ArtikelenDuitslandEuropa

Onze 11 tips voor jouw trip naar Hamburg!

In de zomer van 2021 hebben we een geweldige roadtrip gemaakt door Denemarken, Zweden en en Duitsland. Tijdens deze reis hebben we de Zweedse en Deense natuur ontdekt. Ook hebben we geweldige steden bezocht zoals Kopenhagen, Malmö en Göteborg. Onze laatste stop voor we naar huis reden was echter de Duitse stad Hamburg. Op verschillende websites kan je reistips voor Duitsland vinden en in dit artikel geven wij je onze 11 tips voor een trip naar Hamburg!


1. Kijk je ogen uit bij Miniatur Wunderland
Miniatur Wunderland

Het klinkt een beetje afgezaagd, maar dat vonden wij eerst zelf ook. In Hamburg kan je namelijk een bezoek brengen aan de grootste modelspoorbaan ter wereld; Miniatur Wunderland. Normaal zijn wij hier geen voorstanders van, maar dit heeft ons enorm verrast. Met 15,7 kilometer aan modelspoorbaan trekt deze attractie jaarlijks 1,4 miljoen bezoekers. Dit alles is pas in het jaar 2000 opgestart, wat dus een enorme toevlucht heeft gekregen. Je kijkt je ogen uit naar de honderden miniatuurgebouwen, schepen, auto’s en menselijke figuurtjes. Je maakt als het ware een reis door Hamburg, de Verenigde Staten, Scandinavië, Zwitserland en Oostenrijk.

Een kaartje kost €20, maar daarvoor kan je urenlang rondkijken. Je kan er namelijk al vanaf 7:00 uur ’s ochtends terecht en het is open tot 1:00 uur in de nacht! Alles is binnen dus zeker wanneer je wat slechter weer hebt is een bezoek een goede optie. Je vindt Miniatur Wunderland in het Speicherstadt complex in de wijk Hafencity, maar daar lees je meer over in een van de volgende tips voor jouw trip naar Hamburg!


2. Slaap lekker in het PIERDREI Hotel HafenCity Hamburg
Onze kamer in het PIERDREI Hotel Hafencity Hamburg

Wij mochten tijdens onze roadtrip door Denemarken, Zweden en Duitsland 2 nacht in het PIERDREI Hotel HafenCity Hamburg verblijven, en daar hebben we geen spijt van gehad! Het hotel ligt in het havengebied dat een aantal jaar terug flink is opgeknapt. Rondom het hotel zijn er verschillende bushaltes waardoor je zo in het centrum van de stad bent. Ook beschikt het hotel over een parkeerplaats onder het gebouw.

Het hotel heeft in totaal 212 kamer, in 5 verschillende gradaties. Wij sliepen in de “small” room, al vonden we het helemaal niet zo’n kleine kamer. Zeker door de raamnis met het zitje voelde de kamer veel ruimer aan. Het bed was erg lekker, de douche was heerlijk en de kamer was goed geïsoleerd. Ook het ontbijt was meer dan uitstekend!

Wil je er nu echt een bijzonder verblijf van maken dan kan je zelfs een van de 3 campers huren die op een van de daken van het hotel staat. Een overnachting in een van de hippe campers heb je al vanaf ongeveer €75, en met een beetje geluk kan je al een kamer huren vanaf €100.


3. Eet een lekker fischbrötchen bij Brücke 10
Een echt fischbrötchen

Bij de naam Hamburg denk je misschien al heel makkelijk aan een hamburger, maar niets is minder waar. Het meest bekende broodje van Hamburg is het fischbrötchen, oftwel het broodje vis. Aangezien Hamburg een echte havenstad is en direct aan de rivier de Elbe ligt kan je hier natuurlijk ook vis eten. Je hebt het fischbrötchen in allerlei varianten. Zo kan je hem belegd krijgen met garnalen, zalm, krab of haring.

Wij gingen voor een broodje gefrituurde vis bij Brücke 10, een van de hoogst aangeschreven broodjeszaken van de stad. Hij smaakte heerlijk met een lekker drankje aan het water. Deze broodjeszaak is iedere dag geopend van 10:00 uur tot 22:00 uur. Het kan er vrij druk zijn, en mogelijk staat er zelfs een rij buiten. Gewoon aansluiten zou ik zeggen, want het is zeker de moeite waard!


4. Wandel door de St. Pauli-Elbtunnel
de St. Pauli-Elbtunnel

Dwars door Hamburg loopt een van de belangrijkste rivieren van Midden-Europa, de Elbe. Onder deze rivier loopt de St. Pauli-Elbtunnel, ook wel de Alter Elbtunnel genoemd. De tunnel is 450 meter lang en ligt 24 meter onder de grond. Dat is op zich allemaal nog niet zo bijzonder, wat wel bijzonder is dat deze tussen inmiddels meer dan 100 jaar oud is. De bouw is gestart in 1907 en 4 jaar later volgde de opening.

