ArtikelenAziëJordaniëReisroutes

Reisroute (14 dagen): Jordanië

Mocht je een keer naar het Midden-Oosten willen reizen, dan is Jordanië het perfecte land om hier mee te starten. Het land is veilig, er zijn veel beroemde bezienswaardigheden, prachtige natuur en ook de mogelijkheid om je reis af te sluiten met een aantal dagen aan het strand. In de zomer van 2022 hebben wij dan ook een prachtige reis gemaakt door dit land met een huurauto. In dit artikel geven we je dan ook uitleg over onze reisroute door Jordanië die wij in 14 dagen hebben afgelegd. Misschien biedt deze reisroute wel een goede basis voor jouw reis naar Jordanië.


Amman (Dag 1/2/3)

Om in Jordanië te komen heb je vanuit Nederland de keuze om naar Amman of Aqaba te vliegen. Onze voorkeur gaat naar het Queen Alia Airport in Amman. De hoofdstad van Jordanië ligt in het noordwesten van het land en heeft ongeveer 4 miljoen inwoners. De stad heeft enkele bekende bezienswaardigheden zoals de Citadel van Amman en het Romeinse Theater. Daarnaast heeft het veel musea en een levendig oud centrum. Tenslotte zijn er ook verschillende hippe nieuwe wijken met leuke restaurants en bars.

Dag 1

Voor ons bestond de eerste dag vooral uit de vlucht vanuit Amsterdam naar Amman. We vlogen pas om 20:00 uur, met een overstap in Boekarest in Roemenië. Hierdoor kwamen we pas rond 5:00 uur aan bij het Canary Boutique Hotel in Amman. We hebben dit helaas moeten doen doordat de initiële vlucht met Transavia was geannuleerd. Het beste is natuurlijk om een vroegere vlucht te krijgen. Dan heb je nog tijd om iets van de stad te bezichtigen. Een goede optie is om richting het oude centrum te gaan en ’s avonds af te sluiten in Rainbow Street.

Dag 2

De tweede dag hebben we na het ontbijt een bezoek gebracht aan Souk Jara. Deze plaatselijke markt vindt alleen op vrijdag plaats, dus op andere dagen is dit niet mogelijk. Naast handgemaakte artikelen is hier ook eten en drinken te krijgen. Na het middaguur kan je een Uber nemen om een van de musea te bezoeken. Een aanrader hiervoor is het Jordan Museum. Het museum is erg mooi, modern en goed onderhouden. ’s avonds is het een leuke optie om te eten bij een van de restaurants met mooi uitzicht over de stad. Het Books@Cafe restaurant is een echte aanrader met lekker eten en een mooi uitzicht.

Dag 3

De derde dag in Amman hebben we gebruikt om de grote bezienswaardigheden te zien. We hebben een Uber genomen naar de Citadel van Amman om hierna door te lopen naar het Romeinse Theater. Beiden bezienswaardigheden zijn gratis te bezichtigen met de Jordan Pass. Hierna kan je verder lopen naar het oude centrum. Loop hierbij zeker door de verschillende lokale markten, de zogenaamde souks om vervolgens uit te komen bij King Faysal Square. Hier zitten verschillende restaurants zoals het beroemde Hashem Restaurant, waar je geweldige falafel kan krijgen. Wat je zeker ook moet proberen is een heerlijke kanafeh bij Habibah Sweets. Na deze maaltijd zou je ’s middags nog een museum kunnen bezoeken, zoals het Royal Automobile Museum. Voor ’s avonds kan je een hip restaurant zoeken nabij Paris Square, waar je voor een leuke prijs erg lekker kan eten.

Vervoer

Vanuit Nederland zijn er met Transavia directe vluchten naar Amman. Vanaf 1 oktober 2020 vliegen ze 3 keer per week naar de hoofdstad van Jordanië. Met wat geluk kan je al voor €59 een ticket scoren. Dit is dus de goedkoopste en makkelijkste manier om te vliegen. Het is ongeveer 4 1/2 uur vliegen met een tijdsverschil van 1 uur.

