ArtikelenEuropaNederland

Onze favoriete wandelingen in zuidwest Nederland

Het afgelopen jaar hebben we door alle omstandigheden een nieuwe hobby erbij gekregen: wandelen. Door de beperkte mogelijkheden vanwege het coronavirus zijn we er meer dan ooit op uitgegaan om in de regio mooie wandelingen te maken. In nog geen jaar tijd heb ik inmiddels al meer dan 200 kilometer in de benen, dus je mag best zeggen dat ik de smaak flink te pakken heb. Met een rugzak om met daarin een hapje en drankje voor onderweg en mijn wandelschoenen aan gaan we regelmatig op pad. Soms alleen met mijn koptelefoon op, maar regelmatig samen. Vaak zoeken we online naar een mooie route van tussen de 5 en 10 kilometer. Die routes kan je trouwens echt overal vinden, van de ANWB en Natuurmonumenten tot Route.nl. Dit kan zowel in een natuurgebied zijn als in een stedelijke omgeving. In deze tijd vind je op heel veel blogs overzichten van prachtige plekken om te wandelen. We hebben er inmiddels al zo veel gelopen dat ik in dit artikel onze favoriete wandelingen in zuidwest Nederland voor je op een rijtje heb gezet!


De Dintelse Gorzen
De Dintelse Gorzen

We hebben inmiddels al een aantal keren een wandeling gemaakt door het natuurgebied De Dintelse Gorzen. Dit hebben we zowel in de zomer als in de winter gedaan. Volgens Natuurmonumenten is het een uniek stuk natuur door de mix van zout en zoet water. Wij vinden het er gewoon erg prettig. Trek wel een paar stevige schoenen aan die vies mogen worden, want na een regenbui kan het hier behoorlijk modderig zijn. Er lopen 3 routes door dit gebied die aangegeven zijn door gekleurde pijltjes. De combinatie van de blauwe en gele route is onze favoriet en zorgt voor een totale afstand van ongeveer 8 kilometer. Dieren kan je hier ook vinden, want er zijn verschillende plekken waar je vogels kan spotten. Daarnaast grazen er ook behoorlijk wat Schotse hooglanders in dit gebied, dus de kans is groot dat je die tegen het lijf zal lopen.

Locatie: De Dintelse Gorzen vind je in het buitengebied van Dinteloord op de grens van Noord-Brabant en Zeeland. De exacte locatie kan je hier vinden.
Aantal kilometer: 8 kilometer (combinatie blauw & gele route)
Wandelroute: Hier vind je de wandelroute die wij hebben gelopen


Fort de Roovere
Fort de Roovere

Eind december 2020 besloten we maar eens om een wandeling te maken in de buurt van Fort de Roovere. Dit is een schans bij Halsteren die onderdeel was van de West-Brabantse waterlinie. In 2010 is dit gebied helemaal opgeknapt en onder andere voorzien van de fotogenieke “Mozesbrug” en de Pompejus uitzichttoren. In 129 treden kom je op deze houten toren op 25 meter hoogte terecht vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Hier is zowel het start- als eindpunt van de route. De route gaat voornamelijk over verharde paden, maar gaat ook een stuk doos het bos. De route is lekker vlak en brengt je ook nog over Landgoed Vrederust. De afwisseling, goed bewandelbare paden en afsluiting met het beklimmen van de Pompejus zorgen ervoor dat dit een leuke wandelroute is die je mooi in een uurtje kan lopen.

Locatie: Fort de Roovere kan je vinden aan de rand van Halsteren, dicht bij Bergen op Zoom. De exacte locatie van het startpunt kan je hier vinden.
Aantal KM: Deze route bedraagt ongeveer 5 kilometer.
Link naar route: Hier vind je de wandelroute die wij hebben gelopen.


