ArtikelenPolen

Onze 11 tips voor jouw trip naar Krakau

De afgelopen jaren zie je Krakau steevast bovenaan de lijsten staan wat betreft beste bestemming voor een stedentrip. Vaak zie je dat een stad al snel weer zakt op dergelijke lijstjes, maar deze Poolse stad is een blijvertje. Na Warschau is het met ongeveer 775.000 inwoners de grootste stad van Polen, en was tot 1609 ook de hoofdstad. Krakau is centraal gelegen in het uiterste zuiden van Polen en is ontstaan rondom de heuvel de Wawel, en ligt ook nog eens aan de rivier de Wisla. In 2013 hebben wij er een bezoek gebracht met de auto bij onze rondrit door Europa. In dit artikel lees je daarom onze 11 tips voor jouw trip naar het prachtige Krakau!


1. Loop rond over de Grote Markt (Rynek Główny)
de Grote Markt (Rynek Główny)

De eerste van onze 11 tips voor Krakau is er een waar je gewoonweg niet om heen kan. De Grote Markt van Krakau is namelijk hét centrum van de stad en dateert uit de 13e eeuw. Het is meer dan 40 km2 en is daarmee een van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa. Midden op het plein vind je de zogenaamde lakenhal waar je goed souvenirs kan scoren. Daarnaast vind je hier een groot aanbod van restaurants met heerlijke terrassen.

Een van de restaurants is het Hard Rock Café Krakow, waar wij in 2013 heerlijk hebben gegeten en van het uitzicht op dit plein hebben genoten. Rondom dit plein barst het ook van de reisbureautjes die je trips aanbieden naar bezienswaardigheden binnen en buiten Krakau. Het is echter verstandiger om dit gewoon zelf te regelen. Dit is erg makkelijk te doen en zal je erg veel geld besparen.


2. Neem een kijkje in de katholieke Mariakerk (Kościół Mariacki)
de katholieke Mariakerk (Kościół Mariacki)

Op de Grote Markt bevindt zich de katholieke Mariakerk die ook wel bekend staat als de Maria-Hemelvaartkerk. Deze kerk heeft een prachtige ligging en valt je direct op wanneer je over het plein wandelt. Het is echter zeker de moeite waard om ook eens binnen te kijken. In 1355 werd er al gestart met de bouw van deze kerk, en tussen 1990 en 2003 is hij voor het laatst gerestaureerd. Binnen in de kerk zal je direct het hoogaltaar van Veit Stoss opvallen. Dit altaar is maar liefst 13 meter hoog en 11 meter breed en de beelden zijn allemaal uit hout gesneden.

Toeristen worden geacht via de toeristeningang de kerk te betreden en moeten dan 10 zloty (€2,25) betalen. Ben je ouder dan 65 dan betaal je overigens maar 8 zloty (€1,80), en studenten zelfs maar 5 zloty (€1,12). De kerk is op werkdagen van 11:30 uur tot 18:00 uur te bezoeken, en op zon- en feestdagen van 14:00 uur tot 18:00 uur. Je hebt ook nog de mogelijkheid om de torens te beklimmen, maar hier moet je wel extra voor betalen per toren.


3. Bezoek voormalig concentratiekamp Auschwitz
De beroemde toegangspoort van concentratiekamp Auschwitz

Een absolute must wanneer je in Krakau bent is een bezoek brengen aan het nabijgelegen voormalige concentratiekamp Auschwitz. Vanaf 1940 hebben de nazi’s dit kamp laten bouwen en werd eerst ingericht als concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later is dit uitgebreid met een tweede gedeelte dat ook wel bekend staat als het vernietigingskamp Birkenau. Al vrij snel na het einde van de oorlog werd het volledige kamp ingericht als monument en was het te bezoeken. Wij hebben er in 2013 ook een bezoek gebracht en het was misschien wel een van de meest indrukwekkende ervaringen die we tijdens alle reizen hebben meegemaakt. Het is iedere dag vanaf 7:30 uur te bezoeken en sinds maart 2020 is dit enkel nog met een gids mogelijk.

Overal in Krakau worden voor belachelijk hoge prijzen tours aangeboden naar Auschwitz, maar je kan dit heel makkelijk zelf doen. Het is wel belangrijk om op voorhand al een kaartje te reserveren via de officiële website om zeker te zijn van je bezoek. Hierbij boek je ook direct je gids. Je kan dit voor 3,5 uur doen (70 zloty / €15), 6 uur (110 zloty / €25) of een privégids nemen voor 500 zloty (€112). Er zijn ook verschillende mogelijkheden om er te komen. Als je de beschikking hebt over een auto ben je er in ongeveer 1 uur en 15 minuten. Met de bus doe je ongeveer 30 minuten langer over deze rit van 70 kilometer, maar daar betaal je ook maar 29 zloty voor (€6,50). De laatste optie is de trein. Deze optie is verrassend genoeg nog goedkoper want je betaalt hiervoor maar 20 zloty (€4,50).