Vanaf het vliegveld is het ongeveer 40 kilometer rijden naar het centrum van Amman. Hier doe je met een taxi ongeveer 45 minuten over. Voor maar 3,3 JOD (Ongeveer €4,5) kan je een kaartje kopen voor de Amman Aiport Bus. Neem je een taxi dan kan de prijs snel oplopen tot ongeveer €50, zeker midden in de nacht. Een andere optie is om gebruik te maken van Uber.


Jerash en Madaba (Dag 4)

Na een aantal dagen in Amman brengt deze reisroute door Jordanië ons met een tussenstop in Jerash naar Madaba. Madaba ligt op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Amman en is een stad met 60.000 inwoners. Madaba is de stad van de mozaïek en dat zie je overal. De bekende bezienswaardigheden zoals de Sint-Joriskerk en de Kerk van de apostelen liggen dan ook vol met mozaïek. Een goede tussenstop is Jerash. Het ligt niet op de route, maar na het ophalen van de huurauto is het goed om deze twee plekken te combineren.

Dag 4

Op de 4e dag van onze reis hebben we ’s ochtends de auto opgehaald. Deze was geboekt via Sunny Cars en uiteindelijk moesten we bij Enterprise onze huurauto ophalen. Vanuit hier zijn we direct naar Jerash gereden. Jerash ligt 45 kilometer ten noorden van Amman. De stad is bekend vanwege de indrukwekkende ruïnes. We hebben hier dan ook heel de ochtend doorgebracht. Vanuit Jerash zijn we na de middag doorgereden naar Madaba. We verbleven hier in het Aitch Boutique Hotel – an LIH Hotel. We hebben de middag gebruikt om in het stadje rond te kijken en ’s avonds om heerlijk lokaal te eten. De andere ochtend kan je goed gebruiken om de verschillende plaatsen te bezoeken in de stad waar de beroemde mozaïek te vinden is. Daarna heb je nog tijd genoeg om door te rijden naar de Dode Zee.

Vervoer

Het huren van een auto gaat perfect in Jordanië. De wegen zijn uitstekend en je kan er regelmatig tanken. Het verkeer is vooral in de stad wat chaotisch, maar er wordt niet extreem hard gereden. Onderweg kom je regelmatig politiecontroles tegen, maar als toerist kan je na een korte controle zo weer doorrijden.

Vanuit Amman naar Jerash is het ongeveer 50 kilometer rijden. Door de drukte rondom Amman doe je hier ongeveer 50 minuten over. In Jerash kan je kosteloos je auto parkeren om de ruïnes te bezichtigen. Vanuit Jerash is het vervolgens weer 76 kilometer rijden naar Amman, maar hier dor je maar ongeveer 1 uur en 20 minuten over.


De Dode Zee (Dag 5)

Na Madaba is het tijd om door te reizen naar de Dode Zee. De Dode Zee is niet alleen het laagst gelegen punt van Jordanië, maar zelfs ter wereld met 429 meter onder zeeniveau. De Dode Zee is trouwens helemaal geen zee maar een meer en vormt de natuurlijke grens tussen Jordanië en Israël. De term “Dode” is wel juist want vissen en waterplanten ga je er niet vinden. Het zoutgehalte ligt namelijk rond de 30% waar een normale zee ongeveer 3% zout bevat. Hierdoor is er geen leven mogelijk voor waterorganismen. Het hoge zoutgehalte zorgt er wel voor dat je heel makkelijk blijft drijven. Voor deze unieke ervaring trekken er dan ook veel toeristen richting de Dode Zee. In Jordanië is de beste optie om dit uit te proberen door in een van de vele resorts te overnachten.