Wouwse Plantage
Wouwse Plantage

Er is al eens eerder een uitgebreid artikel op onze website verschenen over mijn geboorteplaats Wouwse Plantage. Ik ben dus niet helemaal objectief, maar persoonlijk is het een van mijn favoriete wandelplekken. Vooral het bosrijke gebied van het landgoed Wouwse Plantage is heerlijk om te wandelen. Je kan je auto heel makkelijk parkeren bij de Natuurpoort Wouwse Plantage en vandaaruit verschillende routes gaan wandelen. De routes staan aangegeven middels verschillende gekleurde pijltjes en lopen uiteen van 5,5 kilometer tot 13,5 kilometer. Trek wel een paar stevige wandelschoenen aan die vuil mogen worden, want zeker na een flinke regenbui kan het behoorlijk modderig zijn. Vergeet zeker niet om het gebied met leven stuifzand te bezoeken, de zogenaamde Borgvlietse Duinen wat een van de hoogtepunten is van het landgoed.

Locatie: Wouwse Plantage kan je vinden in West-Brabant tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. De exacte locatie kan je hier vinden.
Aantal kilometer: Onze favoriete route is de groene route, en die kan je in de varianten van 9 of 12,5 kilometer lopen.
Wandelroute: Hier vind je de wandelroute die wij hebben gelopen


Krijg jij ook altijd zo’n dorst tijdens het wandelen?

Met de handige flessen van Water-to-go kan je uit ieder meertje, beekje of slootje drinken.

Lees hier de review over deze flessen inclusief een unieke kortingscode waarmee je 10% korting krijgt!


Breda
Breda

Een leuke afwisseling tussen al die natuurgebieden is het maken van een stadswandeling. Wij kozen er begin januari 2021 voor om een stadswandeling te maken door Breda. Breda heeft ongeveer 150.000 inwoners en staat ook wel bekend als “de Nassaustad”, vanwege de vele connecties met het huis Nassau. De route die wij hebben gelopen is behoorlijk afwisselend en wordt voorzien van interessante informatie. Hij brengt je langs de historische binnenstad zoals het Kasteel van Breda, de Markt en het Begijnhof. Ook moderne architectuur zoals de Mezz en het Chassé Theater liggen op de route. Aangevuld met het Park Valkenberg en het Wilhelminapark heb je echt een hele gevarieerde route van ongeveer 7 kilometer. Aangezien je veel horeca gelegenheden passeert is deze route erg goed te combineren met een lekker drankje of een lunch.

Locatie: Breda is een van de grootste steden van Noord-Brabant. Om de route te starten kan je het beste je auto parkeren op het Chasséveld waar ook de route begint. De exacte locatie van het startpunt kan je hier vinden.
Aantal kilometer: De route bedraagt in totaal 7 kilometer.
Wandelroute: Hier vind je de wandelroute die wij hebben gelopen


De Kraaijenberg Bergen op Zoom
De Kraaijenberg in Bergen op Zoom

Een van onze meest recente wandelingen die hebben we gemaakt was ten zuiden van Bergen op Zoom die start en eindigt bij bezoekerscentrum de Kraaijenberg. Je kan je auto heel makkelijk parkeren bij het bezoekerscentrum wat in het buitengebied ligt. op deze heuvel staat ook een houten uitkijktoren waarvan je een mooi zicht hebt op het Markiezaatsmeer. De route die wij hebben gelopen was ongeveer 9 kilometer lang. Het gebied is licht heuvelachtig maar loopt zeer prettig. Het is een combinatie van wandelen tussen weilanden, heuveltjes en door het bos. Na bijna 2 uur lopen waren we dan ook behoorlijk uitgeput en hadden wij genoten van een mooie wandeling in een zeer rustig gebied dicht bij de stad.

Locatie: De Kraaijenberg vind je ten zuiden van Bergen op Zoom op de Brabantse Wal. De exacte locatie van het startpunt kan je hier vinden.
Aantal kilometer: De route bedraagt in totaal 9 kilometer
Wandelroute: Hier vind je de wandelroute die wij hebben gelopen


Ritthem
Ritthem

Eind februari 2021 zijn we lekker gaan uitwaaien op Walcheren, zoals de route heet op de website van de ANWB. Het was vanuit onze woonplaats wel eventjes rijden naar Ritthem. Je vindt deze plaats namelijk vlak bij Vlissingen. In eerste instantie is het geen hele mooie omgeving. Rammekenshoek bevindt zich namelijk tussen de Westerschelde, de havens en industriegebieden van Vlissingen. De route brengt je hier echter direct weg en begint met een flink stuk langs de Westerschelde. Vanuit hier loop je tussen de weilanden door richting het plaatsje Ritthem om vervolgens door het bos van Fort Rammekens weer terug naar de parkeerplaats te lopen. Als je op zoek bent naar een gevarieerde route waar je eens in alle rust even goed een frisse neus kan halen dan is dit de perfecte plek om dat te doen!