4. Maakt een boottochtje over de Wisla
de Wisla

De Wisla is de grootste rivier van Polen en heeft een lengte van meer dan 1.000 kilometer. De rivier verbindt Krakau hiermee met steden als Warschau en Torún. Wij verbleven in het Qubus Hotel Kraków dat direct aan de Wisla ligt en een eigen bootdienst had. Met deze boot konden we direct naar de heuvel van Wawel varen.

Ook als je niet in dit hotel verblijft is het mogelijk om een boottocht over de Wisla te maken. Er zijn online verschillende aanbieders te vinden in die deze tochtjes aanbieden, maar ook rondom de Grote Markt zijn er voldoende aanbieders. Zo heb je voor ongeveer €5 al een boottocht van 30 minuten, en voor de dubbele prijs mag je een half uur langer blijven zitten. De tocht is erg ontspannend en biedt een mooi uitzicht over een minder druk gedeelte van de stad. Een leuke optie is daarom ook een avondrondvaart voor ongeveer €15 per persoon.


5. Bekijk de Wawel Draak (Smok Wawelski)
de Wawel Draak (Smok Wawelski)

Vlak bij de heuvel van Wawel vind je een standbeeld van de Wawel Draak die in Polen beter bekend staat als Smok Wawelski. Het is de bekendste draak uit Poolse volksverhalen.

Het verhaal gaat dat de draak iedere dag door de bewoners van Wawel gevoerd zou moeten worden. Koning Krak, die toen op de troon zat, loofde zijn dochter, de prinses, uit aan degene die de draak zou kunnen verslaan. Niemand durfde de uitdaging aan, behalve de schoenmaker Skuba.

Hij vulde een dood schaap met zwavel en naaide hem weer dicht. Dit voerde hij aan de draak. Door het contact tussen vonken in de mond van de draak en het zwavel in het schaap vloog de draak in brand. De draak raakte zodanig verbrand dat hij de halve Wisła leegdronk, waardoor hij opzwol en uiteen spatte. Niemand heeft daarna nog een draak waargenomen in Polen. (bron: Wikipedia)

Het standbeeld is niet enorm indrukwekkend, maar hoort wel bij een bezoek aan Krakau. De ligging is ook erg gunstig omdat het heel dicht bij de Wawelburcht ligt, wat namelijk onze zesde tip is op deze lijst!


6. Neem een kijkje bij de Wawelburcht
de Wawelburcht

Wanneer je bij de Wawel Draak bent kan je direct doorlopen naar de Wawelburcht. Bovenop de heuvel Wawel staat deze koninklijke burcht die ook wel bekend staat als het Koninklijk Kasteel van Wawel. Het ligt op een hoogte van maar liefst 228 meter en stamt uit de 14e eeuw. De volledige burcht bestaat uit een verzameling gebouwen waaronder het kasteel, de Wawelkathedraal en de zogenaamde Drakengrot. Je kan hier zeker een paar uur rondkijken want het is absoluut de moeite waard.

Toegang tot de heuvel en de tuin is gratis, maar om toegang te krijgen tot de verschillende gebouwen heb je wel een toegangsbewijs nodig. Deze koop je ter plaatse bij het bezoekerscentrum en de Herbowa poort tussen 9:00 uur en 16:15 uur, maar op maandag sluit de verkoop al om 12:15 uur. Ook kan je een app downloaden waarmee je tijdens je bezoek nuttige informatie hebt over de burcht. Deze app kan je vinden op de officiële website.


7. Loop eens binnen bij de Wawelkathedraal
de Wawelkathedraal

En als je dan toch op de heuvel Wawel bent kan je net zo goed even binnenlopen bij de Wawelkathedraal. Dit is een van de belangrijkste kerken van heel Polen en staat ook wel bekend als de Stanislaus-en-Wenceslauskathedraal. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het mausoleum van Sint-Stanislaus, de bisschop van Krakau die werd vermoord door koning Boleslav II. De kathedraal beschikt ook over een imposant orgel en over verschillende grafmonumenten.

Als je op het juiste moment komt kan je ook een mis bijwonen. Dit kan om 6:30 uur (behalve zondag), 7.00 uur, 7:30 uur (behalve zondag), 8:30 uur (op zondag), 10:00 uur (op zondag), 11:30 uur (op zondag), 16:30 uur (november t/m maart) en 17:30 (april t/m oktober). Gratis binnenlopen is helaas geen optie bij deze kathedraal, want je moet als bezoeker gewoon de portemonnee trekken. Het is geen groot bedrag want voor 14 zloty (€3,15) mag je al naar binnen. Ben je echter een kind, student, leraar of 65+ dan mag je al voor 8 zloty (€1,80) een kijkje gaan nemen. Meer informatie kan je ook op de officiële website vinden.