Dag 5

In de ochtend heb je nog genoeg tijd om door Madaba heen te lopen. Je kan deze tijd gebruiken om de eerder genoemde Sint-Joriskerk, de Kerk van de apostelen of het Madaba Archaeological Park te bezoeken. Koop vervolgens wat lekkers voor onderweg en stap in de huurauto richting de Dode Zee, de volgende bestemming op deze reisroute door Jordanië. Onderweg kom je namelijk nog voorbij de Neboberg. Hier moet je zeker stoppen. Volgens de bijbel is dit namelijk de plek waar Mozes uitkeek over het beloofde land. Voor veel gelovigen is dit dan ook een bijzondere plek en alleen vanwege het uitzicht al een mooie tussenstop.

Als je in de loop van de middag aankomt bij de Dode Zee is de kans groot dat je al snel in kan checken in je hotel. Wij verbleven hier in het enorme Holiday Inn Resort Dead Sea, an IHG Hotel. Gebruik de rest van de middag om te ontspannen en de Dode Zee te ervaren. Smeer je ook zeker in met modder uit de Dode Zee die veel therapeutische kwaliteiten bezit. Alleen daarom is het misschien beter om niet je allerbeste zwemkleding aan te trekken.

Vervoer

Vanuit Madaba is het maar een korte rit naar de Dode Zee. Vertrek dus niet te vroeg, want dan kan je nog geen gebruik maken van je hotelkamer. Na ongeveer 15 minuten rijden kom je al bij de Neboberg aan die op 9 kilometer afstand ligt van het centrum van Madaba. Hier kan je zo een uurtje rondkijken om vervolgens verder te rijden naar de Dode Zee. Vanaf de Neboberg is dit overigens ook maar 25 kilometer rijden, dus ben je er al in 30 minuten. Wat betreft het aantal kilometers is dit dus een rustig dagje.


Kerak & Dana (Dag 6/7)

Na de ervaring in de Dode Zee wordt het in deze reisroute tijd om de natuur in het binnenland van Jordanië op te gaan zoeken. Wij hadden hierbij gekozen om naar Dana te trekken. Het Dana Natuurreservaat is met 308 km2 namelijk het grootste natuurreservaat van Jordanië. Je kan er honderden planten-, vogel- en zoogdiersoorten vinden. Het Dana Natuurreservaat is gesticht in 1989 en heeft een geweldige omgeving om te hiken. Wij besloten om onderweg ook nog een tussenstop te maken in Kerak. Hier kan je de overblijfselen vinden van het Kerak Kasteel dat naast de mooie restanten ook nog eens een geweldig uitzicht biedt.

Dag 6

Vanuit de het Holiday Inn Resort Dead Sea, an IHG Hotel besloten we om na het ontbijt eerst nog even in de Dode Zee te dobberen. Rond 10:00 uur zijn we in de auto gestapt richting Dana. Na ongeveer 1 1/2 uur rijden kwamen we aan in Kerak. Dit was onze tussenstop waar we een kijkje gingen nemen in het Kerak Kasteel. Ook hebben we hier de lunch genuttigd. Na de middag reden we verder naar Dana waar we aan het einde van de middag aankwamen bij het Dana Tower Hotel. Vanaf het simpele hotel heb je een prachtig uitzicht over de vallei en kregen we die avond een heerlijke maaltijd voorgeschoteld.

Dag 7

De andere dag hadden wij ingepland om de Wadi Ghuweir Trail te lopen. Het hotel biedt hier tours voor aan, maar wij besloten om op eigen gelegenheid te gaan. We stapten om 8:00 uur in de auto en na wat boodschappen kwamen we na 45 minuten rijden om 9:15 bij de start van de Wadi Ghuweir Trail aan. De wandeling door deze kloof is op sommige punten een uitdaging, maar ook als niet getrainde hiker is dit goed te doen. Na ongeveer 3 uur wandelen kwamen we uit bij de waterval waar we in het water hebben gedobberd. Na het eten van de meegenomen maaltijd zijn we weer 3 uur terug gewandeld. Je loopt door een prachtige kloof met prachtige planten, een kabbelend beekje en geweldige rotspartijen. Deze trail is een absolute aanrader. Aan het einde van de middag kwamen we terug bij het hotel.