Naast de St. Pauli-Landungsbrücken bevindt zich de noordelijke entree waarmee je middels een aantal prachtige oude liften de weg naar beneden kan maken. In de tunnel is natuurlijk niet bijster veel te zien, maar toch is het bijzonder om er te lopen. Hij is prachtig onderhouden, maar overal kan je zien dat je te maken hebt met een monument. Op de wit betegelde muren kan je bijvoorbeeld regelmatig een prachtige tegel zien waarin een van de waterbewoners van de Elbe op te zien is.

Auto’s mogen maar heel beperkt door deze tunnel heen, dus die ga je niet snel meer tegenkomen. Op de fiets of te voet mag je er echter het hele jaar gratis door. Als je de tunnel helemaal doorloopt heb je vanaf de andere kant ook nog eens een prachtig zicht op St. Pauli. Nog eens een extra reden dus dat de St. Pauli-Elbtunnel een van onze tips is voor jouw trip naar Hamburg!


5. Leef je uit op de Hamburger Dom
De Hamburger Dom

In Hamburg vind je niet zoals in bijvoorbeeld Kopenhagen of Göteborg midden in de stad een groot pretpark. In Hamburg kan je daar 3 keer per jaar voor naar de Hamburger Dom. De enorme parkeerplaats op het Heiligengeistfeld is de plek waar je deze enorme kermis kan vinden. Het festijn is ooit rond 1329 begonnen met een kerstmarkt voor de Hamburger Dom, en draagt daarom deze naam. Vanaf 1892 wordt het evenement nu al op de Heiligengeistfeld gehouden. Je vindt er in totaal 200 eetkraampjes, snackbars, snoepwinkels, attracties en kansspelen op een route van 1,6 kilometer. Je kan je hier dus makkelijk een avond vermaken. Dat gebeurt ook massaal want dagelijks trekt het maar liefst 16.000 bezoekers.

Er is een voorjaarseditie, de zogenaamde Frühlingsdom, die plaatsvindt vanaf eind maart t/m eind april. Daarnaast is er de Sommerdom die plaatsvindt in de zomer vanaf eind juli t/m eind augustus. Tenslotte kan je er in de winter terecht bij de Winterdom vanaf begin november t/m begin december. Toegang is gratis en het is iedere dag geopend van 15:00 uur tot 23:00 uur. Op vrijdag en zaterdag sluit de Hamburger Dom zelfs pas om 00:30 uur en op zondag gaat hij een uur eerder open. We hebben er onze ogen uitgekeken en het is dan zeker ook een van onze tips voor jouw trip naar Hamburg!


6. Maak de mooiste foto’s bij het Speicherstadt-complex in Hafencity
WASSERSCHLOSS Speicherstadt

Een van de meest fotogenieke wijken van Hamburg is Hafencity. Zo vind je hier aan de rand van de Elbe het markante Elbphilharmonie gebouw. Nog bekender zijn de rode bakstenen pakhuizen van het Speicherstadt-complex. Je kan hier het eerder genoemde Miniatur Wunderland vinden, maar er is nog veel meer moois te vinden. Het is dan ook een goed idee om eerst het Kesselhaus Infocenter maar eens binnen te stappen. Hier krijg je een goed overzicht van het gebied.

Als je dat gedaan hebt kan je jezelf langs de rode bakstenen gebouwen verplaatsen. De gebouwen zelf zijn prachtig om te zien en een lust voor het oog. Je kan hier geweldig foto’s maken. Dat komt ook doordat ze direct aan het water liggen en veel straatjes verbonden zijn met mooie oude stalen bruggen. Hamburg heeft overigens meer dan 2500 bruggen. Dat is meer dan Amsterdam, Venetië en Parijs bij elkaar.

Voor de meest iconische foto van dit gebied moet je naar de Wandrahmsfleet-Brücke gaan. Vanaf deze stalen plek heb je het beste uitzicht op WASSERSCHLOSS Speicherstadt, wat je zeker een prachtige foto op kan leveren!


7. Proef de lekkerste cheesecake bij Der echte Gaues
De overheerlijke cheesecake van Der echte Gaues

We zijn er heel eerlijk over, wij houden van lekker eten. Dat is dus niet alleen een lekkere fischbrötchen of een stevige avondmaaltijd. Na een flinke stadswandeling zijn we in de middag ook regelmatig wel toe aan iets lekkers.

Wij besloten daarom binnen te stappen bij Der echte Gaues in Hafencity. Deze bakker verkoopt echt ambachtelijke broden, maar ook overheerlijke cheesecakes. Op grote platen zijn de enorme cheesecakes uitgestald, in ongeveer 8 verschillende smaken. We vroegen om een klein stukje, maar kregen een flinke portie. De prijs viel enorm mee, en het smaakte heerlijk. Wat ons betreft een heerlijk tussendoortje op een regenachtige middag en daarom dus ook een perfecte tussenstop.

Aan de Lehmweg kan je de originele winkel vinden mocht je niet in de buurt van Hafencity zitten. Wat ons betreft is dit zeker een van de beste tips voor jouw trip naar Hamburg!