8. Kies een mooi schilderij uit bij de Florianuspoort
De schilderijen bij de Florianuspoort

Buiten de prachtige kerken en kathedralen die je in de stad ziet staan is het ook gewoon heerlijk om door de straten van Krakau te slenteren. In de oude binnenstad zijn namelijk verschillende mogelijkheden om wandelingen te maken langs allerlei leuke winkeltjes en markten. Naast de eerder genoemde lakenhal op de Grote Markt vind je op ongeveer 15 minuten lopen de Stary Kleparz markt.

Deze markt is dagelijks geopend en biedt voornamelijk streekproducten aan. In het noordelijkste deel van de oude binnenstad kan je naar de Florianuspoort (Brama Floriańska) lopen. Hier worden namelijk talloze schilderijen aangeboden. Veel ervan bevatten een afbeelding van Krakau en zijn zodoende een mooie souvenir. Ben je jou niet van plan om met een paar extra tassen vol souvenirs naar huis te gaan dan zijn beiden locaties ook geweldige bestemmingen om gewoon rond te kijken en foto’s te maken.


9. Kijk je ogen uit in de Wieliczka-zoutmijn
de Wieliczka-zoutmijn

Een van de uitstapjes die we gemaakt hebben vanuit Krakau was een bezoek aan de Wieliczka-zoutmijn. Het is een van de oudste zoutmijnen ter wereld en stamt uit de 11e eeuw. In de zoutmijn bevindt zich een gangenstelsel van in totaal 300 kilometer lang die die een diepte bereikt van 325 meter. De zoutmijn is zo bijzonder door de grootte en verschillende ruimtes die er zich bevinden. De bekendste ruimte daarvan is de ondergrondse kathedraal. Alle beeldwerken en ruimtes die je ziet zijn gemaakt van zout. Voor een warme zomerdag is dit een erg leuke activiteit omdat het heerlijk koel is in de mijn. Je moet wel goed ter been zijn, want je legt gedurende de tour al snel 3,5 kilometer af.

Vanuit Krakau is het ongeveer 20 minuten rijden naar de Wieliczka-zoutmijn. Naast eigen vervoer of een taxi (ongeveer €10), kan je ook een van de mini-busjes bij het centraal station nemen of gewoon de lijnbus 304. Hier betaal je maar 5 zloty voor (€1,15), dus is de beste optie. De tours zijn overigens altijd met een gids en je betaalt 93 zloty (€21) voor de standaard tour. Tickets kan je ook online bestellen op de officiële website.


10. Slaap lekker in het Qubus Hotel Kraków
het Qubus Hotel Kraków

Als je een citytrip gaat maken wil je natuurlijk ook in een goed hotel overnachten. Wij hebben daarom een uitstekende keuze voor je en dat is het Qubus Hotel Kraków. Tijdens ons verblijf in 2013 waren we erg te spreken over dit hotel. De kamers waren erg netjes en van alle gemakken voorzien en er was ook een uitstekend ontbijt. Daarnaast heeft het hotel op de bovenste verdieping een mooi zwembad waar je heerlijk kan ontspannen na een lange dag sightseeing.

Andere voordelen vonden wij de gratis bootdienst die het hotel aanbiedt. Hiermee zijn wij naar de heuvel Wawel gevaren, wat erg leuk was. Daarnaast heeft het hotel een eigen parkeergarage, wat voor ons zeer nuttig was aangezien we met de auto waren. Het hotel ligt niet midden in het centrum waardoor het er lekker rustig is, maar met een paar minuten lopen ben je zo in het oude centrum.


11. Probeer verschillende smaken wodka in een van de vele wodkabars
Even wat wodka proeven!

Als je één ding niet over mag slaan in Krakau is het wel wodka. De nationale drank van Polen moet je gewoon echt proberen, zelfs als je geen wodka liefhebber bent. Ze worden in de binnenstad namelijk in zoveel varianten aangeboden dat er altijd wel een smaakje voor je tussen zit.

Voor een klein bedrag (al vanaf €1) kan je in de verschillende wodkabars de verschillende smaken tot je nemen. De fruitsmaken zijn populair met wodka die bijvoorbeeld naar kers smaakt, maar ook varianten die smaken naar noten of specerijen zijn erg in trek. Wij hebben onder andere de hazelnoot wodka geprobeerd, wat smaakt alsof je een shotje Nutella naar binnen werkt. De wodka met bizongras is een van de meeste bijzondere varianten. Deze is verwerkt met gras waar de bizons van grazen.


 [bdotcom_bm bannerid=”9911″]

2 gedachten over “Onze 11 tips voor jouw trip naar Krakau

  • Krakau is echt zo’n ietwat onbekende stad. Ideaal om een citytrip te plannen, een wagen te huren en de omgeving mee te nemen tijdens de trip

    Beantwoorden
    • Het onbekende is er inmiddels wel een beetje vanaf. Maar het is absoluut een goede optie om ook de omgeving te checken!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.