Vervoer

Vanuit de Dode Zee maak je een prachtige autorit naar Kerak. Eerst rijd je lange tijd langs de Dode Zee om vervolgens het binnenland in te gaan. Je gaat direct de hoogte in en komt onderweg enkele prachtige uitzichtpunten tegen. Je bereikt Kerak na ongeveer 1 uur en 15 minuten op een afstand van 82 kilometer. Vanaf Kerak is het vervolgens nog 100 kilometer rijden naar Dana. Deze rit over de mooie kronkelige wegen dwars door het binnenland van Jordanië duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten.

In Dana is het handig om zelf een auto bij te hebben als je de Wadi Ghuweir Trail wil gaan lopen. Het is namelijk ongeveer 45 minuten rijden naar de start van de trail die op 37 kilometer van Dana ligt. Voordat je het startpunt van de trail bereikt moet je nog wel een onverharde kronkelige bergweg over. Het startpunt herken je voor de grote boom waar mogelijk nog een aantal auto’s staan van mensen die ook de Wadi Ghuweir gaan bewandelen.


Ben je na het lezen van deze reisroute door Jordanié benieuwd naar wat je allemaal mee moet nemen?

Wij hebben een uitgebreid artikel op onze website staan met een volledige packing list voor jouw reis van 2 weken door Jordanië!


Little Petra & Petra (Dag 8/9)

Na de prachtige natuur van Dana neemt deze reisroute door Jordanië je mee naar Wadi Musa. In Wadi Musa ligt namelijk een van de 7 nieuwe wereldwonderen; Petra. Deze historische stad was de hoofdstad van de Nabateeërs. Petra was een belangrijk knooppunt van verschillende handelsroutes en werd in 1812 herontdekt voor de westerse wereld. In 2007 werd de stad verkozen tot een van de 7 nieuwe wereldwonderen. De bekendste gebouwen zijn “the Treasury, oftewel de schatkamer, en “the Monastry”, oftewel het klooster. Petra is de grootste toeristische attractie van heel Jordanië en dankt zijn bekendheid daarnaast ook aan het decor is geweest voor verschillende films zoals Indiana Jones and the Last Crusade en The Mummy Returns.

Dag 8

Op de achtste dag van onze reis vertrokken we rond 9:30 uur bij het Dana Tower Hotel. Inclusief een tussenstop kwamen we na 1 uur rijden aan bij Siq al-Barid, oftewel Little Petra. De vermoedelijke buitenwijk van Petra was gratis toegankelijk en parkeren kon gratis bij de ingang. Het We hebben hier ongeveer 1 uur rondgekeken voor we verder reden naar Wadi Musa. Die middag hebben we in Wadi Musa gegeten en hebben we ingecheckt bij het Petra Canyon Hotel. Dit prachtige hotel heeft een heerlijk zwembad wat een groot voordeel is in de hete zomermaanden. Wij hebben die dag daar dan ook besteed. Je hebt die dag echter ook genoeg tijd om alvast een gedeelte van Petra te gaan ontdekken of om in de avond bijvoorbeeld Petra by Night te bezoeken.

Dag 9

De volgende dag zijn we extra vroeg uit bed gekomen om al om 6:00 uur bij het ontbijt te zitten. We waren om ongeveer 6:30 uur bij de ingang van Petra. Door vroeg te gaan ben je de grote drukte nog voor en is het ook nog minder warm. Middels je Jordan Pass heb je gratis toegang. Trek je goede wandelschoenen aan en neem voldoende drinken mee. In de ochtend bezochten wij na een wandeling door de siq direct de wereldberoemde schatkamer om direct door te lopen naar het klooster. Dit gedeelte ligt helemaal achterin de stad en is te bereiken middels een 800 treden tellende trap.