8. Neem een rondleiding door het stadion van cultclub FC St. Pauli
het Millerntor stadion van FC St. Pauli

Hamburg heeft twee wereldberoemde voetbalclubs: Hamburger SV en FC St. Pauli. FC St. Pauli is een van de bekendste voetbalclubs ter wereld, maar niet vanwege hun goede resultaten. FC St. Pauli is namelijk een echt cultclub met een extreem linkse aanhang met een hoge tolerantie en een enorm gemoedelijke sfeer. Symbool van deze harde kern is dan ook de zwarte vlag met het witte doodshoofd, die liefkozend de “Jolly Roger” genoemd wordt. Op veel plaatsen in de stad zie je deze vlag dan ook terug, en ook fanshops van FC St. Pauli zijn er ruimschoots aanwezig.

Zelf ben ik een groot voetballiefhebber dus ik had heel graag een rondleiding willen doen door het Millerntor stadion van FC St. Pauli. Helaas waren we daarvoor te kort in Hamburg. Gezien de status en historie van de club is dit echter zeer de moeite waard, en ik zou het dan ook zeker aanbevelen.

Op maandag t/m vrijdag start de tour om 14:30 uur, en op vrijdag is er een extra tour om 16:30 uur. Op zaterdag kan je er zelfs op 10:30 uur, 12:30 uur en 14:30 uur terecht, en op zondag om 10:30 uur. Je hebt een tour van 60 minuten die €9 kost, en de tour van 120 minuten kost €13,50. De tour start bij het museum in de Gegengerade.


9. Maak een rondvaart door de haven van Hamburg
Zicht op Hamburg vanaf de Elbe

Hamburg is een geweldige stad om al wandelend te bekijken. De stad ligt aan de Elbe, heeft een enorme haven en aan het water is veel te beleven. Genoeg redenen om Hamburg dus ook eens vanaf het water te bekijken. Wij hebben dit gedaan met een rondvaart van Barkassen-Meyer. De Grosse Hafenrundfahrt duurt ongeveer een uur. Je begint bij Brücke 2 aan de Landungsbrücken aan de Elbe en neemt daar een klein stukje van Hafencity mee. Daarna ga je richting de haven en via de Ellerholz-Schleuse kom je weer terug op de plaats van vertrek. Je passeert enkele mooie gebouwen, indrukwekkende schepen en scheepswerfen.

De rondvaart vertrekt ieder uur tussen 11:00 uur – 15:00 uur en kost €18. Bij ons gingen er nog geen Engelstalige boten, dus we hadden een Duitse gids. Als er wel boten met een Engelstalige gids beschikbaar zijn vertrekken die om 11:30 uur. Wij hebben in ieder geval een erg leuke vaart gehad met mooi uitzicht en leuke informatie. Daarom is dit zeker een van onze tips voor jouw trip naar Hamburg!


10. Kijk je ogen uit op de Reeperbahn
De Beatles-Platz op de Reeperbahn

Veruit de bekendste straat van de stad is de Reeperbahn. De straat bevindt zich in de wijk St. Pauli en is bijna 1 kilometer lang. De Reeperbahn is een druk bezocht uitgaansgebied vol cafés, restaurants en discotheken. Dat is niet de enige reden dat de Reeperbahn zo beroemd is, want dan komt voornamelijk vanwege de talloze stripclubs, sexshops en prostitutie die je er kan vinden. Het is dan ook niet bepaald een plek waar je snel met kleine kinderen zal gaan rondkijken.

Toch is dat niet alles. Op de kruising van de Reeperbahn en Große Freiheit is namelijk de zogenaamde Beatles-Platz. De Beatles kwamen in de vroege jaren ’60 namelijk spelen in de clubs in deze buurt, waaronder de Star-Club. Of het nu een drankje, hapje of wat anders lekkers is waar je naar op zoek bent, je kan het vinden op de Reeperbahn. Wat ons betreft is dit dan ook een plek die je zeker niet mag missen bij jouw trip naar Hamburg!


11. Maak een wandeling door de oude binnenstad
het Hamburger Rathaus

Onze laatste tip voor jouw trip naar Hamburg is het maken van een wandeling door de oude binnenstad. Wij zijn begonnen bij de St. Pauli Elbtunnel, om vervolgens in ongeveer 15 minuten naar de prachtige Sint-Michielskerk te wandelen. Vanuit hier loop je dan weer in 15 minuten naar het Hamburger Rathaus om door het grootste winkelcentrum van de stad, de Europa Passage, richting Hafencity te lopen. Dit is natuurlijk maar een van de vele routes die je kan lopen door deze stad.

De binnenstad staat vol met historische gebouwen en oude kerken, dus er valt genoeg te zien. Als je er nog wat extra informatie bij wil kan je natuurlijk ook een gids boeken. Dit kan door een lokale gids bij bijvoorbeeld Hi,hi Guide te boeken, maar ook een Free Walking Tour is een goede optie. Trek dus zeker een paar goede wandelschoenen aan als je op ontdekking gaat door Hamburg!


Een gedachte over “Onze 11 tips voor jouw trip naar Hamburg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.