en een zwemvest aantrekken. Deze grot was namelijk niet alleen donker, maar we gingen er ook nog eens het water in. Via een kabelbaan kwamen we bij de ingang en daar moesten we direct het water in. Na een eindje lopen kwamen we via een paar smalle modderpaadjes aan bij een modderbad. Daar konden we ons uitgebreid insmeren voor een jonge huid. Dit hadden een groep Vietnamese dames ook gehoord en voor we het wisten stonden ze al lachend en gillend tussen ons in om zich ook in te smeren.

Het was een erg komische bedoeling en nadat we weer 20 jaar jonger waren klauterden we weer terug naar de ingang. Hier pakten we deze keer een kayak om terug te varen. Het was dus een actieve middag. Zeker toen we bij aankomst via een kabelbaan en glijbaan nog in het water konden plonzen. Zo koelden we lekker af en hadden we een veelzijdige dag gehad. Daarna was het weer tijd om in het busje te stappen terug naar Dong Hoi. Terug in het Rex Quang Binh Hotel pakten we een taxi voor een lekkere pizza en sloten ons verblijf hier weer af.

Benieuwd naar de bewegende beelden van dit gedeelte van onze reis?
Check dan hieronder de video van ons YouTube kanaal!

Een gedachte over “De omgeving van Ninh Binh en Dong Hoi (Dag 182 t/m 187)

  • Ha Judith en Erik wat hebben jullie weer veel beleefd en wat een mooie natuur geniet van jullie verdere reis. Groetjes van Ada

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.