Bij terugkomst zijn we in het hart van het gebied gaan eten. In de middag hebben we nog de kerk van Petra en de paleistombe bezocht. Het gebied is enorm groot en door de warmte en droogte is het ook vrij vermoeiend. Schaam je dus zeker niet als je net als ons rond 14:00 uur het gebied al weer verlaat. Je hebt dan immers al meer dan 7 uur rondgelopen en bent vast toe aan wat afkoeling en ontspanning.

Vervoer

Vanuit Dana is het ongeveer 1 uur rijden naar Siq al-Barid om de afstand van 52 kilometer af te leggen. Onderweg kom je nog verschillende plaatsjes tegen waar je bijvoorbeeld iets te eten of drinken zou kunnen komen. Vanuit Siq al-Barid is het daarna nog maar 10 kilometer rijden naar Wadi Musa. Je bent er dan dus al in ongeveer 15 minuten rijden.

Eenmaal in Wadi Musa merk je al heel snel dat deze plek volledig rondom de ingang van Petra is gebouwd. Afhankelijk van waar je verblijft in de stad ben je al in een paar minuten lopen in de stad. Ons Petra Canyon Hotel was wat hoger gelegen en was daarom 6 minuten rijden.


Wadi Rum (Dag 10/11)

Na een bezoek aan Petra is het hoog tijd om de woestijn in te gaan. Wadi Rum is hiervoor de perfecte locatie in Jordanië. Het Wadi Rum reservaat is een vallei ten van 720 km2 dat in 2011 nog op de Unesco Werelderfgoedlijst is geplaatst. Het gebied wordt al sinds de prehistorie bewoond en tegenwoordig leven er nog bedoeïenen in het gebied die hun geld verdienen met toeristen. Je kan namelijk in de woestijn overnachten en verschillende prachtige tours maken.

Dag 10

Vanuit Wadi Musa is het ongeveer 1 uur en 40 minuten rijden naar het Wadi Rum bezoekerscentrum. Hoe vroeger je vertrekt, hoe eerder je dus aankomt op je accommodatie en des te meer mogelijkheden er nog zijn om een van de vele tours te doen in de Wadi Rum woestijn. Wij besloten om rustig aan te doen en pas na de middag te vertrekken. We maakten nog een kleine tussenstop bij het Wadi Rum train station, waar de originele trein uit de film Lawrence of Arabia staat.

Rond 15:15 uur kwamen we aan bij de parkeerplaats van Aladdin Camp. Hier stond de chauffeur al op ons te wachten en die bracht ons naar het kamp in de woestijn. Die middag hebben we zelf de omgeving wat verkend, ontspannen en die avond genoten van het heerlijke buffet. Vergeet ook niet om ’s avonds in het donker wat verder van het kamp af te gaan om in alle stilte te kunnen genieten van de prachtige sterrenhemel.

Dag 11

Door te kiezen voor 2 overnachtingen ervaar je optimaal de rust van de woestijn. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de 2e dag volledig te gebruiken voor een van de tours. Wij kozen dan ook voor een tour waarbij we na het ontbijtbuffet om 11:00 uur werden opgehaald en pas rond 19:30 terug bij het kamp waren. Middels een Jeep krijg je alle uithoeken van het gebied te zien. Denk hierbij aan mooie uitzichtpunten, authentieke rotstekeningen en enorme rotspartijen. Ook is de lunch hierbij inbegrepen en kan je onder het genot van een kopje thee genieten van de zonsondergang. Bij aankomst kan je zo weer aanschuiven voor het buffet en genieten van nog een aangename nacht in de stilte van de woestijn.

Vervoer

Vanuit Wadi Musa is het ongeveer 105 kilometer rijden naar het Wadi Rum Visitor Center. Hier kan je je laten registreren, al is dat niet verplicht. Afhankelijk van de locatie van je accommodatie is het vanuit hier nog maximaal 20 minuten rijden. Er zijn veel accommodaties die direct aan de weg liggen. Dat is praktisch met je huurauto, maar hierdoor ervaar je niet het gevoel van overnachten in de woestijn. Bij Aladdin Camp konden we onze auto parkeren hun eigen parking en werden we vervolgens per Jeep naar het kamp gebracht. Wanneer je het kamp verlaat wordt je tenslotte ook weer bij je eigen auto afgezet.