Locatie: De route start bij de parkeerplaats van Fort Rammekens net buiten Ritthem. Deze plaats vind je vlak bij Vlissingen. De exacte locatie van het startpunt kan je hier vinden.
Aantal kilometer: De route bedraagt in totaal 10 kilometer.
Wandelroute: Hier vind je de wandelroute die wij hebben gelopen


Levensstrijd en Rengerskerke Zierikzee
Zierikzee

Eind december 2020 besloten we een wandeling te gaan maken in het buitengebied van Zierikzee. Het voordeel van deze route is dat hij gebaseerd is op het zogenaamde wandelknooppuntennetwerk. Als je bij de parkeetplaats Hoofdpoort begint hoef je dan enkel maar de wandelknooppunten 44-43-66-36-37-11-44 te volgen. De wandeling gaat door de Natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke zoals ze officieel heten. Deze zijn onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde. Net zoals de route door Ritthem is dit echt een route om even een frisse neus te halen. Zeker op een frisse dag kan het hier flink waaien, dus moet je je zeker goed aankleden. In het begin van de route kan je nog een vogelkijkpunt vinden, maar nog leuker is het om bruinvissen te spotten. Bruinvissen hebben wel wat weg van dolfijnen, en vanaf Havenhoofd Zierikzee heb je een mooi punt om ze te spotten. De route is brengt je verder via open weides naar het centrum van Zierikzee. Hier kan je de route het beste afsluiten met een echte Zeeuwse bolus, zoals wij ook hebben gedaan. Alleen daarom staat het al in ons lijstje van favoriete wandelingen in Nederland die wij het afgelopen jaar hebben gemaakt.

Locatie: Je kan de route het beste starten bij Parkeerplaats Hoofdpoort aan de rand van Zierikzee, waar je gratis kan parkeren. De exacte locatie van het startpunt kan je hier vinden.
Aantal kilometer: De route bedraag in totaal ongeveer 10 kilometer.
Wandelroute: Hier vind je de wandelroute die wij hebben gelopen


Tiengemeten
Tiengemeten

In oktober 2020 zijn we een dagje gaan wandelen op Tiengemeten. Tiengemeten is een eiland in de Nederlandse provincie Zuid-Holland waarover we al eerder een uitgebreid artikel hebben geschreven. We gaan hier dus niet al te diep in op deze locatie, want daar moet je maar gewoon het uitgebreide artikel voor lezen. Tiengemeten is een eilandje wat in zijn volledigheid een natuurgebied is. Het is lekker vlak, dus heel prettig om te wandelen. Er zijn verharde wandelpaden, maar je kan ook een flinke wandeling over het gras maken. Met het pontje naar het eiland gaan maakt het natuurlijk extra leuk. Nog leuker wordt het echter als je een van de vele Schotse hooglanders tegen het lijf loopt. Als ze rustig staan te grazen kan je er heel makkelijk een foto van maken en verrassend dichtbij komen. Er heerst sowieso een heerlijke rust op het eilandje waardoor dit een perfecte plek is voor een ontspannen wandeling.

Locatie: Wil je op Tiengemeten zien te komen dan moet je de pont nemen vanaf De Hoeksche Vaart. Een kaartje kan je hiervoor online bestellen en de pont vertrekt ieder uur. De exacte vertrek locatie kan je hier vinden.
Aantal kilometer: Wij kozen ervoor om de gele en rode route te combineren waardoor we uitkwamen op een totaal van ongeveer 10 kilometer.
Wandelroute: Hier vind je de wandelroute die wij hebben gelopen


Een gedachte over “Onze favoriete wandelingen in zuidwest Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.