Aqaba (Dag 12/13/14)

Wij besloten om onze reisroute door Jordanië af te sluiten met een bezoek aan Aqaba. Aqaba ligt aan de gelijknamige Golf van Aqaba en is de enige havenstad van het land. Ondanks dat er in Aqaba best nog historische bezienswaardigheden zijn is dit meestal niet de hoofdreden om deze stad te bezoeken. Tegenwoordig is de stad een toeristische kustplaats met tal van restaurants en mogelijkheden om bijvoorbeeld te duiken, snorkelen of een boottocht te maken. Daarnaast is er in 2000 van Aqaba een speciale economische zone gemaakt wat een enorme financiële boost aan dit gebied heeft gegeven.

Dag 12

Na Wadi Rum ben je in ongeveer 1 uur rijden in Aqaba. Wij verbleven in het DoubleTree by Hilton Hotel Aqaba en hadden het geluk dat we al op tijd in konden checken. De kans is groot dat je hier een hotel met een zwembad hebt genomen, dus is het heerlijk om die middag te ontspannen aan het zwembad. Het kan namelijk erg warm zijn in Aqaba, zeker in vergelijking met een aantal eerdere bestemmingen. Als het ’s avonds wat afkoelt kan je mooie souvenirs inkopen of heerlijk gaan eten in een van de vele restaurants. Een van onze aanraders is Baba Za’atar, waar je voor weinig geld een heerlijke Jordaanse pizza kan krijgen.

Dag 13

De volgende dag kan je goed gebruiken om een dag te genieten van de zon en het water. Een van de opties is het Saraya Aqaba Waterpark. Dit waterpark is in 2021 geopend en ziet er fantastisch uit. Met talloze glijbanen en goed onderhouden zwembaden kan je hier makkelijk een dag vol waterplezier hebben. Een andere optie is om het strand op te zoeken. De beste optie hiervoor is om naar de Berenice Beach Club te gaan. Hier is het geen probleem om in je westerse bikini aan het strand te liggen. Daarnaast is kan je via de pier zo het water in gaan. Je kan er namelijk perfect snorkelen en talloze vissen en prachtig koraal zien. Een mooie en ontspannen afsluiting van een intensieve reis door Jordanië.

Dag 14

De laatste dag gebruik je om afscheid te nemen van Jordanië. Koop je laatste souvenirs of neem nog een keer dat lekkere broodje falafel. Afhankelijk van het tijdstip van de terugvlucht heb je nog een dag te besteden in Aqaba of zal je vroeg in de ochtend richting het Queen Alia Airport in Amman rijden.

Vervoer

Vanuit Wadi Rum is het ongeveer 70 kilometer rijden naar Aqaba. Hier doe je ongeveer 1 uur over. Je rijdt hierbij over de Desert Highway die erg goed begaanbaar is. De kans is wel groot dat je bij controles wordt aangehouden. Maak je hier geen zorgen om want als toerist kan je na een kleine check waarschijnlijk zo weer doorrijden. Ook in Aqaba zelf is het makkelijk om een auto bij te hebben voor een bezoek aan het strand of het waterpark.

De laatste autorit neemt je vanuit Aqaba helemaal mee naar het Queen Alia Airport in Amman. Je rijdt over de Desert Highway. Dit is een hele saaie lange weg, maar wel de meest effectieve manier om weer bij het vliegveld te komen. Je moet hierbij ongeveer 300 kilometer afleggen, waar je ongeveer 3 uur en 45 minuten over doet. Houd hier dus zeker rekening mee wanneer bekend is hoe laat de terugvlucht gepland staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.